Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

paszport tymczasowy dla dziecka w UK pomocy

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie czy paszport tymczasowy polski wydany dziecku ur w UK na pdst brytyjskiego aktu urodzenia wazny przez rok obowiázuje tylko na wjazd do Polski zeby w kraju wyrobic juz ten duszy czy z tym rocznym mozna pojechac do kraju i wróci chcemy jechac z dzieckem do rodziny na wakacje czy jak wyrobimy ten roczny to tez bedzie mozna na nim wróci czy tylko wjechac do kraju a potem tam zalatwiac ten dluzszy

Gość gość
na tym paszporcie rocznym możecie podróżować tam i z powrotem. Wiem na 100% o moje dziecko ma taki paszport i często latamy

Gość gość
ok czyli na pewno na tym paszporcie wrócimy? bo zalezy nam na czasie poprostu a tymczasowy jest szybciej, i jeszcze jedno pytanie prosze moze mi podpowiesz bo juz przez to przechodzilas chce umowic wizyte a polskiej ambasadzie za posrednictwem strony internetowej i wchodze na Paszport tymczasowy dla dziecka na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia a tam jest informacja ze rejestracja za posrednictwem stronki REJESTRACJI WIZYTY W URZĘDZIE DOKONUJĘ SIĘ POPRZEZ STRONĘ INTERNETOWĄ: http://www.e-konsulat.gov.pl/ tu z tego co rozumiem jest rejestracja dla chcacych odbywac jakas podroz nie rozumiem

Gość gość
A po cholere C***aszport tymczasowy? Wystap o brytyjski, dostaniesz go do 10 dni i jest wazny 5 lat.

Gość gość
tez sie nad tym zastanawiamy bo z tego co czytalam jest taka możliwość bo mąz pracuje tu bez przerwy prze 5 lat tylko jak potem czy przy przekraczaniu granicy nie bedzie problemów my polskie a dziecko brytyjski paszport

Gość gość
Zeby dostac paszport brytyjski nie wystarczy pracowac w UK przez 5.lat! Kto takie glupoty opowiada?

Gość gość
No i co z tego ze dziecko bedzie miało brytyjski paszport? Ale narodowość bedzie Polska w paszporcie. To ich interesuje a nie czy paszport został wydany przez władzę Polskie angielskie czy ruskie. P.s tak możesz sobie jeździć gdzie chcesz na tymczasowym. My byliśmy w Polsce jak mała miała 4m-ce i na Teneryfie jak miała 8m-cy

Gość gość
Wizytę umów telefoniczne bedzie szybciej no i przeciez po polsku rozmawiają wiec nie ma soe co bać. A gość wyżej m racje. Sam pobyt 5 lat tutaj nie znaczy ze dzieciak dostanie paszport. Sa inne wymogi jeszcze.

Gość gość
mowa tu lo dziecku urodzonym w UK jednym z kryteriow jest praca przez 5 lat przed urodzeniem dziecka

Gość gość
Paszport brytyjski sie dostanie, ale nie obywatelstwo - to sa 2 zupelnie rozne sprawy. Nie ma zadnych problemow przy przekraczaniu granicy, celnikow interesuje, czy dokument jest wazny, a nie przez jakie panstwo wystawiony.

Gość gość
a jak mam umowic wizyte w polskiej ambasadzie kiedy na tej stronce jakies bzdury sie wyswietlają

Gość gość
a pozostale kryteria

Gość gość
ponawiam pytanie jak mam umowic wizyte w ambasadzie polskiej w sprawie paszportu kiedy na tej cholernej stronce wyswietlaja sie jakies bzdury

Gość gość
20.15 Przykro mi, nie pomoge w tej kwestii. Jak juz pisalam nikt z moich znajomych nie wyrabial polskiego paszportu, wszyscy skladali o brytyjski.

Gość gość
Ja znalazłam numer do konsula na stronie internetowej. Tam były wyszczególnione numery telefonów. A do tych co sie wypowiadają, ze znajomi to a znajomi tamto. Moze nie każdy jest tutaj tyle lat co wy i nie każdy ma możliwość wyrobienia paszportu dziecku?

Gość ex_debill_zaryczy_soon
paszport=obywatelsto ja mam dla dzieci polskie paszporty, ale procedura jest skomplikowana tak, że nie odtworzę, bo częsciowo mi też mama załatwiała, a częsciowo koleżanka w USC, spradź informacje na stronie konsulatu i polskich stronach, w każdym razie trzeba się wystarać o PESEL, jeszcze zameldowanie było do tego potrzebne (chociaż podobno da się bez) - chyba prosciej uzyskac brytyjski paszport jak masz taką możliwość

Gość gość
czyli ty na spotkanie umowilas sie telefonicznie?

