Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martttynaa

Kupiliśmy mieszkanie i strasznie żałuje

Polecane posty

Gość gość
Hm ...no właśnie nie każdy blok z płyty to patologia . Te slumsy to były za Gomółki i wczesnego Gierka . Ciasne bez widnych kuchni , maciupcie balkoniki . Ale są takie gdzie macie po 3 a nawet 2 mieszkania na klatce , widne mieszkania , pokoje rozkładowe . Administracje dbaja są nowe windy . No i otoczenie -przedszkole pod nosem blisko szkoły sklepy . Jak w budynku normalne rodziny i emeryci to lepiej niż tam gdzie 50% lokatorów siedzi na wyjamie , podwynajmie itp **ujni . Pomijając koszmarkowatość obecnych deweolperskich cudaków jest jeszcze lokalizacja . Osiedla bez szkół i przedszkoli z fatalną komunikacją budowane na wygwizdowach gdzie bez samochodu żyć nie można . I jeszcze coś Koszt budowy dziadowskiego "apartamentu" obecnie to 2500-3000 wszystko co płacicie ponad to zysk dewelopera . Lepszy sens ma budowa własnego -tu nic nie przepłacacie .

Gość gość
a ja właśnie zaczęłam rozglądać się za mieszkaniem w bloku z wielkiej płyty z lat 80-90, metraż 60 - 64 m2, dwa mieszkania na piętrze, duża loggia, do kapitalnego remontu. Oferuje do 220000 zł - za tą cenę u dewelopera miałabym w swoim mieście mieszkanie 42 m2 na przedmieściu gdzie w promieniu kilku czy nawet kilkunastu kilometrów jest tylko kilka sklepów spożywczych, ściany z kartonu, popękane ściany przy suficie po dwóch latach (moja koleżanka miała właśnie taki problem w mieszkaniu od dewelopera na które zaciągnęła kredyt bagatela 370 tys zł.). Na remont trzeba przeznaczyć tyle samo pieniędzy - ok 70 tys. bo tu i tu mieszkanie wymaga kapitalnego remontu... Wielka płyta ma jeszcze kilka plusów - wszystko jest pod tyłkiem- żłobek, przedszkole, szkoły, kluby fitness, galerie, przychodnia - na nowych osiedlach najczęściej żabki tylko powstają ;) Dodatkowo w mieszkaniu z wielkiej płyty jest wyodrębniona kuchnia, nie trzeba płacić za komórkę lokatorską, ani przymusowo kupować miejsca parkingowego ( to akurat ma swoje wady i zalety).

Gość gość
I jeszcze coś . Raczej rynek sie wali . TJ kredyty sztucznie napędzają ale w perspektywie lat ostaną sie tylko dobre mieszkania/lokalizacje . Te wspaniałości z kartonu z miejscem postojowym droższym w zakupie od garażu będą warte mniej niż kredyty zaciągnięte. Już dziś mieszkania kupowane przez lemingi na górce sprzed paru lat są warte dużo mniej . W perspektywie wielu lat masa ludzi umoczyła i tej kasy już nie odzyska .Wszystko w tym demografia na czele wskazuje że rynek jest schodzący . Stare rudery i nowe slumsy to pułapki kredytowe .

Gość gość
gościu 23:05 co masz na myśli pisząc "stare rudery"?

Gość gość
up !

