Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za GRANICA, to jak nadalej od polakow,rodakow !!

Polecane posty

Gość gość

Niestety taka prawda,chcialabym zeby bylo inaczej,ale polacy dla polaka za granica to cos nagorszgo,obgaduja,wyszukuja specjalnie niedoskoalosci,bledow szczegolnie w innych rodakach...

Gość gość
to prawda

Gość gość
Tu chodzi wyłącznie o zazdrość i brak kultury .

Gość gość
Ja mam dobre doświadczenia; zależy, na kogo się trafi.

Gość gość
ja tez chcialabym aby bylo inaczej ale niestety tak nie jest. naturalnie nie wszystkich mozna mierzyc jedna miara bo sa tez zyczliwi rodacy ale ich jest malo. szkoda czasami jak slysze polska mowe to powiem z usmiechem dzien dobry,to pierwsza reakcja dzikie spojrzenie i ledwo co odpowiedza a juz mowy nie ma zeby nawiazac rozmowe oddalaja sie i robia zakupy a milo byloby chwile porozmawiac poznac sie ,spotykam czesto Polakow ale tylko maly procent jest tych serdecznych co ciesza sie ze spotkali rodaka

Gość gość
tak zazdrosc i wyszkiwanie niedoskonalosci,bledow u innego polaka... a sam nnie jest idealny,bezbleedny bawia nie tacy ludzi

Gość gość
a w polsce to jacy są polacy dla polaków?

Gość gość
Polak zawsze patrzy na wyglad w pierwszej i drugiej kolejnosci. Ocenia czy masz kase czy nie,pozycję. Jak nie masz to nie jestes godzien z nim rozmawiac. Patrzy wtedy z pogarda i wyniosloscia. Czuja niesamowitą pokore i uleglosc wobec bogatszych od siebie. Garna sie do nich jak muchy do g****a , o czym to swiadczy ? ;) Dyskryminuja kazdego, zawsze znajda powod. Taka jest prawda a prawda boli. Spotkac naprawde szczerego bezinteresownego milego i usmiechnietego Polaka to jak spotkac Yeti. Wstyd gdy stoję w kolejce w PL i nie tylkow pl w sklepie i słyszę jak obgadują innych. Wstyd gdy po wyjściu z kościoła słyszę sąsiadkę która ogdaduje inną że do komunii nie poszła bo to rozwódka. Wstyd gdy ludzie podają sobie rękę podczas mszy na znak pokoju, a potem klną na siebie, klną na swoje żony, dzieci, teścowe ...No końca nie ma! Chodza do koscioła ,a oceniaja innych nie znajac ich tak naprawdę,zachowuja sie jak ci ktorzy gnebili Chrystusa ,a chodza do kościoła... Więc pytam się, o co Ci chodzi??? STRASZNIE zazdrosni,zeby czasami Jakis polak nie byl lepszy ,nie zarabiał lepiej ... to slowa wielu obcokrajowców opisujacych relacje polaków w stosunku do rodaków. Obgaduja innych szczegolnie rodakow,zawsze wyszukuja wad w innych ,nie pozytywow ,wola bardziej być milszymi przypodobać sie obcokrajowcom,tylko nie rodakowi,rodaka-polaka wolą mu dowalić ,skompromitowac go ,wyśmiać,wtedy czuja sie tacy lepsi ,ważni

Gość gość
No niestety tak, ale zdarzają się wyjątki gdzie ktoś jest chętny do bezinteresownej pomocy lub chęci poznania nowych osób. Obgadywanie było w PL i u niektórych nadal jest przykrą przywarą. Mnie śmieszy taki polaczek który chwali się niewiadomo czym, mieszkając w tym samym obcym kraju co ja. Przecież mamy to samo i te same możliwości. Mi niczym nikt nie zaimponuje oprócz szczerymi życzeniami.

Gość gość
Nabardziej bawi mnie gdy osoba czy to facet /czy dziewczyna ktorzy sami nie sa jacys bardzo urodziwi, a mowia o kims ze tamta/tamten brzydki itp smile Wtedy milcze i mysle sobie ze chyba ON/Ona nie maja lustra w domu ;)

Gość gość
22:28 szczera Prawda niestety-masz racje

Gość gość
to ja byłam szczęściarą bo za granicą spotykałam fajnych życzliwych rodaków prócz jednej pani ze starszej emigracji ,natomiast w kraju szkoda gadać

Gość gość
Ja pomoglam bezinteresownie polkomo paru-diewczynom,a pozniej jak nie bylo po ich mmysli ...egoistki beczelne to jejzcze ,zamsialy sie w twarzz,cwaiary... i obgadywaly ..DASZ PALCA ,pozniej chca reke..

