Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile prezentów i za ile kupujecie dzieciom?

Polecane posty

Gość gość

moja córka ma 2 lata. kupiłam jej na mikołajki i gwiazdkę: 2 gry, zestaw do wycinania z nożyczkami, zestaw do wyklejania, 4 ubranka dla lalki baby born. dziś chciałam na zakupach dokupić jeszcze duży zestaw z ciastoliny, ale maż stwierdził, że już dużo jej kupiliśmy. na tamte rzeczy wydałam ok. 450 zł, czyli po 225 na mikołajki i gwiazdkę. poza tym córka dostanie jeszcze kalendarz adwentowy z playmobil, ale to dodatkowo, bo na poczatek adwentu. czy to faktycznie dużo? ile wydajecie, bo wydaje mi suę, że maż przesadza.

Gość gość
moja też dostanie kalendarz adwentowy, ale z tesco. na mikołajki jakąś pierdołę, jak to na mikołajki. Czyli pewnie małą lalkę, albo gadżecik świąteczny, tak do 20-30zł, u nas praktykuje się na Mikołaja upominki. Na Gwiazdkę - mam 2 książki, grę Twister, Lego Farm, wydałam na to 150zł, pewnie coś jeszcze dokupię (też myślę nad ciastoliną albo może jakiś zestaw typu kuchnia z garnuszkami itp, zmieszczę się pewnie w stówce). Nie uważam, żebys kupiła dużo. Tyle, że drogo.

Gość gość
u nas w tym roku tez beda dosc rogie prezenty, syt .materialana zmienila sie bardzo w ost czasie, wiec ni ebede oszczedzac na moim jedynaku:) dostanie na Mikolaja Lego remize strazacką, od meza paczke z pracy, a pod choinke globus podswietlany, zestaw do rysowania, i traktor z maszynami (firmowke jakas ,zeby byl na dluzej) to od nas, od babc i chrzestnym nie wiem, ale wcale na to nie patrze:) jesli cos dadza to ok

Gość gość
dzięki za odpowiedź. te rzeczy tyle kosztuja, ubranka dla baby borna sa drogie. gry też za kilkadziesiąt złotych.

Gość gość
szybko kupujecie te prezenty moja ma 11 miesięcy i jeszcze nie wiem co jej kupimy pod choinkę, i nie wiem co na mikołaja. A na dodatek między mikołajem i świętami ma swoje pierwsze urodziny... uh co tu wymyślić. Ma już na prawdę dużo zabawek. Zawsze będzie pokrzywdzona bo wszystko w grudniu

Gość gość
Moj ma duzo zabawek i zastanawiam co kupic by kupic madrze. O mikolajkach nie myslalam,u nas nie ma.zbyt duzego zwyczaju,kupie wiec jakis upominek niedrogi. Na pewno jakies czekoladki:)i jakis drobiazg. A na gwiazdke na pewno lego duplo. Mysle o ciastolinie,ale nie wiem czy nie za maly jest. Wiecej kupowac nie bede. Dostanie reszte od dziadkow jednych i drugich i od chrzestnych. Wystarczy. Moja mama upiera sie by kupic mu tablet:P taki prawdziwy,bo to dziecko techniki i zabawki sa dla niego za nudne. Nie zgrywam sie;) syn ma 20 miesiecy i sam wlacza tv i dekoder i potrafi wybudzic telewizor ze.standbaya bez pilota co proste nie jest;)

Gość gość
Do autorki: jakie gry kupiłaś dwulatce?

Tez sie chetnie dowiem jakie gry. Ja bym chciala kupic samochod (taki co maly moze sam jezdzic), ale maz sie nie zgadza. Na szczescie mam jeszcze czas zeby go przekonac ;)

Gość gość
gry firmy haba. jedna to koszt 70-80 złotych.

Gość gość
Dzięki :)

Swojej 14msc córce kupiłam już w październiku gigantyczny drewniany panel wielofunkcyjny, był przeceniony z 200 na 90zł. Do tego dokupię jej jakąś książeczkę i małą zabawkę. Dla starszej mam już jej ulubioną grę komputerową (w wersji wypas, z dodatkami itp), książkę o dojrzewaniu i perfumy, które kiedyś spodobały jej się w sklepie. Do tego pewnie jakieś słodkości. Na Mikołaja symbolicznie, po czekoladce świątecznej i małym upominku (podobnie jak u gościa 17:10, u nas Mikołajki to mały drobiazg). Dla starszej mam ciepłe, ładne rękawiczki i etui na telefon (w sumie za 2 dychy), dla młodszej kupię przytulankę.

Gość gość
Roukola, ty patologio, dziecku kupujesz grę komputerowa? Siedzisz tu cala dobę, to dziecko musi grać, bo leniwej mamusi nie chce się nic robić. Ty masz szkołę jezykowa? Ty nawet sprzed komputera nie wstajesz cała dobę.

