Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rosemarry

klub bezradnych mam, nieznośne kilkulatki

Polecane posty

Gość good morning
Ja mam to samo. Lanie nic nie daje. Jeszcze bardziej sie nakreca. Tylko konsekwencja. Jestem w stanie go okielznac ale kosztuje mnie to duzo energii. Moj straszy syn jest aniolem. Z tym nie pomagaja ksiazkowe rady. Tylko ciagla praca nad nim daje rezultaty. Jestem wykonczona nie mam czasu dla siebie prawie. Mam czasem dosc wszyskiego. Moj synek w przedszkolu jest grzeczny. Tylko w domu daje popalic. Duzo pracy I wyrzeczen. Ale mozna go doprowadzic do ladu. Wiec nie dawajcie sie. I zero kar cielesnych! Odradzam bo pobudzaja agresje.

Gość gość
W przedszkolu zapisałam go na rytmikę, gimnastyke korekcyjna i tańce, ruchu ma dużo. Psycholog uwaza ze takie zachowanie wynika z nidojrzałości emocjonalnej i z czasem to minie, ale....mam dośc. Ja czuje ze z nim jest cos nie tak. x jasne i po raz kolejny wszystko zwalasz na przedszkole! A TY co z nim robisz? moze zapisz go na basen i chodź z nim TY tam! moje dziecko też chodzi na te zajęcia w przedszkolu które ty wymieniłas ale absolutnie nie uważam ze to wystarczy. Takie zajęcia w grupie gdzie jest 25 osób i w przedszkolu są po łepkach.

Gość gość
W przedszkolu zapisałam go na rytmikę, gimnastyke korekcyjna i tańce, ruchu ma dużo. x gdzie tu masz dużo ruchu? 3x 45 minut na cały dzień to jest dużo ruchu???? moim zdaniem ty nie dorosłas do bycia matką, dziecko siedzi w przedszkolu cały dzień, po powrocie też nie moze na ciebie liczyć bo ty jesteś zajęta albo sprzatniem albo wyznajesz jakieś głupie zasady: nie bede sie bawić z dzieckiem bo się przyzwyczai i nie bedzie bawił sie sam. ŻENUJĄCE!!!! jaka jest wiec twoja rola w jego życiu? płacisz za przedszkole i zajęcia dodatkowe??? dziecko to nie rzecz wymaga czasu i uwagi i miłości.

Gość gość
oczywiście miało być 3x 45 min na cały TYDZIEŃ moze teraz weź do na sanki, idźcie na spacer. co ty teraz robisz? od wczoraj siedzisz na necie a dziecko nudzi się więc chce zwrócić na siebie uwagę, normalne zachowanie. szkoda tylko ze szukasz winy w dziecku a nie w sobie!

Gość gość
Ja potrafię na córkę huknąć tak że siada z wrażenia, wykrzywia ją do płaczu i momentalnie staje się znów myślącym, kontaktowym, gotowym do porozumienia dzieckiem. Zaraz potem da się porozmawiać i wszystko sobie wyjaśnić. Nie wierzę w wychowanie bezstresowe. Czasem dzieciak musi się nawet przestraszyć czyli zrozumieć że maksymalnie rozgniewał rodzica, żeby zastanowić się nad swoim zachowaniem. I wtedy krzyku czy klapsa wcale nie trzeba powtarzać. Ale oczywiście można też hodować dziecko na nienormalne. x oj babo ale ty głupia jesteś! najgorsze jest to że ty dajesz rady innym... jakiegoż pokroju? krzycz i bij! sama jesteś nienormalna i niczego dobrego nie uczysz dziecka. Na razie uczy się tego że krzykiem można sobie kogoś podporządkować, nie dziw się jak za kilka lat zacznie te same metody stosować wobec rówieśników a wtedy pójdzie w odstawkę. owszem od dziecka trzeba wymagać ale rozmawiać, być konsekwentnym, stawiać mu granice ale tylko ROZMOWA!

Gość gość
klub bezradnych mam... chyba głupich mam i głupich rad.

Gość gość
podobno pomaga tluszcz omega3, wplywa na zachowanie, poleca sie go dzieciom z adhd. Poza tym zgadzam sie z poprzednimi wypowiedziami, ze dzieciak ma za malo ruchu fizycznego i sensownego czasu z mama

Gość gość
Za takie zachowanie kiedyś dostało się porządne lanie, a teraz skandaliczne zachowanie jest ciągle usprawiedliwiane, a powinno się porządnie klepnąć w tyłek. Dziecko 4 letnie już dobrze rozumie co robi.

Witaj Rosemarry! Widzę, że dostrzegła juz Pani problem z jakim ma Pani do czynienia. Dziecko w wieku 4 lat rzeczywiście potrzebuje dużo ruchu, a zajecia w przedszkolu mogą po prostu nie wystarczać, więc dobrze gdyby pomyślała Pani nad dodatkowymi zajeciami dla dziecka. Jednak bardziej nipokoi mnie fakt, że dziecko używa przemocy wobec Pani i wobec rówieśników- nie jest to bowiem normalne zachawanie. W przypadku Pani dziecka kontakt wzrokowy jest również zaburzony. Czy mogłaby Pani bardziej przybliżyć problem przemocy jaką stosuje dziecko ?