Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
Jeżeli macie algorytm karmienia przez zgłębnik wyślijcie mi bardzo was proszę na email werka.19@wp.pl

Gość plankton
ludzie, czytajcie wcześniejsze wiadomości z dzisiejszego dnia, podany jest adres meilowy z algorytmem.

Gość gość
Wielkie dzięki za algorytm. I czekam na nowe wiadomości w sprawie egzaminu.Czyli na egzaminie ma być prawdopodobnie karmienie przez sondę i zmiana koszuli nocnej ale zawsze są 3 zadania.Jak myślicie. :)

Do tej pory były zazwyczaj trzy zadania, ale może coś się zmieniło w tej kwestii?! Ponawiam, prośbę aby pisać info odnośnie zadań na Egzaminie z jakiego województwa jesteście - Ci co już zdali - mam nadzieję, że się doczekamy :) Pozdrawiam, współzdających, powodzenia.

Gość gość
Jeśli to prawda co piszecie, że ma być karmienie przez sondę i zmiana koszuli no i co do tego, że powinny być trzy zadania, to może mieć sens, ponieważ karmienie przez sondę zawsze zaczynamy od wykonania toalety jamy ustnej. Mam nadzieję, że ktoś wreszcie potwierdzi, że na pewno było takie zadanie.

Nie wydaje mi się, żeby karmienie przez zgłębnik rozpoczynać od toalety jamy ustnej? W algorytmie nic na ten temat nie ma. My mieliśmy zajęcia z panią, która także jest Egzaminatorem ( oczywiście w innym mieście ) i niczego takiego nie uczyła?! Przepłukanie zgłębnika wodą przed i po oczywiście ale nie toaleta jamy ustnej? Masz na to algorytm?

Gość gość
My tez bylysmy uczone ze przed założeniem zglebnika jest toaleta jamy ustnej, ale przecież my nie będziemy zakładać zglebnika tylko ewentualnie karmić.

Gość gość
A macie jakąś wiedzę na taki temat.My wchodzimy na egzamin w 6 osób.Jedną godzinę 3 osoby mają być przy łóżkach- ok. Co robi pozostała trójka? A potem zmiana.

Gość gość
Na egzamin wchodzi tyle osób ile jest stanowisk w pracowni, egzamin trwa 2 godziny. A godzinę każdy ma przydzieloną odgórnie, ja już miesiąc temu dostałam w szkole oficjalne pismo o której wchodzę i z kim. Przy zgłębniku nie ma toalety jamy ustnej jest co najwyżej pielęgnacja nosa.

Gość gość
Czy ktoś wie, co oprócz wykonywania czynności przy pacjencie się robi? Chodzi mi o to, co się pisze przed wykonaniem zadania a co po. Proszę o jakieś informację. Dzięki

Gość gość
hmm...więc ile szkół tyle teorii, u nas (Bielsko) zawsze, ale to zawsze karmienie przez sondę jest poprzedzone toaletą jamy ustnej (pobudzenie ślinianek do produkcji śliny a tym samym enzymów trawiennych), poza tym trzy sposoby sprawdzania położenia sondy (kubek z wodą, trzy palce od mostka + stetoskop, oraz wyciągnięcie 20 ml treści pokarmowej i spr papierkiem lakmusowym), oczywiście pielęgnacja zgłębnika również, no ale się nie upieram, poza tym jak na razie to wszystko nie jest potwierdzone

Gość gość
Czy faktycznie ten egzamin trwa aż 2 godziny? Bo ja mam wrażenie ze wszystko można zrobić w kilkanaście minut. Chyba mam jakieś mylne wyobrażenia jak wygląda egzamin. Ciemna masa chyba ze mnie

Gość gość
he wydaje mi sie ze zanim przeczytasz zadanie napiszesz sobie plan dzialania to juz minie troche czasu nas uczyli wszystkiego na sucho i a teraz to tak naprawde trzeba bedzie robic to sie wydaje ale czasu potrzeba ja mam 2. czerwca trzymajcie kciuki ja za was juz trzymam

Gość gość
a i jeszcze mozg w stresie sie spowalnia nieco dluzej sie mysli haha ja tam mam przynajmnej

Gość plankton
No właśnie, nic nie jest potwierdzone. Ci co już zdawali mają nas dokładnie w pompie, że się tak delikatnie wyrażę. Czy to tak trudno napisać parę słów po egzaminie? ja normalnie z jakiejś innej bajki chyba jestem, dlatego wybrałam ten kierunek, żeby pomagać. Ale tam! damy radę ! ale po cichu jednak liczę ,że się ktoś w końcu obudzi, HELLO!

Gość gość
Jest dokładnie tak jak pisała moja poprzedniczka. Ja mam egzamin dopiero w lipcu, ale mam nadzieję że zaraz ktoś napisze nam wszystkim co było. Mam pietra. Trzymamy za wszystkich kciuki. Odzywajcie się jeśli jesteście juz po egzaminie, co było i jak to przezylyscie. POZDRAWIAM

Gość gość
Cześc,napiszcie proszę jaka jednostka chorobowa była na egzaminie?

