Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susan07

Nowe zycie po... czyli jak zyc zdrowo z usmiechem na ustach.

Polecane posty

Super, ze sie zacheciles do kettlebella! :) Bedziemy sie wymieniac doswiadczeniami :)

Agatka, lepiej porob pajacyki, przysiady, sklony, wymachy, skrety ciala, i wtedy mozesz tez troche pobiegac w miejscu.

Gość agatka1214
Teraz 20min biegu w przerwach krecilam tak ja hila hop i ssklony ale wydaje mi sie ze intenstwne 20minut bylo na poczatek to chyba ok wy jestescie duzo szczuplejsi iu mnie poczatki trudne sa

Poczatki sa trudne, ale sie nie poddawaj! Chodzi nie tylko o urode, chodzi o zdrowie. Bedzie dobrze.

Gość agatka1214
Wiem wlasnie bede stopniowo zwiekszac czas cwiczen . sniadanie 2kromki chleba zytniego serek wiejski i pomidorki koktajlowe obiad pieczony schab z surowka z czerwonej kapusty kolacja makaron orkiszowy z pesto

Dzien dobry! Gerda, mam nadzieje, ze dzisiaj bedzie lepiej! Ide dzisiaj z dzieckiem do lekarza po skierowanie do okulisty, wiec od rana jest akcja. Melduje, ze nadal mam zakwasy.

Agatka, nie powinnam odnosic sie do Twojej diety, bo i tak wiem, ze pewnie mnie nie posluchasz, ale... jesz za rzadko i za malo warzyw i owocow. Dodaj do tych trzech porcji jeszcze przekaski - np. jablko, awokado, ogorka jakas surowke zrobiona wlasnorecznie, i jedz mniejsze posilki, ale co jakies 3 godziny. Kazdy dietetyk ci powie, ze koniecznie trzeba tak robic. No to sobie popisalam.

Witam ,lepiej z tym, że jest już środa i tylko dwa dni wstawania o 5.24 a potem dwa dni spania heh. Susana Ty nie masz tym problemu idziesz spać wcześnie i wstajesz wcześnie jak mój syn był mały to też 21 ja już ogarnięta byłam w łóżku. A teraz to czytam po nocach a rano koszmar żeby wstać .U mnie spadł śnieg rano ładnie było a teraz jest chlapa.

no tak agatka oczywiście susana ma rację co do Twojego menu od początku Ci mówię ,że za mało warzyw i owoców jest w Twojej diecie, ale jeszcze mam pytanie: to danie makaron z pesto to wiemy co to jest a pytanie dotyczy z czego zrobiłaś to pesto? agatko?

a serek wiejski najlepiej jeść z orzechami ,ziarnami i cynamonem albo cebula,szczypiorek, kiełki rzodkiewki ,czosnek w diecie rozdzielnej nie ma serka wiejskiego z chlebem Przykładowy jadłospis diety niełączenia: Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką i sok z marchwi. to rozumię

Owsianka na mleku migdalowym zjedzona (z lyzeczka miodu z pierzga, mniam), lekarz zaliczony, zakupy zrobione i 1,5 godziny pracy zaliczone! No to ide sprzatac :)

a ja poł grahamki z olejem lnianym+kiełki+sałata rzymska z sałatką warzywną mojej roboty na to magnez,potas i lecytyna . Czystek już się zaparza a o 12 ćwiartka melona z biedry .

Witajcie u mnie zimno chlapa, ciemno,i leje ale ważne że już środa Susan nie raz pisałem Agatce żeby dawała więcej warzyw,musi jeśc 5 posiłków dziennie,ale w mniejszych ilościach

A ja zjem zaraz brolula :) i noge kurczaka na parze (bez skory, rzecz jasna). Rany, jaka ja jestem glodna po tych cwiczeniach!

agatka absolutnie zmień kolejność czyli tak serek wiejski ma być na kolacje a przed i po ćwiczeniach makaron orkiszowy(Węglowodanów nie uznajemy na noc gdzie metabolizm spowalnia) ma byc moc na ćwiczenia więc w godzinach popołudniowych mają miejsce.

mój przykładowy obiad na dzisiaj skrzydełka(bez skóry) ziemniaki (ide zaraz pobiegać wiec węgle muszą być) i do tego brokuły z marchewkami i kawałkami kalafiora wszystko zrobione na parze :)

Susan Organizm daje znać że Metabolizm najwyższy czas przyspieszyć,dlatego robisz sie coraz głodniejsza, Moja droga zaczyna sie konkretne spalanie,czyli już zaczynasz mieć ujemny bilans,dlatego tak ważne śa węglowodany skompleksowane złożone podczas diety przy wysiłku fizycznym dają siły i pozawalają czuć sie sytym przez dłuższy okres :)

Wiem Deep, ze tak jest, teraz chodzi o to, zeby dokonywac zdrowych wyborow, a nie obzerac sie czym popadnie.

