Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

300.000 podpisów Polaków "nasz" prezydent se olał

Polecane posty

Gość gość
no to gdybyś byłą tak miła i podała/zacytowała definicję demokracji z wikipedii i z ogólnie dostępnego dzieła encyklopedycznego które mówi coś kompletnie innego na ten temat. oczywiście z podaniem linków. porównamy i zobaczymy czy masz rację czy też ja mam rację.

a co do powiedzenia mają "fachowcy" w kwestii nie swoich dzieci? ustrój w którym państwo odbiera rodzicom kotrolę nad wychowaniem dzieci to totalitaryzm

Gość gość
która władza jest totalitarna? chyba nie polska bo pochodzi ona od ludzi którzy ja wybrali w wolnych wyborach.

ale widzisz mnie g****o interesuje jaka jest demokratycznie wybrana do prezentacji definicja demokracji bo ja mam swoje zdanie co zdaje się jest wg ciebie wielce niedemokratycznym zwyczajem

Gość gość
a co do powiedzenia mają "fachowcy" w kwestii nie swoich dzieci? > tyle samo co np lekarz pediatra na temat swoich małych pacjentów. ani mniej ani więcej tyle że na inny temat.

no tak. skoro tak uwaażasz to ciężko będzie dalej prowadzić dyskusje:D ide bo mecz obstawiłem

Gość gość
masz prawo mieć swoje zdanie ale definicja demokracji jest jedna. miałaś podać encyklopedyczną definicję demokracji przeczacą temu co napisane jest w wikipedi.

Gość gość
skoro tak uwaażasz to ciężko będzie dalej prowadzić dyskusje > sprawdzić moje słowa jest łatwo idąc z dzieckiem do lekarza.

słuchaj widze, że jeteś oszołomem więc nie ma sensu marnować czasu na "dyskusje" z tobą. mam tylko jedną prośbę. nie wpiertalajcie ze swoimi "demokratycznymi" decyzjami w moje prywatne życie bo wam upiertole łby;) żegnam

bosze. sory ale jesteś kretynką. naprawdę spadam bo trace przez ciebie kase

Gość gość
ustrój w którym państwo odbiera rodzicom kotrolę nad wychowaniem dzieci to totalitaryzm > wynika z tego, że każdy cywilizowany kraj jest krajem totalitarnym. nikt nie odbiera rodzicom kontroli do wychowania własnych dzieci. w domu. szkoły uczą dzieci wiedzy.

Gość gość
Jeszcze pare lat i będą zabierać 3 latków. Taka prawda...

Gość gość
to dobre podsumowanie kultury i wychowania tego człowieka. > Sylwio dziś słuchaj widze, że jeteś oszołomem więc nie ma sensu marnować czasu na "dyskusje" z tobą. mam tylko jedną prośbę. nie wpiertalajcie ze swoimi "demokratycznymi" decyzjami w moje prywatne życie bo wam upiertole łbyoczko.gif żegnam Sylwio dziś bosze. sory ale jesteś kretynką. naprawdę spadam bo trace przez ciebie kase

Gość gość
Jeszcze pare lat i będą zabierać 3 latków. Taka prawda... > to może być straszne. a są tego zapowiedzi? bo poszukałam w necie i... niczego nie znalazłam.

Gość gość
W kwestii dotyczącej problemów i kryzysu Demokracji polecam książkę Hans-Hermann Hoppe "Demokracja - bóg, który zawiódł" Ekonomia i polityka demokracji, monarchii i ładu naturalnego Hoppe jest ekonomistą i libertarianinem który poddał szczegółowej analizie systemu demokratycznego

