Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pampersy u 4 latka na noc. to normalne?

Polecane posty

Gość gość
Mysle ze to normalne. Moj ma 3 latka i w nocy tez spi w pampersie bo zdarzalo sie ze po kilku suchych nocach w pampersie decydowalismy sie na zdjecie pieluchy i awaria byla, wszystko mokre. W nocy nerwy bo trzeba zmieniac posciel i przebierac, dziecko sie rozbudza, placze, zaraz drugi syn sie budzi i wrzask do 4 rano. Bez sensu. Pozdrawiam

Gość gość
do 15;38 piszesz że wolicie załozyć papmersa niż rozbudzać dziecko, zmieniać mokrą pościel i mieć zmarnowaną noc. I myślisz że takim postępowaniem nagle dziecko przestanie sikać w nocy? Nie! Bo jest nauczone że sika nieświadomie we śnie. Każda matka która odpieluchowywała dziecko ma za sobą nie jedną zmarnowaną noc, dziesiątki zasikanej pościeli i to jest normalne, a nie pójście na łatwiznę, założenie pieluchy i liczenie na to że którejś nocy dziecko samo sobie wstanie na siku. No, z takim postępowaniem jak wasze to może jak skończy 8 lat. Autorko, napisałaś że chcesz poznać opinie innych mam, a jak tylko któraś napisze że 4-latek w pieluszce jest czymś nienormalnym to się spinasz i złościsz. zatem zrozum że jest to nienormalne i tylko nieodpowiedzialne, leniwe matki napiszą ci że nie ma w tym nic złego

Gość gość
To pewnie nie chodzi o problemy dziecka tylko o waszą i jego leniwość i wygodę!!! Dziecko sika w pampersa bo wie że go ma i po prostu nie chce mu się wstawać. Tak bezmyślnie nauczyliście. Wasz błąd.

Gość gość
Obie swoje córki odpieluszkowałam jak miały roczek. Starsza lała do łóżka jeszcze długo. Co się okazało, że mnie nie przyszło do głowy jej wysadzić przed snem, bo mi jej szkoda przebudzać. W pewnym momencie mnie olśniło i jak córka była taka na granicy jawy i snu, to wzięłam do łazienki. Dziecko na pół śpiąco zrobiło siku i moczenie się skończyło. Trzeba było ją przed samym snem zabrać do ubikacji. Drugie dziecko w ogóle się nie moczyło. Dziecko roczek, jeden dzień drugi dzień pampers suchy. Pierdzielę, przestałam zakładać.

Gość gość
www.MartynaG.pl - blogująca mama zaprasza na chwilkę relaksu :)

Gość gość
Mój synek w maju skończy 4 lata. Ciężko nam szło odpieluchowanie, ale udało się przed 3 urodzinami i do przedszkola poszedł już bez pieluchy, nie ma też wpadek jak mają drzemkę, ale na noc do teraz zakładam mu pampersa. Podobnie jak mama wyżej nie chcę nocnych akcji, nie wyobrażam sobie zasikanego, śmierdzącego materaca, zwłaszcza teraz, kiedy nie ma gdzie porządnie go wysuszyć i wywietrzyć. To, że mamy na razie małe lokum i wszędzie pewnie byłoby czuć te atrakcje też nie jest bez znaczenia. Tylko, że u nas jest jedno ale. Mimo pampersa na noc mały sam budzi się na siku, woła w nocy i odkąd jest odpieluchowany, siku w nocy w pampers zdarzyło się tylko 3 razy, więc w zasadzie ten pampers nie różni się od zwykłych majtek, a ja mam spokój z mokrym łóżkiem.

