Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze zrobić w sobotę wystawny obiad

Polecane posty

Gość gość
na przystawke proponowalabym brokuly zapiekane w sosie beszamelowym, albo roladki na zimno z cukini. zurek tez uwazam za trafny wybor, z boczkiem, chrzanikiem (w chlebku nie musi byc podany,ale sa fajne takie garnuszki z pokrywkami, kociolki jakby za niewielkie pieniadze ;) a danie glowne to podalabym piers z kurczaka w ciescie francuskim z mozarella i do tego pieczone ziemniaczki, surowka z bialej kapusty jak najbardziej. i deser jakis fajny sernik na zimno, albo w ladnych pucharkach lody, deser jogurtowy z owocami.

Gość gość
Czym przywitałam w ubiegłym tygodniu delegację belgijsko - francuzko-hiszpańską. Przystawki - śledź z żurawinami, babeczki nadziewane szpinakiem i kozim serem. Do śledzia kieliszek wódki dobrze schłodzony, dostępne były i inne trunki. Danie główne - zupa- krem z pokrzyw z dodatkiem jajka, pieczeń sarnia z żurawinami i sosem chili z kładzionymi kluskami szpinakowymi, Kilka wersji sałat, ogórki małosolne [tych goście unikali] Czerwone wino wytrawne. Sery, różne rodzaje, w tym również zapiekane, podane na gorąco z dodatkiem winogron, truskawek, arbuza. Deser - puszysty sernik z truskawkami, drobne ciasteczka, kawa, likier w kilku smakach, szampan. Cały czas dostępna lemoniada z wody, cytryny, miodu i kilku listków mięty. Wiem, że moje menu na salonach by się nie ostało, ale takie zaserwowałam. Goście pretensji nie mają, smakowało im, a ja zadowolona byłam widząc jak oście pałaszują

Gość gość
idzcie lepiej do restauracji, narobisz się babo, i dupa z tego będzie.

Gość gość
Czym przywitałam w ubiegłym tygodniu delegację belgijsko - francuzko-hiszpańską. Przystawki - śledź z żurawinami, babeczki nadziewane szpinakiem i kozim serem. Do śledzia kieliszek wódki dobrze schłodzony, dostępne były i inne trunki. Danie główne - zupa- krem z pokrzyw z dodatkiem jajka, pieczeń sarnia z żurawinami i sosem chili z kładzionymi kluskami szpinakowymi, Kilka wersji sałat, ogórki małosolne [tych goście unikali] Czerwone wino wytrawne. Sery, różne rodzaje, w tym również zapiekane, podane na gorąco z dodatkiem winogron, truskawek, arbuza. Deser - puszysty sernik z truskawkami, drobne ciasteczka, kawa, likier w kilku smakach, szampan. Cały czas dostępna lemoniada z wody, cytryny, miodu i kilku listków mięty. Wiem, że moje menu na salonach by się nie ostało, ale takie zaserwowałam. Goście pretensji nie mają, smakowało im, a ja zadowolona byłam widząc jak oście pałaszują

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość Portugalczykom nie podawajcie francuskiego wvvvvvvvvvvvvvvvvvvv a któżby śmiał.....

Gość gość
jak nie ma madery lub porto, podaje się bezpieczne reńskie.

Gość gość
a co we francuskich jest niebezpiecznego takiego?

Gość gość
Dwa razy zrazy i raz gulasz z podwójnymi ziemniakami , a na przystawke sledzie w czekoladzie i rabarbar wedzony . O !

Gość gość
gość 01:10, o, i to jest ciekawe a nieprzesadzone i z polską nutą menu :) Ja bym tylko do babeczek dała bryndzę, bo mi bardzo do szpinaku pasuje a jest "nasza", a tak brawo! :)

Gość gość
Ja za tydzień przyjmuję Włochów. Prowizoryczne menu: - krem ze szparagów, domowe mini-grzanki - udziec jagnięcy marynowany w czosnku, tymianku, rozmarynie plus podsmażone młode ziemniaki i mieszanka sałat - na deser crumble z rabarbarem - dla lepszego trawienia jakieś mocniejsze alkohole ;) - do aperitifu na przegryzki najprawdopobniej talerzyk polskich wędlin (kindziuk, kumpiak, kabanosy...), grzybki marynowane do spróbowania, mini-cebularze (bo jam z lubelskiego :P ), maleńkie paszteciki i chyba styknie.

Gość gość
Ja bym tylko do babeczek dała bryndzę, bo mi bardzo do szpinaku pasuje a jest "nasza" a kozi ser która dodała autorka wpisu to jest właśnie bryndza :) więc Twoja uwaga jest niemądra :)

Gość gość
Bryndza to jest ser OWCZY, ofiaro :P W Polsce nie ma tradycji żadnych serów kozich.

Gość gość
Żurek i oscypek można dać spróbować u mnie zawsze sie sprawdzalo, ale jak raz podałam kasze z sosem to sie zapytali czy to jest namoczonymi chleb! Nie smakowała im:( co do buraczków mnie samej nie smakują a jestem tolerancyjna jeżeli chodzi o jedzenie, ale one mają naprawdę okropny kolor i smak! I te sery to właśnie sie daje po daniu głównym a nie jako przystawkę.