Gość gość
"gdybyś byłą tak miła i wymieniła kilka nazwisk tych "niefachowców" to sprawdziłabym twoje słowa" Wystarczającym "niefachowcem" jest np. Bronisław Komorowski, a jeśli chodzi o "fachowców" to wystarczy sięgnąć do pierwszego z brzegu podręcznika do psychologii wieku dziecięcego począwszy od Jeana Piageta, żeby dowiedzieć się, w jaki sposób bada się kompetencje edukacyjne dziecka i jak tego rodzaju eksperymenty wypadają w statystycznych próbach. To nie jest tak, że dziecko 6-letnie nie jest w stanie opanować programu klasy 1. To jest tak, że te dzieci trafią do zupełnie nieprzystosowanego środowiska. To tak, jakbyśmy np. wpuścili 15-latków na uniwersytety i liczyli, że te 4 lata same się nadrobią. Albo żebyśmy wysłali dziecko polskie do brytyjskiej szkoły i oczekiwali że samo nadrobi braki językowe bez żadnej pomocy, zajęć wyrównawczych itd. Tak po prawdzie to racja - kiedyś tam nadrobi, ale zanim to nastąpi (rok, dwa, trzy?) jego nauka będzie zupełnie nieefektywna. Tak to jest, jak chce się reformowac coś bezkosztowo.

Gość gość
nie wpiertalajcie ze swoimi "demokratycznymi" decyzjami w moje prywatne życie bo wam upiertole łbyoczko.gif > dopóki mieszkasz w kraju cywilizowanym to niestety będzie niezgodnie z twoją wolą. ale wiele panstw afrykanskich czeka na ciebie. tych mniej cywilizowanych oczywiście. twój wolny wybór.

Gość gość
I co do totalitaryzmu itp. to nie jest tak źle, bo ustawa nakłada "tylko" obowiązek szkolny/edukacyjny, a więc nie ma mowy o tym, że nie wolno uczyć dziecka w domu, w prywatnej szkole czy też u guwernantki i przy braku miejsc w przedszkolach jest to nawet sensowny pomysł, ale realizacja pozostawia dużo do życzenia i więcej z tego szkody niż pożytku.

Gość gość
Wystarczającym "niefachowcem" jest np. Bronisław Komorowski > to przykre bo jak widzę nie wiesz kto opracowuje ustawy, kto potem nad nimi pracuje itp. prezydent ma kompetencje prezydenta ale zanim podpisze cokolwiek pracuje nad tym zespół fachowców od danej rzeczy, danego tematu. polecam, zebyś jednak zapoznała się ze sposobem powstawania w Polsce prawa, ustaw, uchwał itp bo jak widze nie masz o tym tzw zielonego pojęcia.

Gość gość
W cywilizowanych krajach najpierw sie mysli, czy ma się środki na reformę, a potem ją przeprowadza, a nie odwrotnie.

Gość gość
zanim sie pożegnam podpowiem C i, że ustawę na temat szkolnictwa opracowują zespoły tematyczne w ministerstwach, potem pracę przejmuje Sejm i jego komisję, potem Senat i jego komisję a w końcu prezydent i jego zespoły doradcze. w każdej komisji, każdym zespole pracują pedagodzy, psycholodzy itp a więc ludzie kompetentni.

Gość gość
ustrój w którym państwo odbiera rodzicom kotrolę nad wychowaniem dzieci to totalitaryzm > wynika z tego, że każdy cywilizowany kraj jest krajem totalitarnym. nikt nie odbiera rodzicom kontroli do wychowania własnych dzieci. w domu. szkoły uczą dzieci wiedzy. x państwowe szkoły uczą dzieci jak być posłusznym zindoktrynowanym parobkiem władzy, z nauczaniem wiedzy bym polemizował skoro statystyki stanu wiedzy Polaków pokazują nam całkiem odmienne dane w USA coraz częściej Amerykanie uczą dzieci we własnych domach lub szkołach sąsiedzkich omijając szerokim łukiem szkoły państwowe

Gość gość
z nauczaniem wiedzy bym polemizował skoro statystyki stanu wiedzy Polaków pokazują nam całkiem odmienne dane > poprosze linki do statystyk o których wspominasz.

Gość gość
państwowe szkoły uczą dzieci jak być posłusznym zindoktrynowanym parobkiem władzy to ciekawy temat. możesz przytoczyć odpowiednie zródła wiedzy na ten temat i opisac sprawe szerzej?

