Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ATYWIA i PCO

Polecane posty

Gość gość

Hej. Mam stwierdzone PCO i od kilku miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne Atywia. Do tej pory zabezpieczaliśmy się jeszcze prezerwatywą, wiem, że większość uważa to za bezsensowne, ale miałam jakąś barierę psychiczną. Teraz chcemy już bez, ale ciągle trochę obawiam się "kończenia w środku". Przez PCO niby mogę mieć mniejszą szansę na ciążę, ale z tym to nigdy nie wiadomo. Myślicie, że w mojej sytuacji, biorąc tabletki regularnie mogę cieszyć się seksem bez obawy o ciążę? :)

Gość gośćEWA
A ile masz lat ? ja tez od dzis zaczyna m ten lek i szukam opini tu :)

Gość gość
Mam 22 lata :) Atywię biorę właściwie od 2 lat, ale z przerwami kilkumiesięcznymi na obserwację okresu. Niestety bez tabletek nie występował. Teraz od 5 miesięcy biorę tabletki i wbrew temu co czytałam na wielu forach o skutkach ubocznych, u mnie nic niepokojącego nie wystąpiło. Dobrze się na nich czuję, ale jeśli chodzi o antykoncepcję to jakoś do końca nie mogę im zaufać. To chyba przez to, że lekarz powiedział mi, że jak będę chciała opierać się na samych tabletkach to mam przyjść po inne. I teraz sama nie wiem już.

Gość gość
Hej, ja skonczyłam brać pierwsze opakowanie Atywii, teraz mam siedmiodniową przerwę. Jeśli chodzi o skutki uboczne to u mnie chyba zwiększony apetyt i gorszy humor, ale to dopiero pierwsze opakowanie. jeśli chodzi o antykoncepcje to moja gin powiedziała, że działają normalnie jak inne antykoncepcyjne, więc spokojnie:) A jakie macie objawy PCo- poziom hormonów, nadwaga, czy co?

Gość gość
U mnie hormony szaleją, problemy z cerą i niestety z nadmiernym owłosieniem. Tycie, czy zatrzymanie wody w organizmie raczej mnie nie dotyczy. Bez tabletek niestety nie mam miesiączki, albo mam... średnio raz na 4 miesiące.

Gość anatolinka
Kobieto nie panikuj! Przy PCO bardzo trudno jest zajść w ciążę... Ja choruję od lat a o dziecko staramy się dwa lata i nic. Od jakiegoś czasu piję inofem na uregulowanie hormonów, mam nadzieję, ze coś się ruszy. A ty przestań panikować;)

Gość adrianka91
Jedne kobiety zajdą bez problemu w ciąże a inne nie. Jeśli zależy ci na unormowaniu hormonów i na ciąży to pij inofem dwa razy dziennie co najmniej trzy miesiące. Ja choruję ale mam dwójkę dzieci :) O chorobie dowiedziałam się niedawno i z tego co wiem rozwinęła się dość mocno :( Dlatego piję inofem bo chę uregulować hormony.

Gość OlgaT
No tak to już jest moje kumpele też bez problemów zachodziły w ciążę a ja się staram i staram. Mam nadzieję że się doczekam. Ostatnio często spotykam się z inofem. Wszędzie czytam pozytywne opinie. Podaje się go w leczeniu bezpłodności więc chyba spróbuję. Jest bez recepty. To duże opakowanie starczy mi na miesiąc kuracji i taniej wychodzi.

Gość gość
Świetna reklama. :)

Gość gość
Ja mam PCO od 10 lat lekarze twierdzili że marne mam szanse na dziecko. Doczekałam się dwóch synów. Więcej wiary w siebie kobietki.

Gość Pola

Cześć, ja brałam te tabletki przez 3 miesiące później zrobiłam przerwę i znów biorę, bardzo dobrze się po nich czułam, lekarz do tego przepisał mi spironol niestety wieczorami miałam palpitację serca, później odstawiłam te tabletki i brałam tylko atywie, przy stosowaniu tych tabletek dokupcie sobie tabletki dopochwowe wspomagające florę bakteryjną ponieważ po tych tabletkach jest suchość pochwy plus jest się bardziej narażonym na infekcje intymne, ja wcześniej o tym nie wiedziałam i męczyłam się z grzybica przez 2 miesiące. Ogólnie po stosowaniu tych tabletek przez minimum 3 miesiące widać znaczną różnicę poprawy jakości cery, piersi rosną i są niestety obolałe. Mam problemy hormonalne - zbyt dużo hormonów męskich. Przed wystawieniem recepty na te leki byłam na 3 dni w szpitalu gdzie robili mi specjalistyczne badania. Zobaczymy jak teraz będzie planuje stosować je przez 3 miesiące ostatnie trzy opakowania bo niestety kończy się data ważności a szkoda kasy bo trochę za to zapłaciłam.

Gość Afl

Lekarz powiedział aby zażywać za każdym razem nowe opakowanie gdy wystąpi pierwszy dzień cyklu czy takie stosowanie leku zmniejszy jego działanie antykoncepcyjne ?

Gość Ania

Przy okazji badania tomograficznego jamy brzusznej okazało się że mam guza wątroby. Pierwsze pytanie lekarza - czy biorę tabletki antykoncepcyjne. Atywia Daily - 6 miesięcy brania. Nie pytam co by mi wyszło w badaniach gdybym brała je np. rok albo dwa. Nie bierzcie tego....