Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bylam tydzien w polsce, masakra jakas

Polecane posty

Gość gość

Odwiedzilismy rodzicow na swieta. Jestem w szoku jakie ceny sa wszedzie, kawa w galerii + ciasto 30l, jakis obiad ponad 100zl. Bylam w zabawkowym butelka, ktora w de kosztuje 5€ tam 40zl, to samo smoczki 2 razy drozsze. W sumie kupilam pare ciuchow, zabawki dla dzieci i poszly 3000zl, a nic specjalnego nie bylo. Nie wiem jak ludzie moga tam zyc. Wspolczuje

Gość gość
a jak moga zyc ludzie w Etiopii? a zyja

Gość gość
Nie da się ukryć że w Polsce jest niewolnictwo, zarobki 3 razy niższe a ceny wyższe niż na zachodzie. Ciekawe jak to się skończy dla tego kraju?

Gość gość
jak 30 letni ludzie zgadzaja sie pracowac na czarno za 1500zl to jest jak jest... Zarobki sa w wielu miejscach nizsze niz kilka lat temu. My zarabiamy 10tys i nie zyjemy na wysokim poziomie.. nie wiem czemu ludzie wegetuja za 1500zl zamiast wyjechac z kraju

Gość gość
Ja tez 20 lat zylam w pl za 400zl ze stazu, wegetacja byla, jako studentka rodzice musieli mi bardzo pomagac finansowo. Wyjechalam z kraju, studia przerwalam na 3 roku, nie zaluje gdy widze co sie tam dzieje. Nie mowie, ze w de mam luksus ale o niebo lepiej niz w pl

Gość gość
no szkoda, mając 58 lat mam wyjeżdżać, i też pracuję za 1400 zł, 3 tys. co ty wydałaś to ja nawet pomarzyć nie mogę. oto co z nami zrobili, jak ja nienawidzę tego kraju, młodzi wyjeżdżajcie, niech komorowski i wałęsa wezmą młode baby i rozmnażają się po to aby kraj się nie wyludnił, bo te obydwa chłopy to umieją tylko robić dzieci a nie rządzić.

Gość gość
to czemu kupowałaś tu a nie tam??

Gość gość
myslalam ze komuna i pojscie na darmowe juz sie w polsce skonczyla wiec nie wiem nawet dlaczego ten temat nauczcie sie sami pieniandze zarabiac jak kapitalism 333 www.youtube.com/watch?v=Ppy6mJsIwxA

Gość gość
Ja bylem w Polsce 2 tygodnie na swieta, I bylo super. Nareszcie sie czulem jak u siebie. Nie moge sie doczekac kiedy w koncu wroce na stale z emigracji. Proponuje dla tych co wyjechali i tak placza ze w Polsce jest tak zle. Ludzie zmiencie swoje podejscie do zycia a od razu lepiej sie poczujecie.

Gość gość
chwalisz się ile to kasy wydałaś, aleś bogata, bo stać cię na byle g****o, daj trochę na biednych

Gość gość
Znam ten ból :-( dlatego staram się jak najmniej kupować w pl. W pl z reguły kupuje tylko kapcie dla dziecka z befado lub zetpolu bo u siebie takich nie kupie, przyprawy i leki.

Gość gość
W pl sa sklepy, ktorych tu nie mam. Nie chwale sie, bo nie kupowalam drogich rzeczy, bluzki po 100zl itd. To nie majatek. Tez kocham polsce ale zyc tam bym nie umiala

Gość gość
Aha i tez pomagam jak juz tak sie czepiasz, nigdy nie jade z pustymi rekami. Poza tym mam 2 malych dzieci wiec mam komu dac, mi tez kasa z nieba nie spada tylko musimy z mezem ciezko na to pracowac

Gość gość
bluzki po 100 zł to nie majątek?:D no to ciekawe ile byś tych bluzeczek na kupowała w Polsce przy najniższej krajowej.

Gość gość
Dla mnie to 25€, 2 h pracy, nawet nie. Wiec jest ok. Dlatego pisze, ze nie wyobrazam sobie tam mieszkax

Gość gość
To ja ci proponuje abyś przyjechała do Norwegii a potem przyjechała to PL to powiesz jak w Polsce jest tanio ,te same szmaty można kupić taniej .Kupiłam sobie jakiś czas temu bluzkę kosztowała 350 Nok i ta sama bluzka identyczna kolor rozmiar w Polsce 46 zł .Te same szmaty w No kosztuję tyle że Norwedzy latają do Polski się ubierać bo m się lepiej to opłaca mimo zarobków jakie są w No .

