Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ulga na dziecko pit jak odliczyć

Polecane posty

Gość gość

Prosze was mamy o pomoc-w maju urodziłam syna,chciałabym odliczyć w zeznaniu pit ulgę na małego.Pracowałam na zwykłą umowę o pracę(żadne dzieło,zlecenie itp.) do tej pory od 12 lat rozliczałam się na pit 37...na jakim druku mam dokonać odliczenia -też pit 37 ,czy muszę dodatkowo dołączyć jakiś inny załącznik/pit? Pomożecie usmiech.gif ?

Gość gość jjnb
Zlec rozliczenie księgowej, tak jest najprościej i zrobi jak należy, u nas to koszt 30 zł

Gość gość
dodatkowo by odliczyc dziecko trzeba pobrac PIT 0 ( zero ) i zlozyc razem ze swoim pitem

Gość gość
acha,no to sie dowiedziałam ,nie ma co :)

Gość gość
rozliczasz sie na pit37 i dodatkowo załącznik pit0 nie ma tam żadnej filozofii

Gość gość
Załącznikiem na dziecko jest PIT O (nie zero tylko o!). Odliczasz jedynie te miesiące, w których dziecko było już na świecie, maj również. W tym roku nowością jest pit uz. Wypełniamy go wtedy gdy nie wystarczy nam podatku na całość ulgi na dziecko.Wtedy bierzemy również pod uwagę składki na ubezp. zdrowotne jak i społeczne.

Gość gość
Załącznikiem na dziecko jest PIT O (nie zero tylko o!). Odliczasz jedynie te miesiące, w których dziecko było już na świecie, maj również. W tym roku nowością jest pit uz. Wypełniamy go wtedy gdy nie wystarczy nam podatku na całość ulgi na dziecko.Wtedy bierzemy również pod uwagę składki na ubezp. zdrowotne jak i społeczne. X Aha i rozliczasz się tak jak dawniej na pit-37 , chyba, że pracowałaś za granicą bądźmasz pit 8-c, sprzedałaś dom,samochód.

Gość gość
Bardzo dziękuję za odp. :-) WYCZERPUJĄCĄ :-) a co to znaczy "nie starczy ci podatku"-Proszę do mnie jak krowie na granicy, bo nie chcialabym popełnić błedu!

Gość gość
Dziecko odliczamy od podatku (poz. 115). Jeśli Twój podatek wynosi 1000 zł a na jedno dziecko przypada ci 1112,04zł ulgi to wtedy Ci go nie wystarcza. Brakującą resztę (112,o4)masz prawo odliczyć sobie od składek. Ta "reszta" nie może przekroczyć sumy kwot składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne.

Gość gość
ja tez poszukuje kogos do pomocy w rozliczaniu tych pitow, bo termin tuz tuz, znajoma polecila mi biuro www.akro.waw.pl myslicie, ze to dobre rozwiazanie?