Gość gość
Drogie mamy, Mysle, ze kazde dziecko jest inne i uwazam, ze to nic nienormalnego jesli 4 latek jeszcze nie przesypia bez pieluchy suchej. Ja mam 4 dzieci i kazde ma zupelnie inne Tempo w tym Temacie. Moj pediatra tez jest tego zdania. Nie martw sie i nie stresuj ddziecka, ono tez juz by nie chcialo sikac, ale jeszcze nie potrafi sie z tym uporac. Mozesz mu pomoc wystawiajac go w nocy na toalete i zwracac uwage na ilosc plynow, zeby od 17 juz nie przesadzac z piciem. Pozdrawiam

Gość gość
chlopcy sikaja dlugo,normalne moj do 6l. sie posikal czasami,

Gość gość
Nieprawda, że chłopca ciężej odpieluchowac. Mam dwójkę,- córkę i syna. Oboje odpieluchowani w wieku 2,5 roku całkowicie, w wieku 2 lat pieluchy tylko na noc. I nigdy nie posikaly się do łóżka. Autorko rób tak dalej, a swoim postępowaniem do prowadzisz do tego, że 7 latkowi będziesz zakładać pampersa na noc, bo on tak chce i mu wygodnie. Ale twoje dziecko, twoja sprawa.

Gość gość
mój kończy 4 w maju i tez spi w pampersie,wolę to niz zasikany śmierdzący materac,kilka razy próbowalismy bez nawet go wysadzałam dwukrotnie to i tak sikał

Gość gość
zatem zrozum że jest to nienormalne i tylko nieodpowiedzialne, leniwe matki napiszą ci że nie ma w tym nic złego xxx Nie, nie ma w tym nic złego. To nie zaden wyscig szczurów, tylko nauka kontrolowania zwieraczy. Mieszkam za granica , tu nikt nie ma parcia na odpieluchowanie w wielu 2 lat :P Jakos sie nie zdazylo by szkolne 4 latki były w pampersach :D Wszystkie dzieci, kazde w swoim tempie , nauczyly sie kontroli :)

Gość gość
Mam 3-latka. Poszedł do przedszkola w wieku 2,5. Załatwiał się do nocnika tylko do spania pampers. Po 2 miesiącach w dzień zaczął spac bez pampka. Teraz na noc. Czasem sam sobie ściąga a czasem prosi żeby założyć. Zrezygnuje ja będzie gotowy. I wali mnie co myślą inni.

Gość anka222222222222
Moja córka mając 2 lata w dzień oduczyła się załatwiania potrzeb w pampersa a na noc też zakładałam w razie wpadki i szczerze skończyłam z tym jak ona skończyła właśnie 4 lata. było tak samo jak u ciebie- raz sucho a czasem taki zasikany że aż ciężki-pampers "bomba". zakończyłam to tak- wyrzuciałam wszystkie pieluchy bo ona też lubiła w nich spać, pod prześcieradło na całej długości założyłam podkład ceratowo bawełniany, komplet pościeli miała z firmy "medical" bo dobrze się je pierze-zarówno poduchę jak i kołdrę. I zaczęła tak spać- efekt taki że przez pierwszy okres-do miesiąca prawie co noc mokre łóżko-w nocy obudziła się mówiąc że osikana- w nocy mycie dziecka i ściąganie mokrej pościeli,po umyciu wędrowała spać dalej do naszego łóżka.Rano pranie wszystkiego. I tak noc w noc. Po około miesiącu wpadki były może z raz na tydzień czy na 2 tygodnie. a potem już spokój. Ale moja wypijała jeszcze mleko z butli przed snem- wiem, wiem 4 latka i butla..... no ale zęby na pewno jej nie poleciały przez to ani krzywych nie ma- ma aktualnie 8 lat i wszystkie mleczaki :) to mleko to dodatkowa porcja płynów na noc- to na pewno przyczyniało się do tego, że nie utzrymała siku do rana. Nie ma innego wyjścia- musisz w końcu wyrzucić pieluchy i przygotować się na wieczne pranie i suszenie a niedługo będzie po problemie. a moją drugą córkę w wieku 18 mies całkowicie odpieluchowałam i w dzień i w nocy. też były wpadki na początku. teraz ma 3 lata. ps. butlę pije nadal :) powodzenia

