Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antykwariuszka

ZUS nie chce mi wypłacić chorobowego w ciąży

Polecane posty

Gość antykwariuszka

Z zawodu jestem antykwariuszem i zajmuję się wyceną, skupem oraz sprzedażą. W tym zawodzie działam od 2005 roku i prowadziłam wtedy firmę przez dokładnie 2 lata, a później pracowałam 5 lat dla kogoś innego w tym samym zawodzie. W 2013 przeprowadziłam się do innego miasta do mojego przyszłego męża - wzięliśmy ślub. W 2013 w listopadzie mąż założył na siebie firmę, która zajmowała się wyceną etc. czyli antykwariat. Do końca lutego pomagałam mu w firmie. W marcu postanowiliśmy otworzyć sklep z antykami i jako, że ja się znam na wycenie i prowadzeniu biznesu, bo siedzę w tym ładnych parę lat, to założyłam swoją firmę i podpisalismy UMOWĘ O WSPÓŁPRACY czyli, że ja dla niego pracuję i wszystko w firmie robię (mąż pracuje normalnie w innej firmie u kogoś). W marcu zaszłam w ciążę, dowiedziałam się o tym po zapłaceniu 3 niskich ZUSów, potem za radą księgowej podwyższyłam do maksimum, bo wiedziałam, że jak będę rodzić, to musimy zatrudnić jakieś osoby do prowadzenia biznesu. ZUS jednak w to nie wierzy, że ja prowadzę firmę, bo twierdzi, że fakturę, którą wystawiałam dla męża za moją pracę JEST ZA MAŁA - kwota 2 tysiące zł. Nie wierzy w to, że ja faktycznie siedziałam w antykwariacie i prowadziłam firmę !!! mąż w tym czasie normalnie pracował 8 godzin u kogoś innego. JAK MAM UDOWDONIĆ ZUSOwi, że ja prowadziłam firmę? Dałam mu faktury i umowę ale tweirdzą, że to wszystko na pozór. Mam zanieść może moją starą dokumentację z poprzedniej firmy, udowadniając, że wycena i praca antykwariusza, to nie to samo co sprzedawanie ziemniaków i to może robić każy? Jako antykwariusz mam fachową wiedzę i jestem w tym biznesie parę lat. Czy moi obecni pracownicy mogą to poświadczyć?

Gość gość
Wg ZUSu "duch święty" prowadził sklep z antykami? Mąż był w pracy u siebie są na to dowody, jego szef, cała firma, wypłata na konto. Aha i ZUS czepia się, że składki są opłacone z męża konta, co jest półprawdą, bo mamy konto w banku współne i poza tym mamjy umowę majątkową rozszerzoną.

tez mialam przygody z ZUS-em, tez prowadze DG i tez bylam w ciazy. tutaj na forum nie pytaj bo ile ludzi tyle rozwiazan. polecam ci strone http://www.forum.gofin.pl/zus,dzial,3.html tam udziela ci niezbednych informacji - ja swego czasu duzo korzystalam z rego forum. powodzenia!

Gość gość
ZUS to zmora ciężarnych. Ja dostałam umowę o prace w trzecim miesiącu ciąży. Wcześniej pracowałam na zlecenie, ale kierowniczka się zwolniła i dostałam po niej stanowisko. Teraz pomimo, że nie czuję się najlepiej boje się iść na L4... bo ZUS wymyśli, że umowa jest fikcyjna.

Gość antykwariuszka
Dzięki za linka, już dodałam tam temat. Niestety wszystko dla nich jest fikcyjne. Powiedzieli mi też, że za mało zarabiam aby opłacać najwyżsą składkę :D Ale gdy z mężem zbieramy na ZUSy za pracowników itd., to wtedy oni się nie pytają skąd mamy??? Mamy 2 poracowników, bo ktoś musi podtrzymywać antykwariat przy życiu :( Ja nie mogę, mąż pracuje i nie zna się na tym fachu, a ja na L4.

Gość gość
a po cholere podwyższałaś składkę na wieść o ciąży sama się wkopałas każdemu normalnego zapala się światełko: ktoś tu kombinuje! gdybyś tego nie zrobiła byłoby wszystko ok. x potem za radą księgowej podwyższyłam do maksimum, bo wiedziałam, że jak będę rodzić, to musimy zatrudnić jakieś osoby do prowadzenia biznesu. x a co to kogo obchodzi? to zus (czyli my) mamy opłacać twojego pracownika? wystarczy że ciebie opłacamy.

Gość gość
I bardzo dobrze bo kombinujesz.Powinnas miec Konto firmowe a nie wspolne!! I juz jestes na straconej pozycji

Gość antykwariuszka
Nie trzeba mieć konta firmowego jeżeli sama prowadzę firmę. Ale te osoby byłyby bezrobotne, więc i tak byś ich utrzymywał/a :D Moje dziecko będzie robiło na Twoja emeryturę i co????

Gość gość
a co to kogo obchodzi że ty musisz zapłacić osobom ktróre bedą pracowały jak ty bedziesz na macierzyńskim??? to ta twoja forma nie zarabia na siebie? na pracowników? to ją zamknij! po co Polsce taka firma na której istnienie muszą się składać podatnicy? normalnie śmiech na sali. mam nadzieję że dostaniesz ani grosza.

Gość gość
jak twoje dziecko bedzie tak kombinowało jak ty to nikogo nie utrzyma....