Gość gość
zanim sie pożegnam podpowiem C i, że ustawę na temat szkolnictwa opracowują zespoły tematyczne w ministerstwach, potem pracę przejmuje Sejm i jego komisję, potem Senat i jego komisję a w końcu prezydent i jego zespoły doradcze. w każdej komisji, każdym zespole pracują pedagodzy, psycholodzy itp a więc ludzie kompetentni. x ministerstwa są przepełnione partyjnymi totalniakami o sowieckiej mentalności więc ich kompetencje są niewiele warte aby je brać pod jakąkolwiek uwagę

Gość gość
ministerstwa są przepełnione partyjnymi totalniakami o sowieckiej mentalności więc ich kompetencje są niewiele warte aby je brać pod jakąkolwiek uwagę > no to moze w takim razie przytoczysz parę nazwisk ludzi których obrażasz w swoim poście, żebym wiedziała o koigo chodzi i mogła sprawdzić twoją wiedzę na ten temat?

Gość gość
"to przykre bo jak widzę nie wiesz kto opracowuje ustawy" Och, wybacz, to dlatego, że poszłam do szkoły w wieku 6 lat. :D A tak powaznie, to rozmawiamy o tym, kto aktualnie propozycję odrzucił. Chyba sama nie wiesz, skoro pytasz. "polecam, zebyś jednak zapoznała się ze sposobem powstawania w Polsce prawa, ustaw, uchwał itp bo jak widze nie masz o tym tzw zielonego pojęcia." Mam pojęcie jak najbardziej, interesuję się tematem i wiem, że ten medal (edukacja 6-latków) ma dwie strony i po obu znajdziesz laików i dyplomowanych "fachowców" dlatego tez pytanie było bezcelowe zwyczajnie. Mało tego: "fachowcy" po obu stronach barykady mają bardzo zbliżony pogląd co do kompetencji poznawczych dzieci i ich potrzeb edukacyjnych. Różnica jest taka, ze Ci "rządowi" wierzą w spełnienie obietnicy, a "antyrządowi" nie wierzą. Kiedy wprowadzano gimnazja też było mnóstwo fachowców i pomysł sam w sobie miał szanse na powodzenie, gdyby wprowadzono go z głową: poczekano choćby te 10 lat i poświęcono ten czas na przygotowanie odpowiednich placówek. A wyszło jak zwykle i jak zwykle fachowcy nie nauczyli się na własnych błędach.

Gość gość
Jaka jest dzisiejsza szkoła? Czy istnieją alternatywy - wywiad z Angeliką Marią Gąsior (Godmother) http://youtu.be/2smMVJkQtQo wywiad ze specjalistką w dziedzinie edukacji, dowiesz się dlaczego dzieci kończąc szkoły państwowe są bezradne w świecie dorosłych

Gość gość
"zanim sie pożegnam podpowiem C i, że ustawę na temat szkolnictwa opracowują zespoły tematyczne w ministerstwach, potem pracę przejmuje Sejm i jego komisję, potem Senat i jego komisję a w końcu prezydent i jego zespoły doradcze. w każdej komisji, każdym zespole pracują pedagodzy, psycholodzy itp a więc ludzie kompetentni. " A kto siedział w komisjach kiedy opracowywano model edukacji od lat 7? Kto siedział kiedy opracowywano 8-letnią podstwówkę? Kto siedział kiedy reformowano oświatę za Buzka? Fajnie, tylko tych fachowców trzeba do końca posłuchać, a nie tylko wtedy, kiedy nam pasuje. Mówią, że w wieku 6-lat dziecko jest dojrzałe? Super, dajemy. Mówią, że nie powinno trafić do klasy z 2 lata starszymi dziećmi? Oj tam oj tam.

Gość gość
aktualnie propozycję odrzucił Sejm. co do reszty musze wypowiedzieć sie skrótowo. cała działaność ludzi stanowiących prawo jest obarczona błędami, jak każdego innego. z tym, że komisje, zespoły doradcze itp, skłądają się z fachowców. o ich błędach dowiemy się za 20 lat, kiedy to pokolenie będzie dorosłe i wtedy będzie uprawniona dyskusja na ten temat.