Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

prawda o mezczyznach

Polecane posty

Go艣膰 Kapitan Zgniotu
A to, 偶e stwierdzi艂em fakt, i偶 w obozach koncentracyjnych nikt nie by艂 gruby, to wcale nie oznacza, 偶e wed艂ug mnie ci ludzie byli okazami zdrowia i wyznaczali jakie艣 kanony urody - taki wniosek DOPOWIEDZIA艁A艢 SOBIE DO TEGO TY SAMA, ja nic takiego nie m贸wi艂em a wi臋c pope艂ni艂a艣 przest臋pstwo pos膮dzaj膮c mnie publicznie o co艣 takiego.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kapitan Zgniotu
"Kapitanie, sorry 偶e si臋 lekko wetne, ale ubli偶anie te偶 jest karalne." No w艂a艣nie, te偶 jest - a przecie偶 ta kanalia od samego pocz膮tku w tym temacie nic innego nie robi poza ubli偶aniem WSZYSTKIM m臋偶czyznom, nie ona jedyna zreszt膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kapitan Zgniotu
Na twoim miejscu "damo" z艂o偶y艂bym napr臋dce jakie艣 przeprosiny, co by lekko ju偶 twoj膮 bezczelno艣ci膮 i perfidi膮 znu偶onego i zniecierpliwionego oponenta nie motywowa膰 do tego, aby 贸w w og贸le rozwa偶a艂 skierowanie sprawy na drog臋 s膮dow膮, bo to ty masz wi臋cej do stracenia w razie czego...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ups, co艣 si臋 zawiesi艂o bo nie chc膮 si臋 najnowsze komentarze wy艣wietla膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Okej, ju偶 s膮. Tu si臋 co艣 dziwnego za ka偶dym razem dzieje, gdy jedna strona si臋 ko艅czy i zaczyna kolejna.

Udost臋pnij ten post

Ja tez zauwa偶y艂am 偶e w trakcie przeskoku stronki z regu艂y si臋 wiesza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Temat zaczal sie kulturalna wypowiedzia mezczyzn mowicy o tym, ze tez mamy uczucia a konczy sie co ruch agresywna i wulgarna wypowiedzia kobiety obrazajacej mezczyzn. Ciezko o kulturalna k贸biete, z ktora mozna podyskutowac.

Udost臋pnij ten post

Ja ubli偶am? Jeste艣 facet chodz膮cym potworem. Zamiast z pokor膮 znosi膰 pewne niedostatki, ziejesz agresj膮 do ca艂ego 艣wiata. Twoje pogl膮dy s膮 szkodliwe, uw艂aczaj膮ce, zakrawaj膮 o czysty faszyzm. Podobnie jak Hitlerek, Napoleonek i jeszcze kilka ratlerk贸w ze strachu rzucasz si臋 i wyjesz. Nie mam nic do ludzi, kt贸rzy nie s膮 idealni - sama taka jestem. Ale z powodu kompleksu i w艂膮snej niedoskona艂o艣ci zia膰 nienawi艣ci膮 do wszystkich kobiet to ju偶 ma艂a przesada.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Widmo - to nie kobiety s膮 za wysokie.To faceci s膮 za niscy." Czyli kobieta, kt贸ra ma powiedzmy 185 cm wzrostu nie jest biologiczn膮 anomali膮 i nie jest za wysoka, ale facet, kt贸ry ma 155 jest? No co za bzdury... Niby dlaczego jak facet znacz膮co odbiega w tym przypadku od 艣redniej ma by膰 traktowany jako jaka艣 anomalia, a kobieta ju偶 nie? Innego powodu jak jawna dyskryminacja ze wzgl臋du na p艂e膰 w tej kwestii absolutnie nie widz臋. Pomijam ju偶 nawet to, 偶e pewne zr贸偶nicowanie w zakresie wygl膮du s膮 ca艂kowicie normalne. V Cechy ilo艣ciowe takie jak wzrost przedstawia si臋 za pomoc膮 krzywej rozk艂adu normalnego Gaussa. Jedynie skrajne kilka procent warto艣ci uznawanych jest tu za jak膮kolwiek anomali臋 i to bez wzgl臋du na p艂e膰, czy na to, w kt贸r膮 stron臋 odbiegaj膮 od 艣redniej. W zwi膮zku z tym twierdzenie, 偶e "kobiety nie s膮 za wysokie" jest oczywist膮 bzdur膮, poniewaz zdarzaj膮 si臋 takie kobiety, to raz, a dwa zak艂adanie, 偶e "to faceci s膮 za