Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedna ale szczesliwa

Moja siostra powiedziala ze jestesmy za biedni na dziecko

Polecane posty

Gość gość
To tylko i wyłącznie twoja sprawa.Ale nie oczekuj od siostry prezentów bo z jakiej racji. A co do kosztów 300 400 zł na niemowlaka idzie? ? Serio?? Ja ma 4 latkę i nigdy nie liczyłam ile idzie na dziecko na miesiąc. Bo jak wszystko spisujecie? ? Każdy wydaje tyle ile może i na co go stać. Mnie wyprawka kosztowała max 1000 z czego wózek 550.No ale łóżeczko zrobił mąż sam i dostałam sporo ubrań od koleżanek. Więc sporo odeszło.

Gość gość
Autorko, na początek napiszę, że przy rozsądnym gospodarowaniu na pewno sobie poradzicie. Znam osoby, które z mniejszą pensją utrzymują dzieci. Co do siostry - pewnie ją emocje poniosły. Może się stara i nie może zajść i Twoja wiadomość była dla niej swego rodzaju ciosem? Daj jej czas na oswojenie się z sytuacją. Ale...no właśnie ale. Ja też byłam pewna, że co to utrzymanie dziecka - na początek kupi się wyprawkę, później pampersy i mleko. Nic bardziej mylnego!!!! Na początek miałam odłożone 4 tyś. I wózek miałam kupiony, fotelik samochodowy, ciuszków sporo dostałam (praktycznie wszystkie do 6 miesiąca). I co się okazało, oszczędności stopniały w pierwszym tygodniu, bo wyprawka je pochłonęła (i nie wszystkie rzeczy były "z górnej półki". Dziecko okazało się mieć alergię i na samo mleko idzie 600 zł miesięcznie. Do tego z 200 apteka. Minimum 100 środki czystości. Nie wspomnę o ciuszkach, zabawkach, artykułach które trzeba dokupić raz na jakiś czas. Także te 200-300 zł na miesiąc to naprawdę mało.

Gość gość
Kolejna osoba, która będzie stać w kolejkach po zasiłki...

spróbuje z tetra, bo tesciowa obiecala pomoc a jak nie wyjdzie to trudno. Przeciez sie nie powiesze:) szczepionki sa za darmo, a zabawki typu edukacyjny tablet uwazam za glupote, takie uczenia dziecka zbierania gadzetow. Co miesiac kupowanie zabawek to tez zadna pierwsza potrzeba wedlug mnie. A o starszym dziecku na razie nie mysle bo za 10 lat moze sie wszystko zmienic

Gość gość
kilkunastomisięcznej dziewczynce w październiku kupiłam : 2 boxy pampersów 4+ -160zł (promocja), 3 opakowania muesli babydream -21zł ,6 kaszek bobovita bez cukru pełnoziarnistych 7x6=42zł, mała ma problemy skórne(suche rozlane plamy) kupiłam balsam który jako jedyny pomaga (54zł), Chusteczki jednorazowe (4złx6op=24zł), jedzenie, myśle że ze 250zł na obiady (drugie+zupa) i owoce typu banan jabłko gruszka (kupuje dla nas też wiec nie rozgraniczam)czasem no raz w tygodniu kupuje jej słoik jak nie mam czasu ugotowac taki z rybą. ubrania: kombinezon w smyku 119zł i buty w daichmanie elefanten 159zł....mam wyliczac dalej? 5c**ak skarpet 19,99, czapka 31zł i komin29zł, rekawiczki 9zł....NIEKOŃCZĄCA SIE OPOWIESC.:) aaaa jeszcze doliczmy 3 opakowania dentinoxu bo ząbkuje i 2 panadole -to już 70zł

ak, kazda z was tutaj po tysiaku miesiecznie na dziecko wydaje:O ja wiem, ze sa wyjatkowe sytuacje jak choroba ale nie widze potrzeby by tyle wydawac na zdrowe dziecko. I przestancie mnie obrazac bo akurat tesciowie chca bysmy z nimi mieszkali lubimy sie w domu miejsce jest to po co na sile sie odseparowac?

Gość gość
suche plamy robią się od Vigantolu

Gość gość
jeszcze do tej mojej listy 2 płyny lovella (40zł)(te suche plamy) i 2 golfy z allegro za 14zł szt z h&m używki:P:P, zaraz trzeba kupic kapcie bo wyrasta a kupuje paputki ze skórki jagnięcej na allegro (co prawda tylko 40zł ale tez trzeba wydac), w sierpniu sam fotelik to 470zł i były 3 razy droższe...

