Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniaxa

Ta reklama z polsatu o autystycznym chłopcu mną wstrząsa

Polecane posty

Gość gość
Czy do 4tego roku życia syn rozwijal się normalnie tzn.mówił recytował wiersze liczyl do 15np. Jezdzil na wrotkach, rowerze czy hulajnodze? Czy tak nie bylo.?

Gość gość
Mam propozycje by nie reagować na opętane osoby wypowiadające sie tutaj. Czytajcie i zlewajcie zimnym moczem. Troli sie nie karmi!

Gość gość
pewnie matka go zaszczepiła i w 4 roku życia "dostał" autyzmu :D standard jeśli chodzi o tłumaczenie ludziom czemu mają takie dziwne dziecko

Gość gość
tłumaczyć się komuś, niby z czego ci ludzie maja się tłumaczyć? A ty tłumacz się dlaczego jesteś tak głupia i złosliwa?

Gość gość
Nie wiem naprawde nie rozumiem ludzie skad w was tyle buty . Świat nauki nie zna przyczyny, za to wy wiecie wszystko. A juz najdziwniejsze jest to, że stajecie skrajnie za którąś z teorii mimo braku dowodów.

Gość ogryzekogryzek
nie wiem czy to pytanie o 4latka było do mnie ale chyba tak to odpowiem, moje dziecko intelektualnie było nad wyraz rozwinięte do normy wieku i w zasadzie do dziś tak jest, ruchowo był mniej sprawny i nadal jest ale to mnie nie niepokoiło bo jest wcześniakiem i urodził się z onm potem miał w niektórych okolicach wnm i był rehabilitowany pod tym kątem, natomiast to co było nie tak to miał bardzo słabo rozwiniętą mowę, liczyć liczył od ok 1,5 roku, znał literki, piosenki słowa po ang, wszystko szeregował, radził sobie świetnie z klockami, układankami, puzzlami itd.. był nad wyraz dzieckiem cichym które chciało być samo i nie wymagało uwagi rodzica, dziś z perspektywy czasu wiem że od urodzenia miał symptomy autyzmu jednak wtedy o tym nie miałam pojęcia, problemy zaczęły się jak skończył 3 lata poszedł do przedszkola i wymagano by podporządkował się w grupie, by zawiązał pewne relacje z dziećmi itp.. zaczęła się diagnoza i niczym w układance objaw do objawu wszystko ułożyło się w całość - autyzm, im jest starszy tym objawów autyzmu jest więcej, jedne mijają inne się pojawiają, raz jest lepiej raz jest gorzej, jest wysoko funkcjonującym autystą, na pierwszy rzut oka nikt by go nie posądził o autyzm, a jednak..

Gość gość
Ja nie wykluczam niczego jeśli chodzi o nsilenie sie zjawiska jakim jest autyzm u dzieci. Nie idę w żadną skrajną teorię. Prawda zawsze leży po środku.

Gość ogryzekogryzek
co do szczepień to faktycznie po MMR moje dziecko zmieniło się na dużo "gorsze" którym pozostało do dziś, nie sądzę by to spowodowało autyzm ale na pewno pomogło w jego aktywacji, po szczepionce cofnął się w rozwoju mowy a raczej na kilka tyg zaniemówił, po czym jakby na nowo zaczął się uczyć mówić

Gość gość
Ja na podstawie swoich obserwacji wiem ze wraz z diagnoza autyzm idzie zatrucie organizmu metalami-niewielu ludzi stać na dowodzące tego badania-stad zapewne są to spotrzezenia nielicznych w tym moje. Być może jedni z nas mają coś nie tak z genem odpowiedzialnym za detoksykacie organizmu i stad ten autyzm.

Gość gość
20.01 No widzisz, szczycisz sie tym, ze zareagujesz dokladnie tak samo, jak "nienormalny glupek", znaczy obaj jestescie na tym samym poziomie intelektualnym :-D Ale Ty za glupi jestes, zeby zrozumiec, ze wlasnie sam se wystawiles swiadectwo ;-)

Gość gość
i tak ci się dziwię że go nie oddałaś bo wierzę, że jest ci ciężko żyć z takim wyrokiem jakim jest autyzm. podziwiam cię kobieto bo ja bym chyba oddała od razu do adopcji po usłyszeniu takiej diagnozy

Gość gość
21:28 wkurza mnie stękanie w telewizji publicznej i żebractwo z powodu jakiegoś autyzmu, to jest dla mnie nie do przyjęcia. są ważniejsze rzeczy w tym kraju na które niezbędne są pieniądze, a ten cel na pewno do takich nie należy. autystyk i tak będzie zamknięty w swoim świecie i tak, to na wuja mu kasa? chyba dla matki żeby żyła jak pączek w maśle kosztem głupich darczyńców. autyzmu wyleczyć się nie da więc nie ma sensu dawać na to kasy

Gość gość
Komu bo chyba tobie. Trol zawsze wprowadza zament tak jak ty.

