Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość opiekun
czy ktoś może mi napisać czy pacjentkę na egzaminie rozbieramy i ubieramy na boku.... i do mycia i oklepywania odwracamy od siebie czy do siebie.... proszę o odp...

Gość gość
u mnie dodatkowo była pielęgnacja stomii - śląskie

Gość gość1990
cześć :) jestem po egzaminie, mieliśmy do opisania tabelkę: po lewej wypisać problemy pacjentki (zapalenie płuc, nadciśnienie, osłabienie i ograniczona samoopieka, gorączka, potliwość i temperatura, ból głowy, odkrztuszanie wydzieliny,itd. a po prawej działania opiekuna, czyli co można zrobić, aby ulżyć pacjentce. z prawej strony piszcie jak najwięcej, przy każdym problemie można (i należy) się powtarzać, np. oklepywanie jako dzałanie opiekuna przy problemie zapal. płuc i przy odkrztuszaniu ropnej wydzieliny :) praktyczna część tak jak u wszystkich :) ja oklepywałamtylko plecy i dałam miskę nerkowatą pod ust z chusteczką :) ;powodzenia

Gość gość opiekun
do gościa 1990 proszę napisz jak układasz pacjenta przy myciu,oklepywaniu i ubieraniu koszuli.... dzięki za info

Gość gość
Dziewczyny czy jest do zmiany posciel?

od ponad 10 stron jest wałkowany temat egzaminu, nawet osoba przed Tobą komentująca napisała, że mycie, oklepywanie i zmiana koszuli

Gość gość
hej do goscia 1990. tez to mialem mycie klatki piersiowej konczyn górnych i pleców. po myciu oklepac spirytusem 70%. i zmienic pizamę bo była kobieta. wypisac problem z karty i do tego dzialania tak jak to napisałes. plus do tego było wypełnic karte chodzi o godzinę i parafkę dokladnie ja wypiszcie imię nazwisko, na jakim odziale leży datę. niebyło tak zle . cała polska ma takie same zadanie więc niewymyslajcie. macie wszystko co wam napisałem + ten gośc 1990 powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość dzisiaj
Dzięki portalowi i podpowiedziom opiekunów iwszystkie porady się przydały dzięki serdeczne dziś był egzamin i byłam mnej spięta

Gość gość3006
to co w slaskim jest inaczej ? sama jestem ze slaskiego, egzamin przede mna i teraz to juz sie zestresowalam .. ;/ co z ta stomią bylo ? ;/ to kazde woj. ma inaczej ?

Gość gość
Kochani uscislijmy jedno -myjemy tylko plecy czy plecy i posladki?

Gość gośćdosia
Uwaga! do gość gość dziś "gościu"jeśli masz pisać i pomagać szczerze to pisz prawdę,,i nie wymyślaj stomii!!!mam koleż ze ślask.! Portal ma wiele życzliwych sobie osób--nieżyczliwi niech siedzą w fotelach i piszą bajki dla dzieci! Jaki to ma być Opiekun -jeśli jest nieżyczliwy swoim"???:(

Gość gość
Ludzie są jednak podli!!

Gość gośćdosia
mam pyt, malutkie..:) Do oklepywania ksiazka P.Szwałkiewicz mówi o spir salic 3-4 %..Więc jak?

Gość gość
Witam.Mam konkretne pyt:Czy myjąc dalszą rękę powinnam przejść na drugą stronę łóżka,czy mogę stojąć po prawej stronie myć lewą rękę pacjentki.Drugie :w którym momencie powinnam umyć i zdezynfekować ręce.Podnoszę rękę na znak gotowośći do wyk zadania,witam się z pacjentką, uzyskuję zgodę, sprawdzam okno i temp w sali,stawiam parawam, kubło czerwone i niebieskieMYJE iDEZYNFEKUJE rece, szykuje sprzęt i przybory, ustawiam na szafce,przynoszę wodę w misce zakładam fartuch i rekawiczi i wyk czynności.Czy myję i dezynfekuję kiedy wszystko mam przygotowane przed za łożeniem far**** i rękawiczek.

Gość gośćdosia
do gościa z 19:35 sadzę ,ze myję rękę dalszą najpierw,podkładam ręcznik wcześniej zanim przejdę na druga stronę.Pomyslmy..a jakby pacjent miał 140 kg wagi/ lub inaczej jakby to było małe dziecko do 15 kg..Wazne ,żeby umyć zgodnie z algorytmem mycia:) Dezynfekcja--tuz przed przystąpieniem do właściwych czynności.Zamknąc okno i parawan mogę bez rękawiczek.Ale zanim cokolwiek zrobię przy samej pacjentce--nakładam fartuch i rękawiczki jedn.