Gość gość
Hej , Normalnie rzygac sie chce jak sie czyta wypowiedzi pan wszystkowiedzacych, Przesypianie calej nocy na sucho jest uwaru knkowabe wydzielaboem jakiegos hormonu, ktory pozwala dziecku obudzic sie gdy piczuje pelny pecherz, dziejesie to zazwyczaj okolo 3 roku zycia , ale dziecko ma czas do 7 lat ! I robienie badan wczesniej raczej nie ma sensu Oczywiscie trzeba wysadzac dziecko na spiocha , zostawiac bez pieluchy itp i nie oczekiwac ze samo sie nauczy , ale jesli wszelkie metody zawodza dajcie sobie po prostu wiecej czasu

Gość gość
już piszę dziecko do 5 roku życia moze siusiać do czego chce w nocy, pampers jest najlepszym rozwiazaniem łóżko zasikane często nie jest komfortowym i dla dziecka i dla ciebie wynalazkiem, poza tym to, ze zasika łóżko bardzo dziecko stresuje i dziecko staje się lękliwe poza tym niestety rozmowa z nim na ten temat nie zaskutkuje, wręcz odwrotnie a już pisze dlaczego jest to normalne do 5 r.ż. do 5 r.ż. ma czas na z powodu słabego hormonu tzw. wazopresyny, która zawiaduje zagęszczaniem moczu, po 5 roku życia ten hormon powinien się ugruntować na odpowiednim poziomie i dziecko przestaje siusiać w nocy mogą być sprawy emocjonalne, ale też za mała pojemnosć pęcherza, różne są przyczyny jeśli ok 6 r.ż. siusianie nie przechodzi trzeba udać sie do urologa, być moze przyczyny tkwią w układzie moczowym i jego wadach, ale czterolatek ma prawo zsikiwac sie w nocy, koniec kropka

Gość gość
Ja bym na twoim miejscu folie pod prześcieradło zakładala. Tak robilam mojemu dziecku bo często w nocy się zalatwial. Pampersy odrazu wyrzucilam. Lepiej odstawić całkowicie.

Gość gość
odstawienie nic nie da, porozmawiać trzeba z lekarzem i zainteresować sie tematem, a nie odstawiać, dziecko za mocno śpi, obudzi go ewentualnie juz mokre łóżko i tyle zrozumcie to wreszcie i poczytajcie na ten temat

Gość gość
gość dziś masz 100% racji . Szkoda ze wiekszosc rodzicow nie ma o tym zadnego pojęcia :( No ale żyjemy w kraju gdzie jak dziecko nie chodzi na roczek to według wielu jest zacofane . Tak samo jest z sikaniem w nocy.

Gość gość
tez slyszalam o tym hormonie...

Gość wifigdańsk
mysle ze to przesada i twoje dziecko ejst juz za duze na pampersa. za chwilę pojdzie do zerówki i co? wiem w dzien nie sika no ale jednak pampers dla 4 latka? mysle ze powinnas przestac zakladac mu pampersa a na noc podkladac folie w razie czego. i niestety na poczatku moze byc tak ze bedziesz posciel zmieniala w nocy. no ale kiedys trzeba sie na to zdecydowac a dziecko wkoncu się nauczy. mysle ze poprostu boisz się przejsc do kolejnego etapu i wygodniej ci traktowac go nadal jako niemowlaka,zakladac pampersa na noc i miec z głowy. tylko ze niestety jakies przykre konsekwencje moga potem wystapic bo jelsi on teraz nie jest nauczony na noc to potem ebdzie gorzej. ja moją nauczylam zanim skonczyla 2 latka. akurat zaczynało s ię lato i pozegnałysmy sie z pieluszkami. na poczatku tylko w dzien jej nie zakladałam a na noc tak. owszem zdarzałys ię wpadki ale to normalne na poczatku i trzeba przez to przejsc. potem na jesien ona juz miala taki odruch ze sama odrzucala pieluszkę. w nocy krecila się i sciagala dosłownie przez sen pampersa. juz tak byla nauczona ze wolala robic na nocnik niz miec pampersa. takze niestety trzeba zaczac ten kolejny etap.

