Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto używać wody i wacików zamiast chusteczek nawilżanych?

Polecane posty

Gość gość
Ja tez pod kranem. Woda nie uczula. Wczesniej chusteczki potem kran. Mala ma juz cztery mc a pod jran chidze odkad miala z miesiac moze nawer mniej.

Gość gość
Rozumiem że się kupy nie wrzuca do umywalki, tylko powiedzmy te waciki do kosza, ale serio- jakby wam mąż stanął nad umywalką i po grubszej potrzebie umył sobie tyłek, też byście nic nie mówiły? Dla mnie to po prostu niehigieniczne, rozumiem używanie bidetu czy nawet wanny którą się myje później dokładnie, ale myć pupę dziecka nad umywalką, gdzie obok stoi zazwyczaj mydło, pasta i szczotka do zębów, kosmetyki do twarzy, chlapać wodą wkoło- bo nie wierzę że ani kropelka nie spadnie i potem pół łazienki jest czyszczone dokładnie... czy tylko dla mnie to trochę nie halo?

Gość gość
tak tylko dla Ciebie jest to takie niehigieniczne..... lepiej więc nie umyc i zapakować pupę w pieluchę. to jest higieniczne. Gratuluję :)

Gość gość
ja mam przewijak na pralce w łazience. jak jest kupa to scieram ją chusteczka i pod kran z pupa. chusteczka może i kupe zetrze ale bakterie u smrod na pupie zostaje

Gość gość
Mój syn od wody miał zaczerwienienia, od chusteczke odparzenie totalne. Za radą położnej przemywam wacikami z kremem na bazie oliwki z oliwek (nazywa się to liniment) i pupa jest czysta i zdrowa, nie wycieram go uczulającą chemią.

Gość gość
Położne i pielęgniarki w szpitalu radzą używać wody, ewentualnie wody z mydłem. Ja nalewam sobie ciepłą wodę z kranu do miseczki i kropelkę płynu do mycia. Używam jednak chusteczek nawilżanych, które w tej wodzie płuczę i taką wypłukaną mokrą chusteczką myję pupę. Waciki wychodzą znacznie drożej i wg mnie nie są tak wygodne. Mały nigdy nie miał odparzeń. Odparzenia tak naprawdę zwykle się robią u starszych dzieci, jak wchodzą inne pokarmy, po mleku żeby były odparzenia to chyba trzeba by było zapomnieć o zmianie pieluchy. Pod kran noworodka to jakoś sobie nie wyobrażam...

Gość gość
Chusteczkami nigdy mi się porządnie pupy nie udało domyć. Mam chłopca i wyczyścić mu jajka upaprane w kupie nie jest wcale tak łatwo. Może u dziewczynek jest prościej. Wg mnie woda jest dużo lepsza i smarować też niczym nie trzeba. U nas jak zaczęły się zaczerwienienia po przejściu na stałe pokarmy od całkowicie przeszliśmy na ciepłą wodę i wietrzenie dupki i nie mamy żadnych problemów.

Gość gość
Po pierwsze chusteczki sa najróżniejsze i większośc nie nadaje sie do mycia czegokolwiek poza klozetem;) Trzeba czytac sklady, od razu odrzucac te z masa konserwantów i innych świnstw. Sa chusteczki ktore mają w skladzie głownie olejki i pielęgnują zamiast podrażniać. Polecam Huggiesy, Tibelly z netto, Fitti z biedronki tez nie sa złe. Ja testuję je najpierw na sobie, zmywajac makijaz. Jak mają w sobie jakies świnstwo, momentalnie mam uczulenie. Maluchowi myłam pupę najpierw woda i mydłem, przez pierwsze trzy miesiące - bardziej ze względu na to chusteczki sa zimne. Teraz normalnie chusteczkami, nigdy nic go nie uczuliło, odparzenia pojawiały się tylko w momencie kwasnych kup biegunkowych przy zabkowaniu.

