Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Założenie własnej firmy ,podzielcie się

Polecane posty

Gość gość

doświadczeniem! Mój teoretyczny powrót do pracy za kilka miesięcy.Od koleżanki wiem, ze nie najlepiej w tej firmie się dzieje.Przygotowuję sie więc na najgorsze- tzn. przyjdę pierwszy dzień do pracy i dostane wypowiedzenie.ŻYCIE. Ostatnimi dniami chodzi mi po głowie stworzenie własnego biznesu- mam dobry pomysł więc mysle ze to pójdzie. będę tylko zmuszona zainwestować jakies 700 zł- więc co to jest. Szukalam na necie ale nie mogę znależć bo swego czasu byla dotacja na wlasna dzialalność, ok 10 000, którą po roku trzeba bylo oddać gdyby biznes się nie utrzymał. Dziewczyny czy mozecie mi podac jakies wskazówki, jak Wam idą firmy?? Czy początki były b. trudne? Która z Was sie nacięła??Której biznes swietnie funkcjonuje??

Gość gość
A nie przyszlo Ci do glowy ze jest to zależne od pracowitości, profilu firmy, branzy, sytuacji na rynku i zaangażowania? Chcesz porownywac wszystkie branże do Twojej? Co to za biznes na którego rozkrecenie potrzebujesz 700 zl? Sam Zus preferencyjny to kwota ok. 300 zl.

Gość gość
kwota na zus to ponad 400 zł miesiecznie, zniżkowy przez 2 lata

Gość gość
Biznes biznesowi nierówny,więc twoje pytanie jest głupie.

Gość gość
głupie nie głupie ,licze na więcej komentarzy w tej kwestii

Gość gość
Chcesz zarejestrować firmę? Ja mam ZUS prefer to ok 450 zł plus księgowa 50zl. A co to bedzie sklep online jakas ręczna robótka na Allegro tłumaczenia?

Gość gość
To jeszcze lepiej, jak ja zaczynalam bylo cos ponad 200 zl, wiec "obliczylam" ze teraz to kolo 300:-D. Nie zmienia to faktu że temat beznadziejny. Ale dziewczyny- majac tak durna konkurencję pozostaje się tylko cieszyć, sama się wykruszy, walczyc nie trzeba:-D.

Gość gość
cieszę sie jeśli ci ulżyło frustratko :)

Gość wifigdańsk
ale jaki masz konkretnie pomysł na biznes bo powodzenie zalezy od wielu rzeczy

Gość gość
nie chce się chwalić moim pomysłem, wiecie o co chodzi ;) ,natomiast moge dodać że jest to związane z robótką ręczną.Jest konkurencja dość spora, nie powiem,ale mysle ze dam radę

Gość gość
autorko czyli jak rozumiem to będzie to forma usług. Jakieś szycie czegoś. Powiem tak, praca w usługach bardzo niewdzięczny kawałek chleba. Będziesz się często spotykać z komentarzami, że w biedronce jest taniej. Albo z zapytaniami znalazłam fają np. poduszkę w necie ale jest horrendalnie droga niech mi pani uszyje identyczną za 1/4 tej ceny.

Gość gość
Mi wlasna firma bokiem juz wychodzi ;) zarabiam tak średnio ze tak powiem ale ile oddaje to sie w głowie nie mieści, sam ZUS ok 1100 zł, do tego trzeba zapłacić VAT i podatek dochodowy, całe szczęście ze lokal mam swój ale rachunki za światło ogromne a i jeszcze księgowa, pracuje po 10 godzin

Gość gość
Możecie się śmiać ale ja hoduje ziemniaki. Sadzeniaki kupuje w http://www.agronas.pl/ i nawet dobrze prosperuje. Wiadomo że jak przy każdej firmie trzeba się trochę namęczyć samemu ale lubię pracować dla siebie.

