Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość napraviosamgresku

Dlaczego moje pokolenie jest takie przegrane

Polecane posty

Gość Hrvacki Kurac
Jasenovac i Gradiska stara to je kuca Maxovich mesara! Kto je rekao j***li ga caca sto se Crna Legija ne vraca!

Gość gość
gość 00;08 Pytam szczerze i bez złośliwości po co im wiedza w jakim filmie grał jakiś aktor?. Czy to da im pracę?. czy jest produktywne. Nie sądzę aby to było niezbędne, a o system edukacji nie można mieć do nich pretensji nie oni to wymyślili.

Gość gość
napraviosamgresku dziś ogólnie interesuje sie kulturą serbską, choć nie słucham na co dzień hh, to BS ze względu choćby na piękno języka chętnie słucham :)

Gość napraviosamgresku
Oj ustase ,ustase,ceka vas jama duboka. Ja akurat jestem Polakiem,ale pytam się tylko,kto cię tu ustaszo zapraszał ?Przylazłeś szerzyć tu nienawiść?

Gość gość
Tu nie chodzi idioto, czy będą mieli pracę czy nie, tylko o ogólny jakiś poziom gustu :D To pracy nie zapewnia, ale zawsze warto coś wiedzieć dla samego siebie.

Gość napraviosamgresku
00:24 Ładnie nawijają,i z przekazem :). ,,Nema povlacenja nema predaje'' ,,Svedok saradnik'' ,,Oni su'' -te 3 utwory najbardziej mi się podobają :).

Gość gość
A może powoli kończy się takie myślenie, że trzeba wiedzieć co robił bohater powieści, kto śpiewał jakąś piosenkę itp. Wynika to chyba z kompleksów. Kogo dziś na świecie obchodzi Żeromski i Mickiewicz i dlaczego Polak MA CZYTAĆ Molliera. Poza tym wmawiamy sobie sami ,że muszą się dzieci nauczyć języków obcych im więcej tym lepiej, a szkoła zazwyczaj nie uczy ich dobrze, udaje, że uczy.

Gość gość
Dla sam ego siebie tak, a skąd wiesz ,ze nie wiedzą?. O gustach zaś się nie dyskutuje.

Gość gość
Oj panowie nie obrażajcie się od razu, można chyba wymieniać poglądy kulturalnie ;)

Gość gość
Nie wiem czy wiedzą czy nie wiedzą, ale autor tematu sam napisał, że większość z jego roczników to totalne bezguście.

Gość napraviosamgresku
Wszyscy wiedzą ,że szkoły nie uczą języków prawidłowo,zato ja srpski ucim sam i niko mi nije potreban :D .Tu nie chodzi o to,żeby wszyscy wiedzieli wszystko,jednakże jakieś minimum elementarnej wiedzy przydałoby się mieć,żeby nie wyjść na totalnego idiotę i ignoranta :).

Gość napraviosamgresku
Bezguście i dno intelektualne,dokładnie.

Gość gość
Autorze, czy nie jest tak,że przywiązanie do wartości materialnych wynika z coraz mniejszego poczucia bezpieczeństwa ekonomicznego?. Stąd eksponowanie tego aspektu. To pokolenie widzi co się dzieje i ,że lepiej nie będzie. Mało tego obecna generacja poniżej 35 lat będzie żyła w wiekszości na poziomie niższym niż ich rodzice.

Gość napraviosamgresku
Celna uwaga,możesz mieć rację,jednakże jeśli nawet,to czy odpowiednią drogą do zapewnienia sobie bytu materialnego jest nastawianie się za pieniądze czy też chodzenie po trupach do celu?Kosztem szczęścia drugiego człowieka,własnej wartości ,godności?

Nie wydaje Ci się. To smutna, szara rzeczywistość którą te dzieci, młodzież a nawet...studenci próbują sobie wypełnić modnymi ciuchami z Zary czy najnowszym iPhonem.

Gość gość
No przez pewien okres była taka presja. Wszyscy mieli mieć maturę, a później iść na studia. Znam ludzi, którzy to wychodzili nqa idiotów i ignorantów , bo nie wiedzieli jak nazywa się czwarty mąz aktorki z gazety i jak nazywa się stolica Nigerii, ale zarabiają na budowie niezłe pieniądze

Gość gość
Praca co do gustu raczej nie ma nic do rzeczy. Znam osoby, które pracują w zawodach po zawodówce, a i tak znają się na różnych tematach.

