Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nikola to nie imię tylko diagnoza społeczna. też tak uważacie?

Polecane posty

Gość gość
ja znam kobiete która nazwała syna Jan (jak szlachecko:classic_cool:) i powiedziała że jak będzie miała córke to nazwie ją Zofia, a ta mamuśka jest wytatuowana i pracuje jako prostytutka:classic_cool: dziękuje za uwage

nie, nie powiem ani jak mam na imię, ani gdzie mieszkam, gdzie studiuję. żadnych tego typu informacji nigdy na kafeterii. mam piękne imię za sprawą ojca, matka chciała mnie gorzej nazwać

Gość gość
nouvelle to powiesz jak masz na imie patologio? boisz sie czegoś?

Gość gość
"zagalopowałaś się z wiktorią, a elżbieta to stare imię, co nie znaczy, że ładne tak samo jak podoba ci się weekend ona tańczy dla mnie i inne disco-polo, a nie podoba ci się muzyka klasyczna, to jesteś pozbawiona gustu. dokładnie tak to działa, eureko!" xxx Słabe porównanie z tym weekendem. Może porównuj lepiej klasyczną i rocka, co? Wtedy bardziej "na poziomie" to będzie, bo widać, że po prostu gusta są różne i się o nich nie dyskutuje, a już tym bardziej nie wmawia komuś, że skoro słucha rocka to jest wieśniakiem z patologii, a jak klasycznej to ma dobry gust do muzyki.

Gość gość
piekne... a wiesz że o gustach sie nie dyskutuje, dla ciebie piękne a ktoś może powiedzieć że patologiczne i brzydkie? nie jesteś żadną wyrocznią

co za bzdury z tym rockiem? to jest dobre porównanie, kicz vs. piękno "piekne... a wiesz że o gustach sie nie dyskutuje, dla ciebie piękne a ktoś może powiedzieć że patologiczne i brzydkie? nie jesteś żadną wyrocznią" xxx tak mówią osoby pozbawione gustu. gust gustowi nierówny- to jest prawda. dla niektórych bolesna do zaakceptowania.

Gość gość
"co za bzdury z tym rockiem? to jest dobre porównanie, kicz vs. piękno "piekne... a wiesz że o gustach sie nie dyskutuje, dla ciebie piękne a ktoś może powiedzieć że patologiczne i brzydkie? nie jesteś żadną wyrocznią" xxx tak mówią osoby pozbawione gustu. gust gustowi nierówny- to jest prawda. dla niektórych bolesna do zaakceptowania. " Jakie bzdury? Niby dlaczego? Dla jednej osoby kiczem będzie rock, dla drugiej muzyka klasyczna. Nie wiem jaki masz problem ze zrozumieniem tak prostej myśli.

Gość Mariiannna
Widzę, że niektórzy mają tu monopol na stwierdzanie jakie imię jest jeszcze w dobrym guście, a jakie już nie.

niepodważalnym kiczem jest disco-polo, muzyka klasyczna to nie kicz (rock w dobrym wydaniu też, stonesów czy doorsów słuchają elity)- zapoznaj się z pojęciem kiczu. to, że ktoś powie, że disco-polo nie jest kiczem, nie oznacza, że tak właśnie jest. po prostu ten ktoś nie ma wyczucia smaku.

Gość gość
ohoho jaki bulwers mamusiek, pewnie ponazywały tak swoje dzieci i teraz wstydzą się przyznać :D

Gość gość
ja nie mam dzieci ale nie jestem ograniczona umysłowo

Gość gość
Elżbieta i Barbara to były imiona z roczników 1958/1969 Teraz już nie są modne i naprawdę brzmią kiepsko w przedszkolach pomiędzy Julkami Nikolami i Olivkami! Za 30/50 lat sytuacja się zmieni i napłyną nowe imiona archaiczne znów będą funkcjonowały jak Zośka i Zuzka i być może to właśnie Barbara będzie robiła furorę a za 80 lat Nikola Te Wasze spory są pozbawione sensu- wiecie o tym prawda?

Gość gość
"niepodważalnym kiczem jest disco-polo, muzyka klasyczna to nie kicz (rock w dobrym wydaniu też, stonesów czy doorsów słuchają elity)- zapoznaj się z pojęciem kiczu. to, że ktoś powie, że disco-polo nie jest kiczem, nie oznacza, że tak właśnie jest. po prostu ten ktoś nie ma wyczucia smaku. " xxxxx I od kiedy twoim zdaniem dane imiona uznawane są za kiczowate? Czy kiczowaty będzie Bogusław, Antoni czy może tylko Brajan, Alan i Xavier? Czy kicz zmienia się w momencie, gdy przeniesiemy się do innego kraju i nagle z niekiczowatego jakże polskiego Dobromira robi się kiczowaty Dobromir czy może jest po prostu oryginalny i niespotykany? Dlaczego kiczowata jest akurat Nikola, Oliwia, Wiktoria, Sara i Dżesika? Czy może któraś z nich jest mniej kiczowata od pozostałych? Z całym szacunkiem, ale już sam fakt tego co piszesz-> "stonesów czy doorsów słuchają elity" świadczy o tym, że jesteś biedną zakompleksioną osobą, która podbudowuje się jeżdżeniem na forum po osobach o innym (co nie znaczy, że gorszym) guście. Czym innym jest napisanie "nie podoba mi się to imię", a czym innym wylatywanie z tekstami typu "tylko patologia tak daje na imię swoim dzieciom, co za żenada, jakie to mało szlachetne imię itd."