Gość gość
Zgadzam się, nie ma to jak praca na wlasny rachunek, nawet jeśli rozkręcenie biznesu kosztuje troche wysilku. Ja klika miesięcy temu otworzylam gabinet lekarski, specjalistyczny sprzet kupilam w http://www.inmed.pl/, jestem bardzo zadowolona bo jest swietnej jakości

Gość gość
Jeżeli zamierzasz rozwinąć firmę w branży e-commerce, polecam skontaktować się z firmą www.bmt-packing.pl, świadczą nie tylko usługi co-packingowe, ale służą pomocą merytoryczną

Gość gość
Możecie się śmiać ale ja hoduje ziemniaki. Sadzeniaki kupuje w http://www.agronas.pl/ i nawet dobrze prosperuje. Wiadomo że jak przy każdej firmie trzeba się trochę namęczyć samemu ale lubię pracować dla siebie.

Gość justysia2
Dlaczego od wstępu były same hejty? Mam wrażenie, że od osob, które same nie zrobiły nic w kierunku własnego biznesu albo ich biznes to klapa.. Autorko, mogę polecić (i wszystkim hejtującym) książkę "Ekspert biznesu. Jak wymyślić, stworzyć i prowadzić zyskowny biznes bez środków na start" do kupienia na http://www.helion.pl/view/8447w/eksbiz.htm są tam przykładowe, całe biznesplany, dużo ćwiczeń i z firmy wziętych porad. Bardzo przydatne i nie poddawaj się, a takie gadanie, że głupie pytanie, że się nie uda, że niewdzięczna praca to powinno Cię napędzać do działania i pokazania, że można!

Gość Nika142
Dzięki za link do książki helion.pl/view/8447w/eksbiz.htm , mam nadzieję że faktycznie da radę ogarnąć początkowy temat, a są tam faktycznie przydatne biznesplany? Bo mam nadzieję że jakiś zarys tam będzie, bo chciałabym się może starać o dotację na biznes.

Jeśli chcesz pozyskać dotacje to muszę Ci na wstępie powiedzieć, że papierkowej roboty przy tym tyle co przy prowadzeniu firmy. Przez pół roku usiłowałam przygotować wszystko ale i tak mi się nie udało. Przez przypadek "pochwaliłam' się w biurze rachunkowym z którym współpracuje o moich staraniach o dotacje i okazało się, że oni również się tym zajmują. W zasadzie nie miałam zastrzeżeń co do współpracy z nimi, w prawidłowy sposób prowadzą moją księgowość i kadry, więc zaufałam i w tej kwestii. Udało się! Dostałam dotacje na innowacje eko. Współpracuje z Rachmistrzami i mogę Ci ich z czystym sumieniem polecić.

Gość gość
Jeśli szukasz finansowania swojego biznesu zapraszamy do zapoznania się z ofertą Biura Rachunkowego Super Księgi http://superksiegi.pl/oferta/. W naszej ofercie znajdują się pożyczki hipoteczne dla firm, kredyty dla Start Up'ów czy darmowe konta bankowe. Dodatkowo możemy zapewnić obsługę Wirtualnego Biura w tym adres do rejestracji i korespondencji, nielimitowaną obsługę korespondencji, skanowanie i przysłanie mailem. Zapraszamy, pomożemy rozkręcić Twój biznes.

Gość gość
Ja prowadzę własny salon kosmetyczny i powiem Ci, że bardzo dobrze sobie radzi  Jestem zadowolona, cały czas teraz w coś inwestuję, poszerzam swoją ofertę. Założenie własnej firmy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko trzeba być do tego odpowiednio przygotowanym, mieć dobry plan itd., dopiąć po prostu wszystkie szczegóły. Bardzo dużo jak otwierałam własną firmę pomogło mi ukończenie tego kursu http://www.zdz.lodz.pl/kursy/administracyjno-biurowe/66-wlasna-firma-krok-po-kroku. Poznałam na nim potrzebne podstawy prawne działania firm, prawo podatkowe, prawo pracy, nauczyłam się rachunkowości, nabyłam porządną wiedzę z zakresu ubezpieczeń i innych dziedzin potrzebnych do prowadzenia działalności, np. z marketingu. Naprawdę bardzo dużo dał mi ten kurs, bardzo się przydał. Non stop korzystam z wiedzy wyniesionej stamtąd. Tobie też polecam na niego się zapisać, najlepiej jeszcze przed założeniem własnej firmy. Uczą tam nauczyciele doświadczeni, posiadający szeroką wiedzą z zakresu prowadzenia firm. Dzielą się tą wiedzą w przystępny sposób, przekazują wszystko zrozumiale.

