Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

komunia Swięta Co i Jak

Polecane posty

Gość gość

Proszę mi powiedzieć jak wygląda przygotowanie dziecka do Komunii tzn. 1. czy program nauczanie religii w 3 klasie jest typowo pod przygotowanie do sakramentu ? 2. Co dziecko musi zaliczyć 3. ile razy trzeba chodzic do kościoła w tygodniu. 4. czy pomimo ze dziecko chodzi na religie musze je posyłać do komuni?

Gość gość
kiedyś było inaczej chodzilo się do salki w kościele pare razy przed komunia, a teraz to podobno wymyslaja cuda na kiju tym dziecia a przy tym rodzicom .

Gość gość
1. Zależy od szkoly, o sakramentu przygotowuje ksiadz na spotkaniach z dzieciakami 2. Zależy od parafii, ale są to modlitwy. Dziecko musi sie nauczyc na pamięć modlitw, które da ksiadz. Przynajmniej ja tak mialam. W mojej parafii dziecko mialo 19 modlitw ale w parafii znajomej juz 50 wiec zalezy. 3. Ksiadz na mszy wszystko wam podaje i przypomina o spotkaniach w ogloszeniach duszpasterskich. U mnie to byl jeden dzien, we wtorki dziecko chodzilo do takiej salki obok kościoła i tam byly lekcje normalnie z zeszytem, trwaly okolo godzinki. Ta salka byla w szkole katolickiej ale chyba tez takie spotkania moga byc w kościele,nie wiem. 4. Nie rozumiem pytania

Moje dziecko miało komunię w 2014 ( II klasa ) . Mogę Ci powiedzieć jak było u nas .Bierz pod uwagę że co inna katechetka i proboszcz to inaczej ( w moim mieście są 3 kościoły i 3 szkoły podstawowe,wiele katechetek i wszędzie inaczej ). 1.U nas przygotowanie do komunii tak naprawdę rozpoczęło się w I klasie. 2.Ulalalala dużo :D Już zaczynali dzieciaki zaliczać w I klasie :o Dla przykładu - Modlitwa Pańska, Wyznanie Wiary,Pozdrowienie Anielskie,10 przykazań,Aniele Boże ,akty,sakramenty pokuty,7 grzechów i wiele wiele innych :P Oprócz tego znajomość różańca , pieśni. Podsumowując I klasa - 23 modlitw. II klasa - 20 modlitw. Dzieci zaliczali na lekcji religii ( modlitwy dawała szkolna katechetka) i mogli zaliczać kiedy chcieli. 3.Zadaj sobie pytanie - dziecko chodzi dla siebie i9 Boga czy dla księdza :) ? My zawsze chodzimy do kościoła w niedzielę i Święta. Na początek raz na 2 tygodnie,potem raz na tydzień dzieci spotykali się w salce z katechetką i księdzem - uczyli się piosenek oraz żeby wiedzieli co mówić/jak się zachować podczas mszy komunijnej. 4.Nic nie musisz.

Gość gość
Jeśli chodzi o ostatnie pytanie to wiem ze durne religia = komunia ALE .... jesteśmy katolikami ale mamy slub cywilny do kościoła nie chodzimy ani w niedziele, ani w swieta . Wierze w Boga ale jakos do kościoła nie chce mi się chodzic. Corka chodzi w zerówce na religie chce żeby poznala religie katolicka i sama zadecydowala czy chce chodzic do kościoła czy nie. No i teraz nie wiem czy chodzac na religie mogę zadecydować ze ona nie pojdzie do komunii . Przeprowadzlismy do malej miejscowości(wioski) koledy nie wpuszczamy proboszcz pewnie już o nas pytal sąsiadów. Wiem jedno przeczy drugiemu nie chcesz komunii to po jaka cholerę dziecko chodzi na religie ? Proszę o rady bo nie wiem co robic