Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zarabianie na znajomych

Polecane posty

Gość gość

Mam rozterkę moralną, prowadzę własną firmę i raz na jakiś czas znajomi coś ode mnie kupują lub robię im jakąś usługę, za którą normalnie biorę sporą kasę. Rzeczy sprzedaję im po cenach zakupu, usługi wykonuję za 10-20 zł lub jak coś prostszego robię to za piwko. Co sądzicie o tym, powinno być jak jest, czy powinienem liczyć im normalnie, tyle że z jakimś większym rabatem?

Gość gość
siema. Myślę, że powinieneś sprzedawać towar normalne no może max 10 procent rabatu a usługi które dla nich wykonujesz liczyć normalnie bez rabatu a dlaczego? ponieważ to Twoja praca Twój czas i wynagrodzenie powinno być adekwatne a jeśli twoi znajomi są spoko to powinni to zrozumieć że tym zarabiasz na życie. Za piwk. to na studiach się coś robiło. A popatrz tak znajomi za free pozniej przyjda ich znajomi i tez beda chcieli z mega rabatem lub za free bo przeciez sa znajomymi twych znajomych a dla nich jestes samarytaninem i kolko sie zamyka, oni dostaja super towar/usluge a Ty tracisz czas i kase, i nie chodzi o to aby byc egoista ale tu działają juz prawa rynku

Gość gość
wiesz ja chodziłam na manicure do koleżanki i nigdy nie policzyła mi taniej niby wiem że to jej praca ale pewien niesmak został zwłaszcza gdy policzyła mi za sklejenie złamanego paznokcia dodatkowo 12 zł, dodam tylko że nie poinformowała mnie przed tym sklejaniem że to będzie płatne myślałam że robi to sama z siebie ale jak się później okazało że jest to usługa dodatkowa i płatna z drugiej strony ty z tego żyjesz więc to twoja dobra wola że obniżasz ceny myśle że możesz to zrobić 1, 2 ale co chwila?

Gość gość
Właśnie w tym rzecz, że jestem na studiach:) Moi znajomi też się uczą i ciężko jest mi liczyć im +70zł/h pracy jak sami zarabiają 12. Na zarobki też nie narzekam ale z drugiej strony tak jak napisałeś poświęcam swój czas, którego często mam mało, traktuję raczej to jako pomoc koleżeńską. Nie chcę wyjść na sknerę, bo wiem, że jak ja ich o coś poproszę to też mogę na to liczyć.

Ja mam taką zasadę że za darmo to tylko matce teściowej i dzieciom . Wszyscy inni wiedzą że albo płacą normalnie (prawie;) )albo polecę im solidnych znajomych. Z całym szacunkiem ale ani szwagier ani kolega ZUS-u za mnie nie zapłacą ani jeść mi też nie dadzą .

Gość gość
trochę głupia jesteś,znajomi korzystaja, jakby mieli tobie to samo robic to by sie wypieli

Gość gość
dokładnie też uważam że znajomi krzyknęli by sobie normalnie, 1, 2 raz można odpuścić, z drugiej strony skoro wiesz że można na nich liczyć musisz sobie wybrać co bardziej ci się opłaca obniżenie ceny przy tym wiesz że możesz liczyć na pomoc, czy liczenie się normalnie ale świadomość że mogą się poobrażać i z przysług nici

Gość gość
skoro autorko o tym piszesz to znaczy że zaczyna ci to przeszkadzać i pewnie też czujesz się wykorzystywana jeśli tak to zacznij im normalnie liczyć

Gość exdebill_rzuca okiem
daj jakis rabat i trąb o tym głośno, ale poza tym - nie psuj rynku, bo rzadko kto doceni Twoja robote - wiem po sobie:)

ale napisałeś, ze jesteś pewien, że jak ich poprosisz o pomoc to też pomogą, więc nie bardzo rozumiem gdzie masz problem? Ja znajomym przeliczę instalację albo sprawdzę jaki mają projekt za przysłowiowe piwo:) A jeśli do zrobienia jest cały projekt to wymagam zapłaty- trochę mniej niż wziąłby "obcy" ale jednak. Bo to juz mi zajmuje dużo więcej czasu po prostu, którego nie mam za wiele. Nie wiem w jakiej jesteś branży i ile czasu Ci te przysługi zajmują.

Gość gość
trochę głupia jesteś,znajomi korzystaja, jakby mieli tobie to samo robic to by sie wypieli

Gość gość
Moi znajomi oferują oczywiście zapłatę, ale jakoś mi głupio brać od nich kasę. Oni mi pomagali za darmo/albo za zwrot kosztów, więc macham ręką na ten zysk, robię im po kosztach. Zastanawiam się po prostu czy nie mam przypadkiem złego podejścia i nie skończy się to dla mnie darmowymi zleceniami co 2 tygodnie...

Gość gość
to zależy czy to co oni wkładają od siebie równoważy ci koszty jakie ty wykładasz od siebie jeśli nie trzeba się zastanowić nad zmianą jesli tak to nie ma sprawy, mam taką znajomą ja jej w pracy moge pomóc i zrobić jej 10 spraw a jej pomoc wyglada tak że ona sama z siebie weźmie 1, 2 sprawy i tak wygląda jej pomoc do tego tą pomoc bardzo rozkłada w czasie, więc przestałam ją prosić już o pomoc bo wiem że zrobię wszystko sama szybciej jeśli już jest sytuacją że jej pomagam to też bardzo zwalniam i robię bardzo wolno tyle samo niż ona mi czyli 1, 2 uczę się na błędach :)

Gość gość
Jest takie przysłowie: " kto ma miękkie serce - musi miec twardą dupę "... W interesach nie ma znajomości...