Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek pielęgnacyjny orzeczenie o niepełnosprawności urlop macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie i proszę o poradę osoby które wiedzą jak to jest. Pracowałam kilka lat po czym zdecydowaliśmy sie z mężem na dziecko, w tej chwili jestem na urlopie macierzyńskim, jednak nasze dziecko urodziło się chore i w związku z tym ponosimy koszty na które nas ledwo stać, jest nam bardzo ciężko, mieliśmy uzbierane pieniążki na budowę małego domku, jednak teraz wszystko wydajemy na leczenie dziecka i chciałam zapytac czy będąc na urlopie macierzyńskim mogę złożyc wniosek o zasiłek pielęgnacyjny czy musiałabym najpierw zrezygnować z pracy? czy otrzymanie zasiłku pielęgnacyjnego jest równoznaczne z orzeczeniem o niepełnosprawności dziecka? czy mogę liczyć na jakąś pomoc od RP w której płaciłam podatki? proszę o pomoc

Gość gość
Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje z tytułu konieczności opieki nad chorym ,upośledzonym dzieckiem i nie musisz rezygnować z pracy żeby go pobierać. Tobie natomiast ,tak wnioskuję chodzi o świadczenie pielęgnacyjne , które otrzymać możesz gdy dziecko ma orzeczenie o znacznym upośledzeniu, wtedy jako matka rezygnująca z pracy możesz wystąpić o świadczenie, od lipca 2013r. nie ma progu dochodowego dla rodziny.