Gość gość
jak kupować mieszkanie to tylko w bloku z wielkiej płyty! Mieszkałam w takim i w porównaniu do tych nowiutkich wymuskanych bloczków jest więcej plusów. Ja co prawda wolę te z wielkiej płyty 4 piętrowe, te większe jakoś mi się nie podobają:P Niestety ja głupia i naiwna kupiłam mieszkanie w nowiutkim bloczku, bo ładniutki, bo garaż podziemny, bo ogrodzony, piekna winda itp. Lokalizacja akurat super, ale co z tego skoro wszystko słychać! Oszaleć można, słyszę jakikolwiek dźwięk u sąsiadów, pralkę, a nawet słyszę w sypialni jak sąsiedzi z góry biorą prysznic:O brama i ogrodzenie szybko przestały być plusem jak sie zaczęły zacinać, fakt, że miałam klucze, ale czasem wyskakiwałam do sklepu na chwilę i nie brałam, a tu brama się zacięła, nie wspominam już nic o tych super nowoczesnych gównianych domofonach:O Dzieci się w ogóle nie znają tam, jets plac zabaw, piaskownica, wszystko ogrodzone i dzieci każde samo, nikt się nie zna, każdy na każdego łypie spode łba:O Przeważają młode małżeństwa z kredytami do końca życia, emerytów malutko, a coraz częściej w takich bloczkach powstają agencje towarzyskie. Mam mieszkanie w tym więzieniu za sobą, wynajmujemy to mieszkanie studentom- współczuję sąsiadom, bo z taką akustyką nawet cichutcy studenci dadzą sie we znaki. Żaluję tego mieszkania, bo przepłaciłam, mogłam kupić mieszkanie w bloku z wielkiej płyty i zapłacić mniej.

Gość gość
Czyli z postu pani 18.57 wynika nieuchronny spadek wartości mieszkań tego typu . Coś sie wydaje że spadnie to do poziomu mieszkań na szybki wynajem plus jako stałe locum dla najuboższych z tych co stać na jakiekolwiek mieszkanie . Ciekawa ta akaustyka -sporo o tym sie słyszy i coś to wygląda na najtańsze technologie użyte przy budowie .

Gość gość
wiecie co, ja mieszkałam 2 lata w wielkiej płycie (nie wieżowiec, a 4 piętra) i z ulgą się wyprowadziłam do nowego, deweloperskiego. w płycie było słychać dosłownie wszystko co robią sąsiedzi, czuć co gotują i jakie oglądają seriale :/ w nowym bloku mieszkam rok i sąsiadów słyszałam tylko jak robili imprezę, może z dwa razy przez ten czas się to zdarzyło. jak szukałam mieszkania to wiedziałam, że na pewno nie chcę w płycie. a tobie autorko cóż poradzić, chyba widziałaś jak wygląda okolica, klatka itp. możesz próbować sprzedać, ale z tego co piszesz to cena nie pozwoli na pokrycie kosztów remontu i mieszkania, raczej na tym stracisz. najwyraźniej nie do końca przemyślałaś decyzję..

Gość gość
ja tez sie wyprowadziłam z wielkiej płyty i wcale nie tęsknie :) mieszkanie z cegły, jest i niebo lepiej.

Gość gość
Ja na goraco bo wyprowadzilam sie wlasnie z 4pietrowego 6letniego bloku do...kamienicy.minus taki,ze nie mamy miejskiego ogrzewania,a wlasna kotlownie na wegielek.i wiecie co..,jestem przeszczeliwa.dawniej kamienica=biedota,teraz mam110m(cale pietro),mieszkaja tu4rodziny.mieszkanie duze,przestrzenne,sasiadow nie slychac.a w bloku-o matko,uzycie slowo"patologia"nie jest tu bezpodstawne.palili wszyscy sasiedzi z pionu,a jako,ze ta z parteru wachalam smrody z kratki w lazience i z kratki wen.w kuchni.nie wlaczajac telewizora wiedzialam,ktory odcinek "Mody na sukces"oglada sasiadka mieszkanie obok.

Gość gość
Ja od urodzenia mieszkam w bloku wybudowanym pod koniec lat 50. XX w., 3 piętra. Ściany tak równe, że szafa od ściany na dole odstaje na 2 cm, a o góry już 5 cm. Wszystko słychać, taka prawda - pralkę, maraton kościelny sąsiadki w niedzielę, łażenie w butach na obcasach dwa piętra wyżej, sąsiada pierdzącego w łazience. Ostatnio obok wprowadzili się nowi najemcy, laska bardzo lubi śpiewać np. w kuchni, choć głos ma jak szlachtowany wieprz. A ich kuchnia sąsiaduje z moim pokojem, w którym pracuję i śpię. I musiałam wysłuchiwać tych pień, aż się wkurzyłam, zaczęłam sama śpiewać na cały głos arie z Upiora w operze (sąsiedzi z góry i dołu akurat byli w pracy :P). Parę razy powiedziałam bardzo głośno do mamy, jak pytała się, czemu się wydzieram, że teraz będziemy obie z sąsiadką się darły jak kocice w rui. Głosu pięknego nie mam, jeszcze gorszy chyba niż śpiewająca sąsiadka. I chyba usłyszała moje komentarze oraz śpiewy, bo od wczoraj jest spokój :D

