Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czemu polacy nienawidza osob niepelnosprawnych co widac po pewnym temacie

Polecane posty

Gość gość
Tak, nieuku każdy normalny człowiek wie o tym-on nie ma jednej nerki a drugą niewydolną czyli tak jakby jej nie było

Gość gość
misiek pracujesz chodzisz bez kul i nie poruszasz sie na wozku sory ale moim zdaniem karta sie nie nalezy

Gość gość
Tak to prawda, każdy normalny człowiek wie o tym że nie da się żyć bez nerek, tylko idioc***iszą: "Da się nieuku tylko ciągle trzeba się dializować ".

Gość gość
hamuj troche słownik bo ci ktos proces wytoczy

Gość gość
idiota nie jest słowem wulgarnym, ani obraźliwym, określa stan umysłu chorego

Gość gość
moja mama ma POCHP czyli przewlekłą obturacyjną chorobę płuc, ledwie chodzi tak się męczy i też patrząc na nią nikt by nie pomyślał że przysługuje jej miejsce parkingowe dla osoby niepełnosprawnej z domu wychodzi raz na trzy miesiące, tylko do lekarza w domu 3/4 czasu jest podłączona do koncentratora tlenu

Zgodnie z art. 8 ustawy prawo o ruchu drogowym – karta parkingowa może być wydana osobie niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej, przy czym podstawą do jej uzyskania jest wydane przez Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności. x Zmiany od 1 lipca 2014 x Od dnia 1 lipca 2014 r. karta parkingowa będzie wydawana wyłącznie: 1) osobie niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego albo umiarkowanego stopnia niepełnosprawności mającej znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się; 2) osobie niepełnosprawnej, która nie ukończyła 16 roku życia mającej znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się; x Od dnia 1 lipca 2014 r. osoba niepełnosprawna zaliczona do lekkiego stopnia niepełnosprawności nie jest uprawniona do uzyskania karty parkingowej. Jeśli jednak posiada ona kartę parkingową wydaną przed tą datą to jej karta zachowuje ważność do dnia określonego jako data ważności karty, jednak nie dłużej niż do dnia 30 listopada 2014 r. x Osoby posiadające orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności będą mogły otrzymać kartę parkingową tylko w przypadku ustalenia przyczyny niepełnosprawności oznaczonej symbolem 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroby neurologiczne). x Wydaną osobie niepełnosprawnej kartą parkingową może posługiwać się także inna osoba (kierujący pojazdem) jeśli związane jest to z przewozem osoby niepełnosprawnej (np. dowozem do lekarza, pracy, sklepu itp.).

>>>Osoby posiadające orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności będą mogły otrzymać kartę parkingową tylko w przypadku ustalenia przyczyny niepełnosprawności oznaczonej symbolem 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroby neurologiczne).<<< No to myślę, że jak wreszcie wyrobię jakiekolwiek dokumenty, to powinny znaleźć się w nich obydwa w/w symbole. Nigdy nie wyrabiałem sobie takich papierów, więc nie wiem: czy opisana karta wydawana jest na konkretny nr samochodu, czy na jeżdżącego nim człowieka. Raczej nie mam możliwości ściągnięcia do Polski właściciela auta, by jakikolwiek papiery sam podpisał :(. x Dziękuję LenkaMarlenka za info :). Nie napisałem od razu, bo z niezrozumiałych dla mnie przyczyn ten temat nie wyświetlał mi się w wykazie wcześniejszych tematów. Pomyślałem, że z powodu tytułu został usunięty. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i męża :) I znowu dreptam do resztek swojej firmy :D.

Gość gość
Ja uważam że niepełnosprawni, zwłaszcza ci ciężko, są potrzebni społeczeństwu, aby zdrowi mogli się dowartościowywać i motywować do działań. Nie ma większego pocieszenia niż stwierdzenie, "przynajmniej nie jestem jak ten ciężko niepełnosprawny". Jedyny minus to renty, za które płac***aństwo z naszych podatków. Można lepiej byłoby te pieniądze wykorzystać.