Gość gość
aga23034 do Ciebie pytanie bo wiem,że dostanę konkretną odpowiedz;) czy to że pacjentka mało mówi to jest jej problem ?czy to wynika raczej z tego że jest chora osłabiona i ma temperaturę?? i nie rozważamy tego w kategorii problemu??

pacjentka ma gorączkę i jest mocno osłabiona,przez to mało mówi, więc jest ograniczony kontakt i jest to problemem, ja bym to ujęła w ten sposób

Gość gość
ja mysle ze małomuwnosc jest problemem - bo jest wystraszona i zestresowana ;chorobą i pobytem w szpitalu wiec dzialania opiekun -stworzenie przyjaznej atmosfery, udzielanie informacji pacjetce np gdzie jest lazienka,zeby czuła sie pewnie i bezpiecznie,zachecanie do rozmowy,

Gość gość
małomownosc sory

Gość gość
aga23034 no to wszystko jest dla mnie zrozumiałe, ale moje działanie jako opiekuna medycznego jakie może być skoro pacjentka leży na oddziale? Ewentualnie podjęcie próby porozmawiania z pacjentką. Tak na marginesie bardzo wielkie dzięki za wszelką pomoc,posiadasz większą wiedzę niż kobieta która uczyła mnie przedmiotu zawodowego:):) Pozdrawiam Cię:)

Gość gość
gość dziś wielkie dzięki za podpowiedź;):)

leży na oddziale, ale Ty jako opiekun idziesz do niej wykonać czynnośc****elegnacyjne. Wiesz, że pacjentka jest chora, osłabiona i być może załamana sytuacją. Zaczynasz z nią rozmawiać, utwierdzasz w tym, że będzie dobrze, że już po samym myciu poczuje się lepiej, że wymasujesz jej w trakcie mycia pleców skórę co poprawi krążenie, co przyspieszy czas rekonwalescencji . To jest Twoja rola - postarać się zapewnić psychiczne wsparcie, plus czynnośc****elęgnacyjne

Gość gośćdosia
ponawiam pyt, malutkie..:) Do nacierania oklepywania ksiazka P.Szwałkiewicz mówi o spir .salic 3-4 %..Więc jak? wypowiedzcie się

Gość gość
spirytus salicylowy i już. u nas był spirytus 70% i spirytus salicylowy. tak był opisany. wybieramy spirytus salicylowy i nie kombinujemy więcej.

Gość gość
do gościa z 17:38. też myślałam, że trzeba umyć plecy z pośladkami ale studiując kartę indywidualną pacjenta zauważyłam, że była pozycja mycie i oklepywanie pleców a druga mycie pośladków i krocza. W zadaniu było polecenie umycia pleców więc zrezygnowałam z mycia krocza.

śmiechem żartem powiem, że pośladki to przedłużenie pleców :) Nie mniej jednak trzeba dokładnie czytać i uważać, bo na egzaminie jest zawsze sporo pułapek, tak jak na testach są podchwytliwe pytania. Do oklepywania używamy salicylu, spirytus 70% może poparzyć skórę i jest dodany do zestawu dla zmyłki by sprawdzić wiedzę i spostrzegawczość zdających

Gość gość
do gościa z 19:36 myjemy ręce zawsze wtedy gdy byliśmy przy łóżku pacjenta. Nawet jeżeli niczego nie dotykaliśmy. Myjemy ręce 4 razy. 1. kiedy zaczynamy egzamin 2 kiedy pytamy pacjenta o zgodę ustawiamy parawan, krzesło zamykamy okno wychodzimy myjemy ręce i przygotowujemy sprzęt. 3. przynosimy sprzęt do łóżka pacjenta, wychodzimy myjemy ręce i wracamy do pacjenta. 4. po umyciu i zdezynfekowaniu sprzętu, zdejmujemy rękawice i fartuch nie myjemy rąk tylko bierzemy środek dezynfekcyjny i dezynfekujemy otoczenie pajenta(parawan, krzesło szafkę, stanowisko na którym przygotowywaliśmy sprzęt), odstawiamy środek dezynfekujący na półkę i myjemy ręce. Oczywiście jeżeli o czymś zapomnimy i musimy poprawić trzeba pamiętać o myciu rąk. Ja zapomniałam włożyć na tackę myjkę. Powiedziałam głośno, że zapomniałam zabrać myjkę wróciłam umyłam ręce przyniosłam myję wróciłam umyłam ręce. To jest proste za każdym razem kiedy jesteśmy u pacjenta możemy mieć kontakt z bakteriami i trzeba umyć ręce. Lepiej za dużo niż za mało. Zdałam podobno wysoko.

Gość gość
mój post z 22:04 oczywiście chodziło mi o pośladki nie krocze sorry