Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susan07

Nowe zycie po... czyli jak zyc zdrowo z usmiechem na ustach.

Polecane posty

Gość agatka1214
Gerda a Ty nic nie oiszesz na temat tej diety a bardzo by mi zależało bys przeczytala ten link co wyslal deep moze cos doradzila wiem ze masz juz dosc tych moich zmian .

Gość agatka1214
I co one beda normalnie rosly na balkonie beda male pomidorki czy musze na dzialce zasiać?

agatka ok przebadam tę Twoją plażową dietę :D tak będą rosły na balkonie jak je wysadzisz do doniczek i będziesz miała malutkie pomidorki :) a na działce też będą malutkie pomidorki tylko tam chyba będzie trzeba je pryskać hmmm

Witam juz w Czwartek,Gerda nie stresuj się tak bardzo jestem,jestem(prawie)cały czas. :) agatka opinie na temat tej diety są podzielone jedni chwalą drudzy nie. Przechodząc na tą dietę musisz dużo rzeczy wyrzucić z diety,na pewno węglowodany,chudnie się z tego co wiem wolno,ale efekty są,no i łatwa nie jest. Agatka a jak z bieganiem jakieś postępy robisz już ??

Gość agatka1214
Tak 2razy w tygodniu ale to co deep polacal bys ja czy poprostu nie poddawac sie czasami sa astoje boje sie troche tak duzej ilosci nabialu

Ja bym nie kombinował z takimi dietami,bo efekt jojo morze nastąpić po zakończeniu,musisz Agatka być wytrwała,idzie wiosna coraz cieplej więc coraz więcej ruchu sobie dawaj,efekty przyjdą napewno,poczekaj jeszcze i być wytrwała. :) Dieta ta napewno nie nadaje sie komuś kto jest aktywny fizycznie nawet dla początkującego,na samym białku daleko nie zajedzie

Gość agatka1214
No moze i masz racje dzisiaj jestem 4dzien i troche sie slabo czuje ale moze taka pogoda .zrobilam ostatnio majonez serek homogenizowany jajko na twardo sol musztarda i ocet wiecie ze mi smakowala przydalo by sie tylko troszke cukru wiec kupie ksylitol.za szybko sie poddaje.

agatka Proszę cie po co ten majonez po co sól, a nie wiem po co tam cukier jest potrzebny do szczęścia na litość boską,musztardę jeszcze zrozumie w małych ilościach Ja jajko na twardo robię tak Jajko na twardo pieprz, plasterki pomidora i to wszystko prosto,szybko,i o ponad połowę mniej kcal,i również bardzo smaczne

agatka hmm poczytalam o tej diecie plazowej i hmm czegoś tu nie rozumiemię : I faza Trwa tylko 2 tygodnie, jest jednak najtrudniejsza, najbardziej restrykcyjna. Podstawę diety w tym okresie stanowią niektóre warzywa i chude mięso. Największe kłopoty sprawia zazwyczaj konieczność rezygnacji z chleba i ziemniaków oraz wykluczenie nabiału. a TY piszesz ,że jadłas serek homogenizowany hmm to jak to jest?

oj Deep Deep agatka juz tak ma hehe majonez sama zrobiła :D dalej czytam: Na tym etapie spożywać można sycące posiłki bogate w wartości odżywcze, które zaspokoją wszystkie potrzeby żywieniowe. Ta faza diety zaopatruje nas w chude białko zawarte w rybach, owocach morza, drobiu i nietłustej wołowinie. Wskazane jest spożywanie drobiu bez skóry (bekon z kurczaka i indyka 2 plastry dziennie), piersi kurczaka i indyka, wszystkich rodzajów ryb i skorupiaków. Z mięsa wieprzowego zaleca się chudy bekon, szynkę gotowaną i polędwicę. Dozwolona jest też cielęcina . Deep Ty to napewno zaakceptujesz ja gdybym jadła mięso to też ale dodalabym do tego świeże warzywa ,sałaty i oczywiście soki warzywne bo owocowych nie mozna zastanawiałam się czym ona różni się od rozdzielnej terza juz wiem w rozdzielnej można kasze,ziemniaki,ryż z warzywami czego tu nie można hmm trzeb się zastanwić czy ta dieta jest zdrowa?