Nie ma jak pobiegać w deszczu i w chlapie daje dużo motywacji,na ćwiczenia siłowe dzisiaj juz nie zdążę bo mało czasu. Gerda jak tam u ciebie jak w pracy.

Bardzo sie ciesze, Deep, ze sie dzielnie trzymasz naszego wyzwania! Ja tez!

susan ja zawsze będę powtarzać ruch to podstawa,i nie ważne czy sie ma 20.35,50 lat,poprostu chce aby w wieku np 70+ isc w góry przykładowo i dobrze sie czuć(oczywiście jak dożyje takiego wieku i nic sie nie stanie wczesniej), ale zdrowie i kondycje musimy budować teraz właśnie

Agatka, to dla Ciebie. Skopiowalam z profilu Chodakowskiej: 5 posiłków każdego dnia! ŚNIADANIE – jako pierwszy posiłek po przerwie nocnej powinien dostarczać wszystkich składników odżywczych, być urozmaicony i zapewnić porządną dawkę energii.. W jego skład mogą wchodzić: przetwory mleczne, pełnoziarniste pieczywo, naturalne płatki zbożowe, kasze, chude wędliny, jaja, świeże warzywa i owoce, świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe smile emoticon II ŚNIADANIE – jest szczególnie ważne w żywieniu dzieci i młodzieży, osób pracujących fizycznie i umysłowo.. Obowiązkowo powinny się w nim pojawić świeże owoce lub warzywa smile emoticon OBIAD – jest głównym posiłkiem w ciągu dnia!! Ważne jest aby występowało w nim źródło białka pełnowartościowego, warzywa w postaci surowej lub gotowanej.. Zalecany jest także dodatek węglowodanowy w postaci kaszy, ryżu pełnoziarnistego lub makaronu razowego.. Potrawy powinny być urozmaicone kolorystycznie i smakowo wink emoticon PODWIECZOREK – jest posiłkiem uzupełniającym.. Może zawierać koktajle owocowo - warzywne smile emoticon KOALCJA – powinna być posiłkiem lekkostrawnym, niezbyt obfitym, spożytym co najmniej na dwie godziny przed snem !!!! Kolacja powinna zawierać produkt białkowy i warzywa.. W godzinach wieczornych unikamy spożywania węglowodanów złożonych czyli makaronu, kasz, ryżu i pieczywa.. Nie zaleca się podawania potraw ciężkostrawnych i wzdymających heart emoticon

i do tego dużo ruchu,pić dużo wody,unikać całkowicie napojów gazowanych soków przetworzonych,zabarwionych pseudo smakowych nie mówiąc już o kalorycznym alkoholu.

Wklejam Ci tez jej przykladowy jadlospis, zeby Cie zainspirowac, zwroc uwage na wielkosc porcji. Owsianka z bananem i daktylami • Płatki owsiane 4 łyżki • Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka • Banan 1/2 średniego • Suszone daktyle 2 sztuki • Płatki migdałów 1 łyżka • Wanilia 1/2 laski Płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę podgrzać razem z mlekiem przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia. Z mleka wyjąć kawałki laski wanilii, a dodać pokrojonego banana, posiekane daktyle i płatki migdałów. Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi i sezamem • ½ średniego banana • 1 średnie kiwi • ½ średniego jabłka • 1 mandarynka • 1 łyżka jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka sezamu • 1 łyżka pestek słonecznika • 1 łyżeczka soku z limonki Owoce umyć, pokroić, wymieszać ze sobą. Skropić sokiem z limonki i połączyć z jogurtem naturalnym. Posypać sezamem i pestkami słonecznika. Pierś z kurczaka z warzywami • Mięso z piersi kurczaka bez skóry 1 filet • Cebula 1/3 dużej • Cukinia ½ średniej • Pomidor 1 średni • Bazylia suszona 1/2 łyżeczki • Pieprz czarny świeżo zmielony szczypta • Papryka ostra szczypta • Oliwa z oliwek1 łyżka • Kasza gryczana 3 łyżki Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz podsmażyć mięso. Cukinię pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Wszystko razem mieszamy, a w między czasie dodajemy pieprz. Pokrojonego w dużą kostkę pomidora stopniowo dorzucamy na patelnię i doprawiamy bazylią. Na koniec dodajemy ostrą paprykę. Gotowe danie połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i całość wymieszać. Koktajl ze szpinakiem i ogórkiem • ½ średniego ogórka • ½ średniego jabłka • 1 garść świeżego szpinaku • ½ łodygi selera naciowego • 1 łyżka soku z cytryny • ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej Wszystkie warzywa i owoce umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do blendera, dodać wodę mineralną, sok z cytryny i zmiksować na jednolitą masę. Czerwona papryka nadziewana soczewicą • ¼ szklanki soczewicy • ½ dużej cebuli (50g) • ½ zielonej papryczki chili • 1 duża papryka czerwona • 1 jajko (60g) • ½ łyżki oliwy z oliwek • Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm • ½ szklanki wody • ½ łyżeczki kminku • ½ łyżeczki kolendry • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momentu kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. Dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.