Gość gość
gościu z 1:06 świetne menu

Gość gość
jak można nie lubić buraków!? jako surówka na ciepło, na zimno z cebulką, barszcz czysty, botwinka, chłodnik, barszcz ukraiński. No ćwikły z chrzanem można nie lubić, bo ma ocet, ale czy jest ktoś nie lubi wypić barszczu?

Gość gość
gościu z 1:06 Twoje połączenia są niepojęte dla mnie prawdę mówiąc: ryby i mięso z żurawinami, dziczyzna jeszcze możliwa, ale śledzie w słodkich żurawinach? sery zapiekane na ciepło z arbuzem, truskawkami i winogronami, jak jeść ser żółty z truskawami czy innymi słodkościami?

Gość gość
23.05.14 [zgłoś do usunięcia] gość gościu z 1:06 Twoje połączenia są niepojęte dla mnie prawdę mówiąc: ryby i mięso z żurawinami, dziczyzna jeszcze możliwa, ale śledzie w słodkich żurawinach? sery zapiekane na ciepło z arbuzem, truskawkami i winogronami, jak jeść ser żółty z truskawami czy innymi słodkościami? . . , jaj sie żre całe zycie schabowe badz mielone z rosołkiem to takie polaczenia moga byc niepojete. masz uboga wiedze na temat kuchni...

Gość gość
to jest jakieś pomieszanie smaków, śledzie w żurawinach, może jeszcze w porzeczkach, truskawkach, agreście i malinach zrobicie? I jeszcze nie widzę w tym menu z sarniną jakiś ziemniaków czy kaszy, jest zupa, dziczyzna ze szpinakiem i co do tego?

Gość gość
ale was fantazja ponosi.... w zyciu tego nie jadlyscie

Gość gość
aaaa już widzę - kluski ze szpinakiem do dziczyzny, zamiast ziemniaków.

Gość gość
Też mi się nie podoba menu gościa z 1:06, takie na siłę "ą ę", przez co niezjadliwe. Oczywiście, że ser z truskawkami jest bardzo elegancki, ale nie ma się co oszukiwać - to nie jest smaczne. Zupa z pokrzywy? Nie jadłam pokrzywowej, ale jadłam szpinakową i była po prostu mdła, choć dobrze przyprawiona. Podejrzewam, że pokrzywowa smakuje podobnie, znowu przerost formy nad treścią - brzmi wyszukanie, a smak do bani. O śledziach z żurawiną nawet nie wspomnę - ja mam mdłości na samą myśl. W ogóle śmieszy mnie to łączenie nie wiadomo jak nie pasujących do siebie składników i myślenie, że to nowoczesna, światowa kuchnia. Ostatnio spotkałam się na przyjęciu ze smażonymi kwiatami - owszem, wyglądały efektownie, ale smakowały już gorzej. Szczerze to chyba wolałabym już zjeść sałatkę gyros :P I żeby nie było - nie żywię się schabowymi :D W wielu miejscach bywałam i jadałam, ale ta snobistyczna kuchnia jest po prostu śmieszna. Smaczna i elegancka przystawka to np. roladki z sandacza, a nie jakaś zupa z pokrzyw, no bez jaj.

Gość gość
Ja bym na przystawkę poleciła suszone śliwki zawijane boczkiem i maczane w miodzie. Pycha!!!! Tylko musisz kupić dobry boczek wędzony.

Gość gość
suszone śliwiki z boczkiem wędzonym maczane w miodzie!? może jeszcze popijać to wódką z mlekiem?

Gość gość
Hehe, naoglądały się kafeterianki badziewnych programów kulinarnych i teraz próbują brylować na salonach :D Ja bym śliwek z boczkiem i miodem kijem nie tknęła.

Gość gość
Wy naprawdę całe życie jecie schabowe i nie macie zielonego pojęcia o smakach :(.

Gość gość
menu laski z 1:06 jest dla Was snobistyczne,masakra to co Wy jecie na codzień,chyba naprawde tylko nalesniki,placki ziemniaczane i mielone

Gość gość
odezwały sie prowincjonalne wsiury co na kazdy dzień tygodnia gotują to samo

Gość gość
Menu z 1:06 jest wyrąbiste, ale skąd wziąć pokrzywy?

Gość gość
Może ty jesz naleśniki i placki. Kuchnia ma być przede wszystkim smaczna - to jest jej podstawowe zadanie. U mnie w domu jadamy np. steki wołowe lub burgery, drób różnoraki, lekkie zupy warzywne, świeże ryby (szczupak, węgorz, lin, dorsz, itp), itp. Mało węglowodanów lub wcale, także dania mączno-ziemniaczane to nie u mnie. A połączenie śledzia z owocami jest po prostu niesmaczne, to samo zupa z pokrzywy. Pewnie, że jedna z drugą kafeterianka, by udowodnić przaśność schabowego będzie wmawiać, że to jest pyszne. Ale trzeba być totalnie ograniczonym, żeby kuchnię widzieć tylko w dwóch wersjach: albo schabowy, mielony i placki albo śledzie z owocami i ser z truskawkami. Nic pomiędzy :)

Gość gość
połączenie mięsa i słodkiego mnie nie dziwi już, bo sos chili słodki to podstawa w kuchni chińskiej do potraw z mięsem. Jednak śledź na słodko to już przesada, tym bardziej, że on jest mocno słony.