dalej : Zaleca się używanie przypraw i dodatków takich jak: bulion i Smażyk Knorra, Rama, olejki zapachowe do ciast dla mnie niedopuszczalna chemia! a raka tu nie leczymy ! dalej : Może być czekolada bez cukru, galaretki bez cukru, kakao do pieczenia,słodzik, twarde cukierki bez cukru =chemia bo zamiast cukru są trujące słodziki Deep? skomentuj to jak masz chwilkę czy mam rację czy nie? agatka prosilas mnie o to a ja dociekliwa jestem jak sie pewnie przekonałaś no ale niestety jak coś robię t dokladnie :)

Czynnikiem zniechęcającym do stosowania diety jest także zalecenie kontynuowania kuracji przez całe życie. Przerwanie kuracji, nawet w trzeciej fazie, może skutkować efektem jo-jo, czyli jeszcze większym przybraniem na wadze!!! agatka przy Twoim zapale to przmyśl ! Spożywamy większość produktów o indeksie glikemicznym poniżej 60. Stosowanie diety South Beach dłużej niż około rok może prowadzić do poważnych schorzeń serca oraz zakrzepicy. Moczopędność diety zmienia także funkcjonowanie nerek. Obowiązkowe jest rzucenie palenia!!! a TY chyba popalasz ???dodatkowo należy uzupełniać witaminy ! a przede wszystkim A, D, C i B, oraz pierwiastki – potas i żelazo! powodując zmniejszenie zapotrzebowania na kalorie. Przez specyfikę kuracji krew zmienia swój odczyn na kwasowy, zmniejsza się uczucie głodu, jednak według niektórych specjalistów zmiany te mogą być powodem miażdżycy i udarów mózgu!za mało? to dalej studiuję : Z uwagi na fakt, że założenia tej kuracji wykluczają spożywanie nabiału, wadą diety South Beach jest obniżenie poziomu wapnia. A niedobory tego pierwiastka mogą spowodować pojawienie się problemów o charakterze neurologicznym oraz odwapnienie kości i, co za tym idzie, zwiększenie ich podatności na złamania. Wydawać się może, że dwa tygodnie to niedługo, jednak już nawet taki okres czasu może spowodować straty w organizmie! A jednak istnieją wady diety South Beach. Nagłe ograniczenie spożywania węglowodanów może przyczynić się do zaburzenia równowagi węglowodanowej w organizmie. Skutkuje to przede wszystkim osłabieniem, zmęczeniem, czy gorszym samopoczuciem. W rzadkich przypadkach może dojść do stanów depresyjnych. Pomimo, że rzeczywiście nie towarzyszy nam uczucie głodu, może pojawić się osłabienie. Poprzednio organizm był przyzwyczajony, że energię otrzymuje szybko i w dużych ilościach. no uważam ,że dość się nastudiowałam hehe już mnie nikt na tej diecie nie zagnie :) ale ja Ci już dawno agatk pisalam ,żebyś sobie dała ta dieta spokoj a Ty swoje ale koleżanka schudła... powiem tak: WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE! a Deepa i susanę proszę o komentarze to tyle na dzisj ufff czy ktoś to będzie czytal ???

Gość agatka1214
W sumie masz racje i tak sie zle na niej czuje tylko odczulam ze uwazacie ze ten majonez i tak jest zly przeciez tam jest tylko serek homogenizowany 3%tluszczu jajko musztarda sol i to miksujemy ja nie umiem tak bez soli wy w ogole jej nie uzywacie czy jak?piszesz Deep o pomidorach tego sie nie da jesc sa bez smaku

