Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
dziękuję za te problemy,o które prosiłam :) dziś o 16 mnie czeka to wszystko,trzymajcie kciuki!!! napiszę wieczorem co i jak dla zdajacych później... ;)

Gość gość
Powodzenia!!! Trzymam kciuki!!! Ja 10.06. będę przez to przechodzić.

Gość gość
NIE dziękuję :) kurcze,fajne to jest że się tak wspieramy-nie znamy się,piszemy z różnych krańców Polski,ale myślimy o sobie nawzajem i w jakiś tam sposób sobie pomagamy ;) ja doceniam takich ludzi baaardzo ...;) no nic,teraz już zmykam się szykować(fartuszek wyprasować hehehe)Odezwę się PO

Gość gość
Dasz radę jak nie my to kto koleżanko :)

Gość gość
Trzymam kciuki za gościa (7:54) !!!!!!! i za wszystkich zdających póżniej!!!! Powodzenia i czekamy na info ;) ;)

Gość gość
Napiszcie koleżanki wszystko co dotyczy egzaminu wszystko się nam przyda dopiero zdającym. :)

Gość gość
Do wszystkich ludzi dobrej woli :) Pomóżcie mi rozwiać kilka wątpliwości dot. czynności końcowych: jak mam postępować z kubeczkami po pokarmie i wodzie (wyrzucać je razem z zawartością do kosza na odpady medyczne czy wylewać do zlewu i ... ? ) czy tacę i inne przybory wielokrotnego użytku dezynfekuję przy pacjencie? robię to w tych samych rękawiczkach, w których wykonywałam daną czynność? parawan składam i odstawiam w tych samych rękawiczkach czy już po ich zdjęciu? kiedy dokładnie ściągam rękawiczki? czy robię to przy pacjencie? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)

Gość gość
ja już po egzaminie , zdawałem rano , spoko i potwierdzam temat egzaminu taki jak wcześniej . Zestawy były już przygotowane i wiadomo czego ile zabrać ze sobą .

Gość gość
na zlewki mieliśmy specjalne naczynie a kubki zostawiasz w wyznaczonym miejscu przez komisję są to naczynia wielokrotnego użytku więc nie wyrzucasz do kosz

Gość irena1
Na ostatnim zajęciach pilnie ćwiczyłyśmy karmienie przez zagłębnik i zmiana górnej częśc***iżamy . Odbywało się to na profesjonalnym sprzęcie medycznym bo tak to ćwiczyłyśmy na rurce .

Gość gość
najpierw wykonuje sie mycie i dezynfekcje rak a nastepnie informuje sie pacjenta o zabiegu czy na odwrót ?

Gość gość
i jeszcze chciałam sie spytać jak zmienie bielizne nocna to moge zdenzyfenkowac sprzet czy dopiero po tych 2 czynościach zmiana bielizny i karmienie przez zgłebnik ?

trzymam mocno kciuki w Lublinie za zdających dzisiaj. Tym co już po, gratuluję i zazdroszczę, że macie to już za sobą

Gość gość
Kto już zdawał z Lublina proszę niech się podzieli informacją co było czy nastąpiły jakieś zmiany czy mieliście to samo co większość czyli zgłębnik, zmiana koszuli? Byłabym bardzo wdzięczna za informacje. :) Pozdrawiam

Gość gość
hej, Włocławek od dziś i tez pani Teodora. teraz 22 czerwca testy. może macie jakies adresy stron pytań z odpowiedziami do pouczenia sie. Z góry dziekuje

Gość gość
w Lublinie też ten sam zestaw z "Panią Teodorą", karmienie przez zgłębnik i koszula. Ja już po, było nerwowo ale potem już luz. Najgorzej zacząć nim opanuje się stres. Pozdrawiam

@gość 17:07 tu masz link do wszystkich testów z ostatnich lat. Tylko odpowiedzi trzeba wykupić smsem. Taniej wychodzi jak wykupisz pakiet do odpowiedzi. Załóż sobie konto i jedziesz. Testy są proste, dla mnie gorszy stres przy praktycznym będzie, bo boję się, że na jakimś szczególe się machnę

Gość gość
jakos na żadną z tych stron nie moge wejsc

Gość gość
kliknij na ten link co koleżanka podała na tej stronie co jesteś ja tak zrobiłam i weszłam na te testy.

Gość gość
Hej. Swój egzamin praktyczny będę miała w połowie czerwca. Obawiam się teorii...

Gość gość
zgromadziłam wszystkie dostępne w internecie egzaminy pisemne, robię notatki z książek: opiekun medyczny w praktyce i opieka na osobami....

Gość gość
ze szkoły nie mam ani jednej konkretnej notatki...