Gość gość
Hehe a Wy jakie jeszcze macie doswiadczenia z zycia w bloku

Gość gość
Ja miałam taką samą nsytuacje jak autorka wątku. Blog z płyty to koszmar! Brzydko, obskurne mury, windy, piwnice, parter, dużo patologii, itp. Udało nam się sprzedać to dziadostwo. Da się normalnie sprzedać mieszkanie na kredycie, jest tylko dużo zachodu i papierologi. Nic nie straciliśmy, a nawet jeszcze zrobiliśmy ok 10 tys;) teraz mieszkamy w nowym ładnym bloku. Nie ma porównania. W życiu nie zamierzam w bloku z płyty.

Gość gość
U mnie, jak byłam młodsza, lata późne 80-2005, była niezła menelka. Rodzinka, gdzie facet sprowadził sobie kochankę, potem był ojcem i jednocześnie dziadkiem jej dzieci (urodziła dziecko jego synowi z poprzedniego związku). Inny jak wpadł w ciąg alkoholowy, to leżał obfajdany w krzakach pod blokiem, a jego żona gary wywalone przez okno zbierała. Kolejny sąsiad po pijaku odpalał swojego starego jak świat mercedesa-rzęcha i nawalał spalinami prosto w okna na parterze (akurat było tam małe dziecko). Inny burżuj-cieć szczał pod garażem, kilka m od bloku, potem latał z kwiatami do sąsiadki, jak go przyłapała i wyzwała od różnych. Sąsiad wchodził do nas do mieszkania jak do siebie, nawet nie pukał. Sąsiadka tak długo trzymała mieszkanie w syfie, tłumacząc się chorobą (mogła chodzić! po sklepach jak fryga latała), że w końcu zalęgły się karaluchy, które przelazły do innych mieszkań. Sąsiadka poproszona, aby jej mężulo podniósł temp. ogrzewania (odpowiadał za piec) powiedziała, że trza się cieplej ubrać! W mieszkaniu było 16 st.

Gość gość
Ale to chyba w kamienicy? Przecież bloki stare mają miejskie ogrzewanie, a nie piece.

Gość gość
autorko, jeśli nie możesz zmienić mieszkania musisz zmienić nastawienie kupując po prostu nie mogłaś wiedzieć wszystkiego ani wszystkiego przewidzieć, tak po prostu bywa mogłabyś kupić w innej lokalizacji a np. okazałoby się że tam ktoś ma mieszkanie na wynajem i non stop w mieszkaniu jest banda studenciaków czasem wystarczy jeden upierdliwy sąsiad by natruć krwi podam przykład mojej Cioci: odziedziczyła mieszkanie w latach 90tych, niski nowy blok, mieszkała sobie tam spokojnie aż nagle na podwórzu zaczeli zbierać się menele i robić tam melanże sytuacja zaogniła się na tyle że kiedyś pobili jej męża gdy wychodził z psem na spacer, było coraz gorzej, Ciocia zaczęła bać się wracać z pracy do domu bo menele ciągle tam się gromadzili i ich obserwowali nigdy nie wiesz czy spokojna z pozoru okolica kiedyś się nie zmieni, czasem wystarczy że w pobliżu otworzą całodobowy sklep z alkoholem

Gość gość
U nas w bloku jeden samotny pijaczyna rok lezal sztywny na przeciw drzwi moich sasiadow i jak sie cieplo zrobilo smrod i ciag robali z pod drzwi wylazilo.melina jakich malo.zima jak mial zakrecone kalorytery troche sie zmumifikowal,ale juz lato wyszla kinder niespodzianka.trupek zalal sie w trupa i zylismy na jednym pietrze,a ze blok duzy,anonimowy to lipa.