Gość gość
A myjcie sobie pupy tymi chusteczkami :D Ja mojego brzdąca od początku pod bidet i jechana :D

Gość gość
to naprawde dzieciory az tyle sraja? psie syny.... i kto by pomyslal, takie to male i tyle lajna z siebie wydala! I co jeszcze mnie zawsze zadziwia u niemowlakow, ze niby taki maly bezbronny a jak sie zacznie drzec to glosniej niz zarzynany prosiak! Kolezanka ma taka niemowlakowata corke i jak jest pora karmienia to ta tak glosno daje popalic, ze musze od niej z chaty na zewnatrz na szluga wyjsc bo bym och/uj/ala chyba. Ilez to sily w takich malych plucach! I az ma czlowiek ochote zapytac " i czego sie drzesz glupia, zaraz dostaniesz zrec, nie dramatyzuj, cierpliwosci troche!"

Gość gość
podobno głownie w Polsce jest taka faza na te chusteczki dla dzieci ;), Niemcy używają je głównie w podroży, czy gdzieś poza domem, do takich celów zostały wymyślone, ja też tak uważam ;)

Gość gość
mi w szpitalu polecili wlasnie mycie pupy woda plus mydlem dla dzieci ja zbieram to co grubsze chusteczka i reszte myje wlasnie pod kranem moje dziecko ma 2 miesiace i myje go tak od urodzenia w szpitalu mnie nauczyli strasznie to wyglada ale to nic trudnego mojej sasiadki corcia miala odparzenia i sasiadka stosowala zwykle waciki kosmetyczne namoczone woda bo chusteczki tylko pogarszaly sprawe

Gość gość
kiedys znalazlam w necie taki "przepis" na nawilzane chusteczki zrobiony przez babke: 1 rolka recznika papierowego, przekroic ja na pol to wyjda dwie mniejsze, usunac ten tekturowy "kolek" ze srodka przygotowac sobie jakis plastikowy pojemnik taki zeby ta rolka weszla do srodka do pojemnika wlac odrobine wody z oliwka dla niemowlat plus ewentualnie bardzo mala ilosc delikatnego zelu do mycia do tego roztwory wsadzic te rolke z recznikiem papierowym, wczesniej zamanewrowac tak zeby sie latwo odrywalo kawalki recznika przykryc zeby nie wysychalo co do ilosci wody, oliwki czy mydla w plynie to nie pamietam za bardzo jakie tam byly proporcje, chyba trza tak troche na oko wymierzyc zeby sie z tego recznika ciapa nie zrobila a zeby byl odpowiednio wilgotny i dal sie odrywwac ponoc dobry to patent na mycie pup niemowlakom i ponoc najlepiej nie dodawac zelu (to akurat w komentarzach pisal ktos kto przepis wyprobowal)

Gość gość
ja nie mogę ich używać bo mały miał problemy z odparzeniem ma 3 miesiące i dermatolog odradziła myje wacikami i wodą ostatnio znajoma mi przyniosła 2 paczki bo myślała że mnie nie stać z biedry po 3,50 :) ech Baby Chusteczki nawilżane dla niemowląt 80 szt. Delikatne chusteczki oczyszczają wrażliwą skórę niemowlęcia szybko i wyjątkowo łagodnie. Jednocześnie pielęgnują skórę dzięki cennej mieszance czystych olejków roślinnych, jak migdałowy, jojoba, sojowy oraz z owoców dzikiej róży z certyfikowanych upraw biologicznych. Kojące ekstrakty z nagietka i rumianku zapobiegają podrażnieniom i zaczerwienieniom oraz niwelują już istniejące. - produkt nie zawiera alkoholu, syntetycznych substancji zapachowych oraz barwników - 100% wiskozy. - chusteczki bielone metodą bezchlorową - opakowanie z materiałów przyjaznych środowisku Produkt wegański, bezglutenowy. Nie zawiera środków konserwujących. Nie testowany na zwierzętach. Close Parent cena około 35 zł /80 sztuk polecam