Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aninowamama

menu roczniaka

Polecane posty

Gość aninowamama

Hej doświadczone mamy podajcie przykładowe menu waszych około rocznych dzieci... Nie mam już pomysłów co mam synowi gotować i robić na śniadania czy kolacje. W mecie juz trochę szukalam teraz jestem ciekawa co podają mamy.

Gość gość
menu z wczoraj 16 miesięcy Śniadanie jajecznica na maśle, chleb i pomidor II śniadanie Owoce: arbuz, banan, nektarynka- pokrojone w kawałki Obiad Ziemniaki fasolka szparagowa kotlet Podwieczorek Kinder mleczna kanapka, sok i troche znowu arbuza Kolacja bułka z masłem i kawa zbożowa z mlekiem

Gość gość
Kinder, sok i kawa zbozowa ?- moze jeszcze daj piwa co za idiotka trucicielka

Gość gość
"trucicielka", oj bo padnę :D Tak, róbcie jak mój brat, broń boże nic słodkiego, a syn szkielecik z anemią...

Gość gość
hahahahha trucicielka :) dobre sobie, to ja się nie pochwale jak je moje dziecko bo mnie do wiezienia wsadzą:)

Gość Jahodaa
Kawa zbozowa jest bardzo zdrowa i polecana małym dzieciom,nie wiem skąd to zdziwienie. Radze najpierw zagłębic sie w sprawe,a póżniej komentowac

Gość gość
ta matka trucicielka, Kawa jest polecana już od roku, więc nie wiem co Cię tak dziwi, że półtoraroczniak pije kawe zbożową i ja uwielbia! wypija ze smakiem cały kubek! a Kinder to mała przyjemność, w któej nie widze nic złego, przecież nie je tego codzinnie! nie dajcie sie zwariować matki, nie uniknieie słodczy w diecie dziecka. A zapewne same jecie, a dziecku nie wolno ani trochę, co za hipokryzja

Gość gość
Kawa zboża od 3 lat idiotko a nie od roku, nie zapomnij o sosiku grzybowym na jesieni ehhh

Gość jednocze sie z trucicielkami
To poczytaj schemat zywienia po pierwszych urodzinach i zobaczysz ze mozna podawac kawe zbozowa madralinska:) twoje jedyne zrodlo wiedzy to kafeteria chyba,ktos cos palnal i to zapamietalas:D Ok to i ja podaje wczorajsze menu mojego 16,5 miesieczniaka:) Wczoraj byl ciezki goracy dzien wiec ten schemat troche sie roznil. Sniadanie: mleko krowie z miodem(300ml),kawalek bulki suchej bo nic innego nie chcial. Drugie sniadanie: kasza manna z jablkiem i brzoskwinia -3/4 kubka Obiad :troche ryzu,kawalek pulpeta i marchewka:zjadl niewiele,ale bylo bardzo goraco. Za jakis czas zmieszalam mu danonka z ryzem(lyzka) i zjadl wszystko Kolacja:dwa pulpety,polowa kajzerki,lyzka marchewki, 200 ml kaszy manny. Apetyt wrocil bo sie ochlodzilo. A na sniadania dostaje jakis mleczny napoj: kakao,mleko z miodem albo wanilia. Do tego bulka zwykla,np,parowka,pasztet wlasnej roboty,drozdzowka z serem,placuszki z jablkiem,omlet z.szynka albo zwykly albo z warzywami. Na drugie sniadania to zazwyczaj kasza z owocami. Albo cos innego co wymienilam wyzej na pierwsze sniadania. Obiady:je wszystko to co my. Na kolacje zjada omlety,jajecznice,placuszki. Nie lubi jedynie kanapek. Uwielbia surowe warzywa,surowki. Kanapka przejdzie tylko na cieplo. Jako przekaski dostaje:wafle ryzowe,herbatniki,rogaliki,kinder czekoladke,czasami monte,paule. Je w zasadzie wszystko.