Gość prawie już opiekun
no więc tak-obiecałam rano,że napiszę jak już będzie PO :) na egz.szłam niby na luzie(w miare możliwości),gdyż wiedziałam już o p.Teodorze,jej karmieniu i zmianie koszuli ;) a mimo wszystko i tak zrobiłam kilka błędów i nie jestem z siebie.Czy zdałam??nikt nic z komisji nie powie teraz,więc trzeba czekać do sierpnia. Szybciutko opiszę jak to wygląda: -przy wejściu na salę losuje się nr stanowiska -siadasz,dostajesz"papiery",uzupełniasz je -podnosisz palec i zgłaszasz że jesteś gotowa do przygotowywania zestawu *jeśli uzyskasz zgode,idziesz myć ręce *potem idziesz szykować zestaw(my od razu na jednym wózku szykowałyśmy koszule i do karmienia) *jedziesz z wózkiem,zanosisz parawan,kosze *ubierasz fartuch i rękawiczki *odsuwasz szafkę i krzesło *zdejmujesz koc,obluźniasz kołdrę(dalsza,bliższa) *zdejmujesz koszulę(dalsza,głowa,bliższa) *wkładasz(bliższa,głowa,dalsza) *wykańczasz łóżko KARMIENIE: *wpuszczasz 20ml powietrza i spr.połozenie(stetoskop) *odsysasz te 20ml *naciągasz 25ml wody i symulujesz że ją podajesz(nie wlewasz żeby nie zalać manekina) *naciagasz 100ml mleka i również symulujesz *jeszcze raz 100ml mleka *25ml wody *zaciskasz sonde nowym!!! koreczkiem wYNOSISZ KOSZE,PARAWAN,WÓZEK,JROZMONTOWUJESZ(SEGREGUJESZ)W BRUDOWNIKU,DEZYNFEKUJESZ,ZDEJMUJESZ FARTUCH,POTEM RĘKAWICZKI,SIADASZ DO "PAPIERÓW",ZGŁASZASZ ŻE SKOŃCZYŁAŚ,WYCHODZISZ!!!!!!!!!!!!!! :D :D ;D IDZIESZ SIĘ OPIĆ!!! ;D z radości lub rozpaczy hehhe WAŻNE UWAGI!!!!! UTRZYMUJ CIĄGŁY KONTAKT Z PACJENTEM,MÓW DO NIEJ!OPOWIADAJ CO ROBISZ MIERZ TERMOMETREM WODE I POKARM PRAWIDŁOWO POSEGREGUJ W BRUDOWNIKU SPRZĘT(worek czerwony,to co do dezynfekcji to do moczenia,WORECZKI NP Z ŻANETY CZY KORECZKA-DO KOMUNALNYCH ODPADÓW ZDEZYNFEKUJ TACE,WÓZEK PAMIĘTAJ W "PAPIERACH"ŻE NAJPIERW MASZ ZAPISAĆ GODZ.ZMIANY KOSZULI,POTEM ZAKOŃCZENIE KARMIENIA!!! NIE ODWROTNIE!!! to chyba na tyle,ja popełniłam 3błędy,nie wiem czy były zauważone,myślę ze tak :( ale myślę że i tak będzie OK ;) stres mnie zgubił :( radzę się nastawić "co ma być to będzie" :) POWODZENIA WSZYSTKIM ZDAJĄCYM!!!!!!!!!!! ja się cieszę że już mam to za sobą,choć bardzo trudne nie było-nie chciałabym przechodzić przez to jeszcze raz!!

Gość prawie już opiekun
acha,ktoś tam pytał wcześniej-wszelkie "zlewki"pozostały pokarm zawozisz do brudownika,tam powinno być wiadro na "resztki pokarmu" nie zdejmuje się rękawiczek,fartucha,nic się nie dezynfekuje przy chorym-dopiero w brudowniku!!! pamiętajcie na końcu o higienicznym myciu rąk!!

Gość prawie już opiekun
acha,ktoś tam pytał-nic nie dezynfekujecie przy pacjentce!!! zestaw rozmontowujecie w brudowniku!!! przedmioty 1-razowego użytku(żanety,korek,fartuch,rękawiczki...)do czerwonego kosza, pokarm który został do wiaderka z napisem"resztki pokarmu", różne folie,woreczki np z żanety,korka,fartucha do odpadów komunalnych(czarny worek),potem spryskać termometr, stetoskop,tace,wózek...UMYĆ HIGIENICZNIE RĘCE,ZDEZYNFEKOWAĆ!!

Gość gość
bardzo dziękuję za rady :) nie miałam w szkole nic na temat karmienia przez sondę... ; /

Gość prawie już opiekun
sorki,powtórzyłam się-myślałam ze mi się niechcący usunął poprzeni wpis ;)