Gość gość
Właśnie przed chwilą wróciłam z zajęć ze szkoły gdzie nam wszystkim rozdano kserówki karmienie przez sondę i kazano się tego dokładnie nauczyć bo na następnych zajęciach będziemy mieli wstępny egzamin praktyczny na zaliczenie(ocenę) właśnie z karmienia przez zgłębnik i zmiana koszuli Łódź Karmienie przez sondę przygotowujemy: 1. Strzykawkę 50 ml. lub 100 mi. 2 .stetoskop 3. pean 4. 2 miski nerkowate 5. kubek ze zmiksowanym jedzeniem 6. kubek z czystą wodą KARMIMY NA STOJĄCO Pacjenta sadzamy w pozycji pół siedzącej i zabezpieczamy podkładem - odklejamy sondę z szyi, zaciskamy peanem i odkrywamy korek - nabieramy powietrza około 20 ml. dołączamy strzykawkę z powietrzem do sondy, odpinamy pean przykładamy słuchawkę do brzucha na wysokości żołądka i wpuszczamy powietrze, potem odciągamy powietrze, ale więcej niż 20 ml. i zaciskamy pean na sondzie. Powietrze ze strzykawki wypuszczamy do miski nerkowatej. - nabieramy tą strzykawką wodę 20 ml. (sprawdzamy temp. na przedramieniu) i wypuszczamy powietrze nad miską nerkowatą. - łączymy ze zgłębnikiem odpinamy pean i podajemy wodę - zaciskamy pean, odłączamy strzykawkę - nabieramy jedzenie ( sprawdzamy temp. na przedramieniu), wypuszczamy powietrze nad miską nerkowatą, łączymy ze zgłębnikiem odpinamy pean i wolno podajemy jedzenie - zaciskamy pean, odłączamy strzykawkę - nabieramy wodę, wypuszczamy powietrze, łączymy ze zgłębnikiem odpinamy pean, przepłukujemy sondę, zaciskamy pean, zakładamy korek i odpinamy pean - poprawiamy łóżko

Gość gość
my w Łodzi mamy dopiero 1 lipca ale już nie śpię po nocach przeżywam co będzie i jak będzie mam nadzieję że Ci co już mieli nie będą tacy i podzielą się tym co mieli na egzaminie i napiszą coś więcej na ten temat jaki był opis przypadku i w ogóle podzielą się wiedzą

Gość gość
ja mam egzamin 1 czerwca o 8.nie bd miała dojścia do internetu ale jak chcecie to dzwońcie od godz 11 -powiem co było 730 616 002

Gość gość
Hejka tutaj u nas nawet nie mieliśmy karmienia przez sondę więc proszę napiszcie jak już jesteście po.Pozdrawiam

Gość plankton
o , dobra kobieto! z nieba nam spadłaś, juz widzę jak ci sie telefon gotuje po 11, ale ja zadzwonię na pewno i napiszę na forum co by i innych pocieszyć. dzięki, super babka jestes,że tel udostepniasz. POWODZENIA

Gość gość
Dzięki serdeczne za podany nr telefonu zadzwonię na pewno żeby się dopytać co i jak ja jestem z Łodzi a jeszcze wracając do tych trzech zadań do wykonania to mi się wydaje że skoro jest zmiana koszuli to już w tym są dwa polecenia zdejmowanie i zakładanie tak myślę ale co i jak to dowiemy się od koleżanki która ma egzamin w poniedziałek trzymam za Ciebie kciuki i życzę powodzenia z całego serca gorące buziaczki dla Ciebie:)

Gość gość
To miłe z twojej strony ,dobrze wiedzieć ,że są tacy życzliwi ludzie ,którzy nie myślą tylko o sobie ,ja też odezwę się do Ciebie po informacje .Dziękujemy i powodzenia ,na pewno będe trzymać kciuki!

Gość irena1
Witajcie kiedy macie egzamin zawodowy na Opiekuna medycznego 2015

Gość gość
To miłe z twojej strony ,dobrze wiedzieć ,że są tacy życzliwi ludzie ,którzy nie myślą tylko o sobie ,ja też odezwę się do Ciebie po informacje .Dziękujemy i powodzenia ,na pewno będe trzymać kciuki!

Gość gość
Proszę o algorytmy ! Znajdzie się jakaś pomocna osoba? tyska118@o2.pl

Gość gość
Wcześniej już był podany :Słuchajcie to będzie za trudne żeby wszystkim wysyłać założyłem adres e-mail i tam jest algorytm jeśli ktoś będzie miał jakieś inne materiały to też tam je wrzucajmy usmiech.gif Powodzenia na egzaminieusmiech.gif Login :egzaminopiekun15@wp.pl< /a> Hasło: egzamin15

Gość gość
Czynności podczas karmienia przez sondę: - Mycie, dezynfekcja rąk. - Ocena stanu osoby, która będzie karmiona, uzyskanie zgody. Przygotowanie na stanowisku do karmienia: - serwetki jednorazowego użytku lub płócienne, - szklanka wody do płukania, - płynny posiłek, ogrzany do temp. 35 - 37'C (powyżej 40 stopni zetnie się białko) - strzykawka 50-100 ml( Żaneta), ewentualnie lejek, strzykawka (50-100 ml) do aspiracji treści żołądkowej, - zacisk metalowy lub plastikowa zatyczka, - rękawiczki ochronne, - miska nerkowata, - gaziki, - cerata, ręcznik, podkład płócienny, gumowy - zestaw do toalety jamy ustnej, Czynności: -posadzenie chorego w pozycji półwysokiej lub wysokiej, -zabezpieczenie pościeli i odzieży przed zabrudzeniem, -wykonanie toalety jamy ustnej, -sprawdzenie czy sonda jest w żołądku(aspiracja), - sprawdzenie drożności sondy, - podanie posiłku przez zgłębnik, powoli (100ml/5-10min) pokarmu - przepłukanie zgłębnika/ sondy wodą (20-50 ml) - zamknięcie zgłębnika, - pozostawienie chorego na min.30 min w pozycji półwysokiej lub wysokiej, - uporządkowanie stanowiska, - udokumentowanie wykonanej czynności.

Gość gość
Witajcie u nas w Krakowie zaczynamy 13.06 powodzenia wszystkim