Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość turkusoweniebo

skromne przyjęcie poślubne a rodzina

Polecane posty

Gość turkusoweniebo

Witam, Planujemy z narzeczonym pobrać się jeszcze w tym roku. Mam liczną rodzinę (samej najbliższej blisko 90 osób) i łącznie z gośćmi narzeczonego trzeba byłoby wyprawić wesele na 140 osób. Nie stać nas na to. Postanowiliśmy zredukować liczbę gości i zaprosić dziadków, rodziców, rodzeństwo z rodzinami, rodzeństwo naszych rodziców i najbliższych przyjaciół. Zrezygnowaliśmy z zapraszania kuzynów, których z ich os. towarzyszącymi i rodzinami jest ok. 80 osób. Zdecydowaliśmy również o zmianie formy przyjęcia z wesela na kilkugodzinną kolację. Trochę obawiamy się reakcji rodziny w szczególności wujków i ciotek na to, że nie zapraszamy kuzynów (ich dzieci). Co myślicie? był ktoś z Was w takiej sytuacji? Przyjęcie opłacamy w 100% sami.

Gość gość
skoro sami płacicie to robicie jak chcecie i zapraszacie kogo chcecie - proste

Przesadzasz ;) Robicie tak jak chcecie bo to Wasz dzień oraz na ile Was stać. Jeśli nie macie funduszy to właśnie najlepsza jest opcja - przyjęcie ( obiad ) z rodzicami,rodzeństwem,dziadkami,chrzestnymi .

Gość turkusoweniebo
też tak zawsze myślałam, że jak płacimy to robimy jak chcemy i że charakter przyjęcia jakby wybraliśmy jest w takim przypadku optymalny. Jednak im bliżej tego dnia, tym więcej żali słyszę z różnych stron, że odechciewa mi się. Myślicie żeby powiadamiać kuzynów o ślubie? Tzn. zamiast zaproszeń wysłać im "powiadomienia"? I mam jeszcze 1 problem, z 1 kuzynem mam świetny kontakt i chciałabym go zaprosić, jednak moja mama twierdzi, że będzie to źle wyglądało, jeśli 1 kuzyn będzie a reszta nie i że wujkowie mogą poczuć się urażeni. Wiem, że powinnam to olać, ale chciałam zasięgnąć waszych opinii czy na prawdę tak źle to wygląda z zewnątrz?

Gość gość
u mnie jest to samo, tzn. z kuzynów zapraszam jedną osobę z rodziną, ale już jej rodzeństw nie (i tak nie utrzymujemy kontaktu). Nie stać nas na wesele na 110 osób więc robimy przyjęcie na 40 i często słyszymy że tego nie wypada a tamto wypada. My twierdzimy, że to nasz dzień i nasze decyzje, nie będziemy brać kredytu, żeby ciotki, które widuje raz na 10 lat mnie nie obgadały. Tak naprawdę głupio mi wobec kilku osób (ale kosztorys jest bezwzględny) a resztę mam gdzieś. Też płacimy sami, nie wyobrażam sobie naciągać rodziców czy teściów na koszta, które powinniśmy pokryć my.

Nikomu nie dogodzisz :) Ale mnie osobiście strasznie wnerwia że rodzina ma aż takie roszczenia ! Po prostu trzeba zrozumieć i zaakceptować decyzję młodych i już. Ja w każdym razie na swój ślub i wesele zapraszałam bliskie mi osoby.Nie brałam pod uwagę "bo się obrażą " , "bo nie wypada" . Dlatego też z niektórych rodzin zapraszałam kuzynostwo,a niektórych nie - dlaczego ? - A po co miałam zapraszać kogoś kogo latami nie widuję lub mamy nieciekawe relacje ? . W razie do naszych uszów nic nie dotarło by ktoś stroił z tego powodu dąsy. Ale kiedy pamiętam rodzeństwo męża ślubowało to już niektóre osoby fochy strzeliły :o Trzeba to olać i robić po swojemu !

Gość acinicga1971nqgln
skoro sami płacicie to robicie jak chcecie i zapraszacie kogo chcecie - proste Jasne http://1337.lu/13

Gość gość
a dodatkowego kuzyna bym zaprosiła - skoro macie świetny kontakt, to czemu nie?

Gość gość
Ja bede miała podobny problem, gdyz kuzynow mam mnostwo, oni juz wlasne rodziny. Ale tak naprawde, przykładowo, na 4 rodzenstwa kuzynow znam jednego badz jedną kuzyna/kuzynke. I tez nie wiem, jak to rozegram.

Gość kinghitchfise1979mmslh
u mnie jest to samo, tzn. z kuzynów zapraszam jedną osobę z rodziną, ale już jej rodzeństw nie (i tak nie utrzymujemy kontaktu). Nie stać nas na wesele na 110 osób więc robimy przyjęcie na 40 i często słyszymy że tego nie wypada a tamto wypada. My twierdzimy, że to nasz dzień i nasze decyzje, nie będziemy brać kredytu, żeby ciotki, które widuje raz na 10 lat mnie nie obgadały. Tak naprawdę głupio mi wobec kilku osób (ale kosztorys jest bezwzględny) a resztę mam gdzieś. Też płacimy sami, nie wyobrażam sobie naciągać rodziców czy teściów na koszta, które powinniśmy pokryć my. Jasne http://ammi.me/bxtB

Gość gość
małe przyjęcia to bardzo rozsądne rozwiązanie na które decyduje się coraz więcej par. Wiele sal weselnych ma w swojej ofercie także mniejsze przyjęcia, nie wspominając juz o restauracjach. Najwięcej tego typu ofert znajdziecie na http://www.gdziewesele.pl/