Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile w kopertę w tej sytuacji ?

Polecane posty

Gość gość

Dostaliśmy wczoraj zaproszenie na ceremonie ślubu i chrztu (w jednym) w sierpniu. Po tej uroczystości będzie bardzo skromny obiad i kawa w świetlicy, całość przewidziana jest do 22, ceremonia w kościele o 16. Zastanawiam się ile dać w prezencie ? Idziemy z mężem sami we dwoje. Podpytałam świadkową (to bliska kuzynka męża - mieszka obok nas i często się spotykamy), i obiad kosztuje ich jakieś 50 zł/osoba wiec nie jest to dużo, jednak okazje są dwie. Zamierzamy kupić dwie osobne kartki, jedną dla nowożeńców a jedną dla dziecka, tyle ile do nich wsadzić żeby nie wyjść na skąpców a z drugiej nie zbankrutować ? Myślałam aby nowożeńcom dać 300 a dziecku 200, mąż ostatnio stwierdził ze może na odwrót, albo po 250, sama już nie wiem ? I czy tonie za mało ? My mamy po 27 lat ale nasz ślub był już jakiś czas temu wiec nie jesteśmy na bieżąco w tej kwestii

Gość gość
Myślę, że kopertę możecie dać jedną, jakie to ma znaczenie? I tak młodzi-rodzice będą dysponowali tą gotówką. Co do kwoty, to uwazam, że jest zupełnie wystarczająca, biorąc pod uwagę okoliczności.

Gość gość
Też tak uważam. Całkiem przyzwoicie.

Gość gość
Ja bym dała młodym 300 zł, a dziecku 200 lub jakiś prezent.

Gość iskierka_91
Zgadzam się z poprzedniczkami, albo w jedną kopertę wszystko, albo tu 300 i tu 200

Gość gość
z prezentem nie chcemy iść bo nie wiem co temu dziecku kupić, im do domu tak samo. Teoretycznie nic o prezentach nie wspominają bo już mieli rok temu ślub cywilny i wtedy tez był obiad dla rodziny i kasę już raz zebrali. My nie byliśmy wtedy zaproszeni ale na pytanie o prezent nie odpowiadają nic konkretnego wiec wnioskuje ze wolą kasę. Nam tez tak wygodniej bo nie będziemy musieli się głowic nad prezentem. Chcemy kupić pamiątkę chrztu i ślubu wiec dwie kartki będą na pewno

Gość gość
Nie szalałabym w tym przypadku. Niektórzy na całonocne wesele idą i dają 300 albo 400 zł. A na całonocnym weselu jest dużo dań gorących, przekąski i młodzi nie płacą 50 zł tylko 250 od osoby więc wydaje mi się że za dużo chcecie dać. W tym przypadku dałabym młodym maksymalnie 200 zł w kopertę. I tak wyjdą na plusie skoro płacą po 50 od os. A dziecku kupiła jakieś ubranko albo na pamiątkę jakąś posrebrzaną łyżeczkę bo z tego co zrozumiałam to chrzestną nie jesteś

Gość gość
Nie, chrzestnymi są świadkowie za jednym zamachem

Gość gość
Jak by tego nie liczyć, to w sumie chcecie dać 500 :) A więc kwestia w jakich proporcjach to rozdzielić jest sprawa drugorzędną. Dwie kartki w jedna kopertę, do tego kasa i wio, bawcie się dobrze.

Gość gość
To skoro chrzestnymi nie jesteście to jak już wcześniej pisałam bez szaleństw w koncu to impreza typu 2w1 więc 200 zł plus drobny upominek dla dziecka i tyle

Gość gość
200zł to jest max!!!! nie ma sensu szaleć tu ,ja bym się bardzo zdziwiła,gdybym coś takiego organizowała i dostała aż tyle od was-pomyślałabym ,że jesteście bardzo bogaci,albo chcecie się pokazać...dla dziecka symboliczny prezent za kilkadziesiąt zł max, a może chcecie ich wspomóc finansowo?wtedy dajcie więcej

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi, nie chcemy się "pokazać" po prostu zupełnie nie wiedzieliśmy ile dać, a nie chcieliśmy wyjść na skąpców. Ostatecznie stanęło na tym ze damy 400. Młodzi to niezbyt bogaci ludzie, gotówka im się przyda a nas to po kieszeni nie szarpnie.

