Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skąd ta moda na nadawanie dzieciom starych imion

Polecane posty

Gość gość
stare imiona naszych dziadkow i babc nadaja dzieciom ludzie z klasy sredniej, ktorzy aspiruja do klasy wyzszej. Mieszkam w nowym bloku, gdzie mieszkania sa bardzo drogie, czesc stoi pustych i czesto slysze nawolywania Frankow, Stasiow, jedno dziecko nazywa sie Wladyslaw:O

Gość gość
Majka nie, ale Krysia tak

Gość gość
Nie podoba mi się ani Majka, ani Maja.

Gość gość
Sławomir? No prosze cie :D

Gość gość
A mi się podobają: Mariusz,Rafał,Jarek,Piotr,Michał

Gość gość
Jestem rocznik 86.Za czasow mnie jako dziecka co drugi pies,chomik czy inne zwierzatko mialo na imie Kacper.Teraz tych imion jest na peczki.Uwazam ze jest okropne.O ile u malego chlopczyka ladnie brzmi "kacperek" bo to takie slodziaszne jak wlasnie dla szczeniaczka czy dla chomiczka o tyle nie wyobrazam sobie doroslego mezczyzny-Kacpra.Brzmi co najmniej infantylnie.Tak samo Oskar.Mnie osobiscie kojarzy sie jedynie ze smietnikowym potworem z ulicy sezamkowej.Ale to tylko moje odczucia.Mam kope kolezanek ktore maja wlasnie Kacprow i Oskarow i nie wysmiewam ich z tego powodu.Jakies 5-10 lat temu byl szal na Oliwie,Wiktorie i Nikole.Jest takich mnostwo.Rowniez uwazam ze sa brzydkie i zbytnio udziwnione ale skoro podibaly sie nadajacym je rodzicom?Ich sprawa.Nie podobaja sie mi rowniez imiona z przed lat:Jaski,Franki itd.Ale i takie bywaja.U mojego synka(9lat)jest Stasiek(bo tak mowia na Stanislawa)i dzieci uwazaja to imie za zupelnie normalne.Dla zadnego z nich nie jest dziwne.Poza tym podwojnie czy potrojnie kroluja Amelki,Julki,Kacpry i jest tez Klara czy Igor. Mnie osobiscie podobaja sie imiona takie ktore sie w zaden sposob nie wyrozniaja:Pawel,Michal,Damian,Krzysztof,Jacek,Gabrysia,Agnieszka,Joanna,Monika,Patrycja,Adrianna. Moral z calej dyskusji jest taki ze o gustach sie nie dyskutuje a ladne jest to co sie komu podoba.A dzieci czesto maja pretensje do rodzicow o swoje imie jakie by ono nie bylo.Bo zawsze cudze podoba sie nam bardziej niz wlasne.

Gość gość
Ja znam dorosłego Kacpra jest przystojny wysoki i to imię tylko go ozdabia :D i uwierz mi 100 lat temu tez mężczyźni mieli tak na imię i najpierw byli dziećmi, a potem dorastali, a wraz z nimi ich imiona i choć w znacznej mierze zgadzam się z tobą to twoja teoria o infantylnosci jest o ironio no.... mega infantylna :P

Gość gość
– Babciu! Ja będę za Heroda! – Za młody jesteś na Heroda. – A co? Herod nigdy nie był młody? – Nie! Tak mi się skojarzyła rozkminka autorki.

Gość gość
Napisalam ze to sa wylacznie moje odczucia i nie mam zamiaru nikomu narzucac swoich przekonan.Ilu jest ludzi tyle jest zdan i gustow.Nie twierdze ze to co mowie jest oczywista oczywistoscia.Dla mnie Kacper jest imieniem infantylnym dla kogo innego pieknym i dystyngowanym. Dlatego nikt nie powinien wysmiewac innych z powodu ich upodoban.

Gość gość
Starodawne imiona są ponad czasowe... za kilka lat dziwna moda na Brajany i Jessiki zniknie, a Janek czy Zosia zawsze będą nadawane. Poza tym wszyscy wielcy tego świata (politycy, naukowcy, literaci) mieli i mają tradycyjne imiona, a Jessica to imię dobre co najwyżej dla gwiazdki pop...

Gość gość
Potrzebna jest kolejna telenowelka gdzie dzieciatko sie pojawi np Marek czy Renata I powstanie mods na nie tsk jak Lena to chyba na dobre I zle. Mikolaj przyjaciolki. Igor na wspolnej. Ola klan. Mateusz i Natalka m jak milosc. Julka Amelka nadonre i na zle. Druga fala imion to Te na dowartosciowanie Angeliki Jesiki Vaneski Brajany Denisy. Trzecia czesc to tych tradycjanolistek co imiona po babci czy dziadku nadaja i tu Zoski i Kaziki. Czwarta grupa to ci slepo wpatrzeni w celebrytow. Z tad ten caly miks i draki ladne brzydkie imie ma pasowac do nazwiska i podkreslac osoboeosc i indywidualnosc dziecka. Nie jestem zwolenniczka 100julki Bo to take juz nudne

Gość gość
Dla odmiany... Polacy jak stado nadaja te same 20 imion swoim dzieciom. Po 10-15 latach kazdy ma dosyc tego samego i dla odmiany musza cos innego. Były nowoczesne imion popularne az do bolu, setki tysiecy dzieci maja takie same imie i ludziom zbiera sie na mdłosci jak słysza te same imiona wiec w drugim kierunku jak najdalej od tamtego trendu prosto w starodawne imiona. Jak zwykle oczywiscie tylko po 10 imion, az do przesytu i za 10 lat wszyscy sie rzuca znowu na Agnieszki, Anki i Basie dla odmiany. STado baranow.