Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tokyo5968

Jak zorganizować wegańskie święta wielkanocne?

Polecane posty

Gość tokyo5968

W tym roku, na śniadaniu wielkanocnym będą weganie i pomyśleliśmy, że zamiast gotować kilka zestawów różnych potraw, zorganizujemy w tym roku wegańskie święta. Czy macie jakieś pomysły i podpowiedzi? Czym zastąpić jajka i wędliny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Symbol życia chcesz zastępować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
życiem chyba można się cieszyć na różne sposoby :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zamiast normalnej kielbasy to kielbasa sojowa ale jajka to nie wiem czym :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haicer
Jeśli chodzi o jajka: najlepiej sprawdza się tofu naturalne. Można z niego zrobić pastę bezjajeczną (pycha!), a pokrojone w kostkę, fajnie smakuje w żurku. Jeśli chcesz uzyskać posmak wędzony, zamiast naturalnego tofu, użyj wędzonego. Wędliny możesz po prostu kupić wegańskie. W większości sklepów kupisz Polsoję (wędliny sojowe), a w dużej części sklepów ze zdrową żywnością, możesz kupić Salve (wędliny pszeniczne).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
Przede wszystkim zachęcam Cię do spenetrowania blogów wegańskich. Ja mam swoje dwa ulubione: jadlonomia i foodpornveganstyle. Dziewczyny znakomicie gotują i mają świetne przepisy, również świąteczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kiedyś spróbowałem kotletów sojowych, to był pierwszy i ostatni raz w moim cennym życiu, myślałem że się od nich porzygam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
jak zrobić pastę bezjajeczną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
Prościutko: tofu naturalne, majonez, czarna sól, musztarda, kurkuma, zielona cebulka i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
taki zwykły majonez?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
Nie-e, wegański. Możesz albo kupić gotowy, albo zrobić samodzielnie. Mi nie smakują te kupne wegańskie majonezy, dlatego robię sama. Zajmuje to ok. 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
majonez nie jest wegański :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haicer
na pewno przepsi znajdziesz na jadlonomii (też uwielbiam ten blog)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tokyo5968 dziś życiem chyba można się cieszyć na różne sposoby usmiech.gif xx Nie rozumiesz. Jajko to symbol życia, odrodzenia. Mięso to symbol baranka. Jak z rezygnujesz z jajka to tak jakbyś rezygnował(a) z opłatka w Wigilię. Pewnie maks 3 wegan na 15 gości i autorka chce wszystko wegańskie. Święte krowy się znalazły. Problem wielki jajka podać i kawałek szynki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
Chodzi o to, że nie chcę, a nie o to, że to stanowi dla mnie problem. A jeśli chodzi o skład to bedzie pół na pół. I dzięki bardzo, na pewno wypróbuję przepis :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
we łbach się debilom poprzewracało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
zachęcam, zapaleni jajkożercy zajadają się tą pastą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haicer
potwierdzam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skoro gości będzie pół na pół to dlaczego bierzesz pod uwagę gusta tylko wege? Dlaczego ci co jedzą mięso zostają przez ciebie pominięci? Ze względu na szacunek dla wszystkich gości zrobiłabym dania pół wege i pół "normalne"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
Nie biorę, tylko wspólnie z rodziną tak postanowiliśmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
a co jeszcze sprawdzonego możecie polecić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wpadajcie do mnie na święta. Zepsuła mi się kosiarka do trawy. Także wy będziecie syci, a ja będę miała ładny trawnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
przede wszystkim warto przestać myśleć o diecie wegańskiej, jak o jakimś potwornym ograniczeniu. Szczerze mówiąc, jest bardzo niewiele potraw, których nie można zrobić w wersji wege, czyli golonki nie zrobisz, ale już smalec wegański jak najbardziej :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
z czego ten smalec wegański (rany boskie!)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z pokrzywy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
albo z fasoli (ja robię z ugotowanej i obrane), albo z rafinowanego oleju kokosowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
no ale jakoś trzeba uzyskać ten smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
można dorzucić parę króliczych bobków są bardzo aromatyczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość minimili
to już robią przyprawy i dodatki. Fasola lub olej kokosowy są bazą, a do tego możesz dodać podsmażoną cebulę, wędzone śliwki, jabłko, czosnek, majeranek, sos sojowy, wędzoną paprykę itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tokyo5968
brzmi fajnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×