Gość gość
Też zauważyłem, że na Słowacji jest taniej niż u nas. Dlatego jestem za wprowadzeniem Euro, być może na chwilę ceny będą szalały, ale po czasie i tak będą musiały być podobne jak w Niemcach, czy na Słowacji. A w europie polskich polityków wyśmieją, jak by wprowadzili minimalny zarobek 300 euro.

Gość gość
Dla mnie sie tez oplaca w pl kupowac, ale mam namysli jak ktos zarabia 1500zl jak ma sobie na to wszystko pozwolic

Gość gość
do goscia z 8:17 to wroc i zmien podejscie cwaniaczku :) skoro tu tak super a tam gdzie jestes nie to czemu tam siedzisz a nie tu??

Gość gość
W pl jest taniej czesciowo, dotyczy to krajowych produktow, za to firmowki sprzedawane miedzynaarodowo (z wyj Garniera-w pl ta sama farba do wlosow jest nawet 3 krotni tansza a krem bb tez jakos tak) sa wszedzie w tej samej cenie.za to lirene czy soraya sa rzeczywiscie tanie

Gość gość
ta.. tylko za w Polsce minimalna placa wynosi ponad 400 euro a na Slowacji 380 euro

Gość gość
do gość dziś masz rację, że jest kapitalizm i niech każdy sam na siebie zarabia, tylko nie rozumiem dlaczego p********i właściciele sami nie wykonują swojej pracy tylko zatrudniają niewolników za grosze, w niemczech też jest kapitalizm tylko tam mądry rząd nie pozwoli pracowników traktować jak niewolników i tam najniższa krajowa to 8,5 euro za godzinę a nie 8 zł za godzinę, to samo winno być u nas.

Gość gość
ja też byłam w PL na swieta i nie jakoś nie doznałam takiego szoku. Ceny jak wszedzie, jedno taniej, drugie drożej. Ubrania faktycznie droższe ale artykułu spożywczy wg mnie tutaj tańsze. Ale jedzenie na pewno milion razy lepsze, chleb, wędliny bez porównania a tymi w angielskim wykonaniu.

Gość gość
Masz rację. Ceny w Polsce poszły w górę ;( Kupuje coraz mniej bo ceny są kosmiczne. pieniądze same wychodzą z portfela :( Najczęściej kupuję kosmetyki, farby do włosów, książki, alkohol, czasopisma, słodycze, których nie kupię w polskim sklsklepie.

Gość gość
To ja ci proponuje abyś przyjechała do Norwegii a potem przyjechała to PL to powiesz jak w Polsce jest tanio ,te same szmaty można kupić taniej .Kupiłam sobie jakiś czas temu bluzkę kosztowała 350 Nok i ta sama bluzka identyczna kolor rozmiar w Polsce 46 zł .Te same szmaty w No kosztuję tyle że Norwedzy latają do Polski się ubierać bo m się lepiej to opłaca mimo zarobków jakie są w No x to ciekawe, bo jezeli chodzi o sieciowki, to ceny sa przeliczane wg waluty w kazdym kraju wg tej samej stawki. Wystarczy spojrzec na metke i przeliczyc. W h&m w danii ta sama bluzka kosztuje 100kr a w PL 55zl wiec nie wymyslaj bajek

Gość gość
Boże, wiedziałam że zaraz jakaś menda przyczepi się do tych 3 tys. Zamiast zazdrościć weź się do roboty, bo tej dziewczynie tez nic z nieba nie spada. I dodatkowo tekst "daj na biednych"... bez komentarza.

Gość gość
ja właśnie poszukuję pracy.. w poprzedniej zarabiałam 2500zł na rękę, a teraz patrzę na ogłoszenia, a tam 1300zł na rękę :O dla ludzi z doświadczeniem, językami i po studiach :( polska to dno

Gość gość
Bo polacy w polsce są do tych nędznych dochodów tak przyzwyczajeni że jak ktoś normalnie zarabiający przyjedzie z zachodu to zaraz na niego psioczą że szpanuje i rzuca kasą, gdy ten ktoś robi normalne zakupy jak u siebie. Co oni zrobili z tym krajem?

Gość gość
To jest naprawde niesprawiedliwe, obserwujac np moja kuzynka jest tez tu w de, sprzata i ma 2500€ na reke a w pl jesli sprzatasz to moze ze 1300zl wydolisz. P******a polityka. Tak jak pisalam nic mi z nieba nie spada, moj maz pracuje po 12h w firmie (on jest polakiem ale urodzil sie w de) ja tez pracuje, ale jak widze jak sie wszyscy w pl borykaja to ciesze sie, ze przerwalam te studia i wyjechalam. Przynajmniej moje dzieci beda mialy lepsza przszlosc.

Gość gość
glosujcie dalej na po a dalej bedziecie niewolnikami, dalej glosujcie na zlodziei, klamcow i oszustow, na kopacz, tuska i debila komora