Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Malwwwiinaaaa

Jakie badania z krwi zrobić pod kątem RZS?

Polecane posty

Gość Malwwwiinaaaa

Witam. Chciałabym się poradzić w pewnej kwestii. Podejrzewana jest u mnie choroba RZS. Mam już poumawiane wizyty u reumatologa, oraz zrobione następujące badania RTG nogi, badanie ogólne moczu i krwi oraz za chwilę będę miała badanie Scyntygrafii kośćca dynamiczna. Wyczytałam też w Internecie, że dobrze mieć na pierwszą wizytę badanie z krwi OB i CRP. Jak wspomniałam wyżej nie dawno robiłam badanie krwi i moczu jednak tych badań OB i CRP akurat nie miałam. Chciałam się zapytać jakie jeszcze badania z krwi warto by było zrobić pod kątem tej choroby? W internecie wyczytałam, że warto mieć zrobione badania: - morfologia krwi, - OB, - CRP, - poziom kwasu moczowego, - kreatyniny, - Alat, Aspat, - proteinogram, - poziom czynnika reumatoidalnego, - przeciwciał przeciwjądrowych, - badanie ogólne moczu i teraz niby wszystko jasne tylko nie wiem które badania z tych powyższych mam już zrobione przy ostatnim badaniu krwi, a których nie mam. Wiem, że na pewno nie mam tego OB i CRP ale co z innymi? Na wynikach badań jest wszystko opisane skrótami, może mógłby ktoś mi te powyższe badania opisać tymi symbolami, bo może je mam na wynikach badań nie musiałbym ich robić? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować