Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oszczędzanie na przyszłość dziecka to głupota!

Polecane posty

Gość gość

Tak, tak - głupota! Rodzice założyli mi kiedyś książeczkę mieszkaniową, odkładali na nią pieniądze, które dla nich wtedy były niemałe. Teraz z mężem chcemy kupić dom, mama dumnie przekazała mi książeczkę, zachodzę do banku a tam na książeczce w wyniku denominacji znajduje się... 28 zł ;) Podobnie znajomi którzy mieli zakładane książeczki/konta i po ukończeniu 18 lat mieli dostać pieniądze, ale po takim czasie wyszły z tego śmieszne kwoty. Człowiek myśli o przyszłości dziecka, odmawia sobie pewnych rzeczy, zbiera pieniądze dla dziecka żeby miało łatwiejszy start ale na drodze staje inflacja, za jakiś czas zapewne zmiana zł na eu, źle rozwijająca się gospodarka i odkładając kwotę za którą teraz można kupić wielką pakę pampersów to dziecko nawet nie kupi kiedyś za to chusteczek do nosa.

Gość gość
Mi z książeczki wyszło ok. 10 000 zł. Więc albo rodzice Ci żałowali, albo Cie bank oszukał ;)

Gość gość
a propos książeczek mieszkaniowych z PRL - uważam, że był to największy przekręt banków. Tez założyłam córce jak tylko się urodziła, wplacam na nią do dzisiaj. Po 35 latach uzbieralo się na.. 1,5 m2 mieszkania w Warszawie :( Przy symulacji z premią gwarancyjną na 2,5 m2 No cóż, takie czasy nastały a córka bez mieszkania została

Gość gość
Z dołożoną premią gwarancyjną wyszło półtorej tysiąca plus odłożone 28 zł. 8 lat temu mama sprawdzała ile jest na książeczce z premią i było 8 tysięcy. Premia gwarancyjna się zmieniła, zmieniło się dofinansowanie państwa.

Gość gość
cos ci sie pokrecilo chyba. jak moglo sie z 8 tysiecy zrobic sie 1,5???

Gość gość
Zapytaj nasze kochane państwo :) zmniejszono premię gwarancyjną, moja książeczka to jedna z ostatnich, państwo już nawet nie pamięta o nich. Na moje zdziwienie Pani z banku wzruszyła ramionami i powiedziała "Trzeba było decydować się wcześniej na dom"

Gość gość
Faktycznie spytam, ale wydaje mi się że ściemniasz. Robiłam symulacje 5 lat temu i nic takiego nie mówiono

Gość gość
i w ten sposob znalazla sobie autorka wytlumaczenie,dlaczego wiekszosc ludzi w tym kraju nie ma szans na normalny start w zyciu:O

Gość gość
Jesli jeszcze masz książeczke, to lepiej szybko ją zrealizować, bo najprawdopodobniej premia nadal bedzie sie zmiejszac

Gość gość
Faktycznie spytam, ale wydaje mi się że ściemniasz. Robiłam symulacje 5 lat temu i nic takiego nie mówiono x Powiedz mi gdzie się takie tłumoki rodzą? Wystarczy poczytać, pierwszy lepszy artykuł z googla sobie na ten temat przejrzyj :o

Gość gość
Ale ty jesteś głupia autorko, ale pusta!!! o matko nie mam słów :o Ty porównujesz przekręt książeczek mieszkaniowych z PRLu do normalnego odkładania kasy na koncie w XXI wieku? GRATULACJE :D

Gość gość
Powiedziałabym wam, że to dzięki Balcerowiczowi ale za głupie jesteście :D przecie dla was to taki mundry pan ze telewozora :D

Gość gość
Gołym okiem widać, że panie odkładają pieniądze na lokatach :classic_cool: A to się zdziwicie za 15 lat, a to się zdziwicie.... :) :) :) 🖐️

Gość gość
dlatego ja dziecku kupiłam działkę budowlaną na kredyt -10 lat,niestety jednorazowo mnie nie stać,lepsze to niz odkładanie pieniedzy bo nigdy nic nie wiadomo

Gość gość
a ja zalozylam dziecku zwykle konto bankowe. i tam pieniazki sie odkladaly. teraz ma 20 lat i dostala 23 tys zł

Gość gość
Odważne jesteście, że trzymacie na kontach, książeczkach i lokatach kasę w naszym kraju. Są robione takie przekręty, mamy tak niestabilną gospodarkę i syt budżetową, że obawiam się, że istnieje duże ryzyko, że wyjdziecie na tym jak zabłocki na mydle. Czego oczywiście nikomu nie życzę. Uważam, że jeśli już - warto inwestować nieruchomość, ziemię. To przynajmniej namacalnie przyda się dzieciom, zawsze zrobią z tego użytek. Za chwilę wejdziemy do euro - te nasze obecne złotówki nie będą warte pensa.

