Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowakucharka

Sos do frytek, pomocy!

Polecane posty

Gość nowakucharka

Drogie gospodynie, mam problem jak w temacie. Razem z moim chlopakiem skonczylismy wlasnie studia i zamieszkalismy razem, ale oboje nie umiemy gotowac :) Na studiach byly to jakies stolowki, bary mleczne, walowka od mamy, lub kupowalismy gotowce. Ale teraz, gdy mamy juz prace i fajna kuchnie, chcialabym zaczac uczyc sie gotowac :) Kupilismy frytkownice i dzis zrobie frytki oraz udka pieczone w piekarniku. Prosze Was, podpowiedzcie jaki sos zrobic do frytek, zeby smakowalo :) Na pewno macie wiecej doswiadczenia ode mnie i znacie jakies pyszne sosy, ktore smakuja Waszym mezom i dzieciom :) Mam majonez winiary, jogurt naturalny, czosnek.. Prosze, pomozcie, bo nie chce juz kupowac gotowych!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To zrób czosnkowy. Majonez z jogurtem pol na pol , ząbek albo 2 czosnku rozgniec wymieszaj , niech postoi i sie przegryzie kilka minut. Mozesz dodać pieprzu. Ale frytki to nienajlepszy pomysł , lepiej upiec ziemniaczki ze skórka , mozesz je wczesniej podgotować, wyjąc pokroić pokropić oliwa posypać solą i przyprawami i super żarcie jest!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
donusia, a czosnek moze byc granulowany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
musi byc naturalny i polski (nie chinski). ten granulowany mozesz sobie w du.pe wsadzic...:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowakucharka
dodalam juz granulowany... i vegety zymiast soli i jak sobie postal 2h w lodowce, jest nawet ok :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie taki: - pojemnik jogurtu greckiego 250ml - 2-3 spore zabki czosnku przecisniete - spora szczypta czosnku w proszku - szczypta soli - szczypta swiezo zmielonego czarnego pieprzu - lyzeczka pieruszki (swiezej lub suszonej) wymieszaj to dokladnie i odstaw na godzine zeby sie przegryzlo jest pyszny i malo kaloryczny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowakucharka
Editta robisz bez majonezu, to tez ciekawa opcja!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak uczysz się gotować to po pierwsze wywal wegetę i wszelkie kostki. Jak się uzależnicie od smaku tego świństwa to kaplica, i gotować się na pewno nie nauczysz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowakucharka
gosc 18:17, a czym doprawiac, skad uzyskac taki smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowakucharka
Wczoraj zrobilam sos do frytek jogurt naturalny i majonez, do tego czosnek granulowany, troche vegety i ostra papryka w proszku, ktora nadala sosowi, nie tylko ostrosci, ale i ladny kolorek :) Dzisiaj natomiast kupilam starty parmezan i zamierzam nim posypac gorace frytki, zeby je obkleil, do tego sos: keczup wymieszany pol na pol z majonezem. Pomysl z serem podsunela mi kolezanka z pracy, sos to pomysl mojego chlopaka. Wiem, ze to nie dobrze jesc codziennie frytki, ale dajcie nam sie nacieszyc nowa frytkownica :P Jesli kogos to pocieszy, to wczoraj byly karbowane frytki, a dzisiaj proste :D Nadal prosze o ciekawe pomysly na sosy do frytek, bo moj chlopak juz na jutro poprosil o kulku ziemniaczane :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie obraź się, wiem, że dopiero uczysz się gotować, ale naprawdę to nie jest najlepsze menu. Tłuste frytki codziennie z majonezem, ketchupem, vegetą... Spróbuj swoich sił w czymś zdrowszym, przyrządź jakieś chude mięso albo rybę, albo spróbuj sił w makaronach - masz multum opcji. Ale skoro już pytasz o sos do frytek, to polecam tatarski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Majonez wymieszac z keczupem czyli tzw tysiąca wysp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak ten tatarski zrobic?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"gosc 18:17, a czym doprawiac, skad uzyskac taki smak? " "Taki" smak to jest glutaminian, uzależniający i sprawiający, że wszystkie inne smaki się gubią. Doprawia się solą, pieprzami, warzywami, ziołami, przyprawami egzotycznymi, używać różnych octów winnych, olejów itp. itd... przypraw są DZIESIĄTKI, a opcji ich mieszania setki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowakucharka
Dziekuje, kochane za dobre rady. Nie zamierzam na tych frytach poprzestac, to dopiero poczatek, a jak mowilam, frytkownica jest nowa i strasznie nas cieszy nasz pierwszy wspolny zakup... Sadze, ze za pare dni, oboje nie bedziemy mogli na frytki patrzec ;) Ale poki co.. to jak sie robi sos tatarski???? :D :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćula
najzdrowszy i najlżejszy sos czosnokowy: jogurt naturalny gęsty 250 ml 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Łyżeczka bazyli Łyżeczka oregano szczypta soli Świeżo zmielony pieprz . Żadnych majonezów veget i granulowanych czosnków. Można zamiast jogurtu dac kefir ,ale sos będzie rzadki. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krystyna

Spróbujcie sos Lwowski z Tomaty.pl. Super zastępuje zwykły keczup, dzięki idealnie dobranym przyprawom i naturalnym składnikom sprawdza się idealnie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aneta

Ja też jak pani Krystyna korzystam z Tomaty.pl ale ja wybrałam również świetny sos krasnodarski, jest przepyszny 8 bardzo polecam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja wolę sama zrobić sos bo gotowce to sama chemia. Najczęściej właśnie czosnkowy ale czasem też taki hamburgerowy - majonez i ketchup i do frytek też jest super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×