niscy" tak偶e jest bzdur膮, poniewa偶 wi臋kszo艣膰 niskich facet贸w mimo wszystko nie stanowi 偶adnej biologicznej anomalii, cho膰 rzecz jasna zdarzaj膮 si臋 faceci zbyt niscy. V Innymi s艂owy, je偶eli przyjmiemy regu艂臋 trzech sigm dla rozk艂adu normalnego z za艂o偶eniem, 偶e odchylenie standardowe dla wzrostu w populacji polskiej wynoki 6 cm u kobiet i 7 u m臋偶czyzn (dane GUS z 2007 r) to mamy, 偶e wzrost kobiet powinien znajdowa膰 si臋 w zakresie 147-183 dla 99% populacji, za艣 m臋偶czyzn od 154-196 dla 99% populacji. W zwi膮zku z tym kobieta o wzro艣cie np. 185 cm jest nie mniejsz膮 anomali膮 ni偶 facet o wzro艣cie 152 cm, za艣 kobiety o wzro艣cie >176 cm s膮 statystycznie bardzo wysokie, za艣 m臋偶czy藕ni o wzro艣cie <161 cm bardzo niscy i je偶eli rozpatrywa膰 przedzia艂y wyznaczone przez dwukrotno艣膰 odchylenia standardowego jako anomalie to obie podane wcze艣niej grupy tymi anomaliami s膮. V Natomiast, zgodnie ze zdrowym rozs膮dkiem i prawami statystyki, kobiety o wzro艣cie 153-176 i m臋偶czy藕ni o wzro艣cie 161-189 s膮 ju偶 jak najbardziej normalni, nie wspominaj膮c o zakresie wyznaczanym przez jednokrotno艣膰 odchylenia standardowego czyli 159-170 u kobiet i 168-182 u m臋偶czyzn, kt贸re to ju偶 s膮 tak normalne i prawid艂owe jak to tylko mo偶liwe. V Z tym, 偶e np. wg. moich obserwacji m臋偶czy藕ni o wzro艣cie <1,75 m s膮 ju偶 przez kobiety uznawane za wybryki natury, co jest akurat kompletnie nies艂uszne z punktu widzenia statystyki oraz medycyny. Sprawiedliwe? Nie, ale w oczach kobiet uzasadnione, bo przecie偶 "m臋偶czyzna musi by膰 odpowiedno wysoki, abym mog艂a za艂o偶y膰 szpilki i czu膰 si臋 przy nim malutka" - jakby to mia艂o jakiekolwiek znaczenie w 偶yciu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Nie ma jak sfrustowany kurd**elek.Do tego z ma艂ym najlepszym przyjacielem.To jest dopiero 偶a艂osna persona. Nie dlatego, 偶e ma niedobory wzrostowe - dlatego, 偶e nie potrafi przyj膮膰 na klat臋 tego, 偶e nie jest idea艂em." Przede wszystkim, ubolewam nad tym, 偶e jawnie okaza艂a艣 czyst膮 pogard臋 dla os贸b obdarzonych niskim wzrostem poprzez nazywanie ich "kurd**elkami". Kreujesz si臋 na osob臋 posiadaj膮c膮 empati臋 i wyrozumia艂膮, kt贸ra w przeciwie艅stwie do "z艂ych i nieczu艂ych" m臋偶czyzn nie obra偶a os贸b o gorszych warunkach fizycznych poprzez wyzywanie ich np. od "grubych loch", a jednak w wpisie w艂a艣nie to zrobi艂a艣 - zjecha艂a艣 i obrazi艂a艣 niskich facet贸w. Co jak co, ale je偶eli faktycznie jeste艣 taka wra偶liwa i tolerancyjna to jednak takie zachowanie naprawd臋 Ci nie przystoi. V Ach, i zanim wysuniesz mi argument ad personam - ja mam 183 cm wzrostu, tak偶e nie wzi膮艂em tego do siebie i nie dlatego jestem poruszony Twoim zachowaniem. Tym niemniej, jak wi臋kszo艣膰 kobiet odnosi si臋 do takich, cytuj膮c Ciebie, "kurd**elk贸w" z tak膮 pogard膮 jak Ty i to tylko wy艂膮cznie z powodu kompletnie niezale偶nej od nich cechy (wzrostu) to nic dziwnego, 偶e tacy faceci maj膮 z tym problem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Dla 99% z was gruba jest b艂e i ohyda." W zacytowanym powy偶ej fragmencie Twojej wypowiedzi odnios艂a艣 si臋 z analogiczn膮 pogard膮 do niskich m臋偶czyzn poprzez nazwanie ich "kurd**elkami". Mam wi臋c rozumie膰, 偶e w Twoim mniemaniu osoba, kt贸ra nie zosta艂a przez natur臋 obdarzona odpowiednim wzrostem powinna mie膰 kompleksy na tym punkcie i mo偶e