Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saam

filtrowanie wstępne ogólnodostępne

Polecane posty

Cal ,chyba rozumiem co oznacza znienacka :-p

W pierwszej chwili sugerując się słowem "muszę" pomyślałem że Celinka została porwana do Nienacka. Jednakże po przemyśleniu doszedłem dk wniosku że pożegnała się nagle, niespodziewanie, z zaskoczenia, chybcikiem i na prędce. Ja pożegnam się z musu (nie z owocowego) bo trzeba dreptać do łóżka celem regeneracji nadwątlonych tygodniem pracy sił. l dobrej nocy życzę :) l kolorowych przesądnych .... l do juterka l l

Gość gość
Pozdrawiam 🖐️

Dzień dobry w zapłakaną sobotę Myślę, że dobra kawa powinna być dobrym startem w taką pogodę. Ciekawe czy Calinessa już zakupiła białą herbatkę i czy smakowała. Na wszelki wypadek zapodam czekoladę na gorąco, bo jest równie energetyzująca co mocna kawa. Dla Daa, wycisnęłam soczek z pomarańczy i mandarynki, dosłodziłam miodkiem, smacznego. Uśmiecham się, bo teraz do mnie dotarło, że bywam tylko przed południem, rzadko popołudniu, a już wieczorami nie bywam wcale:D Pewnie tak musi być, że ktoś rozpoczyna dzień a ktoś inny kończy:D Wrócę do tematu mięska i odpowiem Saamowi. Kiedyś miałam ten sam problem z suchością mięsa, ale od kiedy piekę mięso dłużej ale za to w niższej temperaturze, tego problemu już nie ma. Poza tym ważne jest by nie kroić mięsa zaraz po wyjęciu, ono musi odpocząć, jeśli chcemy podać na gorąco a jeśli ma być na zimno, musi całkowicie wystygnąć w tych sokach w których się piekło, lub w wodzie w której się gotowało. Gwarantuję, że jeśli zastosujesz te metody, mięsko będzie soczyste i mięciutkie. Niestety, mam piekarnik gazowy i na nim najniższa temp to 150 st. Pierwsze pół godziny piekę w 220 st a później zmniejszam do najniższej i tak piekę. Jeśli mięso ma wagę 2 kg to piekę 2,5 do 3 godzin. Jeśli masz piekarnik elektryczny, to łatwiej jest ustawić niższą temp, ja bym spróbowała na 100 st i piekła 3, do 3,5 godziny. No ale sprawdzić nie mam jak, więc nie wiem czy tyle by wystarczyło. Jeśli chodzi o gotowaną, to najlepiej ją pyrkać tyle czasu ile waży. W tym wypadku ważne jest by nie gotować w samej wodzie ale z warzywami i wszystkimi przyprawami. Następnie zostawić mięsko w wywarze aż będzie całkowicie zimne. Kiedyś próbowałam robić wędlinę 5 minutową i też wyszła całkiem dobra, tyle że to był filet z indyka, na wieprzowinie nie próbowałam. Dziś nigdzie nie wychodzę, muszę ogarnąć chatę i zająć się mamą. Ostatnio zaczynam się o nią bać, dziecinnieje :( Mówię do niej, nie rozumie:( eh...nie udała się panu Bogu starość:( Calinessa, brawo za parkowanie, szczególnie tyłem, to nie łatwa sztuka👄 Daa, widać że zdrowiejesz, skoro humor Ci dopisuje, co bardzo mnie to cieszy, reszta pozytywnych efektów przyjdzie z czasem, tylko spokojnie👄 Na razie zmykam, ale mam nadzieję jeszcze tu dziś zaglądnąć. Miłego dnia wszystkim. Trzymajcie się cieplutko

dzień dobry ! :) l cześć Ferdzi 🌻 fajnie że wykorzystujesz poranną przestrzeń na filtrowni. Ja dzisiaj dłużej okupowałem łóżko. Dziękuję za rady. Rzeczywiście piekłem cały czas w wysokiej temperaturze. Mam elektryczny piekarnik wiec bez problemu mogę ustawiać temperatury. Ale 100 stopni to już gotowanie chyba a nie pieczenie. Mam nadzieję że zapamietam Twoje rady. A może zapisze Twoj przepis w zeszycie. Obym jeszcze pamiętał tydzień przed świętami wsadzić szynkę do kąpieli. l U mnie ładna pogoda. Słońce jakby trochę zamglone ale jednak jest. l udanego dnia wszystkim :) l l

