Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aniarafal100

asystentka stomatologiczna nowy egzamin praktyczny 2014 z

Polecane posty

Gość gość
Nożyczki po zabiegu idą do wanienki czy na biurko?

Gość gość
Dziewczyny czy ssak do czerwonego worka? Czy do wanienki z płynem?

Gość gość
Nozyczki po.ucieciu paska poloz na tacke na rogu . Na koniec ida do wanienki ze wszystkimi innymi narzedziami. Katnica na biurko a wiertlo do malego pudeleczka. Ssak do czerwonego worka

Gość gość
z tego co wiem,nożyczki przeciera się tylko chusteczką dezynfekcyjną nie do wanienki,ssak do wanienki ,ślinociąg do worka,w zależności która co weźmie,

Gość gość
Dziewczyny , co już są po egzaminie. Na piszczcie co było do pisania w kartach , zalecenia , płyny itp ,praktycznie wszystko co było :) Prosimy ........:)

Gość gość
ssak do kosza czerwonego. a nożyczki do wanienki . a w dokumentacji było dane pacjenta oznaczenia zebow prochnica itp. , metryczka plynu dezynfekcyjnego i co robic w razie dostania się plynu dezynfekcyjnego do wdechu oczu ust i na skore.

Gość gość
Zależy jaki ssak. Bo są te białe jednorazowe to do worka ida. :) i nożyczki my np mieliśmy takie normalne jak do papieru i to trzeba zdezynfekowac tylko i zostawić na stoliku.

Gość gość
To ja mialam nirmalne nozyczki w pakiecie i szly do wanienki jak normalniew gabinecie stomatologicznym. A ssak mialam zwykly bialy i szedl do kosza wlasnie

Gość gość
Hej dziewczyny. Co wpisac w rozpoznaniu i w zaleceniach w kartę ? Pomocy !

Gość gość
Nie ma zalecen. A rozpoznanie to ze prochnica 2mezjalna (o/m)

Gość gość
Ssak do wanienki a slinociag do czerwonego worka ja odlozylam na bok nozyczki w zaleceniach to jaki zab i ze opracowamy i wypelnienie

Gość gość
Metryczka tylko była do roztworu wanienki ? Czy dO odpadów też ? I jaki ma czas działania ekspozycji ?

Gość gość
formówka z napinaczem ? czy zwykla metalowa ?

Gość gość
co wrzucamy do jakiego worka? bo się trochę w tym pogubiłam.

Gość gość
Ja już wiem,że miałam 100% ,więc wstrzelilam się w klucz.:-) Do niebieskiego worka pakiety i opakowanie po rivie. Reszta do czerwonego. Ssak do wanienki,katnica zdezynfekowana na blacie biurka,pasek metalowy do czerwonego pojemnika. Jeśli chodzi o dokumentację,to w rozpoznaniu wypełnienie,próchnica wtórna głęboka II kl. W zabiegach opracowanie ubytku,założenie wypełnienia stałego Riva self cure. Czas działania płynu 5minut. Naprawdę niewiele jest do zdobienia,nie ma się czego bać.

Gość gość
Dzięki za informacje :) ,mam stres , bo dziś zdaję . :)

Gość gość
dziewuszki kochane napiszcie proszę jaki ma być czas ekspozycji narzędzi w płynie bo słyszałam różne wersje, 2% 5 minut, 15 czy 60 minut, a może jeszcze inaczej?

Gość gość
Koleżanko, która miałaś 100% przede wszystkim gratulacje! Napisz proszę czy dezynfekcję powierzchni robiłaś w ten sposób, że pryskałaś preparat na blat i wycierałaś i po jakim czasie, czy pryskałaś go na ręcznik bądź gazik i mokrym przecierałaś? Kapsułka po Rivie do worka czerwonego czy do pojemnika twardościennego?

Gość gość
Wiertło zakładamy na Katnice czY obok na tacke wystarcZy połoŻyć ?

Gość gość
wiertła nie zakładamy na kątnice,dezynfekcję blatu przeprowadza się w dwojaki sposób:albo sprayem psikamy na gazik i wycieramy albo używamy specjalnych chusteczek do dezynfekcji.Oczywiście po każdej przetartej powierzchni zmieniamy gazik(chusteczkę) i wrzucamy do czerwonego worka.Kapsułkę po Rivie do pojemnika twardego na skażone,

Gość gość
po co były potrzebne mazaki lub kredki w 3 kolorach?

Hej dziewczyny. Zdaję egzamin w sobotę i mam kilka pytań. Te dziewczyny które już zdawały albo wiedzą jak pomóc bardzo proszę o odpowiedź. Kiedy należy myć ręce i kiedy zmieniać rękawiczki ? Z tego co wiem jest ich 7 par ale sama do końca nie wiem kiedy je zmieniać. Najpierw jak wchodzimy do sali to co robimy ? Siadamy i czytamy? Myjemy ręce? Dezynfekujemy blat? Jeżeli któraś z was wie co i kiedy się robi bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gość gość
do jakiego worka wrzucamy rękawiczki winylowe po przygotowaniu płynu dezynfekcyjnego?

Gość gość
na początku wchodzimy do sali i powinniśmy przeczytać co jest w arkuszy a później zakładamy worki w rękawiczkach i ewentualnie przyklejamy kody, jeżeli są a jak nie to tylko w metryczce piszemy jaki kod ma poszczególny worek.

Gość gość
hej a jezeli chodzi o pierwsza pomoc w przypadku dostania sie ply u do oka, przy wypiciu, przy nawdychaniu sie i oblaniu to co mamy napisac? ja nie mam pojecia n ie uczyli nas tego

Gość gość
niech napisze ktoras z was ktora juz miala egzamin od a do z blagam !!!!!

Gość gość
pierwsza pomoc będzie opisana w ulotce do płynu dezynfekcyjnego. do jakiego worka wrzucacie rękawiczki?

Gość gość
wszystkie rękawiczki do czerwonego worka

A co robimy z kątnicą ? U nas w szkole będzie to zdjęcie kątnicy więc co z nią mamy zrobić? Zdezynfekować owinąć chusteczką ? I Kiedy dokładnie po jakich czynnościach mamy myć ręce ?

A co robimy z kątnicą? U mnie w szkole będzie to tylko zdjęcie kątnicy więc jak ją mam zdezynfekować ? owinąć chusteczką ?