by膰 traktowana jako gorsza (o ile oczywi艣cie jest p艂ci m臋skiej, bo kobieta zawsze ma odpowiedni wzrost - Twoje s艂owa), ale ju偶 osoba, kt贸ra jest oty艂a, co w zdecydowanej wi臋kszo艣ci przypadk贸w wynika przede wszystkim z nieprawid艂owego stylu 偶ycia takiej osoby nie powinna mie膰 kompleks贸w i ma by膰 traktowana na r贸wni z osobami dbaj膮cymi o swoj膮 wag臋, cho膰 w przypadku masy cia艂a przewa偶nie jej zaburzenia s膮 wynikiem zaniedbania i mog膮 by膰 skorygowane, w przeciwie艅stwie do wzrostu, na kt贸ry cz艂owiek wi臋kszego wp艂ywu nie ma? Interesuj膮ce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
I czy mam te偶 rozumie膰, 偶e odnoszenie si臋 z pogard膮 do niskich m臋偶czyzn jest w Twoim mniemaniu w porz膮dku, ale ju偶 analogiczne zachowanie w stosunku do oty艂ych kobiet nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Dlaczego?Bo liczy si臋 uroda." Naprawd臋 zastanawiaj膮ce jest to, 偶e zarzucasz m臋偶czyznom to, 偶e najwa偶niejsza dla nich jest uroda, a tymczasem sama w pierwszej kolejno艣ci wytykasz rzeczonym m臋zczyznom... mankamenty w urodzie, czyt. "niski wzrost". Jednak偶e, do rzczy - faktem jest, 偶e atrakcyjno艣膰 fizyczna jest kluczowym elementem doboru partnera u obu p艂ci, tak偶e u m臋偶czyzn, co wynika zreszt膮 z czysto biologicznych mechanizm贸w warunkuj膮cych poszukiwanie takiego paretnera, kt贸ry posiada dobry materia艂 genetyczny (wygl膮d, w my艣l zasad doboru p艂ciowego, jest czynnikiem sugeruj膮cym posiadanie odpowiedniego materia艂u genetycznego!).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Je艣li ja jestem tylko wybrakowanym opakowaniem bo jestem gruba i wysoka to dlaczego was panowie tak oburza podobne traktowanie?" A dlaczego Ciebie oburza takie traktowanie? Przecie偶 w swoich wypowiedziach jasno dajesz do zrozumienia, 偶e dla Ciebie niski wzrost u faceta 艣wiadczy o tym, 偶e jest on wybrakowany, a wi臋c wcale nie traktujesz m臋偶czyzn inaczej ni偶 oni, Twoim zdaniem, traktuj膮 Ciebie. Je偶eli sama masz zastrze偶enia do niskiego wzrostu to nie oczekuj, 偶e Tw贸j wysoki wzrost b臋dzie traktowany jako co艣 normalnego. Albo przyjmujemy, 偶e wzrost nie powinien mie膰 znaczenia, albo przyjmujemy, 偶e ma znaczenie - albo zak艂adamy, 偶e pogarda dla niskich facet贸w to co艣 prawid艂owego i w贸wczas pogarda dla wysokich kobiet te偶 jest prawid艂owa, albo z g贸ry odrzucamy pogard臋 dla zar贸wno niskich facet贸w jak i wysokich kobiet. Nie ma absolutnie 偶adnego powodu, aby traktowa膰 oba te przypadki w inny spos贸b. Tak wi臋c, je偶eli dla Ciebie niski wzrost faceta to problem, to nie powinna艣 mie膰 problemu z tym, 偶e dla nich Tw贸j wysoki wzrost jest problemem. V Co za艣 si臋 tyczy oty艂o艣ci... To zupe艂nie inna kwestia. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w bowiem jest ona spowodowana nieprawid艂owo艣ciami w stylu 偶ycia danej osoby, co stoi w zdecydowanym kontra艣cie do wzrostu, kt贸ry jest uwarunkowany przede wszystkim genetycznie. Dlatego te偶 tych obu cech nie nale偶y w og贸le przyr贸wnywa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Doprawdy?Trzeba by艂o urosn膮膰.Bra膰 sterydy.Wyd艂u偶y膰 sobie nogi... operacyjnie." Czy Ty w og贸le wiesz, o czym Ty piszesz? Leczenie niskiego wzrostu owszem, jest mo偶liwe, ale nie operacyjnie (wyd艂u偶anie ko艅czyn stosuje si臋 przewa偶nie w sytuacjach, gdy s膮 one nier贸wne, na dodatek