Aż tęsknie za tymi czasami jak dziecko dostawało JEDNĄ rzecz i chodziło z uśmiechniętym "pyskiem" przez następny rok :D:D:D Ja aż tak nie szaleje ;) Mikołajki - w naszej rodzinie tradycją jest że kupujemy łakocie mojemu synowi lub idziemy do kina a potem na duża porcję lodów. A jeśli chodzi o Święta - jeden prezent ( zazwyczaj jest to gra edukacyjna,lego,gra komputerowa,książki ) + słodycze.

o nie, na mikolajki kupię pewnie jakis drobiazg typu malowanka i jakiś słodycz a na mikołaja nie mam zamiaru kupowac jej drogiego prezentu max. za 100-150 zł, może lalę, może zestaw do gotowania. mój mąż pochodzi z bardzo licznej rodziny i tam wszyscy sobie kupują prezenty, i w efekcie mloda dostanie tyle badziewia, ze pewnie i tak nie skojarzy który prezent od kogo. uważam, że kupiłaś za dużo i za drogo. to czysty konsumpcjonizm, dziecko potem chce tylko wiecej i nie docenia wagi prezentu...dobrze ktoś napisał, ja cieszyłam się z prezentów gwiazdkowych kilka miesiecy....

gość dziś ---> Kretynką jesteś Ty :o Masz ograniczony horyzont jak widać , bo są jeszcze gry EDUKACYJNE .Więc spuść z tonu durna babo.

Gość gość
Uczniaczka nie polecam:D lezy u nas nieuzywany,zero zainteresowania. A gre komputerowa sama kupie chrzesniakowi. Takie czasy:D ja dzieciom nie bronie grac. Sama nie raz gralam i teraz mi sie zdarza i mezowi:D a za kinect do naszego xboxa w prezencie sama bym sie nie pogniewala:P

Gość gość
MoniaR sie chwalila, ze pracuje jako opieka do dzieci, to czego sie po niewyksztalconej babie spodziewac?

gość dziś ---> Dokładnie :P Czasy - czasami ....ale też zależy ile lat dzieciak ma :D K/u/ź/w/a już to widzę jak dzieciak wieku szkolnym skacze na widok misia :P

Gość gość
Tutaj autorka. Kokoszka, z konsupcjonizmem przesadzasz, bo spokojnie nas stać i na dwa razy większy prezent, tylko właśnie nie chcemy przegiać. Ja się nie cieszyłam prezentem światecznym pół roku, bez przesady. Ktoś pytał o prezent dla dziecka około roku - polecam little people z fisher price np. farmę. To są zabawki na przedział wiekowy 1-4 lata.

Chwaliła się :D Dobre :D:D:D Akurat nianią nie jestem :D ( dorabiałam na okres urlopu). A nawet gdyby , to co ? Właśnie swoją paranoją w stosunku do mnie pokazujesz jakaś Ty za to jesteś wykształcona :D

Gość gość
Roukola, a Ty masz zdrowe dziecko? Bo 14- miesięczne się już takim czymś nie bawi :(. To to dla niemowlaka jest.

Gość gość
I tak się właśnie uczy dzieci że święta to przede wszystkim prezenty. Uczy się że nie ważny jest czas spędzony z rodziną. U nas była jedna taka wigilia że każdy dostał po smbolicznej czekoladzie ale to była najfajniesza wigilia bo przyjechały kuzynki z dziećmi które w Polsce są raz na kilka lat. Spędziliśmy ten czas rodzinnie i to było dla nas najważniejsze. A w tym roku ponieważ będzie nas dwadzieścia pare osób zrobilismy losowanie i jedna osoba kupuje jednej osbie prezent

Gość gość
jak trzeba być sfiksowanym żeby zakładać tema o tym, co się dziecku kupiło, to takie niskie :O...no chyba ze chodzi o reklamy...

Gość gość
Tutaj autorka, chciałam porównać, czy faktycznie kupiłam dużo, czy nie. A tu od razu czepialnictwo. Gościu, jeśli już chcesz być taki dokładny, to święta to nie czas z rodzina, tylko święto kościelne z konkretnej okazji. Skoro taka jesteś antyprezentowa, to zamiast tracić czas z rodzina, powinnaś siedzieć w kościele. Bo to jest sens tych świat a nie spotkanie rodzinne przy karpiu.

Gość gość
Ludzie zalozcie sobie temat:jak gleboko przezyc swieta bn i tam dyskutujcie. Tu jest temat o prezentach. Nie musicie sie wypowiadac. Ja sama mialam zalozyc temat co warto kupic dziecku ok. 2 lat. Co do tego panelu,nie uwazam,by dziecko 14 miesieczne bylo za duze,no chyba ze z moim jest cos nie tak rowniez:P bo kiedys bylismy z mezem w salonie orange i taki stal i synek,wlasnie ok 14-15 m mial wtedy, jak sie dorwal do tego panelu to wychodzic nie chcial. Uwazam ze jest interesujacy. Dziecko uczy sie ksztaltow,kolorow i to taki wstep do labiryntow. A wracajac do tematow gier to wiadom jak 5 latek od.ranado nocy gra w strzelanki to niezbyt rozsadne:P. Gra powinna byc dostosowana do wieku i grac powinno w nia dzoecko rozsadna ilosc czasu. A.gosc krytykujacy pokazuje jak tu trzba zjechac niebieskiego dla zasady. Zegnamy sfrustrowany gosciu.

Gość gość
Tylko przygłupy bawia się w tym wieku takimi panelami! Do pediatry na kontrolę, bo to nie jest normalne!