Gość gość
A ja kupiłam mieszkanie pod wynajem, co miesiąc kasa z wynajmu, a jak dziecko dorośnie, będzie dla niego lokum - najlepsza inwestycja :)

Gość gość
Ja też kupiłem nieruchomość, ale żeby mieć na jej zakup gram od kilku lat na forexie. Wcześniej grałem na platformach, które były w modelu MM, ale od około roku inwestuję na platformie mforex.pl, bo jest na modelu ECN i nie zarabiają na mnie doradcy.

Gość gośćula
warto warto ,ale nie tak jak robiły to nasze mamy,odkładać kase ale nie w naszej lichej złotówce a w dolarach lub w złocie, kupić mieszkanie w miescie stuenckim i wynajmować póki dziecko nie dorośnie.W banku bym grubej kasy nie trzymała,żadne super hiper lokaty,tylko "skarpeta" i inwestycje.

Gość gość
My pracujemy za granica myslimy wrocic do pl. W tym vzasie odkladsmy cos tam gotowki ale wiekszosc pakujemy w mieszkania i budowe. Nadz dom 320m w tym jedno mieszkanie na dole na wynajem. Dzieciom konczymy budowac blizniaka. I wynajmujemy juz 3 mieszkania po 1,5 tys miesiecznie.za rok skonczymy budowy i wracamy. Z samego wynajmu sie uyrzymamy jak wynajmiemy wsdystkie miesskania razem z blizniakiem bo dzieci male jeszczce ponad 10 tys lekko bedziemy miec. A nieruchomosci zawsze sa lepsz imwestycja niz lokata

Gość gość
Ale ty jesteś głupia autorko, ale pusta!!! o matko nie mam słów pechowiec.gif Ty porównujesz przekręt książeczek mieszkaniowych z PRLu do normalnego odkładania kasy na koncie w XXI wieku? x sama jesteś tepa pieniądze też tracą na wartości jeszcze 5 lat temu jak mieliśmy odłożone 20 tys wydawało sie to kupą kasy... teraz jest to juz dużo mniej warte. Dziś za 20 tys kupisz dużo mniej niż 5 lat temu....

Gość gośćula
średni pomysł z tym powrotem do kraju,zagranica dzieci będą miały lepszy start,ja mojemu 15 latkowi powtarzam że nauka języków najważniejsza i chcę żeby poszedł na zagraniczne studia. Albo wyjedziemy jak skończy gimnazjum i średnia zrobi zagranicą,co za przyszłosć w polsce,żadna.

Gość gość
a ja zalozylam dziecku zwykle konto bankowe. i tam pieniazki sie odkladaly. teraz ma 20 lat i dostala 23 tys zł x co to jest? 20 lat odkładania i co ona sobie za to kupi, wesele zrobi ale to tez bez szaleństw.

Gość gość
Ja odkladam, ale tak piszecie o inwestycjach- nie mam pomyslu w co moglabym zainwestowac. Ziemia, mieszkanie- to jednak dosc duze pieniadze, oszczednosci trzeba miec sporo.

Gość gość
Autorka ma racje. Ja kupilam.mojemu mieszkanie na kredyt, ktory splace jak skonczy 20 lat. Przynajmniej cos dostanie

Gość gość
te polskie bachory to glupsze sa od rodzicow jezeli to moziwe 333 www.youtube.com/watch?v=Bbs1mTNEuvA

Gość gość
ja też jestem zdania, ze warto oszczędzać na przyszłość dla malucha.Nie preferuję lokat, bo to chyba stara czasu, pieniądz robi pieniądz. Wybrałam forex. Może jestem szczęściarą, ale sporo zarobiłam i kupiłam grunty, a zaczynałam od podstaw - obczytywanie literatury i wersja demo na mforexie.pl. - polecam każdemu

Gość gość
Moja mama tez przepisala mi swoja ksiazeczke mieszkaniowa, gdyby sama chciala wybrac pieniadze to dostalaby 9 zl, ale ja zastrzeglam ze pieniadze biore na budowe domu , musialam dostarczyc do banku pozwolenia.na budowe i dziennik budowy. Dostalam 55 tys. Mysle , ze gdyby autorka zastrzegla ze pieniadze na kupno mieszkania wybiera , i distarczyla odpowiednie dokumenty to tez nie mali by dostala, a ona pewnie tylko poprostu zlikwidowała ksiazeczke.

Gość gość
bo tylko barany odkładaja po 100 zł miesiecznie żeby dać dziecku śmieszną kwote za 20 lat. Chcecie dać dziecku jakaś wartość?? nie składajcie pieniędzy tylko inwestujecie np. w nieruchomosci