Gość gość
Oo widze ze sie temat dobrze rozkrecil ;) rozne rady, docinki i nawet panie psycholog sie znalazly ktore "wiedza" ze ja sie boje kolejnego etapu hehe dobre sobie ;-) A tak powaznie to dzieki wielkie za wszystkie wypowiedzi! :)

Gość wifigdańsk
yyy ja nie jestem psycholog? a to ze sa etapy w zyciu dziecka to chyba kazdy wie.

Gość gość
wifigdańsk owszem, dziecko się w końcu nauczy, ale to nie dziecko, a zadziała owy hormon radzę raz jeszcze, prosze zgłębić lepiej temat, a nie pisać o w końcu nauce są tematy urologiczne i dobrze wszystko tam wyjaśnione autorko nie słuchaj tych porad z doopy wziętych, do 5 r.ż. na spokojnie

Gość gość
spokojnie :) niektore rady są spoko ale niektóre w ogole do mnie nie przemawiają... Ale powiem wam, że dzisiaj na noc nie zalozylam pampersa, przed snem było siuisu i dziecko obudziło sie suche :)

Moim zdaniem 4 letni jest już na tyle duże by w nocy załatwiało się wc . Po prostu przed spaniem nie dawaj jej litrów płynu,przed spaniem siku . A na łóżko na wszelki wypadek ceratka .

Gość gość
autorko, bo to zwykle jest tak, ze są noce suche i mokre polecam zadać pytanie dr śmigielskiemu, poszukaj w necie i zadaj mu pytanie, dowiesz sie co robić jest kompetentną osobą do udzielania odpowiedzi

Gość raze
czytam te wypowiedzi i się nie dziwię. jeśli oczekujesz zrozumienia i empatii to znaczy, że patrzysz a nie widzisz. nie widzisz, że ciężko znaleźć nację tak bezinteresownie wredną jak polska. ktoś się nie zgadza? zapraszam do lektury "pomocnych" postów. zajrzałem tu bo moja wnuczka czasem posika się w nocy choć ma skończone 3 latka. i co znalazłem? potwierdzenie, że wracając do Polski nawet w internecie to ogromna szansa na spotkanie z zakompleksionym, niedowartościowanym aż do zawiści i nienawiści polakiem. to się raczej nigdy nie zmieni...

Gość gość
Oczywiscie, ze jest to normalne. Za moczenie nocne odpowiada hormon ( zapomnialam jaki )< ktory u roznych dzieci produkowany jest w roznym czasie . Sa maluchu ktore na 2 latka przestana sie moczyc a sa takie jak moj syn ( prawie 7 lat), ktory jeszcze sie moczy jeden, dwa razy na tydzien. Wszystko przyjdzie z czasem

Gość gość
Wychowalam trojke Kazde inne.Najstarsza spala bez pampersow w wieku 14miesiecy.Srednia w dzien ok ale wnocy takze jeszcze jako 4latka miala zakladane.Pila bardzo duzo noca i nie umialam tego wyeliminowac.Wolalam jej zalozyc niz liczyc ze pojdzie noca siku.Sama zaczela sie budzic noca jakos wlasnie po 4r.z. Teraz najmlodsza ma 2,5roku i dopiero teraz ucze na nocnik.Idzie tak sobie ale trzymalam sila na nocniku i juz sama umie podejsc i zeobic siku.A nie chciala nawet na nim usiasc jeszcze 3dni temu. Nie przejmuj sie tym co tu pisza. pozdrawiam

Gość gość
a ja ci powiem ,że mojej sasiadki syn ma 4 lata i nosi pampersy w dzien .ja to bylam w niezlym szoku jak dojrzalam to i niewiem czy matce sie nie chce oduczyc dziecka..choc siedzi w domu z nim czy dziecko takie uparte i nie chce sie nauczyc . takze dzieci sa rozne ...