Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćooo

ateizm mozliwe reakcje rodziny

Polecane posty

Gość gośćooo

mam 20 lat i od kilku lat z przekonania jestem ateistka. moja rodzina jest jednak bardzo religijna. chcialabym im powiedziec o moich przekonaniach, tylko boje sie ich reakcji. nie mieszkam juz z nimi ale kiedy ich odwiedzam licze sie z tym ze beda chcieli bym np poszla z nimi do kosciola, przyjela komunie itp. wiem ze dla katolikow to swietosc, wiec nie chcialabym tego robic, obrazic czyis uczuc religijnych. no i wiadomo dla wlasnego spokoju chcialabym by to wiedzieli. byl ktos w podobnej sytuacji? jak reagowaly wasze rodziny?

Gość gość
ja mówiłam po prostu, że nie idę, jak pytali to odpowiadałam, że w to nie wierzę. I koniec tematu, nie ma co dyskutować.

Gość gośćooo
ja najbardziej boje sie tego, ze skonczy sie to klotnia

Gość gość
Nie wciągaj się w dyskusje, wystarczy powiedzieć "to kwestia wiary lub jej braku" i nie odpowiadać na zaczepki.

Gość gośćooo
dobry argument. kulturalny i stanowczy. dziekuje

Gość gość
Współczuję Ci, bo to nie jest takie proste... Ja wprawdzie nie jestem ateistką, ale trochę się odsunęłam od kościoła. Za to moja rodzina (mama w szczególności) jest bardzo wierząca. Wiem, że jakbym jej powiedziała coś takiego, to zrobiłabym jej ogromną przykrość. I dałabym przeczucie, że coś zrobiła nie tak, że mnie źle wychowała. Ja wiem, że dla większości ludzi nie ma to sensu i że to każdego sprawa, w co wierzy i ewentualnie jak praktykuje. Ja też tak uważam. Ale to nie jest takie proste. Jeśli ktoś pochodzi z rodziny wierzącej, ale bardziej z przyzwyczajenia, niż przekonania, to takie wyznanie nie zrobi większego wrażenia. Ale jeśli rodzina jest naprawdę wierząca, to robi się problem... Bo na ślubie się składa przysięgę, że wychowa się w wierze potomstwo, to samo na chrzcie itd. I jak dziecko się odwraca od kościoła, to dla rodzica jest oznaka, że coś zrobił nie tak... Współczuję Ci, serio. Ja bym nie potrafiła... Nie chodzi nawet o awanturę. Po prostu wiem, że (przynajmniej w moim przypadku) sprawiłabym prawdziwy ból swoim wyznaniem.

Gość gośćooo
u mnie bardzo podobnie tez mama jest bardziej religijna. slucha kazan modli sie i wlasnie tez sie boje ze ja zranie