Gość napraviosamgresku
Wiadomo,że to było przegięcie w drugą stronę :).Jednak jest duża różnica pomiędzy posiadaniem rozległej wiedzy na dany temat,posiadaniem podstawowej wiedzy ,czy też jej absolutnym brakiem.Nie mówię,że każdy ma mieć rozległą wiedzę na każdy temat,ale podstawy człowiek powinien jednak znać,żeby nie wyjść na pustaka,którego jedynym sensem życia są potrzeby opisane w dwóch pierwszych stopniach piramidy maslowa...

Gość gość
Nie kosztem krzywdy drugiego człowieka, Nie jestem za tym, ale często tak się odbywa i co poradzisz?. Jedynie to, że sam tak nie postąpisz .

Gość gość
Zależy jak definiujemy owe podstawy wiedzy.

Gość napraviosamgresku
I tu jest właśnie problem ,zresztą godzina 1 w nocy to nie jest dla mnie najlepszy moment na formułowanie definicji :P. Moim zdaniem to jest dosyć płynna granica,którą jednakże można zauważyć.Nie wiem nawet,czy pojęcie elementarna wiedza da się dokładnie zdefiniować,ale można spróbować dokonać analizy,przytaczając przykład jakiejś dziedziny np .historii. Wiedza elementarna z tego przedmiotu to podstawowe daty np. data wybuchu i zakończenia I ,II WŚ,chrztu Polski czy też rozbiorów,znajomość podstawowych pojęć np.liberum veto,wolna elekcja itd,itp. Nie popełnianie drastycznych błędów,znam kolesia,który w liceum twierdził,że Libia leży w południowej europie a inny w gimnazjum pisał,że Polska graniczy z jugosławią(i to też nie był żart).Tak więc moim zdaniem można PRÓBOWAĆ definiować to pojęcie w taki sposób,innego sposobu na ten moment niestety nie widzę.

Gość gość
bo prawda to prawda.

Gość gość
W Stanach Zjednoczonych kandydat na prezydenta w 2008 John McCainn, senator oraz weteran z Wietnamu wspominał o Czechosłowacji jako państwie istniejącym obecnie tzn w 2008 roku. Sugerował, że premier Hiszpanii Zapatero jest przywódcą w Ameryce płd. Człowiek ten jest elitą polityczną w USA , a nie gimnazjalistą w Polsce tylko szanowanym senatorem wpływowym republikaninem.

Gość gość
Ważniejsze chyba są przyczyny i skutki rzeczonych wojen czy chrztu Polski, data to tylko dodatek.

Gość napraviosamgresku
I co z tego?To,że w usa żyją sami ignoranci,nie znaczy,że mamy się do nich upodabniać i być na równie niskim poziomie.Co się tyczy usa,jest to sztucznie utworzone państwo i sztucznie utworzony naród(amerykański),dlatego nie ma co po nim za wiele oczekiwać.Mieszanka etniczna,potomkowie ludzi,którzy wyemigrowali ze starego kontynentu tylko po to,żeby uniknąć kary za to co zrobili(umowa na zasadzie-ja Cię nie skarzę,pod warunkiem,że wyemigrujesz za ocean),a także niewolników masowo sprowadzonych w XVIII wieku. Do czego zmierzam?Że nie powinniśmy brać z usa przykładu.To ,że u nich jest jak jest,nie znaczy,że u nas też tak ma być.

Gość napraviosamgresku
Oczywiście,że przyczyny i skutki wojen są ważniejsze i kluczowe,jednakże te najbardziej podstawowe daty również wypadałoby znać. Tymczasem ja już powoli będę kładł się spać,życzę dobrej nocy :).

Gość gość
Oczywiście, że nie. Zarazem nie demonizuj skali niewiedzy Amerykanów. Mam na myśli, że wiedza niewiele daje. Czy na prawdę trzeba uczyć o Afryce czy Azji skoro wszyscy wiedzą,że większość ludzi nigdy tam nawet nie pojedzie .

Gość gość
W ostatni m poście było w odniesieniu tylko i wyłącznie do Polski, że większość nigdy tam nie pojedzie.

Gość gość
Wszyscy macie rację.