jest te偶 bardzo kosztowne, o czym ju偶 pisali przedm贸wcy) czy za pomoc膮 steryd贸w, a hormonu wzrostu. Jest to leczenie d艂ugotrwa艂e, nios膮ce ze sob膮 du偶e ryzyko i nie wykazuj膮ce znacznych efekt贸w (kilka lat terapii hormonem wzrostu zazwyczaj przek艂ada si臋 na raptem kilka centymetr贸w wzrostu). Ponadto jest cholernie drogie i powinno by膰 prowadzone jeszcze w okresie wzrastania, czyli u dzieci. Poza okre艣lonymi przypadkami, np. niedoczynno艣ci膮 przysadki, 偶aden normalny lekarz nie skieruje osoby niezadowolonej ze swojego wzrostu na leczenie. Tak偶e, 艂atwo tak sobie gada膰, 偶e "by艂o zrobi膰 X i Y" - tylko, 偶e akurat w przypadku wzrostu w wi臋kszo艣ci przypadk贸w nic nie da si臋 zrobi膰 i to, jaki kto艣 jest wysoki zazwyczaj nie podlega 偶adnym modyfikacjom. V I zreszt膮... jak Twoj膮 rad膮 dla os贸b niskich jest "by艂o urosn膮膰" to moj膮, r贸wnie absurdaln膮 i p艂ytk膮, porad膮 dla Ciebie jest "by艂o nie rosn膮膰" - czy satysfakcjonuje Ci臋 taka porada? Nie? No widzisz, to nie gadaj sama takich g艂upot innym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Podobno ka偶da potwora znajdzie w ko艅cu swego amatora :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Id膮c jej tokiem my艣lenia musia艂by艣 powiedzie膰"skr贸膰 sobie o po艂ow臋 nogi". Korzy艣膰 podw贸jna - i wzrost zmaleje, i waga spadnie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"A bierzesz pod uwag臋 chorob臋, zwolniony metabolizm?Dlaczego na Boga wszystkie grube osoby musz膮 wp..." I tu si臋 zaczyna... Zanim Ci to wyt艂umacz臋, pozw贸l, 偶e zwr贸c臋 uwage na jeden fakt - w przypadku niskiego wzrostu, kt贸ry budzi Twoj膮 odraz臋, nie zwracasz uwagi na to, 偶e mo偶e by膰 on spowodowany predyspozycjami genetycznymi czy czynnikami chorobowymi, a jedynie rzucasz tekstami typu: "by艂o urosn膮膰 i zrobi膰 X, Y, Z" (jakby to by艂o takie 艂atwe!), tymczasem gdy problem dotyczy Ciebie to ju偶 wyszukujesz usprawiedliwie艅... Troch臋 obiektywizmu. V Przede wszystkim, leczenie przyczyn niskiego wzrostu jest znacz膮co mniej mo偶liwe ni偶 leczenie oty艂o艣ci, tak偶e je偶eli ju偶 chcemy gdzie艣 doszukiwa膰 si臋 pod艂o偶a biologicznego danego mankamentu to zdecydowanie pr臋dzej doszukamy si臋 go u os贸b niskich, ani偶eli u os贸b oty艂ych. Nie przeinaczajmy wi臋c medycznych fakt贸w i nie gadajmy, 偶e jak kto艣 jest niski to jego wina, bo przecie偶 m贸g艂 co艣 z tym zrobi膰 (oczywista bzdura), a jak kto艣 jest oty艂y to nale偶y mu wsp贸艂czu膰, bo to przecie偶 nie jego wina (w wi臋kszo艣ci wypadk贸w oczywista bzdura), gdy偶 w rzeczywisto艣ci jest odwrotnie - wi臋kszo艣膰 os贸b niskich nie mo偶e nic zrobi膰 ze swoim wzrostem, podczas gdy zdecydowana wi臋kszo艣膰 oty艂ych mo偶e ju偶 bardzo du偶o zrobi膰 ze swoj膮 wag膮. Tak偶e, je偶eli ju偶 m贸wisz, 偶e z niskim wzrostem mo偶na sobie poradzi膰 to nie gadaj, 偶e z oty艂osci膮 nie mo偶na, bo co jak co, ale akurat mo偶liwo艣ci korekty zbyt wysokiej masy cia艂y s膮 zdecydowanie wi臋ksze i prostsze ni偶 sposoby korekty niskoros艂o艣ci. V Jednak偶e, ad rem. Zdecydowanie (!!!) dominuj膮c膮 przyczyn膮 oty艂o艣ci jest brak odpowiedniej aktywno艣ci fizycznej oraz nieprawid艂owa dieta, czyli dysproporcja pomi臋dzy przyjmowanymi i spalanymi kaloriami. To podstawowa i ca艂kowicie podlegaj膮ca korekcji przyczyna nadmiernej masy cia艂a. Co prawda istniej膮 te偶 zespo艂y genetyczne, takie jak np. zesp贸艂 Pradera-Willego, kt贸re