Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urodzenie dziecka a akt urodzenia proszę o szybką pomoc

Polecane posty

Gość gość

Witam Urodziłam córkę. Muszę z chłopakiem jechać jutro zgłosić dziecko do urzędu stanu cywilnego. Mam pytanie, czy mogę zabrać swój akt urodzenia który mam cały czas czyli 20 lat odkąd żyję na tym świecie czy muszę pojechać specjalnie do swojego urzędu w swoim mieście po odpis aktu ?

Gość gość
A to twój szpital nie zglasza do usc? Co za wiocha

Gość gość
Mozesz ze swoim aktem urodzenia i sprzed 30 lat jechac :-) nie ma problemu, bo dane w akcie urodzenia sie nie zmieniaja.

Gość gość
Ze swoim aktem urodzenia sie trzeba wybrać??? Nie wystarczy dowod osobisty?

Gość gość
tylko po co ci ten akt z tego co pamietam to tam tylko dowody osobiste byly potrzebne i jakies dokumenty ze szpitala

Gość gość
ja żadnego aktu nie brałam, normalnie mi wystawili akt urodzenia dziecka na dowód.

Gość gość
Co jest niezbędne do dokonania rejestracji urodzenia dziecka? 1. w przypadku urodzenia dziecka pochodzącego z małżeństwa - odpis aktu małżeństwa, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego, dowody osobiste obojga rodziców; 2. w przypadku rejestracji urodzenia po rozwodzie rodziców, jednakże jeśli nie minęło 300 dni od rozwodu lub separacji - odpis aktu małżeństwa, dowód osobisty matki, obecność matki, dziecko w takiej sytuacji rejestruje się jak pochodzące z małżeństwa; 3. w przypadku rejestracji urodzenia dziecka po rozwodzie rodziców, jeśli minęło 300 dni od rozwodu, separacji - odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub sentencja prawomocnego wyroku, dowód osobisty matki, obecność matki, w przypadku uznania przez biologicznego ojca – obecność ojca z dowodem osobistym; 4. rejestracja dziecka panieńskiego, bez uznania przez biologicznego ojca - odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego, dowód osobisty matki, obecność matki; 5. rejestracja dziecka panieńskiego, z uznaniem przez biologicznego ojca – odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego, obecność obojga rodziców wraz z dowodami osobistymi; 6. w przypadku rejestracji dziecka przez matkę wdowę, jeśli nie minęło 300 dni od dnia zgonu męża – odpis aktu małżeństwa, odpis aktu zgonu, dowód osobisty matki, obecność matki, dziecko rejestruje się jak pochodzące z małżeństwa; 7. w przypadku rejestracji dziecka przez matkę wdowę, jeśli minęło 300 dni od zgonu męża - odpis aktu małżeństwa, odpis aktu zgonu męża, dowód osobisty matki, obecność matki przy rejestracji, w przypadku uznania przez biologicznego ojca – obecność ojca z dowodem osobistym.

Gość gość
Bo to konkubencki bękart i dlatego akt urodzenia matki trzeba

Gość gość
Zgłoszenie urodzenia dziecka zwolnione jest z opłaty. Podczas sporządzania aktu urodzenia nadaje się dziecku imię (lub imiona). Dziecku można nadać maksymalnie dwa imiona, nie mogą być to imiona ośmieszające, nieprzyzwoite, w formie zdrobniałej lub takie, które nie pozwalają odróżnić płci dziecka. W ciągu 6 miesięcy od daty sporządzenia aktu urodzenia rodzice mogą złożyć kierownikowi USC oświadczenie o zmianie imienia (imion) dziecka

Gość gość
Fakt urodzenia dziecka należy zgłosić do właściwego urzędu stanu cywilnego w terminie 14 dni od dnia urodzenia dziecka. Po przedłożeniu odpowiednich dokumentów sporządzony zostaje akt urodzenia. Jeżeli dziecko urodziło się martwe, zgłoszenie takiego zdarzenia powinno nastąpić w ciągu 3 dni. W takim wypadku sporządza się akt urodzenia z adnotacją w rubryce "Uwagi", że dziecko urodziło się martwe; aktu zgonu nie sporządza się. Kto jest obowiązany do zgłoszenia urodzenia dziecka?? - ojciec dziecka albo matka, jeżeli jej stan zdrowia na to pozwala, albo inna osoba obecna przy porodzie; - lekarz albo położna. - jeżeli urodzenie dziecka nastąpiło w zakładzie opieki zdrowotnej, do zgłoszenia urodzenia jest obowiązany zakład opieki zdrowotnej.

Gość gość
Z powyższego wynika, ze chlopak sam moze jechac do urzędu, Ty mozesz spokojnie z malutka zostać w domu. On niech tylko zabierze Twój dowod i akt urodzenia.

Gość gość
jakie akty urodzenia matki , wystarczy wypis że się dziecko urodziło i dowód osobisty rodziców

Gość gość
Aaaaaaa! Nie! Musicie byc oboje...

Gość gość
Masz wyżej przepisy - dziecko poza małżeńskie jest inaczej traktowane, niż urodzone w małżeństwie. W końcu wchodzi wtedy kwestia ojcostwa, uznania dziecka itp.

Gość gość
Ja mam nieslubne dziecko, rodzone rok temu, wiec podejrzewam, ze nic sie nie zmienilo. Przed porodem pojechalismy do usc i moj partner dokonal tzw. Uznania dziecka nienarodzonego. Po urodzeniu syna wraz z ta kartka ze szpitala, tym aktem uznania, naszymi dowodami i moim aktem urodzenia pojechal sam do usc zarejestrowac dziecko. Gdybysmy nie zrobili przed porodem uznania, to po porodzie musielibsmy jechac razem.