Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

upośledzenie dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam pytania związane z upośledzeniem dziecka, a mianowicie planujemy ślub, a dwie ciocie i dwie kuzynki ze strony matki mojego narzeczonego są upośledzone. Jest to upośledzenie lekkie bo gdyby w tamtych czasach zaczęli traktować je normalnie teraz funkcjonowały by normalnie, są lekko opóźnione w rozwoju, o jakieś 3 lata (tak mi to tłumaczyli) dodam też że ciotka ma dwie siostry które nie są upośledzone, ma syna który nie jest i on też ma dziecko nie upośledzone. U mnie w rodzinie nigdy nie było takiego przypadku. Ja strasznie się boje,że moje dziecko może być upośledzone, i że sobie z tym nie poradzę.Jakie jest prawdopodobieństwo, że urodzę chore dzieci??? Są na to jakieś badania przed ciążą ??

Gość gość
Niestety, chyba tylko genetyczne ok. 12 tc. Skonsultuj się przed zajsciem w ciążę z jakims dobrym uznanym genetykiem. On na pewno Ci wszystko wyjasni.

Gość gość
Ale jak to sa upośledzone o 3lata?? Tzn,ze maja np. 43lata,a zachowuja sie jakby mialy 40? :) Zapytaj najpierw z czego wynika uposledzenie. Czy to sprawa genetyczna ,czy stalo sie cos przy porodzie np.niedotlenienie. W ciazy mozesz zrobic badania genetyczna na wady rozwojowe,ale nie wiem czy wyszloby w nich uposledzenie umyslowe.

Gość gość
Jest tyle chorób genetycznych i nie, że nie ma pewności nigdy. Nawet jeśli waszych rodzinach wszystko zawsze było dobrze, nie znaczy, że nie ma ryzyka. Nie jesteś w stanie nad wszystkim zapanować, więc takie zamartwianie się nie ma sensu. Ja i mąż jesteśmy zdrowie, w ostatnich pokoleniach nie było chorób genetycznych, mamy zdrowego synka, a młodsze dziecko urodziło się z chorobą genetyczną. To taka loteria

Gość gość
Sa badania genetyczne. Mysle ze jakby bylo upośledzone to byś się dowiedziała w ciąży i mogłabyś usunąć. Mysle ze prawdopodobieństwo jest zawsze a w takim przypadku jak twój jest wieksze

Gość gość
13:23 Jaka głupota! Totalny bezsens i nieprawda, badanie genetyczne w ciaży wykrywa tylko kilka powaznych wad rozwojowych czy genetycznych np. Zespół Downa, ale nie pokaże lekkiego uposledzenia, które diagnozuje się jak dziecko ma kilka lat! Zrersztą jest cała masa chorób, które ujawnaiją sie po pozornym prawidłowym rozwoju, a prowadzą do cieżkich upośledzeń, a czasem nawet smierci ( np. zespół retta). Nie pisz więc bzdur. A TY AUTROKO NIE ZAMARTWIAJ SIĘ NA ZAPAS, CHORE/ZDROWE DZIECKO TO LOTERIA DLA KAŻDEGO.