wi膮偶膮 si臋 z oty艂o艣ci膮, ale s膮 one bardzo rzadkie, podobnie jak inne schorzenia, np. niedoczynno艣膰 tarczycy czy zesp贸艂 Cushinga. Warto tak偶e nadmieni膰, 偶e w przypadku wielu chor贸b powiazanych z oty艂o艣ci膮 leczenie jest na tyle skuteczne, 偶e umo偶liwia pacjentom utrzymanie prawid艂owej masy cia艂a przy odpowiednim stylu 偶ycia. Podobnie sprawa ma si臋 z tendencjami genetycznymi (=ten Tw贸j zwolniony metabolizm), kt贸re co prawda istniej膮 i maj膮 wp艂yw na mas臋 cia艂a, ale ich rola w patogenezie oty艂o艣ci jest znacznie mniejsza ni偶 pierwotnie przypuszczano i s膮 one podrz臋dne w stosunku do stylu 偶ycia, co znaczy, 偶e osoba odpowiednio prowadz膮ca si臋 jest jak najbardziej w stanie osi膮gn膮膰 i utrzyma膰 prawid艂ow膮 mas臋 cia艂a. Wi臋cej w膮tpliwo艣ci budzi tu ju偶 np. oty艂o艣膰 jatrogenna, spowodowana stosowaniem r贸偶nych lek贸w, kt贸re sprzyjaj膮 przybieraniu na wadze, np. w艂a艣nie steryd贸w czy wielu lek贸w hipoglikemizuj膮cych (na cukrzyc臋) - tu jeszcze mo偶na zrozumie膰, 偶e dana osoba ma problem, ale znowu, nie jest to tak cz臋sto spotykany problem, a i w mojej obecnej praktyce klinicznej mia艂em okazj臋 spotka膰 wielu pacjent贸w, kt贸rzy byli w stanie pomimo przyjmowania takich lek贸w w miar臋 dobrze kontrolowa膰 swoj膮 mas臋 cia艂a. Oczywi艣cie potencjalnych przyczyn oty艂osci jest wi臋cej, ale te, kt贸re wymieni艂em s膮 podstawowe. V Maj膮c powy偶sze na uwadze, w pe艂ni uzasadnione jest twierdzenie, 偶e bardzo tanie i dost臋pne metody walki z oty艂o艣ci膮, czyt. odpowiednia dieta i 膰wiczenia, s膮 skuteczne u wi臋kszo艣ci populacji os贸b oty艂ych i zdecydowanie 艂atwiejsze do zastosowania niz jakakolwiek metoda korekcji niskiego wzrostu! V Podsumowuj膮c - zdecydowana wi臋kszo艣膰 os贸b oty艂ych ma zaburzenia wagi w pierwszej kolejno艣ci z powodu w艂asnych b艂臋d贸w dietetycznych oraz braku aktywno艣ci fizycznej. Odpowiedni styl 偶ycia w kombinacji z dobrze dobranym leczeniem pozwala bowiem na uzyskanie i utrzymanie normalnej wagi cia艂a w przypadku zdecydowanej wi臋kszo艣ci os贸b, w tym tak偶e chorych lub obdarzonych tzw. spowolnionym metabolizmem. St膮d te偶, dla wi臋kszo艣ci os贸b oty艂ych po prostu nie ma wyt艂umaczenia - jest to ich zaniedbanie i tyle. Prawd膮 jest, 偶e zdarzaj膮 si臋 tak偶e sytuacje, gdzie oty艂o艣膰 jest w duzej mierze niezale偶na od stylu 偶ycia danej osoby, ale s膮 one na tyle rzadkie, 偶e nie mo偶na stosowa膰 ich jako racjonalnej wym贸wki. Tak偶e, je偶eli nie nale偶ysz do w膮skiej grupy faktycznie chorych to przykro mi, ale Twoja oty艂o艣膰 to w przewa偶aj膮cej cz臋艣ci Twoja wina i nikt nie broni Ci czego艣 z tym zrobi膰. Nie znaczy to, 偶e jeste艣 gorsza, czy, 偶e zas艂ugujesz na gorsz膮 ocen臋, ale tyle, 偶e powinna艣 bardziej o siebie zadba膰, nie tylko ze wzgl臋du na atrakcyjno艣膰, ale tak偶e ze wzgl臋du na zdrowie, gdy偶 oty艂o艣膰 jest istotnym czynnikiem sprzyjaj膮cym wielu chorobom. V Zako艅cz臋 cytuj膮c pewnego profesora z mojej uczelni: "gdy spotkacie osob臋 oty艂膮, kt贸ra b臋dzie wam wciska膰, 偶e jest gruba, poniewa偶 ma predyspozycje do tycia czy jest chora, w wi臋kszo艣ci wypadk贸w b臋dzie to zwyk艂a wym贸wka i najlepsze, co mo偶ecie zrobi膰 dla tej osoby to przekona膰 j膮, 偶e zmiana diety i zwi臋kszenie aktywno艣ci fizycznej to najlepsze, co mo偶e zrobi膰".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