Gość gość
dzieje się tak dlatego bo za granicą są inne wartości i inna mentalność , w krajach zachodnich już od dawna ludzie separują się od siebie wzajemnie , Polak który wyjeżdża dostosowuje się do tego chamstwa bo tak jest ogólnie przyjęte , to nie jest nasza mentalność to mentalność i styl bycia krajów zachodu :)

Gość gość
No jakoś mam inne odczucie

Gość gość
odczucia to pojęcie względne :) trzeba trochę dłużej pożyć w tej mentalności i poobserwować a potem wyciągnąć wnioski :) odróżnić obłudę od prawdziwych zachowań

Gość gość
nieprawda ,mentalnosc za granica... np w Niemczech j,to chyba najbardziej tolerancyjnyn kraj,ale ... Ja rowniez pomoglam parum osobom,a pozniej zasmialy mi sie w twarz ,bo nie chcialam robic chodzic u mmnie ,jak one chcialy.. u mnnie w mieszkaniu byly i jeszcze chcialy zeby bylo wedlug ich ,jak one chcialy :)

Gość gość
gość dziś dzieje się tak dlatego bo za granicą są inne wartości i inna mentalność , w krajach zachodnich już od dawna ludzie separują się od siebie wzajemnie , Polak który wyjeżdża dostosowuje się do tego chamstwa bo tak jest ogólnie przyjęte , to nie jest nasza mentalność to mentalność i styl bycia krajów zachodu usmiech.gif X X Separują gdzie? Do jakiego chamstwa Polak się dostosowuje? Chyba Ci się coś pomyliło bo chamstwo "przywozi" wraz ze sobą z PL. Gdyby większość Polaków miała 1/3 zachodniej mentalności to nikt z pogardą nie czepiałby się sprzątaczek czy śmieciarzy jakby to były ubliżające prace. Właśnie Plak który asymiluje się z kulturą i społeczeństwem kraju który wybrał za drugą ojczyznę odsuwa się od rodaków bo ma dość chamstwa i prostoty z PL.

Gość gość
niemcy tolerancyjni :D oj dziecko drogie jakaś ty naiwna :D nie potrafisz odróżnić naturalnych reakcji od fałszywych sztucznie przyjętych i wyuczonych :) cieszysz się bo ktoś do ciebie ząbki wyszczerzy ..nie chciałabyś wiedzieć co w duchu taki szkop sobie myśli ;)

Gość gość
odsuwa się od rodaków bo ma dość chamstwa i prostoty z PL. XXX tylko taki prymityw nie myślący jak ty :) nie odróżniasz góffna od papu ...dalka droga przed tobą do zrozumienia prawdziwych intencji obłudy

Gość gość
Mieszkam za graica 12 lat i Taka jest prawda czy Ci sie to podoba czzy nie,ale Niemcy ton najjbaardziejj tolerancyjny kraj! Ciekawe czy POLSKA ;polacy przyjeli by tylu obbcokrajow,akceptuajc ich ,tak jjak uczzynily to Niemcy ?

Gość gość
Znam kilka ruskich rodzin, oni sie trzymaja razem,odwiedzaja sie ,pomagaja sobie pytaja o prace (mam ruskich sasiadow) nie dla siebie czy moze nie wiem o jakiejs pracy bo "padruszka" szuka prac dorywczej i to jest mile ze sie szanuja

Gość gość
Mieszkam w Niemczech i wiem że niemcy nie chętnie wynajmują mieszkania polakom.Mają uprzedzenia.

Gość gość
A a co poznaje polakow za granica to cwaniacy,falszywi ,tylko chca sie zadawac z kims jak widza czuja ze moga miec jakies korzysci..Cwaniacy,podstepni

Gość gość
Polacy za granica sa wobec siebie nieufni, zazdrosni, zawistni. często gdy uslysza ojczysty jezyk odwracają się plecami- nie odpowiedza choć usmiechem, nie pomoga a wręcz oficjalnie powiedzą ze tego nie zrobia bo niechca a mogą. Klamia. Czasem mam wrazenie ze faktycznie, tak jak pisze się na forach, wyjechali ci najgorsi. Na szczęście mam kilkoro znajomych Polakow o których mogę powiedzieć ze calkiem normalni.

Gość gość
gosc 22:52 Niemcy tolerancyjny kraj ,owszem przyjmuja wszystkich bo nie chca byc kojarzeni z hitlerem i przyjmuja obcokrajowcow na ktorych ty ja i Niemcy musimy pracowac zyja sobie tu dobrze ,panstwo niemieckie za wszystko placi i my wszyscy ,nie musza pracowac i tak Maja wszystko za darmo,

Gość gość
takiego zazdrosnego,zawistnego,zlosliwego narodu jak POLACY to nie znam.. zyjjac wiele lat za granica

Gość gość
Gdy patrze na polskich emigrantow i na emigrantow z innych państw to Polacy wobec siebie sa najgorsi- Serbowie, Bosniacy, Somalijczycy, Irakijczycy, Tajowie sa wobec siebie zyczliwi, pomagają sobie wzajemnie. spotykają się, organizują sobie w swoim klimacie spotkania, imprezy. sa tez bardziej otwarci na innych czego ja nie mogę powiedzieć o Polakach za granica.

Gość gość
Polak zawsze patrzy na wyglad w pierwszej i drugiej kolejnosci. Ocenia czy masz kase czy nie,pozycję. Jak nie masz to nie jestes godzien z nim rozmawiac. Patrzy wtedy z pogarda i wyniosloscia. Czuja niesamowitą pokore i uleglosc wobec bogatszych od siebie. Garna sie do nich jak muchy do goofna , o czym to swiadczy ? Zgadzam sie!

Gość gość
bosze widzisz i nie grzmisz :D ależ zacofanie ! takie poglądy to żywcem wetknięta propaganda demokratyczna ludziom bez logiki ! Niemcy ... przyjmują bo zarabiają nadal jak za hitlera na czarnuchach i biedy ze wschodu , przy tym prowadzą politykę nadal jak za hitlera grabież i osłabianie gospodarki wschodnich krajów ! Myśleć ! to nie boli! powyżej jest temat który doskonale na ostatniej stronie określa jaką władzę w dzisiejszych czasach mamy ! i jakich zwierzchników !