Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kochanica_Francuzaa

Dieta oparta na produktach roślinnych, oczyszczanie różnymi metodami, suplementy

Polecane posty

Witam. To jest temat dotyczący zdrowia i zdrowej diety opartej na roślinach, szczególnie tych jak najmniej przetworzonych. Ale będziemy tu także zajmować się różnorakimi metodami naturalnymi, oczyszczającymi, wzmacniającymi, odmładzającymi, czyli, krótko mówiąc, pomagającymi nam zachować zdrowie. Myślę, że warto porozmawiać o oczyszczaniu wg Tombaka i Clark, o perhydrolu, sodzie, metodzie Gersona i Budwig, amigdalinie, oleju rycynowym i wielu wielu innych. Zapraszam do wymiany poglądów :)

Zacznę od stwierdzenia, że dieta oparta na produktach roślinnych jest: a. bardzo prosta - składa się z pożywienia roślinnego takiego jak niskoprzetworzone owoce, warzywa, pełne produkty zbożowe i rośliny strączkowe; niektórzy dodają produkty mleczne i jaja, inni je wykluczają b. mało przetworzona - to oznacza, że należy unikać produktów rafinowanych, sztucznych, mocno "obrobionych"; im bliżej spożywanemu pokarmowi do formy, w jakiej występuje w naturze, tym lepiej c. najzdrowsza - zawiera wszystko, co potrzebne dla naszego organizmu, jednocześnie leczy, oczyszcza i dostarcza nam cały wachlarz substancji, dzięki którym zdrowiejemy i zachowujemy zdrowie.

Co z produktami mlecznymi? Niektórzy jedzą jogurty, kefiry. Ja jestem za tym, żeby produkty nabiałowe maksymalnie eliminować. Spotkałam się z taką opinią, że kazeina z mleka krowiego jest prawdopodobnie jedną z najsilniejszych substancji rakotwórczych jakie kiedykolwiek odkryto. Poza tym mleko i jego przetwory, zwłaszcza żółte sery) zawiera bardzo dużo tłuszczu, powoduje alergie, tworzenie się w organizmie śluzów. W zamian włączyłabym do diety (ale też w mniejszych ilościach) mleko ryżowe, sojowe, owsiane, tofu i ewentualnie nabiał kozi w niedużych ilościach.

Byłoby fajnie, gdybyśmy wymieniali się tu także przepisami. Moje przykładowe śniadanie: ZIELONE SMOOTHIE GENE'A 2 szkl. mleka roślinnego 1 banan 1/4 szkl. borówek 2 duże liście jarmużu 1/2 szklanki szpinaku 1/2 ogórka, posiekanego (opcjonalnie) 2 łyżki siemienia lnianego 1 daktyl bez pestki lód (opcjonalnie) Miksuj składniki w blenderze aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Można dodać więcej mleka lub wody, jeśli ktoś lubi rzadsze koktajle.

Gość gość
dobra dieta