Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hashimoto, jakie dawki leku bierzecie i jakie jest Wasze TSH?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Niecały rok lecze sie z powodu niedoczynnosci tarczycy. Od paru miesiecy wiadomo ze to Hashimoto. Chcialabym dowiedziec sie, jak wyglada Wasze leczenie tej choroby, czy macie unormowane TSH o przyjmowaniu leku i zniwelowane objawy? Ja przyjmuje teraz Euthyrox 75 juz drugi miesiac. Zaczynalam oczywiscie od 25 ug. Wydaje mi sie, ze lekarz bardzo ostroznie zwieksza mi dawke, wlasciwie na moja prosbe poszlo to 75, mialo byc kilka jednostek mniej, takie dodawanie 4, 5 jednostek co 2, 3 miesiace gdy wciaz mam objawy choroby i TSH na poziomie 2,5-2,8 jest dla mnie wkurzajace. Prosze, napiszcie, jak dlugo sie leczycie i jakie przyjmujecie dawki.

Gość gość
Leczę się już 8 lat. Tsh unormowane, dawka eutyroxu to 74, ale nie było lekko 2 lata paskudnie sie czułam.

Gość gość
gość dziś Unormowane, tzn. jakie masz konretnie? I pamietasz, jak dlugo trwalo nim doszlo do unormowania tego wszystkiego u Ciebie? I czy zupelnie znikly objawy niedoczynnosci, jakie mialas? Tzn. czujesz jakbys nie miala zadnych dolegliwosci?

Gość gość
W tej chwili nawet nie pamiętam ostatniego wyniku TSH, ale cały czas jest w normie od 6 lat :):) Czuję się dobrze, nie przywiązuje już wagi do tego, bo po prostu nauczyłam się z tym żyć :) Dwa pierwsze lata były ciężkie, teraz kontroluję się co 6 miesięcy i ciesze się zyciem, nie mysląc wiele o moim Hashimoto.

Gość gość
Nie pamietasz nawet, czy masz 1 albo 2 lub 2,5??? Skoro w normie przez 6 lat, to powinnas z grubsza pamietac, do jakiej wartosci zeszlas...

Gość gość
Ale nie rozumiem - nauczylas sie zyc z objawami jakimis czy po prostu juz nie masz zadnych objawow?? Tak jakbys byla zupelnie zdrowa?

Gość gość
Poczekaj poczekaj bo widzę, że jesteś "swieża" z Hashimoto i nakręcona :) Moje objawy to były tachikardia, podwyższone tsh itp. Żyję z tym. Czasami czuję się lepiej, czasami gorzej ale nie zawracam sobie tym juz az tak bardzo głowy :) TSH mam w normir, więc nie przykładam wagi jakie ono dokładnie było. Życze zdrówka :)

Gość gość
Nie jestem nakrecona, tylko oczekuje konkretow, a Ty podajesz mi sprzeczne informacje, jakbys bardziej chciala siebie sama uspokoic , a nie dostarczyc konkretnych komus (mnie) informacji. "Byly, sa, zyje z tym" - no to nie wiem, czy w koncu przyzwyczailas sie do choroby, czy ja okielznalas i .... chyba raczej sie nie dowiem. Rowniez zdrowia zycze. /PS. swoja droga ciekawe jak przyjmujesz dawke 74?????????/

Gość gość
Podwyzszone TSH to nie jest OBJAW.

Gość gość
Słuchaj chciałam byc miła i odpowiedzieć, ale Ty jesteś wszechwiedząca i najwyraźniej medycynę masz w jednym paluszku :O Nie czuję potrzeby żeby Pisac Ci jakie mam wyniki z dokładnością do 0,01. Chcesz konkretów więc Ci odpowiedziałam WYNIKI MAM W NORMIE coś niezrozumiałe jest dla Ciebie wszechwiedząca mądralo ?! Pierdool się !

Gość gość
Ja mam Hashimoto, od roku wiem o tym, TSH przed leczeniem 1,44, teraz badałam kilka dni temu tsh 1,04 biore E25. Objawów nie mam żadnych. Badania robiłam przypadkiem z innym badaniami i wtedy wyszło to g****o, ogólnie czuje i czułam się bardzo dobrze. Oczywiście anty TPO i TG podwyższone.