Ja uzywam sol, rozowa himalajska, jest zdrowa. Lepiej chudnac dluzej, ale z glowa. Agatka, skoro osiagnelas taka wage, jaka masz, to gdzies musisz popelniac bledy, dobrze byloby pojsc do dietetyka, tak uwazam. To jest duzo kilogramow do zrzucenia i lepiej to robic z glowa i pod opieka fachowca, zebys nie stracila na zdrowiu i nie miala efektow jojo. Trzeba zaplanowac odchudzanie w czasie. Moja kolezanka wazy 80 kilo i zaplanowala schudnac 20 kilo, ale daje sobie na to dwa lata. Zrobila sobie pomiary u dietetyka, wspolnie przedyskutowaly jej zwyczaje zywieniowe, tryb zycia i powoli wprowadzaja zmiany, kontrolujac postepy. I tak postapic bym Ci, Agatko, radzila. To nie jest dwa czy trzy kilo, ktore masz do zrzucenia, tylko znacznie wiecej, ile to nie wiem, bo nie wiem, ile masz wzrostu. Musisz przede wszystkim odtruc, oczyscic organizm, odpowiednio dostarczyc mu roznych srodkow odzywczych i wody, ruszac sie wiecej razy niz 2 razy w tygodniu, minimum 3 razy w tyg, a tak w ogole, to najlepiej tak chociaz z pol godziny dziennie. Trzeba rozbujac Twoj metabolizm. Chcesz schudnac, ale podejrzewam, ze glownie z powodow estetycznych, ale uwierz mi, masz znacznie powazniejsze powody, by schudnac, tylko jestes mloda i jeszcze tego nie czujesz: kregoslup ci siadzie, stawy, mozesz sie nabawic cukrzycy, miazdzycy i nie wiem, jeszcze czego. Walczysz o dlugie, zdrowe i piekne zycie. Dlatego moja rada jest taka, zebys jednak poszla do dobrego dietetyka, warto na to wydac pieniadze. Diety z internetu sa niebezpieczne. Wiem tez, ze dietetycy ukladaja diety uwzgledniajac preferencje ludzi. Mam nadzieje, ze nie sprawilam ci przykrosci, Agatko, doradzam Ci tak, jak bym doradzila kazdej osobie, na ktorej dobru mi zalezy.

A tak w ogole to wstalam dzis o 3:30 bo mezus nareszcie jedzie do pracy. Przywoza mi dzisiaj takie dywanowe nakladki na schody i zacznie sie projekcik sciagania starych nakladek, usuwania kleju (wie ktos jak?) i nakladania nowych :) Poza tym mam w planach kupic farbe i moze w ten weekend pomaluj****lkon (zaleznie od pogody). Takze moje mieszkanie oferuje mi wiele okazji do czynnego spedzania wolnego czasu :D Do tego zaczynam myslec o umyciu okien mam wiekszosc dachowych i ich akurat myc nie lubie, ale jak trzeba to trzeba), no i musze zakupic doniczki na balkon. Jednym slowem, mam co robic! :)

Witam w słoneczny piątek :) ja najwięcej miałam 85 kg na wadze 166 wzrostu i 17 lat i z własnego doświadczenia wiem, że jedzenie czy niejedzenie to jest wszystko związane z psychiką ,wiem co mówię przeszłam najpierw anorke a potem bulimię i stąd mam choroby jakie mam :( i tego agatko Ci nie życzę więc wybieraj albo dietetyk albo nas do pomocy :)

agatka z pomidorami teraz masz rację też nie ruszę dla mnie to papier toaletowy hehe ogórek zresztą też za to przepadam za cykorią i sałatą rzymską :) na oknie całą zimę mam swój szczypiorek bo ten ze sklepu też bez smaku dla mnie jest i sypię nim wszystko co się da :) jajecznicę też ,pszepyszna jest :) druga rzecz zimą to są moje wyhodowane kiełki przede wszystkim: lucerna,rzodkiewka i brokuł i oczywiście fasolka azuki i mung i to sypię do surówek i różnych dań zastępują mi lato :D no i oczywiście nie obejdzie się bez białej rzodkwi zwanej sopel całą zimę jest dostępna polska i zastępuje rzodkiewkę w surówkach no to się pomądrzyłam hehe

ja też stosuję sól himalajską różową ale praktycznie do zupy tylko do przyprawiania czarnuszkę ,czosnek niedzwiedzi wymieszany z bazylią świętą ,świeży czosnek,imbir,kurkume ,cynamon i suszony koperek, zieloną pietruszkę i mielone siemię lniane a żeby było zdrowo brakuje tu gożdzików i kminku i do tego z czasem się będę musiała przekonać a co tam :)

susana ,żeby zmyć ten klej hmm miałam takie zadanie niedawno a nie jest ono łatwe i poszły w diabły moje pazurki :) czyściłam te miejsca olejem kujawskim i benzyną ale ja już nie nakładałam nakładek to musiałam wypucować ,żeby z kapci się nic nie przyklejało . Tak ja też chcę jutro pomyć okna i poprasować wrrr tego nie lubię no ale mąz wyjeżdża na ryby będę miała przynajmniej TV HA bo jak on jest to mi wciąż przełącza kanały wrrr