Gość Jula333
Przede wszystkim musisz mieć dobry biznesplan. To pierwszy krok i podstawa sukcesu. Każdy kto prowadzi swoje przedsiębiorstwo powie Ci to samo :) Jeśli jeszcze go nie napisałaś i nie wiesz jak się za to zabrać to podsyłam fajny artykuł na ten temat, myślę że Cię naprowadzi http://finansefirmy.com.pl/co-to-jest-biznesplan/

Gość gość
spieprzajcie z tymi durnymi reklamami. wniosek na dofinansowanie zalozenia dzialnosci gospodarczej w kwocie okolo 20 000zł jest smiesznie prosty. sama go pisalam i to na kolanie. tu naprawde nie trzeba zadnej firmy do napisania tego, wiec odwalcie sie tymi durnymi wpisami z krypto reklamami.

Gość gość
szczerze, to nie rozumiem po co wam księgowa (o ile w spółce przy księgach jest raczej konieczna, to przy kpir, czy karcie podatkowej, to jest po prostu śmieszne). Przecież to wszystko jest proste. Ja prowadzę księgowość i zusy firmie mojego męża, który zatrudnia kilku pracowników, więc pracy trochę jest (a nie jestem po księgowości, wszystkiego nauczyłam się sama), przeszłam już kilka kontroli z us i do tej pory wszystko gra. A nawet jakby nie grało, to ZAWSZE podczas kontroli możecie składać korekty do zeznań vat czy podatkowych, więc EWENTUALNIE wtedy można się pokusić o pomoc doraźną. Naprawdę tego nie rozumiem, zwłaszcza, że pewnie nikogo nie zatrudniacie.

Gość gość
Ja jakis czas temu otworzylam wlasny salon kosmetyczny. Wiadomo, na początku musiałam troche zainwestowac ale na szczescie trafilam z polecenia na swietna hurtownie kosmetyczna http://kontact.pl/. Maja tam naprawde szeroki wybor produktow i przystepne ceny. Dzieki dobremu wyposażeniu mogę świadczyć usługi naprawde wysokiej jakosci i nie narzekam na brak klientek :)

Gość gość
Ja zajmuje się medycyna estetyczna. W tej branzy z kolei niezwykle wazny jest nieustanny rozwoj. Aby być stale na czasie regularnie biore udzial w szkoleniach organizowanych przez http://pimik.pl/, dzieki temu na bieżąco zdobywam praktyczna wiedze

Gość gość
ja własnego interesu jeszcze nie mam, ale moja koleżanka niedawno otworzyła włoską knajpkę, znalazła dobry lokal w mieście, w którym taki interes ma szansę rozwoju, zainwestowała w najlepsze wyposażenie gastronomii od www.gastromarathon.pl i jak na razie idzie jej dobrze, restauracja czynna jest od miesiąca zobaczymy jak będzie później

Gość gość
Jeśli zakładasz własną firmę, bardzo ważne jest to, w jakim środowisku pracujesz. Dobrze byłoby wykonać odpowiednie badania. Ja współpracowałam w tym zakresie z http://www.ekolab.pl/ , sprawdzili się znakomicie.

Gość gość
Ja już jakis czas temu otworzyłam salon fryzjerski, obecnie mam już wyrobioną markę i idzie mi bardzo dobrze. Na początku inwestowałam w promocję, u www.art-co.com.pl zamówiłam obrandowane stoisko wystawiennicze i byłam na targach fryzjerskich, zaprojektowali naprawdę super stiosko

Gość gość
Ja zakładam własny gabinet dentystyczny! :) Dostawce materiałów dentystycznych już mam (http://www.donau.com.pl/), lokal też, czekam tylko na sprzęty i narzędzia. I mogę zapraszać klientów :)