Gość gość
Słuchaj chciałam byc miła i odpowiedzieć, ale Ty jesteś wszechwiedząca i najwyraźniej medycynę masz w jednym paluszku pechowiec.gif Nie czuję potrzeby żeby Pisac Ci jakie mam wyniki z dokładnością do 0,01. Chcesz konkretów więc Ci odpowiedziałam WYNIKI MAM W NORMIE coś niezrozumiałe jest dla Ciebie wszechwiedząca mądralo ?! Pierdool się ! xxx Ale czy Ciebie wolami ktos zaciagal do tego tematu? Jesli masz cos KONKRETNEGO do napisania i taka chec, to piszesz. A jak nie, to zastosuj moze to, co mi zalecasz na samym koncu, a nie szlajaj sie z glupia frant po tematach zeby przebakiwac jakies frazesy, zajmujesz mi tylko czas, pisaniem tych banialukow i idiotyzmow sprzecznych ze soba. Mnie tu nie potrzeba Twoich sympatii, tylko KONKRETNYCH, klarownych odpowiedzi. "Wyniki mam w normie" to nie konkret, dziewczyno. Czuje ze masz duze problemy intelektualne. Zegnam

Gość gość
gość dziś Dzieki za odpowiedz.

Gość gość
Gość 21.19 Ja mam problemy intelektualne ??? :D Tobie się chyba na mózg rzuciło dziewczę, skoro nie rozumiesz po Polsku :):):) Napisałam Ci KONKRETNIEże mam TSH w normie, biorę dawkę eutyroxu 75, moimi objawami były tachikardia i podwyższone TSH co dla Ciebie jest niezrozumiałe Pani Inteligentna ? To za duzo jak na Twój mały móżdżek ?? Żegnam, bo z idiotami nie gadam

Gość gość
wszystkowiedzace na ten temat znajdziesz na forum gazeta.pl tutaj bardziej sie mowi o zagrzybieniu i owsikach

Gość gość
Autorko tak tylko czytam sobie ten temat i naskakujesz na ludzi, którzy tu piszą naprawdę bez powodu. Trochę więcej tolerancji i ogłady by nie zaszkodziło ;-)

Gość gość
Gość 21.19 Ja mam problemy intelektualne ??? smiech.gif Tobie się chyba na mózg rzuciło dziewczę, skoro nie rozumiesz po Polsku usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif Napisałam Ci KONKRETNIEże mam TSH w normie, biorę dawkę eutyroxu 75, moimi objawami były tachikardia i podwyższone TSH co dla Ciebie jest niezrozumiałe Pani Inteligentna ? To za duzo jak na Twój mały móżdżek ?? Żegnam, bo z idiotami nie gadam lapka.gif xxx Pani Konkretna, o 19:08 jeszcze bralas dawke 74. :) Normy TSH sa bardzo szerokie i zawyzone, to co dla kogos jest jeszcze norma, dla innego juz dawno nie bedzie. Zapytaj lekarza, a najlepiej kilku. Stad pisanie "mam w normie" nic mi KONKRETNEGO nie mowi. Podwyzszone TSH, powtarzam, nie jest objawem. Zegnam Pania "Oglade" od polecania komus aby sie "pierdo......li" /bo sama tylko to widocznie potrafi/

Gość gość
Jeśli ktoś komuś pisze bez najmniejszego powodu, a i nawet jak by taki był, to świadczy tylko o jego kulturze osobistej, której za grosz nie ma i o nim samym. Nie wiem jak dorosła osoba może wykazać się tak szczeniackim i bezczelnym zachowaniem. To ja odpisałam o swoich wynikach Hasi dziś , i zgadzam się normy zakładają wynik powyżej 4, to jest już znacznie ponad normę i taki wynik jest już złym wynikiem, najlepiej TSH jeśli nie przekracza 2,5, a już super jeśli jest właśnie w okolicach 1 i do tego się powinno dążyć.

