Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto sie zna na prawie pracy

Polecane posty

Gość gość
napisz o co chodzi

Gość gość
czy jesli pracuje na 3/4 etatu. czy pracopdawca moze mi placic mniej?

Co to znaczy mniej??? Jak masz w umowie napisane? Najniższa krajowa brutto to 1680 zł za cały etat. Jeśli pracujesz na 3/4 etatu na najniższej krajowej, to z najniższej krajowej policz sobie 3/4 i Ci wyjdzie kwota, jaką zarabiasz.

Gość gość
przy 3/4 etatu czyli pracuje miesiecznie 120h. w tym obowiazuje mnie 30h tydzien pracy oraz 6 h dziennie. prawda????????????? przy umowie o prace na 3/4 etatu wynagrodzennie brutto wynosi ok.1260zł. czyli na reke cos ok. 960zł. a szef wyplacil mi 560zł.

Gość gość
opisze swoja sytuacje. pracuje jako listonosz w pewnej firmie, niby mam placone od sztuki- ile rozniose tyle zarobie. ale umowe mam podpisana od 3 marca 2014. normalnie umowe o prace na 3/4 etatu. czy pracodawca moze tak robic?

Gość gość
Moze jakies l4 miałaś zgłoszone? Jak nie to poprostu spytaj o co chodzi szefa bądź kadrowa

Gość gość
roamwialam z nim a on ze tak ma byc. ze on wylicza sobie pensje z tego co rozniose. a to ze mam zapis 3/4 etatu nie ma znaczenia.

Gość gość
Z tego wynika ze cos nie tak z tą umową, bo albo 3/4 etatu albo umowa o dzieło...

Gość gość
no wlasnie cos jest nie tak.

Jakoś dziwnie to jest liczone. W umowie powinno być wszystko dokładnie opisane, w jaki sposób oblicza się wynagrodzenie, czas pracy itp. Przeanalizuj dokładnie swoją umowe, a jak dalej się nie połapiesz, o co chodzi, proponuję wizytę u jakiegoś radcy prawnego lub adwokata, takie radzenie przez internet nie zawsze jest dobre, nie widząc danego dokumentu.

Jeśli masz podpisaną umowę o pracę ze stawką brutto jaką zarabiasz to nie może ci zapłacić mniej niż masz na umowie! Możesz to zgłosić do PIPu jak i do sądu.

Gość gość
norlamnie mam umowe.3/4 etatu placone od najnizszej krajowej a do niej doloczone warunki umowy. czyli ilosc h pracy. wymiar urlopu. wypowiedzenie. tylko tyle.

To w takim razie nie mogą Ci płacić od ilości listów, to sprzeczne z umową. Ja bym na początku porozmawiała polubownie, a jeśli to nie pomoże, napisz wezwanie do zapłaty zaległej wypłaty i wyślij listem poleconym. Na końcu pisma napisz, że w przypadku braku zapłaty w terminie np. 14 dni, skierujesz sprawę do sądu.

Jeśli nie zapłaci, napisz do sądu pozew w trybie nakazowym ( w necie znajdziesz druk w trybie uproszczonym - kwoty do 10 tys zł można na takich drukach podawać do sądu ). Prosta sprawa.

Gość gość
wczoraj z nim rozmawialam o tym ale niechce wyplacic mi tych 400zł.