Gość gość
Autorko bujasz w obłokach. Sorry ale płuca testowa ok 3 zł kosztuje tak? Musisz mieć min 25 i codziennie je prac gotować prasować. Duuuzy rachunek za prąd murowany; ) nie masz pojęcia ile kosztuje wychowanie dziecka. 200zl to jest koszt mleka jak nie zechce ci się karmić piersią Zginiesz z ta marna pensja meza

Gość gość
No to teraz autorko módl się gorąco żeby dziecko urodziło się wybitnie zdrowe bo tylko na takie was od biedy stać.

Gość gość
od vigantolu? Ja daje witamine d3 ale inaczej sie nazywa...daje ze 2 razy w tygodniu po 2 krople bo i tak w mm jest sporo i w kaszkach a moja pije raz mleko i je 1-2 kasze +muesli

Gość gość
Życzę ci dalej takiego optymizmu... Bo to chyba jedyne, co ci zostało. Moja kuzynka miała taką samą sytuację, jak ty dosłownie. Też mieszkała u teściów, itd. Jak zaszła w ciążę straciła pracę, nie miała macierzyńskiego. Jej mąż zarabiał grosze. Dobrze, że ciąża przebiegała u niej bezproblemowo, to starczyły wizyty u lekarza na nfz. Ale i tak jej mąż wyjechał do Niemiec, zanim jeszcze urodziła, bo pomimo rzeczy, które dostała od koleżanek i rodziny, nie miałaby na wyprawkę. Dziś jej córka ma roczek, ona dostała pracę za 800zł, pracuje codziennie plus weekendy do 21, dzieckiem zajmuje się jej mama, bo teściowa nie ma na to ochoty, moja kuzynka (młodsza ode mnie) wygląda dziś jak wrak człowieka, aha, nie wspomnę o tym, że po urodzeniu dziecka, teściom nagle zaczęło wszystko przeszkadzać, gdyby nie to, że jej mąż pracuje w Niemczech, to raczej by nie wyżyli. Ale co to za życie? są oddzielnie, tak młodzi ludzie, a tak sobie życie schrzanić. Ja jestem starsza, mam tyle lat, co twoja siostra i powiem szczerze, że jak dotąd nie planowałam dziecka, a jestem w stałym związku 3 lata, po prostu mnie na to nie stać, a zarabiam z partnerem więcej niż moja kuzynka ze swoim mężem.

Gość gość
jak odstawiłam vit D3 na jakiś czas to plamy znikły a ile się zjeździłam po dermatologach o matko! spróbuj odstawić na 2 tygodnie i zobaczysz

Gość gość
Byle. Śpioszki 30 zł kosztują a dziecko szybko wyrasta.

Gość gość
o jakich plamach mówicie? ja daje dziecku vigantol ale jakie plamy?

srednio mamy miesiecznie 1600zl minus 350zl to zostaje 1250zl, na jedzenie razem z tesciami sie skladamy do tego mamy swoje warzywa, mieso ze wsi bo tescia brat ma gospodarstwo i nam daje, a maz z tesciem w zamian pomaga mu raz na jakis czas przy tym gospodarstwie. Na dzien dzisiejsyz mam cala zamrazarke wedlin schabu wiec na jedzenie wydajemy jakies 500-600zl zostaje nam wiec 750-650zl na dziecko. Nie uwazam ze to malo a jak urodze to mam zamiar isc do pracy wiec bedzie jeszcze lepiej.

Gość gość
szczepionki sa za darmo, a zabawki typu edukacyjny tablet uwazam za glupote, takie uczenia dziecka zbierania gadzetow x kolejna mamuśka której nie bedzie na nic stać więc będzie sobie i nam wmawiać że dziecko nie potrzebuje zabawek, nowych ubrań, pampersów, własnego pokoju.

Gość gość
Nad takimi bezmyślnymi pannami to nawet płakać się nie chce. Bieda aż piszczy i dziecko Siostra ma absolutnie racje . I nie jest zobowiązana sponsorować twoje dziecko. Sama teraz o nie zadbaj

musialabym na glowe upasc by dac 3dychy za spioszki:D u nas w szmateksie saz bardzo fajne juz po 2zl. Ale my i tak ciuszkow dostaniemy od kuzynki meza ktora sama to zaproponowala i siew wcale nie prosilismy.

Gość gość
A ubrań nie kupujecie? A inne wydatki typu telefon bilety czy ew rozrywka? Przeraza twoja naiwność autorko

akurat pokoj bedzie mialo wlasny takze pudlo:P i owszem uwazam ze tablet to zbedna rzecz. Mamy z mezem jeden i nie uzywamy go nawet.