a tu na temat Bazylii Świętej może Was zainteresuje :)Działanie lecznicze: 1. Rozkurczowe na mięśnie gładkie. Przeciwdziała bolesnym skurczom przewodu pokarmowego. 2. Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Fenole (eugenol i jego pochodne) wybitnie hamują rozwój bakterii (np. in vitro Staphylococcus aureus, S. citreus i Mycobacterium tuberculosis ) i grzybów (np. in vitroTrichophyton mentagrophytes, Aspergillus fumigatus i A. niger); przydatny w leczeniu wspomagającym grzybic i bakterioz w układzie oddechowym, pokarmowym, ponadto po zastosowaniu na skórę. 3. Obniżające poziom cukru we krwi, przeciwcukrzycowe. 4. Przeciwbólowe, przeciwświądowe. Doustne podawanie zmniejsza wrażliwość na ból. Zewnętrznie na skórę (wcieranie) działa znieczulająco i rozgrzewająco, zwłaszcza wyciąg alkoholowy i olejek z bazylii świętej. 5. Przeciwzapalne. Bazylia święta zawiera składniki hamujące uwalnianie prostaglandyn, leukotrienów. 6. Wyciągi alkoholowe obniżają gorączkę. 7. immunostymulujące (podnosi poziom immunoglobuliny E = Ig E, zwiększa aktywność limfocytów). 8. Zmniejsza aktywność i poziom tyroksyny. 9. Obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Gość agatka1214
Mam 176 teraz waze 91wiec chce schudnac 15kg.Bylam juz u tylu dietetkow ja nie potrafie sie stosowac do narzuconego jadlospisu wiecie ze jestem specyficzna co do jedzenia duzo zeczy nie lubie moze z wiekiem zrozumiem;) w sumie teraz troche sama jesten sovie winna trzeba sie przyznac bo zaczelam sobie odpuszczac w wweekend .

Gość agatka1214
W sumie 20kg w 4miesiace to tez nie jest zle zaczne jezdzic na rowerze i bedzie lepiej a napisze co dzisiaj ser bialy z ogorkiem koperkiem i papryka pozniej sok pomidorowy obiad surowka z kasza kuskus i kolacja losos pieczony i nie mam pomyslu co do niego

może tak: pieczony łosoś na warzywach 500g fileta z łososia 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny 3 łyżki keczupu łagodnego ząbek czosnku papryka mielona 2 łyżki masła sól, pieprz plasterki cytryny i natka pietruszki do dekoracji Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zrób marynatę: olej połącz z sokiem z cytryny, keczupem, papryką mieloną i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przypraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj, Marynatą natrzyj rybę i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rybę przełóż do natłuszczonej formy i zapiekaj 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. Włoszczyznę umyj. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w zapałkę, pora w półplasterki.Warzywa gotuj 5 minut w posolonej wodzie, odcedz. Przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem, zalej kilkoma łyżkami wody. Przypraw solą i pieprzem, chwilę duś. Na talerz wyłóż warzywa i rybę. Udekoruj plasterkami cytryny i natką pietruszki. :D

agatka ja mam od dawna taka zasadę w niedzielę mogę zgrzeszyć ale pozostałe 6 dni ZERO cukru i ZERO chemii możesz sobie zamienić na inny dzień ale weekend? to za długo na folgowanie kochana !

Gość agatka1214
No i ja tak bede robic .swietny pomysl zrobie tak ta rybke

jak sobie tak agatka postanowisz na całe życie to tak łatwiej się opanować jak mi się coś chce w piątek to sobie gadam : do niedzieli wytrzymasz hehe albo : w tamtą niedziele zżarłaś 7 mmsów !!! i tak było bo to było Dzień Kobiet :)

Gość agatka1214
No tak wiem wtedy ze w ta niedziele moge sobie na cos pozwolic.

agatka tak i w żaden inny dzień ! ale Ty jesteś młoda latasz na imprezy to chyba dla Ciebie lepsza by był sobota co? Ja na przykład idę dziś do Krystyny na imieniny to znaczy ,że zamieniam dni i dziś robię sobię niedziele :) HA a w niedziele już ZERO dyspensy no cóż trzeba jakoś trenować silną wolę :D

Gość agatka1214
No wlasnie jutro ide na urodziny