Gość ogryzekogryzek
a jakie są te ważniejsze sprawy można wiedzieć? autyzmu nie da się wyleczyć tak samo jak raka, astmy, AIDS i wielu innych chorób na które również zbierane są pieniądze... o wszystkich zbiórkach można tak powiedzieć ze są ważniejsze cele, ale jakie? dla każdego są one inne i dlatego dla kogoś dotkniętego powodzią będzie to powódź a dla matki autystyka jej dziecko i terapia która kosztuje, dla kogoś jeszcze innego celem będzie ochrona lasu, ginącego gatunku zwierzęcia, ograniczenie zanieczyszczenia środowiska itd... każdy uważa inny cel za priorytet, dla mnie największą bzdurą na którą idą publiczne pieniądze jest biurokracja, ZUS, MOPS, PUP i szereg innych urzędów ale pewno dla kogoś to właśnie pieniądze na administrację państwową są najważniejszym celem, a tak na marginesie to Polsat nie jest telewizją publiczną :/

Gość gość
no mi szkoda na to kasy i nie wysłałabym nawet jednego złamanego smsa. wolę dać na psy i koty w schroniskach, większa krzywda im się dzieje niż takim dzieciom

Gość gość
dokładnie pieniądze na administrację państwową to jest najważniejszy cel, autystyk musi mieć terapię? na co? i tak mu to nie pomoże. rozumiem raka bo zawsze można z niego wyjść, ale autyzm to zamknięty świat i podejrzewam że takiemu odmieńcowi jest dobrze w jego własnym świecie i nie ma sensu go stamtąd wywlekać na siłę. chorzy na raka czy inne groźne choroby jak najbardziej powinni być leczeni i uśmierzani w bólu ale autystykowi żadna krzywda się nie dzieję więc nie ma potrzeby wyrzucać kasy w błoto skoro i tak nigdy nie pójdzie do normalnej szkoły i pracy

Gość gość
MAm nadzieje ze autyzm jedak można wyleczyć

Gość ogryzekogryzek
to radzę ci się dokształcić, bo autystyk który ma zapewnioną odpowiednią terapię może być normalnym człowiekiem takim samym jak każdy inny, mieć pracę, skończyć szkołę, założyć rodzinę, poza tym autystyk autystykowi nierówny, wielu autystyków jest cenionymi naukowcami, Noblistami, wybitnymi politykami ależ szkoda że ktoś zmarnował kasę by im pomóc... śmieszna jesteś, faktycznie jesteś trolem bo nikt inny by nie pisał takich bzdur :D lepiej zajmij się kotami i pieskami być może chociaż one będą cię miały za mądrzejszą niż jesteś, chociaż marne szanse bo to też są inteligentne stworzenia przewyższające cię znacząco

Gość gość
nie można, to trwałe uszkodzenie mózgu, choroba psychiczna więc się nie łudź. dzieciak do końca będzie żył w swoim dziwnym świecie, pewnie mu tam dobrze :D

Gość gość
Byli zomowcy i ich córki powinni łożyć na te dzieci!

Gość gość
Jestes trolem który stale tych samych słów używa. Jesteś ograniczony umyslowo czy nie znasz polskiego?

Gość gość
Nie tylko autyzmu nie mozna wyleczyc, skretynienia rowniez sie nie da :) Do informacji ublizajacych autystykom: Bill Gates I Mark Zuckerberg rowniez nimi sa I smiem twierdzic, ze poradzili sobie w zyciu znacznie lepiej od Was, ponoc normalnych I uzytecznych dla spoleczenstwa. Schowajcie se swoje pieniadze albo wydajcie je na ratowanie tych topiacych sie kotow :)

Gość gość
gdyby X lat temu nikt nie łożył na badania i rozwój onkologii nadal by rak był wyrokiem śmierci, a dzięki pieniądzom jakie wpakowano w postęp medycyny dziś wielu chorych da się uratować i przedłużyć im życie czasem o dziesiątki lat, być może dziś autyzm nie jest uleczalny ale nie oznacza to że za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat tez tak będzie, co więcej już dziś wielu autystyków dzięki różnym terapiom udaje się przystosować do społeczeństwa i być takimi jak wszyscy, mimo stygmatów autyzmu, pozostawiając ich samych sobie strzelamy sobie w kolano bo ilość zdiagnozowanych autystyków rośnie z dnia na dzień sięgając 30% populacji

Gość gość
W tv słyszałam o lekarce która w jako dziecko była autystyczna napisała ksiązke o tym co czuja te dzieci, niestety zupełnie nie pamiętam nazwisk- w USA ta kobieta (lekarka) jest dosłownie traktowana jak guru ;) wiec jeżeli ona mogła skończyć medycynę to autyzm da się powstyrzymać

Gość gość
Trole ratują te koty a potem namnażają żeby było jeszcze więcej i wiecej cel- by było ich wiecej niż autystykow.

Gość gość
Ja tez w dziecinstwie bylam autystyczna. Ktoś by wiedział? nikt nawet moi rodzice. Autyzm jest zbyt nowoczesną chorobą wtedy nie diagnozowaną.

Gość gość
autyzm poszczepienny mozna leczyc, organizm jest zatruty i nalezy go odtruć, wiecej informacji ( dr kulisz z usa), w polsce nie ma czegos takiego jak autyzm poszczepeinny ale np w usa jest i to lecza.

Gość gość
Dziewczyny co Wy piszecie? Że jacyś sławni ludzie (Bill Gats) są/byli autystykami?!!? Bzdura do kwadratu. Wiecie, że dzwoni ale nie wiecie w którym kościele. Oni (Ci sławni wymienieni przez Was) maja Zespół Aspergera a nie żaden Autyzm.

Gość gość
z autyzmu mozna wyjsc, nie jest to latwe ale mozliwe, po drugie sa rozne stopnie i rodzaje autyzmu, to nie sa glupie dzieci.

Gość gość
Jasne że nie sa głupie, są po prostu inne bardziej wrażliwe.