Gość gość
U mnie w bloku jest ogrzewanie gazowe, więc jest piec, za który sąsiad odpowiadał, tzn. podnosił temp. pieca w kotłowni, jak zimno było. I z pieca jakoś się woda grzeje i idzie do kaloryferów, nie wiem dokładnie. A on miał w d*pie, wiecznie nachlany, zaś żona taka megaoszczędna, że na innych oszczędzać chciała. Ale jak piec walnął kiedyś (jej mężulo już jest śp., więc inny sąsiad odpowiada), to latała po mieszkaniach i się pytała, czy u nas też zimno. Jak mieszkał policjant z dzielnicowej komendy w drugiej klatce, to poprosił o przeniesienie, bo obawiał się, że kiedyś go wezwą do burdy we własnym bloku, a potem menele będą się na jego rodzinie mścili. Obecnie powymierali alkoholicy, mieszkania odziedziczone lub kupione "na wynajem". Więc z kolei trzeba było wesołe towarzystwo uciszać, co myślało, że można sobie co tydzień imprezować od czwartku do niedzieli. Parę awantur i jedną wizytę policajów później do braci studenckiej dotarło, że impreza czasami - spoko, ale nie nawalanka cotygodniowa nie przejdzie.

Gość gość
Autorko - twoja sytuacja nie jest jeszcze taka zła. menele mogą się wyprowadzić, lub dadzą sobie spokój z przesiadywaniem tam jeśli jakiś sąsiad będzie nasyłał na nich ciągle policje np za picie w miejscu publicznym, winde da się przecież naprawić, jak nie teraz to za rok, dwa miejsca parkingowe może kiedyś powstaną w zamian za zniszczenie jakiegoś trawniczka ;-) OglDAłam w pon lub we wtorek już nie pamietam dokładnie, zresztą to nie ważne w tvn program UWAGA jak pokazywali NOWE bloki które się normalnie waliły, ponieważ deweropel nie postawił jednej ściany,(kolumny) a w zamian za to zrobił miejsce parkingowe za które zgraną 20 tys zł, a ta ściana to była ściana nośna i bez niej cały blok siada, Ludziom mieszkania pękają. w sumie pękają to mało powiedziane! one się sypią! i to głównie mieszkają tam młodzi ludzie z dziećmi którzy wzięli kredyty. a teraz tynk im się na głowę sypie. To dopiero jest przerąbane!!

Gość gość
Mieszkałam w bloku, ale malym, dwie klatki, cztery piętra. Towarzycho ekstra: Na samej górze ojciec pijak i 9 dzieci - patologia totalna, potem ich wypieprzyli. Niżej tez patole, pijaki z dwojka umysłowo chorych dzieci którymi nie potrafili sie zająć i inne dzieci sie ich baly bo byly agresywne. Obok nas chora kobieta, ktora jak nie wziela leków to rzucala z okna kwiatami w doniczkach. W drugiej klatce pijaczka z maja corka, której tez wszyscy sie bali bo agresywna, lala dziecko i jedna wariatka ktora latala z nożem na ludzi, chodzila gola albo inne rzeczy obstawiala. Raj na ziemi.

