Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy smażenie na oliwie z oliwek

Polecane posty

Gość gość

tej prawdziwej nie żadnych domieszek itp. jest mało kaloryczne i zdrowe? Czy trzeba potem smażone np kotlety czy rybę odsączać w ręczniku papierowym czy wręcz przeciwnie ta poddana wysokiej temp. oliwa jest zdrowa i ma jeszcze jakieś witaminy w sobie? Chodzi mi o oliwę z oliwek taką do smażenia i pieczenia a nie oliwę extra virgin którą stosuje się na zimno np do sałatek . Czy ona ma w sobie dużo witamin i czy po taki smażeniu na dużym ogniu nadal ma jakies cenne wartości i dużo kalorii?

Smażenie na oliwie jest właśnie nie zdrowe, bo ma nieodpowiednią temperaturę wrzenia. Do smażenia najzdrowszy jest rzepakowy.

Gość prawictwo pospolite 143
oliwa sie nie nadaje do smazenia ..

Gość gość
oliwa z oliwek jest do sałatek a nie do smażenia jeśli już to olej ryżowy

Gość gość
to co najzdrowsze do smażenia?

Gość gość
O. Rzepakowy mozesz poczytac dlaczego

Gość gość
czytalam na inetrnecie że powinno sie zjeść łyżke stołową oliwy z oliwek extra virgin na czco , czyli np rano po herbacie czy to juz nie na czco i czy to na penwo nie szkodzi ?

Gość gość
łyżeczka oliwki lub łyżeczka masła tyle tłuszczu wystarcza przeciętnemu organizmowi na cały dzień

Gość gość
ja używam różnych olejów z oleofarm :) mam większy wybór dzięki temu :) zresztą nie tylko do smażenia ale też na zimno mam ich w domu kilka. są bardzo dobrej jakości i na długo starczają.

Gość gość
oliwa z oliwek to prawie czysty tłuszcz, ma podobną wartość kaloryczną jak inne oleje, smalec wieprzowy i łój wołowy. Oliwa pomaga przyswajać przez organizm witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, A, D, E i K, dlatego do sałatek warzywnych dodaje się olej.