Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość bez kulinarnych talentów

Doradźcie mi co ugotować, bo się chyba załamię

Polecane posty

Oni też są polakami:D

Gość gość
gość dziś Głupie gadanie że nie potrafisz gotować czy jesteś aż tak głupia że nie potrafisz ugotować czegoś z przepisu w którym masz napisane krok po kroku? ??? vvv Sama jesteś głupia i do tego wredna! Ja też nie umiem gotować WCALE, nic null, zero i do tego nie lubię gotować. Nie mam do tego ani talentu ani chęci. Za to mój mąż ma prawdziwy talent do gotowania, więc kuchnią nie muszę się przejmować :)

Gość gość
Masz już sporo pomysłów tutaj, wybierz ze 2 i dziś zrób. Bo jesteś tylko nastawiona na nie, tamto takie, tamto srakie. Myśl pozytywnie ;)

wiem, że narobiłam sobie kłopotu:O mąż się śmieje, ze sama sobie jestem winna i cos w tym jest. Przeprowadziliśmy się tutaj niedawno, w pracy sami obcokrajowcy na naszej dzielnicy też, chciałam mieć jakieś polskie koleżanki. Tak sobie marudziłam aż mąż mnie właśnie zapoznał z żoną kolegi i weszlismy do "paczki":O gdybym jednak wiedziała, że oni mają jakieś peerelowskie zasady to bym uciekała jak najdalej

Gość gość
Sorki, ale pozwolę sobie zażartować: a może mięsny jeż?:D Ty go zjesz :D

Gość gość
A może upiecz kurczaka w piekarniku i do tego pieczone warzywa? W przepisie będzie czas i temperatura pieczenia wiec nic nie przypalisz

Gość gość
Nieważne co podasz, ważne żeby nie zabrakło wódeczki i korniszonków! ;-)

Gość gość
zamów z knajpy i przełóż w domowe naczynia :) co się masz stresować.

Gość gość
Trzeba bylo myslec wczesniej i nie isc skoro nie jestes obyta

napisałam przecież że chyba zdecydowałam się na rosół i na tego swojego kurczaka, bo wiem że umiem zrobić. Oprócz tego będą wędliny chle, sałatka warzywna, sałątka z szynką i sałatka z tuńczykiem. To chyba nie mało?

Gość gość
Na Twoim miejscu ugotowała bym rosół z makaronem nitki.Na drugie schabowy ziemniaki, surówka (można kupić gotowe) + kompot na deser ciasto w dobrej cukierni, kawa herbata. Są to proste dania i chyba potrafisz.Tyle nie rób rosół na kostkach rosołowych, bo to byłby obciach:D

Gość gość
Nie masz mamy lub sąsiadki zaprzyjaźnionej która by pomogła lub odpłatnie ugotowala, kup gotowy barszcz w kartonie, krokiety gotowe do podgrzania hortex ma gotowe dania z makaronem na patelnie, masa jest gotowych rzeczy do kupienia ciasto z kartona np karpatka pyszna i zawsze wychodzi jak można sobie nie poradzić z taką p*****la mqm nadzieje zebdzieci nie masz bo co ik bysbdala jesc

a kto ci powiedział, że jestem nieobyta? umiem się zachować przy stole i prawdę mówiąż chyba jako jedyna z nich znałam jakieś zasady savoir vivre:O To, że nie umiem gotować to nie oznacza, że jestem jakimś prostakiem. A poszłam zdając sobie sprawę, że będę musiała się zrewanżować, ale chciałam wszystkich do restauracji zaprosić.