Gość gość
temat świadczy o bólu doopy jakiejś Ani czy Tomasza

Gość gość
Proszę bardzo: ''Kicz jest określeniem silnie pejoratywnym i często kontrowersyjnym. To, co dla jednych jest kiczem, przez innych może być uznane za wartościową sztukę. Określenie to powstało ok. 1870 r. w monachijskich kołach malarskich i pierwotnie dotyczyło tylko obrazów Za kicz są też często uważane dzieła pretendujące do nowatorstwa, których wartość jest kwestionowana przez współczesnych krytyków, stosujących do oceny normy swego czasu. Krytycy czasami miewają rację i tego rodzaju dzieła idą w zapomnienie jako grafomania. Czasem jednak, po latach, to co dawniej uważano za kicz może się okazać w oczach przyszłych pokoleń wartościową twórczością. Przykładem są tu opery komediowe (opera buffa) Mozarta (Wesele Figara i inne), które w czasach ich powstawania były przez krytyków uważane za artystycznie bezwartościowe...'' Wiki :)

Gość gość
hahaha przede wszystkim należy zaznaczyć, że nie każdy kto pochodzi z patologii nazywa tak swoje dzieci, ale takich dzieciaków jest znacznie więcej właśnie w rodzinach patologicznych. To dobry temat do zrobienia badań psychologicznych, o tym jakie czynniki wpływają na wybór takich a nie innych imion w rodzinach patologicznych. i nie spierajcie się o to, kto ma ból d**y z tego powodu, bo to bez sensu.... ja osobiście uważam, że w dzisiejszych czasach nazywanie dziecka Stanisław czy Bogusława to przesada, ale w drugą str też to tak działa. Kto do k***y nędzy nazywa dziecko Brajan czy Dżesika? Że zagraniczne -ok, ale pięknych imion, nie źle to ujęłam, nie pieknych, normalnych (znowu złe słowo) imion jest naprawdę pod dostatkiem, są i takie mniej spotykane, ale nie są takie wymuszone, takie jak ktoś wspomniał pretensjonalne. Wiem, że chcecie być oryginalni, ale nie jesteście. Są oczywiście ludzie, którym takie imiona się podobają, ale pamiętajcie że nawet taka d**erela jak imię może być rożnie interpretowana przez ludzi.

kiczowata to jest "sztuka", a imiona mają pretensjonalne brzmienie. to... słychać. jest inny- nie gorszy gust i inny- gorszy, mnie się zuzanna nie podoba, ale nie jest to imię pretensjonalne czy zbytnio przestarzałe. staram się, ale bardziej łopatologicznie nie da się tego wytłumaczyć

Gość gość
nouvelle zgadzam się z Tobą, niestety matki polki i bardzo światowe kobitki nie potrafią zrozumieć co znaczy GUST

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego ta Zuzanna (które też nie ma pochodzenia polskiego, choć funkcjonuje już długi czas w naszym języku) jest niby mniej pretensjonalna od Nikoli (która funkcjonuje gdzieś od lat 80 90 XX w.)? Bo tak się mówi? Bo ktoś odgórnie to narzuca i wszyscy mają uznawać to imię za pretensjonalne czy o co chodzi? Pewnie za 200 lat takie emocje będzie budzić zupełnie inne imię, jeszcze kilkaset lat temu podobne dyskusje pewnie miały miejsce przy imionach takich jak Antonina, Aneta czy Anita.

Gość gość
Mnie się nie podoba ani Zuzanna ani Barbara Ani Radosława i mogłabym wymieniać... Natomiast podobały mi się imiona moich koleżanek bo każda była wyjątkowa na swój sposób i podobają mi się współczesne imiona bo, choć nie znam tych dzieci, to widuję na placach zabaw i w przedszkolach i są urocze przypominają mi moje własne dzieciństwo które było szczęśliwe.

Gość gość
co się tak rzucacie kobitki? :D dla zweryfikowania polecam przejrzeć profile na fb lub na bardziej cebularskiej nk heheszki :D

Gość gość
a żeby było śmieszniej, pierwsze profile na które traficie, to będą wasze profile hahhahahhaha

Gość gość
To że Ty masz profil na portalu społecznościowym, nie znaczy że każdy ma.

Gość gość
"co się tak rzucacie kobitki? smiech.gif dla zweryfikowania polecam przejrzeć profile na fb lub na bardziej cebularskiej nk heheszki smiech.gif" xxxx nie mam fejsa i nk lamusie

Gość gość
Hehe. Wyobrażacie sobie dziadka o imieniu Brajan, Dżesika, Nikola czy Andżelika za kilkadziesiąt lat? Trochę racji autorka mam znam dziewczynę z biednego domu co urodziła dzieciaka w wieku 17 lat i nazwała Nicolas. Z grzeczności nie skomentowałem Jak usłyszałem, ale grymas na mej twarzy musiał być bardzo wymowny.

Moja znajoma pracuje w żłobku, w grupie ma 5 dziewczynek o tym imieniu , gdy woła Nikola, odzywają się wszystkie:) Parodia:)

Gość gość
"Hehe. Wyobrażacie sobie dziadka o imieniu Brajan, Dżesika, Nikola czy Andżelika za kilkadziesiąt lat? Trochę racji autorka mam znam dziewczynę z biednego domu co urodziła dzieciaka w wieku 17 lat i nazwała Nicolas. Z grzeczności nie skomentowałem Jak usłyszałem, ale grymas na mej twarzy musiał być bardzo wymowny. " xxxxxxxx A jak reagujesz teraz na babcię Anetę?

Gość gość
Amelia to dopiero szok, przecież to choroba genetyczna obawiająca się np niedorozwojem rąk