Gość gość
Jeśli ktoś komuś pisze pisze "p*****l się" tam miało być :)

Gość gość
Autorko ty nie masz problemów z tarczycą tylko z głową, psychiatra się kłania i to szybko ! :D

Gość gość
ta laska 8 lata sie leczy ale raczej wyników nie ma w normie w ogóle nie wie jakie ma wyniki i jest agresywna.Idz sobie jeszcze raz zbadaj laska te hormony

Gość gość
Raczej wg ciebie nie ma ich w normie ... masz speckę w endokrynologii dziewczę ? :D Po jakiego ch..a temat zakładasz skoro wszystko wiesz o wszystkich i to najlepiej ? Powtarzam PIERDOOOL SIĘ !!!

Gość gość
Leczę się od 4 lat. Miałam przez około rok normę, ale trochę się zaburzyła i moje obecne TSH to 5,208. Za dwa tygodnie mam kolejną wizytę, które początkowo miałam co miesiąc, później co dwa, co 3, a teraz co pół roku. Przyjmuję dawkę 75 mikrogramów. :) A moją poprzednią było naprzemiennie 62,5 i 75.

Gość gość
Moje objawy to szybki puls, uczucie ściskania w gardle, żółta cera, łamiące się paznokcie, wypadające włosy i wieczne wahania nastrojów :/mam też problemy ze skupieniem uwagi

Gość gość
gość dziś Jesli moge dopytac, mialas przez rok ponizej 2? I kluczowe pytanie: kiedy spadlo Ci to TSH, przez rok, to objawy ustapily, czy mimo dobrych wynikow, dalej sie utrzymywaly?

Gość gość
Ja ci jeszcze mogę poradzić jedno to znów to ja od tej wypowiedzi dziś Jest dobra jedna droga i zainteresuj się tym tematem jeśli czujesz się na siłach to dieta bez glutenu i mleka powiem ci, że chyba nie ma osób którym by ona nie pomogła, i to praktycznie w zupełnym wyleczeniu. Poczytaj o tym, wpisz w wyszukiwarce hashimoto dieta bezglutenowa, bez mleczna jest sporo informacji. Ja oczywiście też na niej jestem od ok 3 miesięcy.

Gość gość
w przypadku tarczycy nie ma czegoś takiego jak w normie.....zawsze miałam tarczycę w normie, cały panel tarczycowy, a niedoczynność była, czułam się fatalnie, jak zaczęłam brać euthyrox to wróciłam do życia, a wyniki nadal są w normie.....znalazłam lekarkę, która mi powiedziała, że liczy się pacjent, słucha pacjenta, a wyniki to dodatek

Gość gość
gość dziś Dzieki. Teoretycznie troche sie w tym orientuje. Praktycznie, kilka rzeczy juz wykluczylam z diety, ale czasami, jak czytam, czego niby nie powinno sie jesc, to mnie to przeraza (zwlaszcza z warzyw, np. dzis przeczytalam ze powinno sie wyeliminowac pomidory), zreszta informacje tez sa rozne. Zglebie to bardziej. gość dziś I tak, i nie. Jednak jakies ramy sa, do ktorych mozna sie odnosic, ale traktowac je w sposob indywidualny. Mnie przy pierwszym podejsciu lekarka "splawila" z wynikiem ponad 5 i objawami, ktore wg niej nie powinny wystepowac przy takim wyniku, ew. leczenie proponowala, gdybym miala zamiar zajsc w ciaze (no tak, bo ciezarna kobieta jest na wage zlota, ale nieciezarna to moze miec objawy :o ) Inny lekarz widzial to inaczej, co dodatkowo potwierdzilo USG. W kazdym razie, chcialam zobaczyc, jakie maja wyniki osoby po leczeniu Euthyroxem, zeby miec jakis obraz tego wszystkiego, bo w moim przypadku, co mi sie poprawi, to znowu sie pogarsza, dawka byla po malensku zwiekszana, chcialabym wiedziec, czy lekarz nie jest zbyt ostrozny z tym dawkowaniem leku.

Gość AdaBalon
Czy jesteście mi w stanie powiedzieć, czy TSH 2,45 na 27 lat (1,70/60kg) to norma czy nie do końca?

Gość gość
AdaBalon wczoraj A cos Ci dolega? Idealne byloby kolo 1 - 1.5, masz jakies niepokojace objawy?