'Czy kt贸ry艣 z was potrafi kocha膰 osoby brzydkie, chore niepe艂nosprawne?' Ze wzgl臋du na natur臋 cz艂owieka i naturalne mechanizmy rz膮dz膮ce procesem zakochania, warunkuj膮ce wysok膮 istotno艣膰 wygl膮du w doborze partnera, by艂oby to trudne - dla obu p艂ci, nie tylko dla m臋偶czyzn. Nie b臋d臋 tutaj k艂ama艂 i przyznam si臋, 偶e tak jak dla zdecydowanej wi臋kszo艣ci innych ludzi, pewne choroby czy patologie by艂yby dla mnie nie do przeskoczenia w kontek艣cie zwi膮zku, cho膰 np. spotyka艂em si臋 z kobiet膮 je偶d偶膮c膮 na w贸zku i jako艣 szczeg贸lnie mi to nie przeszkadza艂o. Tym niemniej, pracowa艂em jako wolontariusz z osobami upo艣ledzonymi umys艂owo, niepe艂nosprawnymi i chorymi - nie mia艂em 偶adnego problemu z zaakceptowaniem ich i traktowaniem ich normalnie, z 偶yczliwo艣ci膮 i empati膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Czy potrafi艂by艣 pokocha膰 brzydk膮 , grub膮,albo niepe艂nosprawn膮 kobiet臋????" To po kolei: 1) Brzydk膮 - poj臋cie atrakcyjno艣ci jest wzgl臋dne, ja akurat do艣膰 cz臋sto s艂ysza艂em, 偶e dziewczyny, kt贸re mi si臋 podoba艂y by艂y brzydkie, tak偶e... wszystko zale偶y od tego, jak膮 definicj臋 brzydoty przyjmujesz. Tym niemniej, b臋d膮c kompletnie szczerym, nie potrafi艂bym chyba pokocha膰 osoby np. ze znaczn膮 dysmorfi膮 twarzy czy takiej, kt贸ra w moim poj臋ciu by艂aby naprawd臋 "odrzucaj膮co brzydka" i z tego, co wiem, zdecydowana wi臋kszo艣膰 ludzi mia艂aby z tym problem. Maj膮c to na uwadze, tak jak ju偶 pisa艂em - spotyka艂em si臋 z dziewczyn膮 niepe艂nosprawn膮 i z dziewczyn膮, kt贸ra nie mia艂a figury modelki i nie by艂a w moich oczach atrakcyjna, ale by艂a naprawd臋 艣wietn膮 osob膮, tak偶e mysl臋, 偶e a偶 tak 藕le ze mn膮 nie jest. 2) Grub膮 - tak, spotyka艂em si臋 z dziewczyn膮 z nadwag膮, ale nie potrafi艂bym by膰 w zwi膮zku z osob膮, kt贸ra jest oty艂a i nie widzi w tym problemu, przede wszystkim ze wzgl膮d na to, i偶 oty艂o艣膰 jest istotnym czynnikiem w patogenezie wielu schorze艅 i nie chcia艂bym by膰 z kobiet膮, kt贸ra olewatorsko podchodzi do w艂asnego zdrowia. 3) Niepe艂nosprawn膮 - tak, pisa艂em ju偶 o tym, pewien stopie艅 niepe艂nosprawno艣ci jest dla mnie do zaakceptowania, choc przyznaj臋, 偶e gdyby problem by艂 wi臋kszy to mia艂bym problemy z jego zaakceptowaniem (wy艂膮cznie w kontek艣cie zwi膮zku).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Czy potrafi艂by艣 kocha膰 upo艣ledzone dziecko?" Gdyby by艂o moje, my艣l臋, 偶e jak najbardziej tak. Nie wiem, jak sprawa wygl膮da艂aby z cudzym dzieckiem, ale tu akurat moje w膮tpliwosci wynikaj膮 z tego, 偶e og贸lnie nie wiem, czy by艂bym w stanie zaakceptowa膰 i pokocha膰 nie swoje potomstwo. Wiem jednak, 偶e potrafi艂em podczas wolontariatu polubi膰 wiele niepe艂nosprawnych b膮d藕 upo艣ledzonych dzieci, tak偶e kto wie? V "Czy potrafi艂by艣 po艣wi臋ci膰 偶ycie , w艂asne przyjemno艣ci dla kogo艣, kto odwdzi臋czy ci si臋 tylko u艣miechem?" Ca艂e 偶ycie? Pewnie nie, ale potrafi艂em po艣wi臋ci膰 du偶o swojego wolnego czasu dla takich ludzi maj膮c w zamian wy艂膮cznie ich wdzi臋czno艣膰. V "I wierz mi, 偶aden cz艂owiek , kt贸ry by艂 przy czyjej艣 艣mierci, trzyma艂 za r臋k臋, opiekowa艂 si臋 z tak膮 pogard膮 nie wypowiada si臋 o innym cz艂owieku." Masz na my艣li tak膮 pogard臋, z jak膮 Ty wypowiadasz si臋 o osobach niskich?