Gość gość
Nie jestem wredna tylko nie rozumiem i nie wiem jak można nie ugotowac dania z przepisu w którym jest podana ilość przypraw wody i czas pieczenia :-( to autorka ma się położyć i płakać bo nie umie gotować a lada moment przyjdą goście. No niestety trzeba spróbować nikt nie każe jej robić sufleta:-( czy upiec cos w piekarniku mając podana temperaturę i czas pieczenia to jakiś wyczyn?

nie mieszkam w Polsce już pisałam:O nigdzie tutaj nie dostanę barszczu w kartonie. I pisałam, ze niedawno się przeprowadziliśmy więc nie mam mamy ani żadnej cioci tutaj.

to nie jest wyczyn, ale kiedyś piekłam schab w piekarniku, wszystko wedle przepisu. Wyszedł suchy jak wiór. Moja mama według tego przepisu gotuje i wychodzi jej dobry. Po prostu ja cierpię na brak takiej typowej wiedzy, która w kuchni jest potrzebna.

ktoś pytał czy mam dzieci. Tak mam syna w wieku przedszkolnym je obiady w tutajszym przedszkolu a w weekendy w domu. Dziś też jadł, ale jak pisałam ja potrafię zrobić tylko kilka potraw. W normalne dni gotuje mąż

Gość gość
Moim zdaniem kurczak z ryżem to słaby pomysł tym bardziej ze Twoja koleżanka zrobiła tyle dań. Kurczaka z ryżem to możesz na codzień ugotowac. Ja bym się wstydzila podać cos takiego gościom. Rosół to bardzo dobry pomysł byleby nie na kostkach rosolowych. Co do deseru to dobrze ktoś radził żeby kupić ciasto najlepiej szarlotke odgrzejesz ja w mikrofali do tego lody i będzie super. Przystawki mogą być chociaż ja bym zrobiła zamiast sałatki warzywnej gyrosa

Gość gość
Ekhm, pragnę zauważyć, że cierpienie na brak wiedzy zwie się ignorancją i leczy się to magicznie: nabywając wiedzę, zarówno przez teorie (jest wiele ciekawych stron kucharskich które traktują o podstawowych błędach w gotowaniu) jak i praktykę. jak widać chcac nie chcac musisz nauczyć się 2-3 dań pokazowych, w przyszłosci na 100% będa okazje, że będziesz zmuszona gotować wiec chyba lepiej sobie teraz próbować?

a jeszcze sie zapytam dlaczego kostek rosołowych nie mogę dodać? wiadomo, że robi się rosół na mięśie ale przecież kostkę też można wrzucić. Ja tam zawsze tak robię, co to za obciach?

w przyszłości już takiej sytuacji nie będzie:P Oczywiście, że wiedzę zawsze można nabć, ale ja gotowania nie znoszę, brak mi cierpliwości i chęci do tego. 2-3 dania umiem zrobić, potrafię zrobić tego kurczaka, spagetti, łososia (którego właśnie chciałam podać a nie mogę), zupę potrfię zrobić pomidorową, ogórkową. Jak na osobę która w kuchni nienawidzi przebywać to coś potrafię.

Gość gość
Myślałam że chcesz zrobić z samych kostek ale nawet jak robisz na miesie to nie wrzucaj kostek bo będzie taki sztucznie żółty i ten dziwny tłuszcz

Gość gość
a kotletow schabowych tez nie umiesz ? tyklko kup porzadny schab, taki z warkoczem i koscia .

Gość gość
Pisałam o pokazowym daniu, czyli do łososia dorzuć sobie 2 i akurat. Wiesz, pewnie 2 miechy temu też byś się zaklinała że takiej sytuacji nie będzie ;) Możesz dodać, ale jakies bez glutaminianu sodu i innych syfów.

Gość gość
na rosol kup noge kaczki, kurczaka i z pol kg wolowiny rosolowej. moze byc prega.

Gość gość
zamiast lososia zrob sandacza. pyszna ryba.

wiecie co mam już dość. Dziękuję wszystkim za rady, al dostałam właśnie smsa od jednej z "koleżanek" i jak się wkurzę to sobie zachoruję we wtorek. Oni dobrze wiedzą, że ja gotowac nie potrafię, nie wiem po co w takim razie wprosili się do domu.

Gość gość
a co napisała? napisz w razie wu, że Cię rozkłada coś powoli

Gość gość
Jest tyle filmików gdzie gotują i pokazują krok po kroku co zrobić próbuj może tak ci będzie łatwiej zrób dewolaya kapustę z koperkiemdo tego ziemniaczki proste jak budowa cepa i ten rósł polskie dania napewno będą zadowoleni jak chcesz to ci przepis podam na to bo to naprawdę dobre i proste