Jeszcze szybki,rzut oka na kalendarz. Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Liczby Pi. O ile mi wiadomo jest to stosunek długości obwodu koła do długości jego średnicy. Całkiem niepozorna liczba 3,14 a ma swoje święto. l l

Dzien Dobry 🖐️ Ferdzi jestes kochana ,tak sie starasz abym pila dobre soczki ,dziekuje 👄.Faktycznie te soki DrWitt nie sa tak naturalne jak myslalam ,owocow w nich jak na lekarstwo .Jedynie sok pomaranczowy ma przyzwoity sklad i tym sie podpieralam a nie sprawdzalam skladu pozostalych sokow .Mam ich caly zapas ,a juz ich nie bede pila ,bo sie zawiodlam ,a tak mi smakowaly 😭 Co sie tyczy pieczenia miesa np .karkowki to tez pieke w temperaturze 120 stopni ok 3 ,3,5 godz.a pod koniec zwiekszam temp.na ok 15 minut do 200 stopni .Oczywiscie wczesniej ja przyprawiam lub marynuje w zalewie Rowniez od swieta gotuje miesko np.schab 2razy po 10 minut . Jestem dzis podminowana poniewaz slabosc mnie nie opuszcza ,myslalam ,ze szybciej 'dojde'. U mnie juz dusi sie gulasz z karkowki i nozki kuczaka dochodza w przyprawach w lodowce do pieczenia .takze powoli dzialam . Saam ,wkleje Ci przepis na karkowke ,'tam'.Moze sie przyda. Spokojnego dnia 🌻

Zrobiłam sobie małą przerwę na drugie śniadanie, czyli jabłko:D Saam, mam nadzieję, że nie zapomnisz i się nie zawiedziesz a szyneczka wyjdzie prima sort. Daa, no widzisz jak ważne jest by czytać skład ? Zapewniam Cię że w warzywach i świeżych owocach jest mniej trujących składników niż w tych kartonowych czy butelkowych sokach. Nie znaczy to że samej nie zdarza mi się kupować takie soki:P Osobiście bardzo lubię sok ananasowy z Fortuny i raz w miesiącu pozwalam sobie na 1 karton:D Czy zwróciliście uwagę jaki mamy numer stronki dzisiaj? Wszystkiego najlepszego dla panów :D Choć dziś już nie świętujemy dnia Mężczyzny:P, ale jakoś mi się skojarzyło:P Co prawda Saam pisze, że dziś dzień liczby Pi, ale taka 69 też całkiem sensownie się prezentuje:D ciekawe czy ma swoje święto w kalendarzu ?

cześć Danusiu 🌻 dobra karkówka jest bardzo dobra. Dziękuję, kiedyś z pewnoscią skorzystam z przepisu. l Ferdzi :) ja rano zwróciłem uwagę na numer strony ale chyba było za wcześnie aby to powiązać z pi. Wieczorem będzie łatwiej. Myślisz że taka liczba paniom mniej się podoba niż panom ? ;) l l

Gość Zuzanna Amelia ææ
Dzien dobry

hej Zuziu 🌻 pozwolisz że zapytam która z dzisiaj przerabianych liczb jest Ci bliższa: 3,14 (pi) czy 69 (auparisztaka) ? A że nie wypada pytać o opinię nie ujawniając swojego zdania na dany temat to ja powiem że jestem skłonny do świętowania 69 w pierwszej kolejności ;) l l

