Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę sama wyrobić rodowód kupionemu psu?

Polecane posty

Gość gość

Kupiłam psa z hodowli. Sprawdziłam, legalna, w związku kynologicznym a nie jakimś stowarzyszeniu. Pies był daleko ale akurat jechałam tam w interesach i go odebrałam tak trochę na szybko. Kupujący twierdził że jesli chce go odebrać koniecznie do jutra to nie może mi dać metryki (potrzebnej do rodowodu) bo jej nie wyrobił. Mógłby to zrobić w tygodniu ale dla mnie było to za późno, bo wracałam do domu...a pieska chciałam mieć. Na miejscu pokazał mi dokumenty hodowli, sukę, psa oraz ich rodowody, dyplomy z wystaw, kartę krycia itp. Dostałam umowę w której widniało ze kupuję psa rasy takiej i takiej za określoną kwotę od określonego Pana, ze gwarantują że pies jest zdrowy, odrobaczony, zaszczepiony. Umówiliśmy się że następnym razem gdy będę w okolicy (za 3 tygodnie) podjadę z psem i razem z tym facetem do związku, zrobimy psu tatuaż i wyrobimy metrykę.... Pyt. 1. czy mogl mnie zrobić w balona? jesli tak, mogę to gdzies zgłosić? Pyt.2 czy nie mogę sama podjechac do jakiegoś oddziału związku kynologicznego, ze skanami dokumentów, matki, ojca i ze szczeniakiem i wyrobić metrykę? Pozdrawiam

Gość gość
a po co ci rodowód? Na czoło kundlowi przykleisz?

Gość gość
chciałam go legalnie rozmnażać za jakiś czas

Ojjjojoj :D. To moja biedna psina rozmnażała się NIELEGALNIE :( :( :(. Gdyby ten biedak wiedział, ze popełnia czyn nielegalny, to może przestałby za sukami latać :D :D :D. x Przyznam, że nie wiem na jakiej zasadzie wyrabia się rodowód, ale na mój rozumek, rodowód to taki paszport psa. Nie bardzo wiem, jak mają po kilku miesiącach odróżnić te szczeniaki rodowodowe, od tych "nielegalnych" :D, więc chyba taki dokument, powinien zostać wystawiony, bezpośrednio po przyjściu na świat. No chyba, ze robią tym psom, jakieś badania DNA. Najlepszym specjalistą w tej dziedzinie, był nieodżałowany Dobry Wojak Szwejk :D, ale on przepadł razem z AustroWęgrami :D.

Gość gość
Żeby wyrobić rodowód trzeba mieć kopie papierów conajmniej jednego z rodziców psa i z tymi papierami idzie się do jakiejś organizacji.. nie pamiętam dokładnie. W papierach musi być też data porodu itp.

Gość Gość

Kupiłam psa owczarka otrzymałam tylko książeczkę szczepień a chce mu zrobić rodowód co zrobić aby uzyskać rodowód 

2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Kupiłam psa owczarka otrzymałam tylko książeczkę szczepień a chce mu zrobić rodowód co zrobić aby uzyskać rodowód 

Wszystko jest wyjaśnione na stronie ZKwP - poczytaj sobie.