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Cz艂owieku (cho膰 trudno ci臋 tak nazwa膰) obozy to by艂o wyniszczenie totalne.R贸wnie dobrze mo偶esz komplementowa膰 szczup艂o艣膰 anorektyczek, kt贸re jedz膮 wat臋 i jedn膮 mi臋t贸wk臋 dziennie.I wymiotuj膮." Faktycznie, analogia z obozem koncentracyjnym jest tu dalece niefortunna i nie na miejscu, aczkolwiek pokazuje ona jedn膮 rzecz - cz艂owiek nie tyje sam z siebie. Odnosz膮c to do bardziej racjonalnej skali - wi臋kszo艣膰 os贸b aktywnych fizycznie i od偶ywiaj膮cych si臋 zdrowo jest szczup艂a, nawet je偶eli maj膮 troch臋 gorszy metabolizm. Co za艣 si臋 tyczy anorektyczek to tak jak oty艂o艣膰 jest patologi膮 (z punktu widzenia medycyny), tak samo to, co one wyparawiaj膮 jest patologi膮 i tak偶e zas艂uguje na pot臋pienie, bo polega na kompletnym ignorowaniu w艂asnego zdrowia dla kreacji image'u. Oczywiste jest to, 偶e pewne rozbie偶no艣ci w budowie cia艂a i jego masie s膮 normalne, aczkolwiek gdy nadwaga b膮d藕 niedowaga zaczynaj膮 by膰 medycznie istotne to przykro mi, kole偶anko, ale ci臋偶ko jest w kt贸rymkolwiek z tych przypadk贸w oczekiwa膰, i偶 b臋dzie to akceptowane i podziwiane.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"To ekstremum, ale jakie艣 70 % procent waszej populacji my艣li podobnie, tylko nie ma odwagi tego powiedzie膰. My艣li , czuje i uwa偶a kobiety za podgatunek niegodny szacunku i stworzony jedynie w wiadomym celu." Excuse moi, ale b膮d藕 uprzejma podawa膰 藕r贸d艂a swoich danych, je偶eli rzucasz tak konkretnymi warto艣ciami, dobrze? Bo r贸wnie dobrze, ja mog臋 sobie powiedzie膰, 偶e 90% kobiet puszcza si臋 za pieni膮dze i uzna膰, 偶e wszyscy powinni mi uwierzy膰 na s艂owo. Pomijam ju偶 w og贸le to, 偶e wcze艣niej twierdzila艣, 偶e wszyscy faceci s膮 tacy, a teraz zjecha艂a艣 do 70%, co stanowi kolejn膮 nie艣cis艂o艣膰 w Twojej argumentacji. Co za艣 si臋 tyczy tego, 偶e "kobiety s膮 stworzone w jednym celu" - komentowa艂 tego nie b臋d臋, bo nie widz臋 sensu wyra偶a膰 mojego zdania, gdy偶 Ty jeste艣 na tyle za艣lepiona przez swoje uprzedzenia, 偶e i tak go nie zaakceptujesz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Ja ubli偶am?" Poczytaj sobie pierwsz膮 stron臋 - pe艂no tam Twoich wypowiedzi, w kt贸rych ubli偶asz facetom pisz膮c tzw. "prawd臋" na ich temat w na tyle niewybredny spos贸b, i偶 spokojnie mo偶na poczyta膰 Twoje stwierdzenia jako obelgi. V "Zamiast z pokor膮 znosi膰 pewne niedostatki, ziejesz agresj膮 do ca艂ego 艣wiata." Bardzo fajnie, 偶e Ty pa艂asz mi艂o艣ci膮 do ca艂ego 艣wiata - bardzo wida膰 to w Twoich wypowiedziach /sarkazm. B膮d藕 uprzejma nie zarzuca膰 ludziom czego艣, co sama robisz? To niekulturalne. Sama ziejesz olbrzymi膮 nienawi艣ci膮 do facet贸w, wi臋c nie wytykaj podobnych rzeczy innym. V "Nie mam nic do ludzi, kt贸rzy nie s膮 idealni - sama taka jestem." Naprawd臋? A jak to si臋 ma np. do nast臋puj膮cego stwierdzenia: "Nie ma jak sfrustowany kurd**elek.Do tego z ma艂ym najlepszym przyjacielem.To jest dopiero 偶a艂osna persona." -> chodzi mi o wyra藕n膮 pogad臋 za niski wzrost (wnioskuje po zastosowaniu s艂owa "kurd**elek", kt贸rego nie u偶y艂aby艣, gdyby podstaw膮 Twojej pogardy nie by艂 niski wzrost, a tak jak sugerowa艂a艣 p贸藕niej brak akceptacji swoich wad oraz po Twoich nast臋pnych wypowiedziach, gdzie bezpo艣rednio wyra偶asz pogard臋 dla os贸b niskich)? V "Ale z powodu kompleksu i w艂膮snej niedoskona艂o艣ci zia膰 nienawi艣ci膮 do wszystkich kobiet to ju偶 ma艂a przesada." A Ty co niby robisz? Z powodu w艂asnej niedoskona艂o艣ci, ktora stuktuje tym, 偶e nie masz powodzenia, ziejesz nienawi艣ci膮 do wszystkich m臋偶czyzn...

