Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gramatyka nauka jezyka Jak sie nauczyc jezyka

Polecane posty

Gość gość

Ma ktoś jakiś pomysł jak dobrze nauczyć się języka ??? Dziecko powiedzmy w wieku 12 lat nie zna dobrze gramatyki a mówi już naprawdę dobrze. Ja ucze się wydaje mi się, że potrafie.... otwieram książke w danym języku i widzę tam takie struktury gramatyczne, że az mi się głowa czerwieni. 80% zdan jest inna niż w przykładowej gramatyce czy też ćwiczeniach które są wykonywane w szkołach :(

Gość gość
Doradzi ktoś ?

Gość gość
A jakiego języka się uczysz? Np w angielskim nie trzeba znać super ekstra czasów, żeby dobrze mówić wystarczą tylko te podstawowe, zeby umieć powiedzieć coś o dniu dzisiejszym, wczorajszym, przyszłym. Ale czasy są potrzebne do różnych ttestów językowych, sprawdzianów. Mi też najgorzej wchodzi gramatyka

Gość gość
Czyli sugerujesz ze do mowy takiej na co dzień wystarczy czas teraźniejszy przyszly i przeszly prosty ? Ja próbowałem zabierać się za książki i było ciężko.

Gość gość
Powiem tak ja zawsze miałam problemy z gramatyką - jeżeli chodzi o te nazwy, definicje i tak dalej. Ale zrobiłam tak, że dużo słuchałam, ogladam filmiki serialu Friends na youtubie i dzięki temu umiem coś powiedzieć, wiem jak coś powiedzieć w jakimś czasie mimo tego, że nie znam wszystkich tych regułek. Po prostu trzeba dużo ćwiczyć, dużo słuchać, otoczyć się językiem - wiem, że to może brzmi banalnie, ale to prawda. To jest aż takie proste. Po prostu ćwicz, słuchaj, czytaj i w pewnym momencie się zorientujesz, że zrozumiałaś coś bez regułek czy czegoś takiego. Oczywiście nie mówie, że takie uczenie się definicji i tak dalej ejst złe czy mało efektywne. Ale po prostu u mnie to nie działa, piszę to z własnego doświadczenia. U mnie po prostu całe to uczenie się definicji na pamięc nie działą, bo zapominam i jedyne co przychodzi to frustracja i niechęc. Więc jak mówie to moje odczucia:) Pozdrawiam

Gość gość
Dzięki za porady :)

Gość gość
Może ktoś coś jeszcze doradzić?

Gość gość
Nauka języka to trudna sprawa !

Gość Monisza
Mnie się fajnie sprawdziły kursy multimedialne. Warto spróbować, bo są dla osob które stawiają na efektywność. Do tego wystarczało mi 20 min dziennie. Fajna sprawa i dosć niedrogie, porównując do stacjonarnych kursow. Ja zamówiłam supermemo i jestem zadowolona. Przerobiłam dwa kursy angielskiego, a teraz wybrałam francuski dla początkujących.

Gość gość
Ja też próbuje kursów multimedialnych ale kiedy przychodzi to prawdziwego sprawdzenie języka w życiowych sytuacjach to niestety słabo to wychodzi.

Gość gość
A jakieś inne sposoby ?

Gość gość
:)

Gość gość
Może ktoś się jeszcze wypowie ?

Gość RomekLed
Dlaczego nie sprawdza Ci się w mówieniu jak trzeba użyć języka taka nauka z kursów multimedialnych ? Ja uczyłem sie tak języka francuskiego i kiedy przyszedł czas, że miałem go użyć w moim odczuciu poszło nieźle. Akurat też uzywałem supermemo, bo jedne z lepszych kursów i bardzo się sprawdza opcja na androida. Teraz mam fiszki i jedynie utrwalam język. Fiszki to fajny sposób nauki. Tego próbowaliście?

Gość gość
o bożeeeeeeeeee. gramatyka z podręczników nijak ma się do mowy życia codziennego, a już zwłaszcza bardziej zaawansowanych książek. z podręczników nikt się języka nie nauczył. ja nauczyłam się angielskiego z filmów, muzyki i książek właśnie REGULARNOŚCIĄ. teraz zabieram się za włoski i też wiem, że tutaj podręcznik może mi jedynie podpowiedzieć parę regułek, ale reszty muszę się nauczyć z mediów!

Gość gość
No właśnie tak na dobrą sprawę małe dzieci nie znają gramatyki a są w stanie porozumieć się w 90 % sytuacji lepiej niż nie jedna osoba ucząca się kilka długich lat języka.