Pamiętacie wiersz obrazujący liczbę pi ? l Kuć i orać W dzień zawzięcie Bo plonów niema bez trudu Złocisty szczęścia okręcie Kołyszesz... Kuć. My nie czekajmy cudu. Robota To potęga ludu. l Zobrazowanie 69 pozostawiam innym ;)

hej Saam, wpadłam o nietypowej dla siebie porze, ale tylko na minutkę, bo mam małą u siebie, a przecież muszę odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jeśli mam być całkowicie szczera, to liczba 69 nie jest mi bliska. Raczej za bardzo mi nie odpowiada,ale nie znaczy że ją wykluczam :D Myślę, że kobiety trochę inaczej odczuwają w tej pozycji.Sądzę , że trudniej jest nam kobietom całkowicie się wtedy zrelaksować. W sumie to moje osobiste odczucia, może są kobiety, które uwielbiają właśnie taką pozycję:D Teraz już mykam, nie wiem czy jeszcze się pokażę. Dobrej nocy Wam życzę

Oj Saam ,auparisztaka :D ,powiedzialabym ,j...a sobie robisz :D Nie znalam tego wiersza ,ale wiem ,ze jest wiecej wierszy i rymowanek na temat liczby pi.

Ferdzi :) oczywiście że jest trudniej bo zamiast skoncentrować się tylko na sobie trzeba się rozdwoić: brać i dawać jednocześnie. Ale za to jest niesamowite uczucie jedności, bliskości, akceptacji i spełnienia. l Danusiu :) podobno powoływanie się na Kamasutrę jest zawsze w dobrym tonie i podnosi poziom dyskusji ;) l l

Gość Zuzanna Amelia ææ
Sam - o gustach nie ma dyskusji. Mi poczucie jednosci, bliskosci , akceptowania i spelnienia oraz dawanie i branie jednoczesnie kojarzy sie z zupelnie inna forma niz Tobie. Ale dlatego wlasnie mamy tak wiele mozliwosci zeby wybrac to co pasuje.

Jesli chodzi o Kamasutre ,nie podejmuje tego tematu :-p Moze nasza Celinka przerabia ja ,bo jak wczoraj zniknela znienacka to sie jeszcze nie pojawila :-o

Dobry wieczór :) o Ja już wczoraj zauważyłam stronę 69 i czekam aż przeskoczy na 70 a tu nic :-O nie dlatego, że mam jakąś niechęć, nie! ale moja wypowiedź mogła by być " nieprzyzwoita" :P bo lubię powiedzieć co naprawde myślę i czuję :P w wierszu o pi i liczbie 69 widzę wspólny mianownik :D ora(ć)(l) o miłego wieczoru :) z pi lub z 69 ;)

Gość gość
na co wy zwracacie uwagę? takie to istotne?

Gość szarik na 102
W 69 istotne jest czy w poziomie,czy w pionie. Pion trzeba trzymać zawsze!Nawet harcerze to wiedzą. Ale co zrobic z takim widokiem? Czy to jest nasza przyszłość?! Co się martwisz,co się smucisz...ze wsi jesteś na wieś wrócisz.

cześć Celinko 🌻 cenimy sobie otwartość i szczerość więc gdybyś się posługiwała terminologią właśnie z Kamasutry to jakoś byśmy sobie dali radę z Twoją "nieprzyzwoitością" :p raczej nikt by na tym nie stracił a zyskać mogłoby wielu ;) l l

Gość sprecyzować trzeba pytanie aby doczekać się odpowiedzi :) ewentualnie jaśniej pytać. l l

cześć Szarik to w pionie też można? To chyba trzeba dźwig do pomocy zamówić albo chociaż jakąś wciągarkę ;) l l

Gość gość
W pionie ? czemu nie ,cyrkowiec pewnie dalby rade :-)

Gość szarik na 102
Zawsze można oprzeć na "pionie".

Gość Zuzanna Amelia ææ
Hmm.... jesli jedna osoba stanie na glowie i na stole to mysle ze mozna.

Gość gość
szariczka coś ci się we łbie pieprzy

Gość saam
Zuziu :) hmmmm.... wzrost tej stojącej na głowie i na stole osoby będzie zdecydowanie wyższy więc ta druga musi być z gumy co by sobie poradziła z odlegloscią :D l l