Gość gość
ex_debill_zaryczy_soon I tu sie mylisz, kolezanko. Paszport a obywatelstwo to nie to samo. Zadzwon sobie do Inland Revenue, ja tak zrobilam. Dziecko jest obywatelem polskim, brytyjski jest wylacznie paszport. Dodatkowo urzednik, sam z siebie, grzecznie mnie poinformowal, ze dziecko urodzone w UK i mieszkajace tu na stale, po 10 latach dostaje obywatelstwo automatycznie.

Gość gość
Przepraszam, Home Office mialo byc, oczywiscie :) W urzedzie skarbowym niewiele Ci powiedza.

Gość goforit
Gosciu, wytlumacz mi wiec, jakim cudem obywatelstwo w paszportach brytyjskich moich dzieci jest okreslone jako British? Mogli przeciez wpisac Polish.

sorry, nie wiem z kim i o czym rozmawiałaś, ale nie ma możliwości mieć paszportu brytyjskiego bez brytyjskiego obywatelstwa

Gość gość
Nie mogli, bo nie mozna wpisac w paszport obywatelstwa tzw obcego. Wlasnie dlatego dzwonilam, bo tez zglupialam. Zostalam poinformowana, ze o obywatelstwo wystepuje sie osobno, w innym trybie, wymagane sa inne dokumenty i jest to odplatne, z tego co pamietam okolo 300 funtow od dziecka. W dodatku nie ma gwarancji, ze dziecko obywatelstwo dostanie, a pieniedzy w takim wypadku zwracaja tylko czesc. Wtedy tez pan mi powiedzial, ze w ogole skladanie wniosku o obywatelstwo jest bez sensu, bo moj najstarszy syn, urodzony tutaj, juz niedlugo skonczy 10 lat i dostanie obywatelstwo tak, czy siak. Za darmo. Jak mi nie wierzysz, to sobie zadzwon.

do inland revenue? oni są od paszportów?

Gość gość
Oczywiscie, ze jest. Zostalo mi to wytlumaczone na konkretnym przykladzie: jesli wystapie o wize wjazdowa do jakiegokolwiek panstwa i w podaniu wizowym wpisze, ze moje dziecko ma obywatelstwo brytyjskie, to poswiadcze nieprawde, bo moje dziecko jest obywatelem polskim, posiadajacym czasowo paszport brytyjski. W UK obowiazuje prawo krwi, a nie prawo ziemi i dziecko MUSI miec przynajmniej jednego rodzica Brytyjczyka, zeby automatycznie uzyskac status obywatela.

Gość goforit
Gosciu, mylisz pojecia. Mowisz o ubieganiu sie o obywatelstwo na drodze naturalizacji, jesli chociaz jeden z rodzicow nie spelnil wymogu legalnej pracy w UK na co najmniej przez 5 lat przed narodzeniem dziecka. Zadzwon zamiast do Inland Revenue (ktore juz swoja droga nie istnieje, odkad polaczylo sie z HMRC) do Border Agency, tam udziela Ci wiarygodnej informacji.

Gość gość
Litosci,polska strona a ty nie wiesz co i jak? Normalnie klikasz na link tam beds cie pytac o imie, nazwisko,date i miejsce urodzenia itd. Wpisujesz,na koncu pojawia sie dni i godziny wizyt,wybierasz,dostajesz e-mail z potwierdzeniem i tyle. Po paszport jechac nie musisz,ja dostalam poczta,jest tylko dodatkowa oplata

dlatego wystarczy wysłac potwierdzenie, że się tu mieszkało i pracowało 5 lat (i jeszcze jakies papiery, ale nie wnikam), wystarczy, że jeden rodzic to ma i dziecko zostaje obywatelem i dostaje paszport

Gość gość
Nie, goforit. Mowie o citizenship, czyli obywatelstwie. My wszyscy tutaj, nasze dzieci tez, jestesmy rezydentami. O obywatelstwo, rowniez dla dziecka, trzeba wystapic. Jest to odplatne plus dorosli musza obecnie zdac egzamin z historii I zwyczajow brytyjskich. Jesli wnioski zostana rozpatrzone pozytywnie I egzamin sie zda jedziecie cala rodzina do Londynu I tam krolowa na uroczystej audiencji wrecza wam obywatelstwo brytyjskie. Paszport dla dziecka to zupelnie inna sprawa, z nadaniem obywatelstwa nie ma nic wspolnego.