Udost臋pnij ten post

Panie doktorze? - Hashimoto , policystyczne jajniki, tocze艅 leczony sterydami i inne choroby leczone tym偶e nie powoduj膮 tycia? Choroby nadnerczy, tarczycy, zespo艂y metaboliczne te偶 zapewniaj膮 osobom chorym figur臋 modelki? I powiedz mi w jaki spos贸b uroda - szczeg贸lnie obecnie preferowany model wychudzonej kobiety w rozmiarze XS wp艂ywa na biologiczn臋 aspekty wyboru?Kobieta, kt贸ra ma w膮skie biodra, zero tkanki t艂uszczowej, p艂aski biust i jest niedo偶ywiona to idealny materia艂 na matk臋?Chyba kpisz. Uroda kobiety to tylko poprawa jego samopoczucia, pr贸偶no艣ci i egoizmu, a nie biologiczna potrzeba. Nie mam nic do niskich facet贸w, dop贸ki ich kompleks nie przerodzi si臋 w pogard臋 do kobiet.A kapitan by艂 tego jawnym przyk艂adem. I drogi braciszku s艂owo kurdupelek brzmi troch臋 inaczej ni偶 t艂usta locha.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
Pani Czterdziecho, a znamy znaczenie terminu "na przyk艂ad"? Przecie偶 poda艂em kilka z przytoczonych przez Ciebie schorze艅 jako przyk艂ady chor贸b, gdzie jest sk艂onno艣膰 do oty艂o艣ci - przy czym, nie jest to 偶adna wym贸wka! Odpowiednie leczenie tych chor贸b w kombinacji z dobrze dobran膮 diet膮 oraz aktywno艣ci膮 fizyczn膮 w wielu przypadkach pozwala na utrzymanie prawid艂owej masy cia艂a. Sytuacje, w kt贸rych cz艂owiek jest oty艂y, bo jest chory i w 偶aden spos贸b nic si臋 z tym zrobi膰 nie da stanowi膮 niewielki odsetek przypadk贸w oty艂o艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
" w jaki spos贸b uroda - szczeg贸lnie obecnie preferowany model wychudzonej kobiety w rozmiarze XS wp艂ywa na biologiczn臋 aspekty wyboru?Kobieta, kt贸ra ma w膮skie biodra, zero tkanki t艂uszczowej, p艂aski biust i jest niedo偶ywiona to idealny materia艂 na matk臋?" Nie znam si臋 na rozmiarach ubra艅 kobiet, wi臋c do tego si臋 nie odnios臋... Powiem tak - wychudzona kobieta z moich do艣wiadcze艅 raczej nie ma a偶 tak wielu adorator贸w, co innego natomiast kobieta szczup艂a b膮d藕 tzw. normalnej figury, sprawna fizycznie i zadbana. Jak to wp艂ywa? 1) To, 偶e kobieta jest szczup艂a =/= 偶e ma p艂aski, ma艂y biust 2) Zdrowa, zadbana, sprawna = potencjalnie lepsze geny 3) Mala ilo艣膰 tkanki t艂uszczowej nie 艣wiadczy o wyniszczeniu b膮d藕 niedo偶ywieniu organizmu, a wi臋c nie wskazuje na to, 偶e dana kobieta nie jest zdrowa. 4) W膮skie biodra - to faktycznie niezbyt pozytywne, ale z drugiej strony - wa偶ne jest to, jaki jest rozstaw element贸w kostnych, a ten mo偶e by膰 podobny u osoby szczup艂ej i z nadwag膮, z tym, 偶e ta druga w wyniku wi臋kszej ilo艣ci tkanki podsk贸rnej b臋dzie sprawia艂a nieco "lepsze" wra偶enie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brother Belz
"Uroda kobiety to tylko poprawa jego samopoczucia, pr贸偶no艣ci i egoizmu, a nie biologiczna potrzeba." Nie. Nie. Nie. Opr贸cz kwestii wagi, uroda, a raczej atrakcyjno艣膰, opieraj膮 si臋 na wielu innych cechach - rysy twarzy, tonacja g艂osu, feromony, wygl膮d sk贸ry i innych tkanek zewn臋trznych, mimika twarzy, etc. Wszystkie te cechy s膮 w du偶ej mierze uwarunkowane genetycznie. Jak my艣lisz, dlaczego matka natura uwzgl臋dni艂a r贸偶nice mi臋dzyludzkie w tych elementach? Odpowied藕 jest prosta - atrakcyjny wygl膮d ma odzwierciedla膰 atrakcyjny materia艂 genetyczny i w ten spos贸b dzia艂a膰 jako "wab" na osobniki p艂ci przeciwnej. St膮d te偶 oczywiste, 偶e opr贸cz zaspokajania w艂asnego ego, wybieranie na podstawie wygl膮du jest w olbrzymiej mierze oparte na czynnikach biologicznych. U obu p艂ci. Atrakcyjny wygl膮d bowiem cz臋sto indukuje zwi臋kszone wytwarzanie dopaminy, fenyloetyloaminy i innych substancji, kt贸re powoduj膮 powstanie uczucia zakochania (=to co艣, chemia, motylki w brzuchu), a to ju偶 akurat jest zupe艂nie niezale偶ne od naszej woli, co dodatkowo potwierdza dzia艂anie mechanizmu biologicznego przy ocenie wygl膮du.

Udost臋pnij ten post