Gość gość
Mój synek ma pawie 16 mc i je miej wiecej tak: 7/8-250 kaszy mleczno-ryżowej albo wielozbożowej +herbata owocowa 10-jogurt z owocami, mały deserek albo owoce sezonowe, 2 monte, manna z bananem, parówka do tego pomidor i pol kajzerki spacer 12:30/13- zupka na gęsto około 300 + herbata śpi do 15/16 około 15/16 jak wstanie drugie danie albo jeszcze raz zupa zależy ile zjadł przed snem/bułka słodka z serem/kanapki / do tego zazwyczaj monete to większe spacer 17:30/18 kasza też około 250 ml doje kanapką od nas z kolacji czasem zje też z nami późny obiad 19:30-200 mleka z kaszką ryżową noce przesypia. Ogólnie nie podjada je b dużo ale mało waży 12,5kg ma 86cm:)

Gość gość
z tego co pamiętam, to jak skończył rok jadł tak: śniadanie parówka 2śniadanie danio obiad to co my (jak było smażone, to jadł słoiczek, lub np. mięsko gotowane) podwieczorek jakiś owoc lub jogurt kolacja parówka niestety w tym wieku był w szpitalu, tam podawali parówki, zjadł i od tamtej pory śniadania i kolacje to parówka i tak 6 miesięcy już, dopiero od niedawna weszła do menu złożona kanapka :]

Gość gość
12,5 kg na 86 cm to malo? Moj ma 86 cm i wazy 11 kg, to dopiero malo:P jeszcze jakbym mu ograniczyla slodkie przekaa,ciastka,niedobre danonki,monte,i do picia poslodzone herbatki to bym chyba miala sam szkielet:P na szczescie na apetyt nie narzeka i troche dorzuci kcal dodatkowo;)

Gość gość
Ta ja co truje dziecko, menu na dziś to narazie śniadanie : pomidor chleb z masłem i parówka i kawa zbożowa z krowim mlekiem,II śniadanie: jablko, banan i jogurt do picia danone, spanie od g.12 do 14, 14:30 obiad: makaron ze szpinakiem i twarogiem, na.podwieczorek dostanie jogurt naturalny z żurawina i sok pomarańczowy,a na kolacje będzie.bulka z masłem i herbata owocowa (na kolacje nie chce nic innego) z rzeczy "trujących "mala zjadla odemnie brzeg pizzy i pol wafla grześka. Córcia waży 10,4kg i nosi rzeczy na 86-92, wysoka i drobna

Gość gość
mój jak miał rok to jadł mniej więcej tak śniadanie owsianka z owocami II śniadanie maca z warzywami sezonowymi lub białym twarożkiem/pastą domową obiad albo zupa albo drugie - uwielbiał pomidorową z pieczonych pomidorów i bardzo kwaśną ogórkową, na drugie najchętniej jadł gotowane warzywa lub surówkę - mięsa ani ryżu czy ziemniaków nie tykał, obecnie zje mięso i ziemniaki a surówkę zostawi :D podwieczorek galaretka, kisiel lub mus owocowy kolacja kasza manna

Gość gość
co do kawy Jeśli chodzi o kawę zbożową to można ją wprowadzić do menu 1,5 rocznego dziecka. Proszę tylko wówczas pamiętać żeby przygotować ją na bazie mleka modyfikowanego, lub jeśli Pani karmi, na bazie swojego. Mleko krowie wprowadzamy dopiero po ukończeniu 2 lat,,cyt.dietetyka Magdaleny Szymanskiej. Mozna kupic kawe zbozowa Nestle przeznaczona specjalnie dla dzieci.

Gość gość
na opakowaniu jest info, że po 3 roku życia i krótka adnotacja dietetyka: W przypadku „Inki” wysoka zawartość błonnika pokarmowego może być nieodpowiednia dla najmłodszych. Jedna porcja kawy zbożowej nie powinna zaszkodzić, ale już kilka w ciągu dnia (przy równoczesnym spożywaniu warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów), może spowodować problemy z brzuszkiem oraz zmniejszyć przyswajalność składników mineralnych.

Gość gość
takze dobrze ci ktoś napisał, że kawa po 3rż - takie info daje producent. oczywiście adnotacja dietetyka nie jest z opakowania tylko z innego forum, bo z poprzedniej wypowiedzi mogło wynikać że i info dietetyka jest na opakowaniu.