Gość gość
wiesz ja bym wolała po stokroć mieszkać w bloku i nawet miec tylko pokój z kuchnią ale być U SIEBIE, robic co chcę, kiedy chcę, gotować i sprzątać tylko dla siebie a nie takie dzielenie się domme z tesciową. Dwie gospodynie w jednym domu.... jeszcze nikomu to nie wyszło. jak wy gotujecie obiady? np ty masz ochotę na żurek a teściowa chce schabowego....pewnie nie masz nic do gadania.

Gość gość
Siostra ci zazdrości? A niby czego? Tej biedy? Nie wyobrażam sobie życia za takie grosze . Toż to życie na skraju nędzy

Gość gość
To wy niczego dla siebie nie potrzebujecie oprócz jedzenia? Nie macie np.samochodu na utrzymaniu? Nie kupujecie środków higieny ani żadnych ubrań dla siebie, lekarstw?

Gość gość
To ja od tych plam, dzieki odstawie bo właśnie sobie przypomniałam że jak systematycznie dawałam(czasem zaponiałam to było mniej) to jej wyskakiwało, może masz racje...odstawiłaby jeszcze jeden posiłek mleczny bo ma 3 w sumie a powinna miec 2 tylko moja np nie znosi jajek...ani miekko ani twardo ani jajecznica, omlet. Więc śniadania i kolacje to zwykle nabiał...no i to mleko raz pije niby 120ml ale tez ta d3 tam jest. No cóż zobaczymy. Do autorki : 30zł to już przesada:P ,na promocji są po 19,99, w pepco normalnie po tyle są:P, mi w śpiochy nie opłacało sie inwestowac bo szybko mała wyrastała(miała po 3 pary każdego rozmiaru do spania),lepiej body plus bawełniane spodnie i skarpetki, starczało na dłużej.

Gość gość
powiem tak ze dziecko przy takich zarobkach to nie dobry pomysł i tym bardziej przy teściach, u nas jak zaszłam w 1 ciąże tez nie było kolorowo bo ja byłam na stażu nic mi się nie należało i mieszkaliśmy u teściów, wieć wliczały się tylko dochody męża gdzie było to 1400zł ale to było 7-8 lat temu a była to wdety godziwa stawka. ale kiedy się pojawi dziecko życie z teściami się zmienia i rachunki i opłaty. na 2 dziecko zdecydowaliśmy się jak się wyprowadziliśmy a jak ja miałam pracę . nie było to dużo bo miałam jakieś 900zł mąż 1400 ale 5 lat temu starczało. teraz syn starszy ma 7 lat młodszy 4 lata ja pracuje na 1/2 etatu gdzie mam 600zł taki system pracy mąż ma zależne od miesiąca 2300-3500 i powiem że nie zawsze starcza jak miesiąc grubo w rachunkach a raty czynsz i inne trzeba zapłacić, a nie wierze że wy bez rat czy kredytów przy tych zarobkach będziecie żyć no chyba że nic nie będziecie zmieniać...ale 1600zł na małżeństwo i dziecko to mało....

Nie, ubran co miesiac nie kupujemy, jak cos trzeba kupic to kupjemy bo pisze ze przeciez zostaje nam miesiecznie 750zl to spokojnie wystarczy na ubrania a jak sie doda jeszcze z zszelego miesiaca to jest cala meza wyplaty na ciuchy ale kupujemy niedrogie rzeczy, bo ja nie potrzebuje spodni za 500zl. Telefon maz ma sluzbowy a ja mam na karte, co 3 miesiace doladuje za 50zl i wystarczy. I stac nas isc do kina raz na jakis czas czy do pubu ze znajomymi, nie lazimy co miesiac do kina ani co tydzien na piwko.

Gość gość
Twoja odpowiedz odnośnie śpioszkow mówi sama za siebie. Skoro 30 zł to za dużo na śpioszki i zamierzasz dziecko w lumpeksie ubierać to ja nie mam więcej pytań. Dla mnie jesteś skrajnie nieodpowiedzialna razem ze swoim mężem albo zdrowo szurnieta.zupelny brak wyobrazni

Gość gość
kuchnia z teściowa? współczuję! salon też? i co oglądasz co teściowa każe? ja wieczorem siedze sobie z mężem, przytulamy sie, oglądamy sobie film, nie wyobrażam sobie a by tesciowa czy mama chodziła i zakłócała nam te chwile. Dorośli ludzie a jak dzieci z mamusią mieszkają.

Nie martw się głupimi opiniami. Jesteś w ciąży i potrzebujesz spokoju. Wydatki na dziecko są zróżnicowane. Raz jest więcej raz jest mniej. Ale na pewno dacie radę:)