Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowakucharka

Sos do frytek, pomocy!

Polecane posty

Gość nowakucharka

Drogie gospodynie, mam problem jak w temacie. Razem z moim chlopakiem skonczylismy wlasnie studia i zamieszkalismy razem, ale oboje nie umiemy gotowac :) Na studiach byly to jakies stolowki, bary mleczne, walowka od mamy, lub kupowalismy gotowce. Ale teraz, gdy mamy juz prace i fajna kuchnie, chcialabym zaczac uczyc sie gotowac :) Kupilismy frytkownice i dzis zrobie frytki oraz udka pieczone w piekarniku. Prosze Was, podpowiedzcie jaki sos zrobic do frytek, zeby smakowalo :) Na pewno macie wiecej doswiadczenia ode mnie i znacie jakies pyszne sosy, ktore smakuja Waszym mezom i dzieciom :) Mam majonez winiary, jogurt naturalny, czosnek.. Prosze, pomozcie, bo nie chce juz kupowac gotowych!

Gość gość
To zrób czosnkowy. Majonez z jogurtem pol na pol , ząbek albo 2 czosnku rozgniec wymieszaj , niech postoi i sie przegryzie kilka minut. Mozesz dodać pieprzu. Ale frytki to nienajlepszy pomysł , lepiej upiec ziemniaczki ze skórka , mozesz je wczesniej podgotować, wyjąc pokroić pokropić oliwa posypać solą i przyprawami i super żarcie jest!

Gość gość
donusia, a czosnek moze byc granulowany?

Gość gość
musi byc naturalny i polski (nie chinski). ten granulowany mozesz sobie w du.pe wsadzic...:o

Gość nowakucharka
dodalam juz granulowany... i vegety zymiast soli i jak sobie postal 2h w lodowce, jest nawet ok :)

ja robie taki: - pojemnik jogurtu greckiego 250ml - 2-3 spore zabki czosnku przecisniete - spora szczypta czosnku w proszku - szczypta soli - szczypta swiezo zmielonego czarnego pieprzu - lyzeczka pieruszki (swiezej lub suszonej) wymieszaj to dokladnie i odstaw na godzine zeby sie przegryzlo jest pyszny i malo kaloryczny :)

Gość nowakucharka
Editta robisz bez majonezu, to tez ciekawa opcja!

Gość gość
Jak uczysz się gotować to po pierwsze wywal wegetę i wszelkie kostki. Jak się uzależnicie od smaku tego świństwa to kaplica, i gotować się na pewno nie nauczysz.

Gość nowakucharka
gosc 18:17, a czym doprawiac, skad uzyskac taki smak?

Gość nowakucharka
Wczoraj zrobilam sos do frytek jogurt naturalny i majonez, do tego czosnek granulowany, troche vegety i ostra papryka w proszku, ktora nadala sosowi, nie tylko ostrosci, ale i ladny kolorek :) Dzisiaj natomiast kupilam starty parmezan i zamierzam nim posypac gorace frytki, zeby je obkleil, do tego sos: keczup wymieszany pol na pol z majonezem. Pomysl z serem podsunela mi kolezanka z pracy, sos to pomysl mojego chlopaka. Wiem, ze to nie dobrze jesc codziennie frytki, ale dajcie nam sie nacieszyc nowa frytkownica :P Jesli kogos to pocieszy, to wczoraj byly karbowane frytki, a dzisiaj proste :D Nadal prosze o ciekawe pomysly na sosy do frytek, bo moj chlopak juz na jutro poprosil o kulku ziemniaczane :D

Gość gość
Nie obraź się, wiem, że dopiero uczysz się gotować, ale naprawdę to nie jest najlepsze menu. Tłuste frytki codziennie z majonezem, ketchupem, vegetą... Spróbuj swoich sił w czymś zdrowszym, przyrządź jakieś chude mięso albo rybę, albo spróbuj sił w makaronach - masz multum opcji. Ale skoro już pytasz o sos do frytek, to polecam tatarski.

Gość gość
Majonez wymieszac z keczupem czyli tzw tysiąca wysp

Gość gość
jak ten tatarski zrobic?????

Gość gość
"gosc 18:17, a czym doprawiac, skad uzyskac taki smak? " "Taki" smak to jest glutaminian, uzależniający i sprawiający, że wszystkie inne smaki się gubią. Doprawia się solą, pieprzami, warzywami, ziołami, przyprawami egzotycznymi, używać różnych octów winnych, olejów itp. itd... przypraw są DZIESIĄTKI, a opcji ich mieszania setki...

Gość nowakucharka
Dziekuje, kochane za dobre rady. Nie zamierzam na tych frytach poprzestac, to dopiero poczatek, a jak mowilam, frytkownica jest nowa i strasznie nas cieszy nasz pierwszy wspolny zakup... Sadze, ze za pare dni, oboje nie bedziemy mogli na frytki patrzec ;) Ale poki co.. to jak sie robi sos tatarski???? :D :D :D

Gość gośćula
najzdrowszy i najlżejszy sos czosnokowy: jogurt naturalny gęsty 250 ml 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Łyżeczka bazyli Łyżeczka oregano szczypta soli Świeżo zmielony pieprz . Żadnych majonezów veget i granulowanych czosnków. Można zamiast jogurtu dac kefir ,ale sos będzie rzadki. Smacznego!

Gość Krystyna

Spróbujcie sos Lwowski z Tomaty.pl. Super zastępuje zwykły keczup, dzięki idealnie dobranym przyprawom i naturalnym składnikom sprawdza się idealnie 

Gość Aneta

Ja też jak pani Krystyna korzystam z Tomaty.pl ale ja wybrałam również świetny sos krasnodarski, jest przepyszny 8 bardzo polecam 

Ja wolę sama zrobić sos bo gotowce to sama chemia. Najczęściej właśnie czosnkowy ale czasem też taki hamburgerowy - majonez i ketchup i do frytek też jest super