Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy uważacie,że rząd powinien pomóc ludziom mającym kredyt we frankach?

Polecane posty

"rzad lekka reka doklada na koscioly 16mln to sory ale niech kazdemu chociaz z 10% dolozy do każdego kredytu" x Z tego co pamiętam w samym franku kredyt ma 540 tysięcy Polaków. Więc z tych 16 mln rząd dla nich dołożyć może niecałe 30 zł. O jakiej skali my tu mówimy??

"rzad lekka reka doklada na koscioly 16mln to sory ale niech kazdemu chociaz z 10% dolozy do każdego kredytu" x Z tego co pamiętam w samym franku kredyt ma 540 tysięcy Polaków. Więc z tych 16 mln rząd dla nich dołożyć może niecałe 30 zł. O jakiej skali my tu mówimy??

Gość gość
http://www.kredytwefrankach.pl/historie_frankowiczow.html Ten Pan PRZESTAŁ PŁACIĆ, choćby częściowo. Gdyby płacił na bieżąco kredyt urósł by jedynie proporcjonalnie do wzrostu kursu bez kosztów refinansowań, odsetek od zaległości itp x Czytałam wypowiedź madrego frankowca. Jak brał kredyt zastanawiał się czy sobie poradzi gdy kurs wzrośnie 2x a nawet 3x. Uznał, że tak i podjął to ryzyko. I źle na tym nie wyszedł.

Gość gość
Trzeba byc debilem zeby brac kredyt na wiecej lat w walucie w ktorej sie nie zarabia jak glupi to niech placa najgorsze ze przed wyborami sie to wszystko dzieje... i znowu z naszych podatkow trzeba ratowac doope takim deklom

Gość gość
a ty palancie przewidywalny idz ustaw się w kolejkę do mopsu, bo rynki finansowe rządzą się swoimi prawami, a światopogląd nie kończy się na kilku złotych zasiłku:)

Gość thxrur
"Z jednej strony jestem za tym bo to wina panstwa ze ludzie na nic nie maja i sie brzytwy frankowej lapali" x Jasne, wina państwa. Mentalność homo sovieticus - człowiek sowiecki który za własne niepowodzenia obwinia państwo. x Sprawa nie jest jednoznaczna, czy jednowymiarowa. Stawiasz tezę, że to mentalność człowieka sowieckiego. I to jest dość słuszna teza, ale ja postawię jeszcze jedną tezę, że to obwinione przez homo sovieticusa państwo, jest państwem postsowieckim, postkomunistycznym. Zostało dosłownie utworzone przez stado homo sovieticusów zarówno ze strony komunistycznej władzy, jak i opozycji. Jeśli ktoś był nawet w opozycji, ale pilnie studiował ekonomię marksistowską przez naście lat, to daleko mu do rzetelnego liberała. Homo sovieticusy od 89 roku ustalają reguły gry, nazywając te reguły kapitalizmem, wolną gospodarką. Państwo utworzone przez ludzi okaleczonych mentalnie komunizmem, nie jest ani sprawne, ani rzetelne, ani uczciwe, ani nie budzi zaufania. Jest rodzajem stronniczego arbitra, który gra na rzecz interesów wybranych grup, co jakiś czas ulegając takim czy innym szantażom.

Gość thxrur
Oczywiście nie jestem zwolennikiem płacenia nie swoich długów. Nie w tym rzecz. Trzeba mieć jednak świadomość, że istnieje pewien szerszy kontekst, poza samym faktem, że chciwość banku spotyka się z chciwością klienta. Kto jest silniejszy? Wiadomo! Opisywano już przypadki, gdzie bank świadomie wprowadzał ludzi w błąd, tak przedstawiając ofertę, żeby ukryć, lub zminimalizować w oczach klienta ryzyko kredytu walutowego. Czy to zwalnia klienta z myślenia? NIE!

Gość gość
Chodzilo i to ze rzad nie powinien dokladac to kosciola,bo niby dlaczego? Nie kazdy jest wierzacy przecież..a koscioly powinny utrzymywać sie same z characzy które biora za sakramenty,za pogrzeby,na tace czy kolędę. Te pieniadze,te 16 mln mogloby isc juz na splate czesci z tych 10% i których mowilam,

Gość gość
czy zwalnia to bank z przedstawiania rzetelnej oferty ? ilu frankowiczów spotykało sie z bagatelizowaniem ze strony banku ryzyka wzrostu kosztów franka ? podejrzewam ,ze niewielu . Stąd tak wielka liczba kredytobiorców w tej walucie . Jeśli wymagamy rzetelności to wymagajmy jej również ze strony banków , nie tylko klientów .

Gość gość
podejrzewam , że wielu * jeśli nie wszyscy .

Gość gość
jakie panstwo prawa? babcia wzieła batonik i trafiła przed sąd gosc z amber gold za 2 lata za dobre sprawowanie wyjdzie i sie bedzie smiał bo jest ustawiony do konca zycia kobiety sprzatajace prokurature bodajze w Poznaniu nie dostały wypłaty poskarzyly sie w sadzie sprawa umorzona niska szkodliwosc czynu POpaprancy wpierdzielaja kolacje za gruba kase podatnika bezkarni rózne przekrety polityków bezkarne JAKIE PANSTWO PRAWA????