Gość gość
Naprawdę zależy, gdzie się trafi i zależy, ile lat się mieszka. Ja sobie teraz nie wyobrażam mieszkać gdzie indziej, co prawda u mnie nie jest blok z wielkiej płyty, ale niewielki 2-klatkowy. Sąsiadów upierdliwych można ustawić od pionu, szczególnie wynajmujących, którzy kozaczą "że im wolno, bo oni płacą". Jak mi się nie chce słuchać sąsiada gadającego z narzeczoną przez skype po 22, to wkładam stopery i czytam/idę spać. Słuchawkę od domofonu nauczyliśmy się odkładać na bok, nigdy na "widełki", bo od razu była procesja listonoszy, kurierów, sprzątaczek, ulotkarzy - bo u nas zawsze ktoś jest w domu. Więc można dzwonić do upadłego, choć ma się paczkę do sąsiada 2 piętra wyżej, który jest akurat w pracy. Wiem, że ci ludzie wykonują swoją pracę, ale ja też pracuję i nie mogę odrywać się od kompa po raz piąty tego ranka, żeby otworzyć jaśnie panu z ulotkami z Lidla. Niefajnie było, jak właściciel jednego z mieszkań pozwolił zamieszkać Cyganom (Rumunom?). Przy nich największa patologia w bloku to była święta rodzina, dosłownie. Cygan zaczął sprowadzać innych kolesi, całe hordy się schodziły. Strach było na klatkę wyjść. Jak tłukł swoją babę i dzieciaki, to ja słyszałam dwa piętra niżej, taki był wrzask i rumory. Wezwać policję? Strach, bo jeszcze by mili panowie policjanci wygadali, kto doniósł, a wtedy przes*ane po całości. Z takimi typami lepiej nie zadzierać, co by nie zarobić bęcków albo nie znaleźć na wycieraczce trupa własnego psa. W końcu właściciel mieszkania sam zobaczył, jak jest pięknie, kiedy mu Cygan obwieścił, że on teraz tu jest pan i to jego mieszkanie. Na szczęście właścicielowi udało się go jakoś wywalić z domu w trybie ekspresowym.

Gość gość
Trzeba było szukać za pomocą jakiejś dobrej angecji nieruchomości. Ja swoje zlazłam we współpracy z http://4sciany.waw.pl/ i jestem bardzo zadowolona z okolicy i sąsiadów. Mogłam liczyć na pomoc agenta, więc nie zostałam nabita w butelkę.

Gość gość
i jak tam Martynka? Przyzwyczaiłaś się już?

Gość z Bródna
Mieszkam w bloku z wielkiej płyty na warszawskim Bródnie. 10 pięter, prawie 200 mieszkań. Kilka lat temu zrobiono domofon, wyremontowano klatki, wstawiono okna, są nowe windy, podjazd dla wózków. Jest przyjemnie. Jestem wielkomiejskim typem i lubię swoją okolicę, a także blok. Na Bródnie żyje się cudnie, co by nie mówić;-) Przez 40 lat odkąd tam mieszkam wprowadziło i wyprowadziło się masę osób, ale ci znajomi z podwórka (i ich rodziny) zawsze jakoś tak razem, ciepły odbiór. Teraz nierzadko żyje już trzecie pokolenie tych rodzin. W dalekich planach mamy mieć metro. Pewnie milej mieszka się w mniejszych społecznościach, w bardziej zielonej okolicy i "młodszej", ale nie stać mnie na inne życie. Nie narzekam. Daj sobie jeszcze trochę czasu, wiosną z pewnością dostrzeżesz w lokalizacji superlatywy, bo teraz w ogóle ludzie zestresowani małą ilością słońca;) Powodzenia!

Gość gość
No właśnie dlatego ja jak kupowałam drugie mieszkanie, w sensie zamieniałam na większe to już kupiłam od dewelopera. Wchodzisz na gotowe i się urządzasz, malujesz ściany, kładziesz podłogi a nie robisz generalny remont. Wiele osób uważa że deweloperskie są droższe ale koniec końców wychodzi podobnie. Nie wiem jak u innych pośredników ale w home brokerze się nie płaci prowizji za mieszkania deweloperskie

Gość gość
no i można uzyskać na nie dopłate w ramach mdm

Gość gość
Co to znaczy "wdepłam"??? Ja znam słowo wdepnęłam....

Gość ayris
My mamy mieszkanie w nowym bloku i jesteśmy bardzo zadowoleni zarówno z sąsiadów jak i administracji. Jeśli coś wam nie pasuje to zgłoście to zarządcy, który ma w obowiązku coś zdziałać w tym temacie. A jeśli nie zrobi nic to znak, ze nie jest on odpowiednim zarządcą. Wtedy możecie się zgłosić do innej firmy zajmującej się zarządzaniem nieruchomościami np. http://www.houseplus.pl/strefa-klienta i poprosić o pomoc. U nas na szczęście takich cyrków nie ma ale czytałam sporo na ten temat.