Gość gość
Ale sama Tv nie pomoże jak zna się mało słówek. W ogóle zawsze mnie to zastanawia jak ludzie piszą, że nauczyli się języka z TV...

Gość gość
bo słówka zaczynają "wypływać" po pewnym czasie, zauważasz, że ludzie posługujący się danym językiem korzystają stale z kilku tysięcy słów i po prostu te kilka tysięcy zapamiętujesz poprzez kojarzenie ich z sytuacjami, intonacją i sposobem użycia w zdaniu. wtedy zaczynasz rozumieć ich znaczenie. zapamiętywanie słówek ze słownika czy fiszek to bzdura, wyobraź sobie, że czytasz podręcznik do polskiego - uważasz, że naszej piekielnie trudnej gramatyki i słów dałoby się nauczyć z podręcznika? zwłaszcza, że u nas nie ma sztywnych zasad jeśli chodzi o szereg?

Gość gość
jedynym sposobem na nauczenie się obcego języka jest chęć i regularność - nic nie przebije tych dwóch banałów, żadne kursy-cuda nie pomogą w osłuchaniu się z mową, zapoznawaniu się z konstrukcjami zdaniowymi, którymi posługują się ŻYWI LUDZIE, a nie roboty, które mogą ci tylko nawbijać parę koślawych zdań na tydzień wakacji w danym kraju.

Gość gość
Ja np. chciałbym bardzo się nauczyć ale wg mnie najłatwiej nauczyć się poprzez rozmowę a skąd niby większość z nas ma wsiąść rodowitego mieszkańca danego kraju do nauki ? To wszystko są olbrzymie koszty...

Gość gość
:)

Gość gość
Jak ktoś ma jakieś pomysły odnośnie nauki języka pisać ;p :)

Gość gość
?

Gość MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMon
Ja robię tak: Codziennie po pracy (poniedziałek-piątek) poświęcam dwie godziny na nauke/ćwiczenia z gramatyki/ słownictwo W soboty i niedziele po 8 godzin. Uczę się sama i zależy mi bardzo :) Mam 3 miesiące i wyjeżdżam za granicę. Ważne, żeby dużo słuchać/oglądać filmy/słuchac nagrań/ piosenek/wiadomości. Gramatyka też jest istotna, bo jak chcesz się wypowiedzieć to powinno to być płynne i komunikatywne, a nie 'Kali być....Kali mieć... Najważniejsze to chyba zacząć myśleć w danym języku..czyli jak w Twojej głowie pojawia się jakaś myśl to trzeba ją przetłumaczyć ;-) Można również znaleźć sobie kumpli online dla których jezyk ten jest językiem ojczystym..mozna na przykład pisać meile. :) Trzeba zrobić wszystko, żeby ten język stał się Twoim hobby i poświęcać na naukę każdą wolną chwilę :) Efekty na pewno się pojawią :)

Gość gość
Moze warto zapisać sie na kurs i skorzystac z pomocy osoby wyszkolonej do nauczania? Moja kuzynka długo w Stanach mieszkała, a niedawno przyjechala na 3 lata do Polski no i też duze problemy gramatyczne ma, ale chodzi na kurs polskiego do http://www.makilen.pl/ i to jej bardoz pomaga,bo robi duze postępy.

Gość gość
oryginalna nie będę, ale myślę, że najlepiej się nauczyć języka na kursie. Mnie skusił wakacyjny na Malcie organizowany przez Glossę było super, dużo się nauczyłam, zobaczyłam fajne miejsca poznałam bardzo fajnych ludzi z całego świata. Taki sposób na naukę języka myślę jest najlepszy.

Gość vin_
Na kursie korzystamy z magazynów językowych. Kursantom się taka opcja bardzo podoba. Nasza szkoła zamawiała takie magazyny do angielskiego, francuskiego i niemieckiego ze strony www.magazynyjezykowe.pl . Wiem, że inne szkoły prywatne też stawiają na takie materiały w ciekawej formie.

Gość gość
chyba najlepiej bedzie isc w takim przypadku na kursy jezykowe (legnica http://www.snatch-school-legnica.edu.pl/ ). Tam wszystko ci wytlumacza, pocwiczysz z osobami ktore wiedza co i jak i powinno pojsc gladko;)

Języków obcych lubię się uczyć w grupie - no i trafilam do Pi School.Szkoła jak dla mnie rewelacyjna. Zajęcia są bardzo fajnie prowadzone, w przyjaznej atmosferze, dobrze są tłumaczone zagadnienia gramatyczne. Jestem zadowolona z tego że na nich trafiłam.