Gość gość
thxrur więc słusznym, wg mnie, postulatem bedzie chęć ODCIĘCIA państwa od dofinansowań różnych interesów, i prywatnych, i takich które nie wiążą się z korzyścią dla państwa i narodu. Od kościoła zacząć jak dla mnie można. x A tutaj lansuje sie pogląd takowy "skoro państwo pomogło górnikom, to i nam ma obowiązek"

Gość gość
Generalnie w Polsce pomaga się tylko ludziom z marginesu. Rodziny które w miarę dobrze zarabiają są pozostawione same sobie. Gdy jedno z małżonką straci pracę czesto jest tak że rodzina taka potrzebuje szybkiej i doraźnej pomocy. Aby małżonek miał czas znaleźć nową pracę lub aż dziecko osiągnie wiek 3 lat i pójdzie do przedszkola. Teraz pewnie jest dużo rodzin które przez franka mają kłopoty finansowe. Niestety państwo pomoże dopiero wtedy gdy rodzina straci dach nad głową. Panstwo nie widzi interesu w pomocy dla przecietnej rodziny Jest to dla mnie dziwne i niezrozumiałe. Jakoś inne kraje potrafią dbać o zwykłe rodziny. Dzięki czemu można czuć się bezpiecznie. Wydaje mi się że z tego właśnie powodu tak wiele osób weemigrowalo i już nie wróci.

Gość gość
ludzie zapomnieli,ze przez lata zarabiali z powodu kredytu we frankach spalacajac mniej - jak teraz maja placic, ile nalezy, to oburzenia/

Gość gość
Państwo powinno pomagać w sytuacjach gdy nagle przecietnej rodzinie pogarsza się sytuacja finansowa np utrata pracy, narodziny dziecka i inne takie przejściowe problemy. Ja nie myślę tu o stałych zasilkach ale np o doplacie do czynszu, wyrównanie pensji itp. Polski rząd frankowiczom pomoże dopiero wtedy gdy rodzina straci dach nad głową i trzeba będzie przyznać mieszkanie socjalne. A można było zapobiec takiej tragedii.

Gość gość
łachy nie robi ! ma pomóc bo jak nie....?

Gość gość
ale frankowcy chca pozywać banki że im POZWOLIŁY wziąć kredyt. Myślisz, że tacy ludzie się zamkną jak np. dostaną na czynsz na 3 miesiące?

Gość gość
A kto się oburza :D No fajnie byłoby jakby państwo chcialo pomóc. Ale fakt jest taki że każdy kto ma kredyt mieszkaniowy już dawno nie liczy na państwo. Nikt z nas nie czekał na socjal itp. Miejmy nadzieje że kurs franka będzie bardziej dla nas korzystny. Bo choćby ludzie mieli trawę zreć to rząd i taknie pomoże

Gość thxrur
więc słusznym, wg mnie, postulatem bedzie chęć ODCIĘCIA państwa od dofinansowań różnych interesów, i prywatnych, i takich które nie wiążą się z korzyścią dla państwa i narodu. Od kościoła zacząć jak dla mnie można. x Można, nawet trzeba, ale (możesz się nie zgodzić, możesz patrzeć inaczej, możesz nie mieć dostatecznej wiedzy...) to nie jest najważniejszy z obszarów dojenia państwa. Problem leży gdzie indziej i nazywa się on w skrócie: udział prywatnego biznesu w zamówieniach publicznych (to też nie jest wszystko, ale gruby kawał tego tortu). Tutaj leżą te konfitury. Przetargi wygrywa ten, kto jest w układzie z gminą, takim czy innym zleceniodawcą publicznym. Ten kto daje łapówki, ten dostaje zamówienie i bardzo często robi już co chce, potem skutki jego działań (autostrady!) są na mniejszą, lub większą skalę, maskowane przez opłacanych polityków, urzędników i w końcu MEDIA, które też żyją z utrzymywania fikcji, tego rodzaju, że owszem są różne problemy, ale generalnie jest OK! Właśnie, że nie jest ok. System, choćby ta słynna ustawa o zamówieniach publicznych, podatność na korupcję urzędników, POSŁÓW! ten system jest wadliwy od fundamentów.

Nie. To oni podjęli decyzję o wzięciu kredytu i byli świadomi, że może zdarzyć się taka sytuacja.

zdecydowanie nie. brali kredyt na wlasna odpowiedzialnosc i powinni za to placic. wiadomo, ze w interesie bankow nie bedzie teraz prejecie ich mieszkan (a wlasiwie swoich bo mieszkania na kredyt sa kredytobiorcy po splacie ostatniej raty) bo co z nimi zrobia. zatem na pewno banki wydluza im czas splaty czy cos takiego. a z naszych podatkow nie powinno sie im pomagac bo niby z jakiej racji my mamy placic a bledy innych albo ratowac banki. np ja nie mam kredytu. z mezem odkladamy ile sie da. mamy juz dzialke i bedziemy sie budowac. wiele znajomych ktorzy wzieli kredyt) namawiali nas na to i dziwili sie dlacego nie miszkamy "na swoim" na kredyt - teraz zmienili zdanie