Gość gość
200 zl do koperty i cos drobnego dla dziecka,jakis kocyk albo zabawka

Sorry ale jak dla mnie młodzi wyciągają od gości prezenty :P Co tego że chrzest ?! I tak wszystko idzie "za jednym zamachem". Byłam na paru ślubach połączonych z ceremonią chrztu . Na zaproszeniach była mowa tylko o ślubie i weselu a o samym chrzcie wiedziała tylko garstka osób jak rodzice czy chrzestni. Ja bym zrobiła tak : Dla młodych 300 zł. A dla dziecka - pamiątka chrztu , ładnie oprawiony album,biblia czy ciuszek.

Gość gość
hahahaha te osoby tu ,które proponują wyższe kwoty to pewnie takie panny młode i myślą"a może to o mnie ,zaproponuję więcej w razie co ", PRZECIEŻ TE UROCZYSTOŚCI TO WŁAŚNIE DLA ZAOSZCZĘDZENIA ,ŻEBY MŁODZI ZA DUŻO NIE WYDALI! nawet 300 zł to b dużo,przecież to żadne wesele,tylko impreza w knajpie z tanim obiadem i w dodatku 2 w jednym! haha z jakiej racji dawać tyle ile na wesele? sponsorów sobie znaleźli,jak są normalni to doskonale zdają sobie sprawę ,że za dużo nie zbiorą!

Gość gośćautorka
Potwór z bagien właśnie chciałabym uniknąć kupowania prezentu bo widziałam to dziecko raz jak miało miesiąc (aktualnie ma 11 miesięcy), nie mam chęci głowic się nad prezentem i potem może się okazać - nietrafionym prezentem ! Co do zbierania kasy - w zeszłym roku mieli ślub cywilny i raz już kasę zebrali, teraz zbierają drugi, dlatego chciałam przede wszystkim dać pieniądze dziecku na chrzest - stąd te 500 zł, ale ostatecznie to i tak rodzice zdecydują na co będą wydane wiec nie będę się nadto wysilać, te 400 zł to i tak jest ok jak widzę po komentarzach

Do autorki -----> Nie ważne czy młodzi już mieli ślub cywilny czy nie ;) Po prostu dostaliście dwa zaproszenia - jeden na ślub , drugi na chrzest .... mimo że to jest jedna i ta sama impreza.Więc jak dla mnie naciąganie .Bo przecież teraz głupio dać na prezent ślubny a na chrzest nie....i odwrotnie. W każdym razie ja to tak odbieram. A skoro nie chcesz dawać prezentu to ja bym dała nie wiecej niż 100 zł na chrzest.

Gość gość
a ja bym dała tyle, ile daję na wesele niezależnie od tego, gdzie jest obiad i ile kosztował. To przecież prezent dla młodych ,a nie zwrot ich kosztów. 500 zł na wesele plus chrzest jest ok.

Gość Anna Stara Panna
co mozna robic do godz 22 zjadłszy obiad i wypiwszy kawę? chyba ze goscie mieli sobie przynieść wolkmany i słuchac muzyki, lub śpiewac kołysząc sie w rytm. to rozumiem.

Gość gość
Ja idę w maju na identyczna imprezę do koleżanki ze studiów i im w kopertę dajemy 300zl a dziecku robie sama prezent- tort z pampersów w skrócie. Bardzo fajny upominek i praktyczny.

Gość gość
Ja bym dala lacznie 300 zl - to nie jest ani za malo ani za duzo - w sam raz tym bardziej,ze piszesz,ze juz raz wczesniej pieniadze zebrali :)