Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Patologia i margines daje zagraniczne imiona dzieciom

Polecane posty

Gość gość

zauważcie, że imiona typu Dżesika, Nikola, Brajan, Alan itd. nadają ludzie, którzy pochodzą z niższych grup społecznych i zwyczajnego marginesu. Imiona typu Jaś, Zosia, Staś, Wiktor z kolei wybierają osobie na wysokim poziomie. Jest to przez Was zauważalne? Jak słyszę za sobą wołanie dziecka o imieniu Nikola to już wiem, że jak się odwrócę to zobaczę obszarpaną albo pijaną matkę zakwalifikowaną w społeczeństwie jako "menel".

Gość gość
jesli chodzi o ludzi wykluczonych to faktycznie daja takie imiona, natomaist spieralabym sie co do ludzi na poziomie bo nie wszyscy daja imiona typu zosia itp

Ile razy będziesz ciagnąć ten temat? Pewnie sam masz kompleks swojego imienia i przysrywasz innym z oryginalnym imieniem.

osoby na wysokim poziomie wybierają normalne imiona. Jaś, Zosia, Staś są imionami ludzi ze starszego pokolenia i mam wrażenie, że ktoś na siłę chce dodać powagi takim imieniem

Gość gość
Z kimś mnie mylisz. To mój pierwszy tego typu temat, rzadko pojawiam się na forum. Co do drugiego wpisu to faktycznie, może nie jest tak, że ludzie na poziomie zawsze nadają dzieciom staropolskie imiona aczkolwiek z reguły są to imiona proste, ogólnie przyjęte w naszym kraju.

Gość shes a creation of able hands
Zgadzam się, tylko idioci i żałośni pajace, którzy chcą za wszelką cenę być oryginalni robią coś takiego.

Gość Małgosia 987789
Mój synek ma na imię Wiktor - piękne dostojne imię. Wszystkie Dżesiki, Brajany to porażka, ale każdy ma inny gust.

Gość gość
mam na imię Sylwia - co to mówi o moim pochodzeniu według was?

Gość gość
No właśnie, w kołko to samo. Pewnie sama jesteś patologią i podnosisz swoją samoocenę tym, że dałaś na imię Zosia :D Mamy ci przyklasnąć i pogłaskać po główce, bo taka jesteś mądra i cywilizowana.

Ty...ale poza Stanisławem to wszystkie są zagraniczne...tylko dużo wcześniej zapożyczone :D

Gość gość
nie lubie brajanów - no chyba ze tego z monty pajtona, ale imie Wiktor tez niekoniecznie mi sie podoba, jakies takie na siłę dostojne, wolę np. Piotr - ladnie, poważnie i nie z patologii

Gość gość
Chyba tylko patologia zastanawia się nad tym jakie imiona nie są patologiczne, bo musi się maskować, a normalni ludzie dają jak chcą i nie obchodzi ich czy komuś się podoba.

Gość gość
Ja juz mam dosc swojego imenia, Kasia, tylko ludzie bez wyobrazni i chcacy okaleczyc dziecko daja takie imie wlasnie jak Kasia, Ania, Zosia, Dorotka. K***a nic oryginalnego. Jest tyle imion a w kolko te same, Basie, Asie, Gosie, tfu

Gość gość
Pochodzę z normalnej rodziny i sama tworzę normalną rodzinę. Czytałam ostatnio artykuł na ten temat, stąd moje przemyślenia. Nie wynikają one z żadnych kompleksów - gwarantuję.

Wiele osób myśli, że jak dadzą "dostojne i szlacheckie" imię to będzie ładnie i uroczyście a w rzeczywistości dają zdziadziałe imiona dzieciom przy czym ich mocno krzwdzą.

Gość gość
Imiona podlegają modzie i tyle. Dżesiki i Brajany np. od dobrych paru lat są niemodne bo nawet patologia wie, że bardziej prestiżowe są Zosie i Stasie. :).

Gość gość
Znalazlam bardzo ladne imie Alba

Gość gość
Amadea, Aspazja

Gość gość
akurat Alan to imie prasłowiańskie z ciekawą historią z resztą. Taka Anna chociażby lub Piotr to nie tylko niepolskie imiona ale przede wszystkim nie mają nic wspólnego ze słowiańską lub celtycką kulturą.

Gość gość
Bonita, Beatrycze

Gość gość
imie zosia jest tak dziewczęce, że nazwanie go zdziadziałym to kompletna bzdura. tak samo antosia, stasie itd. kojarzy nam się z babciami bo nasi dziadkowie nosili takie imiona ale czyż oni też nie byli dziecmi?

Anna to mimo wszystko ładne imię, jakie znaczenie, czy polskie, czy zagraniczne? z tym alankiem to w sumie prawda, tak jak z nikolą

Gość gość
Ale od wielu wielu lat funkcjonują w Polsce więc możemy je już uznać za nasze.

Gość gość
Alan prasłowiańskie? Ciekawe, napisz coś więcej, bo jednak popularne źródła podają zupełnie co innego. I warto nadmienić, że nie jesteśmy Prasłowianami podobnie jak Brytyjczykami, a Polakami. Przy czym prawie każde imię ma źródłosłów obcy, polskich jest tylko parę: Kordian, Grażyna, Bolesław itp.

Gość gość
Dalia, Emeryka,Eunika

Gość gość
problem polega raczej na tym, ze ludzie daja imie bo jest modne a nie dlatego ze np od czegos sie wywodzi, jest zwiazane z jakas historia. Generalizowanie na podstawie imienia swiadczy o patologii ale waszej a nie nadawcy lub nosiciela danego imienia.

Gość gość
Fawila, Fryda, prosze ile imion.

Gość gość
Gaja, Gerarda, Gloria, Greta, Gizela